Si este BUN. Excelent. Cel mai bun tort de ciocolata. Blatul este umed, nu are nevoie de insiropare, crema este delicioasa si ciocolatoasa. Multumesc pentru inspiratie Call me cupcake! Iar daca descrierea mea nu v-a convins, pozele ei cu siguranta va vor convinge.
Ingrediente:
Blatul:
1 3/4 cups (175 gr) faina
2 cups (400 gr) zahar
3/4 cup (75 gr) cacao
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
1 lingurita sare
2 oua
1 cup (240 ml) cafea tare
1 cup (240 ml) kefir
1/2 cup (120 ml) ulei (de floarea soarelui, vegetal sau de rapita, nu folositi ulei de masline)
1 lingurita extract de vanilie
Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregatesc doua tavi rotunde cu diametrul de 20 cm (8''): se tapeteaza fundul cu hartie de pergament si se ung cu ulei, inclusiv hartia de pergament. Nu se tapeteaza cu faina.
Nota: Mi-a ajuns aluatul pentru 2 tavi de 20 cm, plus 2 blaturi mici in ramekins de 250 ml. Pentru ca tavile nu au fost la fel, un blat a fost mai scurt decat celalalt, asa ca pe cel mai mare l-am taiat in doua, si pe cel mai mic l-am potrivit pentru al doilea strat.
Data precedenta am facut o tava de 20 cm cu aluat mai mult in ea, plus 11-12 cupcakes. Varianta cu o singura tava este putin mai greu de taiat in 3 pentru ca blatul este faramicios. Nu puneti prea mult aluat intr-o tava pentru ca riscati sa se reverse.
Intr-un bol mare (de la Kitchen Aid) se cern faina, cacaua, sarea, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Se adauga zaharul si restul ingredientelor si se bat la viteza mica pentru 2-3 minute pana cand totul este omogen. Aluat va fi aproape lichid. Se imparte aluatul in tavi si se coace 35 de minute in cuptorul incins, rotind tavile dupa 20 de minute. Faceti testul cu scobitoarea. Lasati sa se raceasca in tavi 20 de minute, apoi scoateti si lasati sa se raceasca complet. Pentru a se taia mai usor, tineti blatul in frigider sau in congelator 15-20 de minute.
Daca faceti cupcakes sa torturi mai mici, faceti testul cu scobitoarea dupa 20 de minute.
Crema de ciocolata:
300 gr (3 stick-uri au avut aprox 339 gr) unt la temperatura camerei
2 cups (220 gr) zahar pudra
1/3 cup (aprox 30 gr) cacao
200 gr ciocolata amaruie
1/2 lingurita extract vanilie
1/3 cup (80 ml-100 ml) frisca lichida neindulcita
Se topeste ciocolata bucati pe bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand dupa fiecare tura, pana cand este omogena. Se da deoparte sa se racoreasca.
Se bate untul cu zaharul pudra pana cand este bine incorporat, se adauga cacaua si se bate sa se omogenizeze. Se adauga ciocolata racita (la temperatura camerei, nu in frigider) si se bate din nou. Se adauga si vanilia si frisca lichida si se bate la viteza medie pana cand crema este omogena.
Se umplu straturile tortului si se imbraca tortul in ciocolata. Pentru modelul pe care l-am facut eu, am inceput de la baza tortului tinand varful spatulei in unghi de 45 de grade si am rotit usor tortul, mergand in sus. Daca nu va iasa din prima, finisati din nou tortul si incercati din nou :) Se pastreaza la frigider, se scoate la temperatura camerei cu aprox 20-30 de minute inainte de servire.
Enjoy!
22 comments:
Incredibil ce bine si apetisant arata! Mmmmm.....
Cred ca a fost tare delicios, imi place cum arata, asa ciocolatos :) Pupicei!
Doamne ce frumusel este...Si daca are ciocolata musai sa fie foarte bun!!! Arata superb!!!
Arata minunat,te cred ca-i un deliciu,mai ales ca-mi place tare mult ciocolata!Te pup!
arata foarte bine, imi place mult cum l-ai decorat! :*
Daca are ciocolata sigur este foarte bun.
Uau, ce frumos arata!!!SI tare delicios!Pup!
super a iesit tortul.si dang!!!!!!ciocolataaaa deci deliciu:)
pup
Poate pui unul in bagaje si pentru noi....pup
Demential arata !!!
WOOW! Ce-mi placeeeeeeeeeeeee!:)E perfect!
Ce frumusete de tort! Îmi place mult combinatia de arome!
Arata senzational! Eram in cautarea unui tort de ciocolata pentru meniul de Craciun, si cred ca l-am ales! Imi place mult si nu este complicat de facut! Salutari din Bucuresti!
Fetelor, multumesc pentru mesaje, ma bucur ca v-a placut, a fost intradevar foarte bun si ciocolatos :)
Arata excelent!!
Servus Mihaela :)
i-am pus semn, o sa-l incerc de sarbatori si revin.
la crema frisca se adauga nebatuta?
Anonim, multumesc pentru vizita si pentru mesaj :) Da, frisca lichida se adauga nebatuta, crema este deja destul de groasa si dupa ce se bate si frisca lichida inauntru o face putin pufoasa. Frisca lichida (rece) are proprietatea ca se bate si daca o amesteci cu altceva: am incercat cu caramel, mascarpone, crema de branza.
buna, sunt noua aici. La asta ma gandesc si eu cu tortul meu de ciocolata, facut sambata, am avut musafiri si poza e in fuga facuta...nici nu stiu daca sa fac post sau nu, in schimb tortul a iesit minunat, dupa o reteta din caietul mamei. Cat despre tortul tau, ce sa zic e foarte fotogenic, chiar si in cutie si mai e si imbietor
Strumfa bucatareste, bine ai venit pe la mine si multumesc pentru mesaj :) Nu stiu cum arata poza ta, dar daca reteta este buna, merita postata. Daca urmaresti posturile mele de la inceput, nici pozele mele nu erau reusite, dar am invatat si evoluat. Incearca sa observi la pozele care iti plac unghiurile in care sunt luate pozele si foloseste lumina naturala, face foarte mare diferenta. Mult succes!
multumesc Mihaela pt sfaturi, chiar imi prind bine, la mine mai e si problema de aparat, e destul de slabut, dar anul acesta o sa cumpar si eu ceva mai bun :D
superb arata si imi place modelul si cat de delicios si savuros este, o felie si aici daca a mai ramas :D
Post a Comment