Este de admirat inventivitatea romancelor (pentru ca barbatii se baga mai putin la prajituri) in a inventa, imprumuta si mai ales denumi prajituri: Alba ca Zapada, Carpati, Negri in camasi albe, Tavalita :) Prajitura tavalita prin fulgi de nuca de cocos am mancat prima data acum multi ani de la prietenul (care a devenit intre timp sotul) unei foarte bune prietene, si binenteles ca am cerut reteta. Am facut prajitura de multe multe ori, de Pasti sau de Craciun cand eram acasa cu mama, si chiar vreo 2 platouri pentru nunta noastra, desi unii mi-au zis ca m-am "sarit" si fac prajituri pentru propria nunta (mi-am luat toata saptamana de dinainte liber, trebuia sa ma relaxez cumva :))
Abia recent am aflat ca Tavalita este o prajitura de origine australiana, si se numeste si Lamingtons. Este un blat alb, taiat cubulete, insiropat in sirop de ciocolata si "tavalit" prin fulgi de nuca de cocos. Reteta pe care o am eu are miere in blat, care ii da putin "nuttiness" (chiar nu am stiut cum sa traduc asta in romana), iar siropul de cacao are putin vin rosu.
De aceea, atunci cand am vazut provocarea lunii martie la Dulce Romanie, unde Carmen de la Bucataria Furnicutilor ne-a imbiat la vin si cafea, mintea mi-a zburat imediat la Tavalita.
Am modificat putin varianta initiala pe care o aveam si am adaugat putina cafea foarte tare in sirop. Aroma de vin nu se simte propriu zis, ci doar ii da aroma prajiturii, iar cafeaua ii imbunatateste aroma de ciocolata, cu doar mici note de cafea.
Ingrediente:
Pentru blat:
200 gr (1 cup) zahar
2 linguri de miere
2 oua
50 ml (1/4 cup) ulei de floarea soarelui
100 ml (1/2 cup) lapte
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
250 gr (2 cups) faina
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Se unge cu ulei sau unt si se tapeteaza cu faina o tava mica patrata (aprox 25 cm). Eu am avut o tava mai mare si a iesit mai putin inalta.
Se bat ouale cu zaharul si cu mierea pana cand incep sa se albeasca, apoi batand se incorporeaza uleiul si laptele. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si sarea si se amesteca pana cand totul este incorporat. Se toarna in tava pregatita si se coace 25 - 30 minute pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iasa curata.
Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in cubulete.
Pentru sirop:
150 gr (1 1/2 sticks) unt
200 gr (1 cup) zahar
6 linguri lapte
6 linguri vin negru
60 ml (1/4 cup) espresso sau 2 lingurite cafea instant (nes)
2 linguri cacao
1 1/2 cani fulgi de nuca de cocos
Se topeste untul intr-o craticioara pe foc mediu si se adauga zaharul, mestecand in continuu pana cand zaharul este topit. Se adauga laptele, vinul, espresso si cacaoa si se mesteca in continuu pana cand siropul incepe sa fiarba. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca.
Cand siropul este de ajuns de rece, se insiropeaza cuburile de prajitura pe toate partile apoi se tavalesc prin nuca de cocos.
Pofta buna!
Si poze de la nunta (multumesc inca o data Giota si Elefteria pentru ajutor :))