June 23, 2011

Cioba de vara cu dovlecei/ Summer soup with zucchini


A venit vara mult asteptata si, cel putin aici, este o vara capricioasa, cu temperaturi inalte, urmate de furtuni si ploi si asa mai departe. De obicei vara uit de ciorbe si tocanite, de care imi aduc aminte toamna cand da putin frigul. Dar am vazut la Zazuza ciorbita asta si mi s-a facut pofta :)
Este o ciorba usoara, foarte buna fara carne, dar la care eu i-am adaugat cateva bucatele de costita (ca sa atrag "ursul" adica sotul) :) I-am mai adaugat putina boia afumata pentru culoare si putin oregano uscat pentru mai multa aroma. Desi poate fi facuta numai cu apa, eu am folosit combinatie de apa si supa de pui. A fost excelenta, insotita de un ardei iute sau de putin hrean in otet *. Se acreste cu putina zeama de lamaie, bors (daca aveti si folositi) sau chiar cu corcoduse acre :)

Ingrediente:

2-3 linguri de ulei (de masline)
aprox 100 gr costita bucatele (optional)
1 ceapa mai mare tocata
1 morcov taiat rondele
1/2 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita boia afumata
aprox 2 litri lichid (apa si supa de pui)
3 cartofi medii cubulete
1 dovlecel mai mare cubulete (cu coaja cu tot)
1 rosie proaspata
sare si piper dupa gust
marar si/sau patrujnel tocat
putina zeama de lamaie dupa gust

Se incinge uleiul intr-o oala si se prajeste costita pana se rumeneste usor. Se adauga ceapa si morcovul si se calesc pana se patrund. Se pune boiaua si oregano si se calesc cateva secunde apoi se stinge cu lichidul. Se aduce la fierbere, se adauga cartofii si dovlecelul si se potriveste de sare si piper. Se lasa sa fiarba pe foc mic pana cand cartofii sunt aproape patrunsi, fara sa se sfarame (aprox 15 minute).
Rosia se cresteaza in forma de cruce la capatul opus coditei si se opareste cateva secunde in apa fiarta, apoi se cojeste si se toaca bucatele si se adauga in ciorba. Se lasa si ea sa fiarba (10-15 minute), se potriveste de sare si piper si se acreste dupa gust cu zeama de lamaie, dupa care se opreste focul. Se serveste cu verdeata tocata (eu am pus si marar si patrunjel).

* Pentru hrean se curata de coaja si se rade pe razatoarea mica o radacina de hrean ( cu multa rabdare si muschi :)) se pune intr-un borcan cu putina sare si se adauga otet cat sa o acopere. Se mesteca putin si se acopera cu capac. Se pastreaza in frigider mult timp.

5 comments:

Ellie said...

Mihaela, Supa asta asa de bine arata...mama mea facea supa de dovlecei. Ce buuuna era vara...

Imi place idea de hrean. Chiar nu m-am gandit sa pun langa supa. Fantastica idee...multumesc pentru inspiratie:.)

O zi placuta!

FLORY said...

Imi plac ciorbitele cu legume,iar asta cu dovlecei e cea mai buna!Cu hrean n-am combinat-o dar e o idee minunata.pupicei!

Magic of Spice said...

What a lovely summer soup...beautiful flavors :)

Zazuza's Gulaschsuppe said...

hihi, ma bucur ca te-a inspirat ciorbita mea :)). hai ca iar mi s-a facut pofta si mie :))

Mihaela said...

Cred ca supa asta ar ajuta dietei mele..:))Yum !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails