August 17, 2011

Ceviche mexican cu mango/ Mexican mango ceviche


Ceviche (se pronunta "sevice" cu accent pe ultimul e) este o mancare (aperitiv) intalnita in America Centrala si America de Sud, in care este folosit peste sau fructe de mare (creveti) gatiti fara foc, in suc de citrice: lamaie sau lamaie verde. Am mancat prima data ceviche anul trecut pe malul Pacificului, in San Diego, si ne-a placut mult, sotului meu si mie. Varianta pe care am facut-o eu este varianta mexicana, dupa reteta Marcellei Valladolid, reteta traditionala in Baja California, Mexic. Eu i-am adaugat putina "dulceata", netraditionala, sub forma unui fruct de mango. Se serveste pe tostada (tortilla de porumb prajita) sau chipsuri de tortilla (care sunt tostadas taiate triunghiuri), unse cu putina maioneza si stropite din belsug cu sos iute, ca un adevarat mexican :)) Este asa de autentic, incat sa nu va mirati daca va vine sa iesiti afara din casa imbracat cu poncho si sombrero (ok, faza asta am luat-o de pe punga mea cu chipsuri de tortilla :))

Nota: aveti grija ca pestele sa fie proaspat sau proaspat decongelat (este de preferat sa il cumparati congelat si sa il decongelati acasa), si sa nu aiba miros. Ceviche se mananca proaspat sau cel tarziu a doua zi, pastrat la frigider.


Ingrediente:

2 file-uri de tilapia
1 cana de suc proaspat de lamaie verde (aprox 8 lamai verzi)
1/2 cana rosie tocata (scursa se seminte)
1/2 castravete, curatat de coaja si seminte, tocat
1/2 cana ceapa rosie tocata
1/2 cana mango tocat
o mana buna de cilantro (frunze de coriandru) tocat
sare si piper proaspat macinat
1 ardei jalapeno, fara seminte si vine, tocat


pentru servit:

sos iute
avocado
tostadas sau chipsuri de tortilla
maioneza


Se taie pestele in cuburi mici, de cel mult 1 cm si se pune intr-un vas cu fundul plat. Pestele se taie mai usor daca este partial inghetat, il puteti tine la congelator 30 minute inainte de a-l pregati. Se toarna peste peste sucul de lamaie verde, astfel ca tot pestele sa fie acoperit de lichid, se acopera cu folie de plastic si se da la frigider pentru 20-25 minute. Veti observa cum pestele se va face alb si opac. Bucatile de peste trebuie sa fie mici pentru ca sa fie mai usor de patruns de acidul din suc si sa nu ramana crude la mijloc.

Se scurge foarte bine pestele de zeama de lamaie verde. Nu se spala. Se amesteca cu restul ingredientelor si se potriveste cu sare si piper. Scurgeti bine tot lichidul care se va lasa, trebuie sa fie un amestec uscat, iar daca ramane suc de lamaie verde, va fi amar.

Pentru servit se unge tostada sau chipsurile de tortilla cu maioneza, se pune ceviche si se stropeste cu sos iute.

Nu am iesit afara cu poncho si sombrero dupa ce am mancat, dar cu siguranta am folosit mai mult "muchachos, como estas?" :))

Muy bueno ceviche!

8 comments:

Antonina said...

Cat de bine arata!! mi-ai facut pofta de mancare mexicana.. Al meu nu trebuie sa vada asta ca-mi cere.. si eu inca nu mi-am revenit la capitolul lene ;) Asa ca-l las sa se umfle cu salata de vinete si zacusca ;) Da-mi trece si sigur o fac! Pupici

TeoBucatar said...

Ce ai tu aici,Mihaela e o salata grozava!Pupici

Zazuza's Gulaschsuppe said...

arata tare bine! ce culori apetisante!

Magic of Spice said...

I love the addition of mango here! Beautiful flavors and your photo is gorgeous :)

Brindusa said...

De cand am zis sa incerc gatitul asta in suc de lamaie! Salata ta e exact ce-mi trebuie. Super reteta.

Ellie said...

Mihaela, I left a comment before...don't see it here...maybe I forgot to press "send". Anyway, just wanted to say this looks delicious! I've never had ceviche... and you version sounds wonderful!
Hope you are doing well... have a great weekend!

Mihaela said...

Antonina, cand trece capitolul cu lenea trebuie sa incerci. Imi place mult mancarea mexicana, in special ca are ingrediente proaspete. Dar nici salata de vinete nu e mai prejos :)

Teo, multumesc, a fost grozava, intradevar!

Zazuza, multumesc!

Magic of spice, thank you :) Mango gave it a little sweetness, but not too sweet for a fish dish.

Brandusa, este chiar usor gatitul cu zeama de lamaie, trebuie numai sa tai bucatile de ajuns de mici sau de subtiri sa fie patrunse de suc. Multumesc :)

Ellie, I haven't seen your message, and I don't delete messages, unless they're spam :) Thanks for leaving another message. I know you like mexican food, you should try the ceviche, it's really good. And the little mayo addition makes it rich ;)

Ellie said...

Well, I am glad this one came through:)...I think I may have not been signed in when I originally wrote the previous one...
I do love Mexican food...somehow I've never had it...even with a brother who's married to a Peruvian(they always make it for special occasions).
By the way, your strawberry cupcakes look soooo good! I love the kefir and ricotta in it. They must be really moist...
Now to make sure I'm signed in:).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails