April 02, 2011

Jambalaya



Jambalaya este o ruda americana a paella-ei spaniole, un fel de pilaf cu de toate: legume, carne, carnati si creveti. Sunt mai multe feluri de jambalaya, varianta mea include rosii, ceea ce o face creola (wikipedia sa traiasca :))

Reteta este inspirata dupa o reteta pe care am vazut-o in show-ul Inei Garten "Barefoot Contessa", facuta de o invitata de ei. Jambalaya contine carnati andouille, dar cum eu nu am avut, am folosit carnati afumati. Se mai poate adauga sunca sau pui, insa mie mi s-au parut de ajuns carnatii si crevetii.

Jambalaya este o mancare iute, insa eu am adaugat numai putin ardei iute jalapeno fara seminte si vene. Daca va place iute, puteti adauga si cayenne sau sos iute, iar daca vreti numai o mica aroma puteti pune numai un varf de cutit de ardei iute pisat.

Poate ca par multe ingrediente, dar majoritatea de obicei le avem deja in casa. O mancare pentru o cina in familie, si un pranz pentru a doua zi. O masa gustoasa, si nu avem de spalat decat o singura oala.



Ingrediente:

300 gr carnati afumati taiati felii
2 linguri ulei de masline
1 ceapa medie tocata
1 ardei rosu tocat
3 tulpini de telina tocate (1 cana)
1/2 ardei jalapeno tocat, fara seminte si vene
1 rosie fara seminte, tocata (1/2 cana)
3 catei de usturoi tocati marunt
1/2 lingurita oregano uscat
1 varf de cutit boia afumata
2 cani orez (eu am folosit basmati, sau orez cu bobul lung)
5 cani de lichid: supa de pui si apa (2 cani supa de pui, 3 cani de apa)
2 foi de dafin
1 lingurita de pasta de rosii
aprox 12 creveti cruzi, fara crusta
zeama de la o jumatate de lamaie (dupa gust)
2 linguri patrunjel tocat
1/2 cana ceapa verde tocata (optional)
sare si piper dupa gust

Se incinge uleiul intr-o cratita mai mare, preferabil cu peretii grosi. Se prajesc in ulei feliile de carnati, pana cand sunt rumeniti pe ambele parti, apoi se scot si se dau deoparte.

In oala se adauga ceapa, ardeiul rosu, telina si ardeiul jalapeno daca folositi. Se calesc 3-4 minute, pana cand legumele sunt patrunse. Se adauga rosiile tocate, usturoiul, oregano si boiaua afumata (acum puteti adauga si cayenne iute daca folositi). Se mai calesc inca 2-3 minute.

Se adauga orezul si se caleste putin impreuna cu legumele, apoi se adauga lichidul, curatand fundul cratitei cu lingura de lemn. Se adauga foile de dafin, pasta de rosii si carnatii. Se sareaza si pipereaza (gustati si adaugati de ajuns sare, va fi mai greu de adaugat mai tarziu). Cand incepe sa fiarba, se pune capacul, se da focul mic si se lasa cu capacul complet pus 20 minute, fara sa se mestece. Va arata asa:


Dupa cele 20 minute se opreste focul, se amesteca, se adauga zeama de lamaie, crevetii, ceapa verde si patrunjelul. Se mesteca si se acopera din nou cu capacul pentru 10-15 minute. Caldura reziduala va gati crevetii exact cat trebuie.

Serviti decorat cu patrunjel si se mai poate potrivi cu zeama de lamaie dupa preferinte.

Enjoy!

5 comments:

Mary Bergfeld said...

It is a lovely recipe, Mihaela. Your photos are really terrific as well. I hope you have a great day. Blessings...Mary

Alice said...

ce bunatate!

FLORY said...

Inedita pentru mine reteta dar merita incercata!

Ellie said...

Mihaela, Your jambalaya looks absolutely delicious! I love how you used the basmati rice...my favorite long grain rice:).
All the ingredients look so perfectly balanced. Lovely presentation...as always.

Looks like you've been baking and coking, again:)...
That sour cherry cake looks sooo good...moist and full of fruit...the way it should be:).
You are such a great cook! Love your passion for food:)

Have a great day, Mihaela!

Nina said...

Mihaela merci de vizita si comment!
ai un retetar foarte frumos, la mine doar poze...sorry! :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails