June 17, 2011

Salata mexicana cu dovlecei/ Mexican zucchini salad


In general, cand te gandesti la mancare mexicana iti vin in minte guacamole, tortilla, fajitas, quesadillas si nachos. Nu vorbesc despre burritos, care sunt mai mult americani decat mexicani :) Imi place mancarea mexicana, chiar daca nu este chiar pe locul 1 intre favoritele mele. Daca nachos cu multa branza, smantana si guacamole nu ar ingrasa, ar fi in meniu saptamanal :) Iar de Supa de pui tortilla, sa va mai povestesc? Foarte putin iute, dar aromata si consistenta. Nu urmaresc in mod regulat show-ul "Mexican made easy" al Marcelei Valladolid, dar am stiut ca trebuie sa fac aceasta salata de cum am vazut-o. Este consistenta si gustoasa, iar dresingul de lamaie verde cu putin usturoi si cilantro ( sunt frunze de coriandru si se pronunta "silantro") este super racoritor.
Desi cand am mancat prima data cilantro mi-a fost putin indiferent si nu prea vedeam diferenta intre el si patrunjel, acum o vad foarte bine, in aspect, miros, si mai ales gust. "Relatia" mea cu cilantro s-a dezvoltat asa usor pana a ajuns la "dragoste" mare :)) Are o aroma delicata (incercati Salata de mango si castravete) si puternica in acelasi timp. Daca nu va place si nu va place, omiteti-l sau inlocuiti-l cu patrunjel, dar nu inainte de ii mai da o sansa :) Ardeiul iute jalapeno, este foarte putin iute (aproape deloc) dupa ce ii sunt indepartate venele si semintele. Daca nu aveti il puteti inlocui cu putin ardei gras verde.
A iesit o salata foarte buna, perfecta ca garnitura dar si simpla pentru un pranz usor :)

Ingrediente:

2 dovlecei medii
aprox 600 gr boabe de fasole rosie si alba din cutie (scursa si clatita)
1/2 ceapa rosie tocata
1 ardei jalapeno, fara seminte si vine, tocat mic
o mana mica de cilantro (frunze de coriandru) tocat mare
60 ml (1/4 cup) ulei de masline, plus putin ulei pentru uns dovleceii
2 linguri de zeama de lamaie verde (1 lime)
2 linguri otet rosu
1/2 lingurita sare (Kosher sau sare de mare)
piper dupa gust
2 catei de usturoi dati pe razatoare


Se pregateste gratarul sau plita pe aragaz.

Se amesteca zeama de lamaie verde cu otetul, sarea, piperul si usturoiul. Se mesteca bine adaugand uleiul (60 ml) cate putin pana cand este tot incorporat. Se adauga ceapa, cilantro, ardeiul jalapeno si fasolea si se mesteca astfel incat totul sa fie acoperit de dressing.

Dovleceii se taie pe lung in felii groase de aprox 1 cm. Se ung cu ulei pe ambele parti si se dau cu sare si piper. Se prajesc pe gratarul incins cam 4 minute pe fiecare parte, pana cand capata urme rumenite si se inmoaie usor. Se taie bucati si se adauga peste salata, mestecand usor sa nu se zdrobeasca.

Se serveste imediat, se pot pastra resturile pana a doua zi cel mult in frigider.

Pofta buna!

8 comments:

Magic of Spice said...

Such a beautiful salad! Fresh an summery :)

maya said...

O salata exact pe gustul meu.Multumesc pentru inspiratie :)

Mihaela said...

Thank you, Magic of spice, it is refreshing and filling :)

Multumesc pentru vizita, Maya, ma bucur ca ti-a placut salata! :)

pansy said...

am sa incerc si eu salata ta !imi place!

Zazuza said...

tocmai buna pentru vara! usoara si savuroasa!

FLORY said...

Super salata cu dovleceii pe gratar,apetisanta!pupici!

Ellie said...

Mihaela, I just LOVE, LOVE all your salads...and this salad looks so good and fresh. I love cilantro... and the grilled zucchinis I'm sure give it a wonderful flavor. Beautiful!

Mihaela said...

Pansy, sunt convinsa ca o sa iti placa :)

Zazuza, ai dreptate, consistenta si racoroasa :)

Flory, multumesc :)

Ellie, thank you, I love salads, and I always like to try new ones. I love cilantro too and it goes so well with the lime and garlic dressing :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails