May 25, 2011

Cupcakes de ciocolata cu crema de banana si dulce de leche/ Chocolate cupcakes with banana and dulce de leche topping

Imi plac mult cupcakes-urile, sunt ca un tort, cu crema, in forma individuala, dar mult mai usor de facut si de pastrat.
Crema mov am facut... si ma gandeam cum sa fac si alte culori naturale. Iar in amalgamul de idei cu fructe mi-a venit si ideea asta: sa amestec o banana cu unt! A ramas la stadiul de idee cateva zile, apoi mi-am amintit cum am vazut o emisiune pe Food Network unde Anne Thornton a amestecat odata banana cu sos caramel pentru o crema... si unde credeti ca mi-a zburat iara gandul: Dulce de leche! Aveam deja doua cutii de lapte condensat care isi asteptau randul, asa ca am trecut la treaba. Cupcakes-urile de ciocolata le-am facut dupa reteta de pe Joy of Baking, deja o incercasem si stiam ca sunt bune si pufoase.

Combinatia de banana cu dulce de leche si ciocolata a fost superba! Crema nu a fost foarte fina, dar a fost incredibil de buna. A trebuit sa o tin la frigider cam o ora inainte sa ornez cupcakes-urile. Poate data viitoare incerc o varianta cu mai mult unt, pentru a-si tine mai bine forma.

Si asa s-a "nascut" a doua reteta cu dulce de leche pentru provocarea lunii Mai la Dulce Romanie :)

Ingrediente:

Pentru cupcakes (aproximativ 16 bucati):

1/2 cup (50 gr) cacao
1 cup (235 ml) apa fierbinte
1 2/3 cups (175 gr) faina
2 lingurite praf de copt
un praf de sare
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
2 oua
1 lingurita extract de vanilie

Se incinge cuptorul la 190 grade Celsius (375 Fahrenheit). Se pregateste cu hartii o tava de muffins.

Se amesteca apa fierbinte si cacaoa pana cand se topeste bine. Se lasa sa se racoreasca la temperatura camerei. Se amesteca si se cerne faina cu praful de copt si cu sarea.

Se bate cu mixerul untul si zaharul pana cand este bine incorporat, apoi se adauga pe rand ouale, batand bine dupa fiecare. Se adauga extractul de vanilie, apoi amestecul de faina, mestecand cu mana pana cand este incorporat. Se adauga si amestecul de cacao si se incorporeaza si el.

Se pune aluatul in forma pregatita, umplandu-se cam 3 sferturi. Se baga in cuptorul incins pentru 15-16 minute, cand o scobitoare bagata in mijlocul uneia din cupcakes iasa afara curata (nu le coaceti prea mult pentru ca se vor intari).

Tava mea are numai 12 forme, asa ca am scos prima tura si am mai bagat inca 4 cupcakes din restul de aluat.

Se lasa sa se raceasca, apoi se decoreaza cu crema.
Pentru crema:

1 banana coapta
100 gr unt la temperatura camerei
1/3 cana dulce de leche (sau chiar mai mult daca va place mai dulce)

Se zdrobeste bine banana cu furculita si se se amesteca cu untul si dulce de leche. Se bat cu telul sau cu mixerul pana cand sunt bine incorporate. Se da la frigider pentru o ora.

Se decoreaza cupcakes-urile cu crema rece. Se pastreaza la frigider 2-3 zile. Dupa o zi crema va avea putine bucatele innegrite, dar va fi la fel de buna.

9 comments:

Alina---Explora Cuisine said...

:) Ma gandeam eu ca faci cupcakes cu dulce de leche :) combinatia cu banane suna ideal, mai ales ca mie imi plac tare mult bananele in deserturi! Ma bucur ca ai reusit sa incorporezi dulce de leche intr-o reteta pt provocare...pana la urma au fost potrivite cele 2 ingrediente alese :) Te pup Mihaela!

Mihaela said...

Alina, au fost foarte potrivite cele doua ingrediente, si iti multumesc inca odata pentru gazduire, si pentru provocarea sa folosesc Dulce de leche, pentru ca altfel nu stiu cand ma apucam sa fac. Si s-a potrivit de minune banana si dulce de leche!

megi said...

Mihaela, these look so pretty and delicious. The photo is just mouth watering!

Ana Maria Ciolacu said...

Adorrr cupcakes si dulce de leche, deci daca as gusta unul as zbura in paradis intr-o secunda... Ce foame mi-e... :))9

Mihaela said...

Miha, stai bine la capitolul inventat retete...suna tare dulci si bune cupcake-urile tale!

Lady Butterfly said...

Delicioase sunt sigura!

Mihaela said...

Mihaela draga, trebuie sa iti spun ca am facut cupcake-urile tale (mi-a ramas inima la ele de cand le-am vazut )...au fost bune, dar mai mult decat ma asteptam...!!combinatia de unt, banane si dulce de leche a fost grozava!!!!Baietilor mei (si mie) ne-au placut enorm! Multumim frumos !!
Te pup

Mihaela said...

Mihaela, ma bucur mult ca ti-au placut :) si multumesc ca ai venit inapoi sa imi spui:) foarte dragut din partea ta!

Mihaela said...

Megi, thanks for stopping by, the cupcakes were delicious :)

Ana Maria, sper sa le incerci, sa ne spui si cum a fost vizita in paradis :))

Multumesc, Lady Butterfly :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails