September 29, 2010

Ciuperci cu ceapa si ardei/ Oisters Mushrooms sautee with onions and peppers



(Please scroll down for English version)

"Peste dealuri zgribulite,
Peste tarini zdrentuite,
A venit asa, deodata,
Toamna cea intunecata.
.....................
Cri-cri-cri,
Toamna gri,
Nu credeam c-o sa mai vii
Inainte de Craciun,
Ca puteam si eu s-adun... "
(
Balada unui greier mic de George Toparceanu)

Imi place toamna, cu toate recoltele ei, dar adevarul este ca toata vara mi se parea ca toamna nu o sa mai vina, sau cel putin nu asa curand. Cu un singur drum ramas la ferma anul asta, iar piata o sa se inchida in cateva saptamani, iarna isi anunta aparitia cat de curand. Eh, cumva o sa trecem noi si de iarna asta :)

Vreau sa profit din plin de belsugul toamnei, si saptamana trecuta la piata am gasit niste ciuperci stridie, de care nu am mai mancat pana acum. Erau asa frumoase, incat am cautat o reteta care s-a dovedit delicioasa. Cand nu o sa mai gasesc ciuperci proaspete o sa incerc sa le inlocuiesc cu ciuperci de padure uscate si rehidratate.



Multi spun ca ciupercile nu se spala, pentru ca absorb multa apa, si se sterg cu un prosop umed. Eu le spal sub un jet rapid de apa, si apoi le sterg prin tamponare.

Ingrediente:

1/2 ceapa mica taiata solzisori
1/2 cana ardei gras rosu taiat felii subtiri
2 cani ciuperci stridii (palarii si picioare) rupte fasii
1 catel de usturoi
cimbru proaspat
sare si piper dupa gust
2-3 linguri ulei de masline
4 linguri de vin alb

Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa si ardeiul. Se calesc pana se rumenesc, 2-3 minute. Se adauga ciupercile si se calesc si ele cateva minute, pana se fac rumene (tigaia nu trebuie aglomerata, folositi cea mai mare tigaie pe care o aveti).
Se stropeste cu cele 4 linguri de vin si se lasa pana scade vinul. Se adauga usturoiul dat pe razatoarea mica si cimbrul si se potriveste cu sare si piper.
Simplu si bun. Daca omitem vinul, o delicioasa gustarica de post.

Pofta buna!



There is a beautiful Romanian poetry about fall coming so sudden over a little cricket. He never thought that the fall will come before Christmas, so he never stocked any food for the winter. Poor cricket :)

Now, I like fall with all her harvest, but all summer seemed that the fall is so far away. With one trip left to the farm for this year, and the farmers market is going to close in few weeks, the winter is almost here. Eh, in a way or another will pass this winter :)

I want to take full advantage of this fall harvest, and I found at the farmers market last week these beautiful oyster mushrooms, which I never had before. I looked up a recipe which turned up delicious. When I’m not going to be able to find fresh mushrooms, I’ll try to replace it with dried and rehydrated mushrooms.

A lot of people don’t wash the mushrooms, because they absorb a lot of water, and they just wipe it with a damp cloth. I like to wash the mushrooms very fast in running water and pat them dry with paper towel.

Ingredients:

1 small onion julienned
½ cup red bell pepper julienned
2 cups oyster mushrooms shredded in large pieces
1 garlic clove grated
1 tbsp fresh thyme
Salt and pepper
2-3 tbsp olive oil
¼ cup white wine

Preheat the oil in a large pan (the vegetables shouldn’t be crowded) and add the onions and peppers. Sautee 2-3 minutes until golden brown. Add the mushrooms and sauté until they get golden brown too. Add the wine and cook until evaporates. Add the garlic clove and the thyme and check for salt and pepper.

So simple and so good.
Enjoy!

2 comments:

Mihaela said...

Daaa, si mie imi place toamna! Si poezia draguta cu sarmanul greieras...dar si mancarica asta de ciuperci arata foarte bine!

Mihaela said...

Multumesc Mihaela, mancarica a fost delicioasa, aproape mai buna decat o mancare cu carne. Si poezia la fel, sunt asa de multe poezii frumoase, trebuie numai sa ni le aducem aminte :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails