April 07, 2011
Ardei (gogosari) marinati la borcan/ Marinated bell peppers
Probabil ca va intrebati ce cauta reteta asta de toamna acum in plina primavara... nu, nu m-am "sarit", dar atunci cand am facut-o nu am avut poze, apoi am facut poze cand am desfacut primul borcan, dar am amanat sa o postez, si a ramas uitata. Pana la toamna viitoare cel putin. M-am hotarat sa o postez acum pentru ca am gasit o reteta in care m-am gandit sa ii folosesc, asa ca va rog sa ma suportati putin :) Ardeii marinati sunt o garnitura perfecta la orice friptura, chiar si pentru aperitiv, iar pentru mine nu exista salata beof fara ardei marinati. Dupa ce termin ardeii, pastrez zeama si o folosesc la supa de pui, ii da un gust foarte bun.
Gogosarii marinati sunt reteta mamei, asa ca sa nu va mirati de explicatiile si cantitatile care urmeaza, dar este probata de mine, care nu sunt experta in muraturi, asa ca este sigura. Cum in America nu am gasit gogosari, am folosit ardei grasi rosii, care sunt foarte mari si carnosi, foarte asemanatori cu gogosarii. De multe ori am gasit gata marinati la borcan, facuti in Polonia, dar cateodata nu erau exact pe gustul meu, asa ca m-am apucat sa ii fac singura.
Veti avea nevoie de borcane cu filet bun, asa ca daca nu va apucati acum, aveti timp sa salvati borcane pana la toamna. Eu le tot strang, borcane de tot felul, pana cand nu mai am loc unde sa le pun, si foarte multe isi gasesc folosinta pentru tot felul de condimente, orez, paste, zahar.
Ingrediente (pentru un borcan mare):
ardei
otet de vin alb
sare
zahar
foi de dafin
seminte de mustar
boabe de piper
Se spala ardeii, se curata de cotor si seminte si se taie felii. Se aranjeaza in borcan. Se pun in borcan 2 foi de dafin, 1/2 lingurita de seminte de mustar si cateva boabe de piper. Se pune otet in borcane peste ardei, cat sa fie inalt de 1,5 cm (de obicei borcanele au o dunga, cam pana acolo ar trebui sa fie otetul).
Se face saramura: 1 litru de apa, 1 lingura de sare si 1 lingura de zahar (daca borcanul permite mai mult lichid, faceti al doilea litru de saramura). Se amesteca bine saramura sa se topeasca sarea si zaharul si se toarna peste ardei, fara sa se umple foarte bine (lasati gol cam un deget).
Se infileteaza borcanele, si se verifica sa nu curga: cu mainile uscate, se sterge bine borcanul cu un servetel. Se tine borcanul aplecat putin, si se roteste tinand degetul pe langa capac. Daca nu este lichid pe deget, este bine.
Intr-o oala mai mare se pun pe fund ziare sau servete de bucatarie (nu le folositi pe cele bune, vor arata destul de rau dupa), apoi se pune borcanul in oala si se umple oala cu apa. Ar trebui sa ajunga la jumatea borcanului sau la 3/4 din borcan. Se tine pe foc mic spre mediu pana cand incepe sa fiarba (clocoteasca), apoi inca vreo 10 minute.
Se opreste focul si se lasa sa se raceasca in apa. Este ok daca se va umfla capacul, se va trage inapoi cand se raceste.
Dupa ce borcanul s-a racit, se sterge de apa si se verifica din nou sa nu curga (in cazul in care curge, se poate pastra in frigider). Borcanele se pastreaza in loc intunecat si rece, cateva luni.
Enjoy!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
I have never tried this, but they look perfect and are so good for many dishes!
Magic of Spice, thanks for stopping by :) The peppers are as good as they look, little sweet little sour.
Si ce daca nu e vremea lor? O reteta buna si clasica asa ca asta nu are ce sa strice. Super au iesit ardeii.
Mihaela, Multumesc mult pentru reteta de ardei murati...si mamei tale:). Asi vrea si eu sa incerc sa fac. Ce bine arata...si pozele sant incredible!!
Cred ca nu am mai mancat ardei murati de nu stiu cand...si asa de de mult imi plac! Mai inspirat sa-i fac si eu...acum sa gasesc borcane, ca ardei am:). O zi placuta...
p.s. You put a smile on my face with all your recipes/books... definitely love your passion for cooking and baking:).
Brandusa, multumesc pentru vizita si ai dreptate, reteta e buna oricand :)
Ellie, esti o draguta, love your messages :) Sper sa gasesti borcane, daca am fi mai aproape ti-as da eu din colectia mea impresionanta :)
Post a Comment