Aflata singura in bucatarie am inceput sa experimentez si preparate sarate. La inceput am umblat pe forumuri romanesti, mai apoi am inceput sa privesc la tv canalul Food Network. Daca la inceput am avut ceva probleme sa gasesc ierburile si verdeturile romanesti, (cred ca multi au confundat patrunjelul cu cilantro sau coriandru verde), pe parcurs am invatat si multe ierburi care nu se folosesc asa mult in Romania, sau cel putin nu le stiam eu. Iar cand am inceput sa scriu pe blog am avut problema inversa, sa gasesc traducerea in romana a ceea ce stiam in engleza.
De cativa ani plantez ierburi pe balcon, in special cimbrisor, busuioc si menta. M-am gandit sa impartasesc cu voi ceea ce stiu si ce am aflat din experienta mea, din ce am folosit si in ce mancaruri am folosit. Lista este pe departe completa si astept sfaturi si idei noi in folosirea si cresterea ierburilor aromate.
Oregano uscat in manunchi
Prima verdeata pe care am cautat-o aici si nu am gasit-o a fost cimbrul. L-am inlocuit cu Oregano uscat, care este perfect pentru mancaruri ca Sarmale sau Ardei umpluti.
Cimbrul din Romania este mai rar aici si se numeste Summer Savory. Se gaseste vara devreme la pietele de fermieri sau se pot cumpara seminte. Eu am cumparat de pe internet si a crescut frumos pana la vreo 10 cm, apoi l-am rarit si sa vedem acum cum o sa ii mearga.
Inrudit cu cimbrul, se gaseste mai des aici Cimbrisor (Thyme). Il cumpar primavara in ghiveci si am toata vara. Are frunzulite mici si foarte aromate, miros foarte frumos si il folosesc proaspat. Este bun pentru carnea de pui si de peste. Nu este foarte pretentios, ii trebuie apa.
Menta proaspata in ghiveci
Menta (Mint), pe care o cunoastem foarte bine, si o foloseam in exclusivitate la ceai se preteaza foarte bine la ghiveci, asigurati-va ca o puneti intr-un ghiveci destul de mare pentru ca se inmulteste mult. Incercati cu menta un Mojito racoritor, sau in Inghetata cu menta si nu va sfiiti sa o adaugati in salate: Salata de vinete pe gratar sau Tabbouleh. Pentru mai multe retete cu menta vedeti si adunarea provocarii Dulce Romanie pe luna Iunie de la Dulcegarii Culinare.
Busuioc proaspat
Busuiocul (Basil) este folosit in Romania in special uscat, dar frunzele fragede de busuioc dar un gust aparte Salatei Caprese sau Pastelor Caprese. Il puteti folosi si pe el in salate, si asteptam mai multe idei in provocarea lunii Iulie pe Retete fel de fel. Nu este foarte pretentios la plantat, dar nu il lasati sa faca flori (rupeti varfurile), atunci va inceta sa mai creasca frunze. Nu stiu de ce la mine urechelnitele obraznice au inceput sa il manance, dar tot a ramas pentru un Sos pesto pentru Tarta cu pesto si rosii.
Cilantro sau Frunze de coriandru seamana cu patrunjelul, dar au frunzele mai deschise la culoare si au cu totul alta aroma si gust. Daca la inceput nu prea faceam diferenta dintre el si patrunjel, acum este preferatul meu, si il adaug de obicei in preparate mexicane. Il cumpar de la magazin, dar am si crescut in ghiveci din seminte de coriandru. Pentru retete puteti vizita pe blog retetele cu eticheta Mexican (in partea dreapta).
Leusteanul a fost unul din verdeturile pe care nu le-am gasit deloc in magazine. Abia anul trecut am aflat de la Ellie (Home cooking in Montana) ca se numeste Lovage. Este foarte pretentios, cel putin in ghiveci. Am incercat de doua ori sa plantez seminte, si creste vreo 10 cm in inaltime, apoi se usuca. Imi pare rau ca nu am putut sa folosesc din el nici macar pentru o ciorba.
Salvie
Salvia (Sage) are frunze rotund lunguiete, deschise la culoare si pufoase. Nu este pretentioasa la ghiveci, iar cand a dat inghetul toamna trecuta s-a pastrat cateva saptamani in frigider invelita in servetel de hartie si apoi in punga. Il puteti folosi la carnea de porc, curcan sau pui. Incercati Cotletele de porc cu salvie si varza.Tarhon
Tarhonul (Tarragon) are frunzele subtiri si lungi, destul de fragil si delicat in aroma. Se potriveste cu carnea de pui: Salata de pui sau Pui cu cartofi noi si tarhon. Si pe el l-am crescut din seminte si nu ii place apa prea multa.
Rozmarinul (Rosemary) are o tulpina lemnoasa, cu frunze subtiri, lungi si deschise la culoare. Are o aroma puternica, si se potriveste cu carnea mai grea, de exemplu Miel, dar l-am folosit cu succes si la peste: Cod cu praz si bacon sau Pastrav la cuptor cu vin si ierburi aromate. Iar cand am facut Ratatouille o crenguta de rozmarin i-a dat o aroma frantuzeasca.
Patrunjelul (Parsley) cred ca nu mai are nevoie de nici o prezentare. Il folosesc foarte des, in special la ciorbe si mancaruri. Incercati o salata de vara, racoritoare si consistenta, care imi place foarte mult si are mult patrunjel: Tabbouleh.
Mararul (Dill) cu aroma lui puternica si gustul aparte pe care cu siguranta il stiti, este nelipsit la o Mancare de mazare , ii da o aroma aparte Salatei de ardei copti, iar Salata de varza romaneasca este de neimaginat fara marar.
Nu am folosit niciodata Maghiran (Marjoram) desi sunt "foaie verde maghiran, m-a facut mama oltean" :)
Astept cu multa placere si sfaturile voastre!
E foaerte adevarat,Mihaela ca nu se compara ierburile proaspete cu cele uscate,la pliculete.Uneori nu mai au nici o aroma.Cel putin astea uzuale sa le folosim in stare proaspata.Te pup!
ReplyDeleteCe frumoasa prezentare ai facut....se vede ca departarea de casa te-a facut mare gospodina,nu glumesc,si imi doresc ca si fiica mea sa fie ca tine!!!!deocamdata e si ea cu dulciuri si maruntisuri dar visul oricarei mame e ca fiica sa devina mare gospodina.Felicitari!
ReplyDeletePupici si un weekend placut!!!
Ce frumoasa prezentare ai facut....se vede ca departarea de casa te-a facut mare gospodina,nu glumesc,si imi doresc ca si fiica mea sa fie ca tine!!!!deocamdata e si ea cu dulciuri si maruntisuri dar visul oricarei mame e ca fiica sa devina mare gospodina.Felicitari!
ReplyDeletePupici si un weekend placut!!!
si eu am crezut ca thyme e cimbru,uite ca am invatat ceva. Mie imi cresc bine pe balcon,cum le bag toamna inauntru cum se ofilesc. Ma bucur mult ca pot sa cresc coriandru,nu se gaseste pe nicaieri.
ReplyDeleteTeo, intradevar, uscat imi place sa folosesc doar oregano, in special cand sunt vechi, ierburile isi pied aroma :)
ReplyDeletePetronela, multumesc :) Sa stii ca ai dreptate, faptul ca nu am avut posibilitatea sa fug la mama pentru sarmale m-au facut sa fac si eu. Sunt convinsa ca si fiica ta va fi o gospodina priceputa, in special ca deja ii place sa gateasca si e interesata. Vorbele tale inseamna mult pentru mine, multumesc mult!
Mitinita, ma bucur mult ca a fost de folos postul meu. Am crescut coriandru din semintele pe care le aveam pentru gatit si a crescut bine, dar am folosit numai odata pentru ca a fost putin. Am posibilitatea sa cumpar oricand proaspat, dar sa le am pe balcon imi dau o satisfactie minunata :) Un weekend placut fetelor!
Frumoasa prezentare si foarte utile informatiile! Multumim frumos! Pupici!
ReplyDeleteInteresant postul tau.Multumesc!
ReplyDeleteO zi buna!
Intra si "chives" la categoria verdeturi? Nu stiu cum sa le zic in romana ca nu foloseam acasa. Sunt usor de crescut si foarte versatile.
ReplyDeleteMultumesc pentru incursiunea in lumea "ierburilor aromatice ", a fost o lectura placuta si interesanta pentru o dimineata de duminica ploioasa cum numai prin Belgia poate fi ...
ReplyDeleteCe frumos! Mi-as dori si eu gradina mea!
ReplyDeleteCam aceleasi ierburi aromatice folosesc si eu,le am tot in ghivece,jardiniere asa ca tine.Leusteanul si cimbrul le-am adus de acasa,in rest am cumparat seminte de aici.Insa tarhon n-am folosit niciodata,dar am sa-ncerc.Pupici!
ReplyDeleteCe frumoasa prezentare, Mihaela...si ce bine tia crescut herburile! Esti o gospodina harnica:), si cred ca mama ta este foarte mandra de tine! Se vede cat de mult ai invatat, si cu ce drag le prezinti.
ReplyDeleteAnul trecut am planta si eu oregano( Greek si Mexican) si asa de bine creste... sa inmultit... este al doilea an...a supravietuit toata zapada:). Imi place sa folosesc la marinarea carnei, si mai ales la "brasied meats".
Anul asta am fost la un local market sa cumpar niste herburi...si am ramas asa de impresionata cand am vazut ca vindea "lovage":)...am stat incremenita, pur si simplu nu am crezut ca se gaseste pe market leusteanul nostru romanesc(venea din Idaho). Cred ca a fost ceva "unique" ca nu se gaseste normal.
Ce frumoasa prezentare Mihaela!! acum am vazut-o ! informatii utile pentru orice amator si food mason ;)) Pupici
ReplyDelete