March 02, 2011

Despre yoga, exercitii fizice si o salata de primavara/ About yoga, fitness and a spring salad



Nu am fost (aproape) niciodata o persoana extrem de slaba, si am fost considerata chiar plinuta in Romania, unde toate fetele cred ca sa fii slaba uscata si sa nu zambesti este foarte sexy. Am un metabolism mai lenes, si daca ma apuc sa mananc hamburgeri si cartofi prajiti se cunoaste imediat.



M-am apucat sa fac yoga acum vreo 4 ani, cand simteam nevoia sa fac ceva miscare si cum nu sunt buna la alergat, am inceput cu cate putin si am evoluat. Probabil ca multe dintre voi cand aud de yoga se gandesc la pozitii contorsionate si yoghini care stau in cap (nu am reusit niciodata). Yoga inseamna mai mult "cum te simti" decat "cum arata". De la yoga am trecut la pilates, apoi ceva cardio (cu sarituri, mai energic) si chiar la kick-boxing. Si chiar m-am simtit bine. Poate a fost o coincidenta, dar in acesti ani nu am racit deloc. Anul trecut, si mai ales din toamna am inceput sa ma lenevesc, oboseala, ore multe la servici, in special de sarbatori, si "surpriza" ca am racit, asa cum nu am mai fost demult. Un motiv in plus sa ma apuc din nou, si pot sa va spun ca imi pare rau ca m-am lasat. Ma simt asa bine dupa o jumatate de ora, si imi simt corpul mai energizat. Am slabit (putin, un kg), mananc mai putin seara, adica o salata, dar nu am renuntat la dulciuri. M-am recompensat cu un costum de baie, acum trebuie neaparat sa arat bine pana vine vara :)


Sa va spun cateva cuvinte despre yoga: imbunatateste circulatia sangelui, intareste sistemul imunitar, maseaza organele interne, stimulandu-le pentru o mai buna functionare, stimuleaza detoxifierea corpului, imbunatateste postura corpului, si acestea sunt numai cateva dintre ele. Imi place seria Namaste, a instructoarei Kate Potter, imi place ritmul, muzica, si vocea placuta a lui Kate. Puteti vedea unul din episoade in filmuletul de mai jos:





Si asa mi-a venit ideea pentru acest post, sa va dau cateva idei si sfaturi. Nu sunt specialista in fitness, ci doar va dau sfaturi din experienta proprie. Stiu ca toata lumea e ocupata, dar trimiteti sotul la plimbare cu copilul pentru o jumatate de ora, inchideti pisicul in baie, aprindeti o lumanare parfumata si acordati-va cateva minute de relaxare.


Incepeti cu ceva usor si adaugati treptat. Daca incepeti direct cu ceva greu, poate mai faceti odata si va veti lasa curand.

* Nu faceti exercitii cam 2 ore dupa ce ati mancat o masa consistenta (1 ora dupa ce ati mancat o salata).
* Aveti nevoie de haine comfortabile si un covoras de yoga. Il recomand pentru yoga pentru ca nu aluneca. Daca incepeti cu pilates, sau alt fel de exercitii, puteti face direct pe covor pentru inceput. Nu as recomanda nimanui sa cumpere biciclete stationare sau benzi de alergat, pentru ca le folositi o perioada si va veti plictisi.
* Variati exercitiile, pentru ca altfel devine plictisitor.
* Nu va axati numai pe o anumita parte a corpului, adica numai stomac, incercati sa faceti exercitii pentru toate partile corpului. Vrem sa avem nu numai un stomac frumos, dar si brate frumoase, fara piele lasata cand o sa imbatranim. De picioare nici nu mai vorbesc.
* Recompensati-va cu o prajitura o data sau de doua ori pe saptamana. Cand incep sa se arate rezultatele, duceti-va la coafor, sau cumparati-va o pereche de pantaloni de exercitii.
* Nu priviti exercitiile ca pe o corvoada, incercati sa le faceti cu placere. Altfel, va veti lasa de ele cat de curand.
* Nu va fortati corpul in nici un exercitiu, ascultati-l si va va spune singur pana unde poate sa mearga.
*Nu va grabiti, o miscare pe respiratie. Dungile alea sexy pe stomac vor aparea, dar nu peste noapte :)


Incercati sa va incalziti corpul inainte de exercitii. Imi place foarte mult partea de incalzire de aici:





O sa incerc sa postez in fiecare saptamana un exercitiu nou si o reteta de salata, in functie de raspunsul pe care il primesc de la voi, si sper sa va inspir deajuns :)


Incep cu 2 exercitii cu care am inceput si eu, primul invatat de la fratele meu:


- stati intinsa pe spate cu picioarele intinse si mainile pe langa corp. Inspirati si ridicati picioarele de pe podea pana la verticala, expirati in timp ce lasati picioarele. Repetati de cate ori doriti, exercitiul lucreaza bine abdomenul.


Al doilea exercitiu se numeste podul (bridge):


- stati culcata pe spate, cu mainile pe langa corp si genunchii indoiti, talpile sprijinite pe podea. Ridicati bazinul in timp pe inspirati, lasati in jos in timp pe expirati. Repetati de cate ori doriti, exercitiul lucreaza picioarele si fundul.


Pentru mai multa inspiratie puteti gasi foarte multe filmulete pe youtube.



Si acum sa trecem la mancare: o Salata cu ceapa caramelizata

Pentru a carameliza ceapa, se taie 2 cepe (albe sau rosii, cele rosii sunt mai dulci) in felii de aceeasi marime, pentru a se coace in acelasi timp. Pe foc foarte mic se incing 2 linguri de ulei si se adauga ceapa, mestecandu-se des, pana cand se rumeneste putin (aprox 10 min). Se adauga 2-3 linguri de otet balsamic si se mesteca pana cand toata ceapa este acoperita in sos, se adauga un praf de sare si piper. Optional se poate stinge tigaia cu 2 linguri de vin alb. Se caleste ceapa in continuare pana cand este bine patrunsa, inca 10-15 minute.






Pentru salata aveti nevoie de:


rucola (sau spanac)
ardei copt (proaspat sau din borcan) taiat felii subtiri
ceapa caramelizata
branza Feta


Se asambleaza salata, se pune piper proaspat dupa preferinte, se stropeste cu 2 linguri ulei de masline si 1 sau 2 linguri otet balsamic.


Pofta buna!


8 comments:

Ellie said...

Mihaela, this salad looks amazing....I LOVE caramelized onions and roasted peppers! Sounds delicious... beautiful presentation, as well. Have a great day!

megi said...

I love the flavour combination of this salad, I have roasted red peppers from last summer and we always have feta, off to caramelize some onions and make this salad. It'll be on mixed greens instead of arugula but I am sure it'll be just delicious. Thank you Mihaela.

Mihaela said...

Thank you, girls, I made the salad "by mistake", but I couldn't believe how good the combination was. Thanks for visiting!

megi said...

Mihaela, it was just lovely, we often add garlic, olive oil and vinegar to roasted peppers but I think caramelized onions, red peppers and feta would make a nice dish on its own. Than you for sharing your 'mistake' with us. :)

Alice said...

wow!. Nu stiam de asa ceva. O voi incerca si eu.

Alice said...

Mihaela, ti-am adaugat blogul la mine in blogroll. Viziteaza-l si tu pe al meu si daca iti place poti face acelasi lucru. Voi incerca unele din retetele tale, sa stii.

Mihaela said...

Megi, it was so sweet of you to come back and let me know about the salad :)

Alice, nu stiai de salata sau de yoga? :) Sper sa iti placa retetele mele, si iti voi adauga site-ul. Sa ai o zi buna!

Alice said...

Mihala, nu stiam de salata.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails