November 19, 2011

Pui cu sos de ciuperci/ Chicken with mushroom sauce


Sa va spun cum sta treaba cu puiul asta: l-am vazut acum o luna la Eileen (Let's cook!), l-am adaptat putin, sotul i-a dat super ok, si acum il fac a doua oara. Este foarte asemanator cu puiul Marsala (Chicken Marsala), dar am folosit vin alb in loc de vin Marsala.

Rezultatul: super moale si fraged, plin de aroma, de mananci pana la ultima ciupercuta. Si rapid, cina este gata in 30 de minute. "Beat that, Rachel Ray!" :)

Prima data am folosit ciuperci amestecate baby bella si shiitake, de aceasta data am folosit ciuperci champignon si shiitake. Se pot folosi un singur fel de ciuperci, dar amestecul este intotdeauna mai gustos si imi plac ciupercile shiitake pentru ca au o textura "carnoasa".

Ciupercile nu au nevoie sa fie spalate, in special cele shiitake, putin sterse cu un servet umed este de ajuns. Daca au mult pamant pe ele, clatiti-le foarte rapid in apa rece, scurgeti si tamponati cu un servet. Si nu este nevoie nici sa le curatati de coaja sau codite (cum faceam demult in Romania), ci doar feliati-le cu un cutit ascutit.

Ingrediente:

1 piept de pui, fara piele si oase, taiat in felii groase de aprox 1/2 cm
sare si piper, dupa gust
1 cana faina
putin ulei pentru prajit
2 linguri de unt
o ceapa mica sau un shallot, tocata
aprox 150 gr ciuperci shiitake feliate
aprox 200 gr ciuperci champignon feliate (vedeti introducerea pentru curatatul ciupercilor)
1 cana vin alb
1 lingurita cimbrisor proaspat (thyme)
3/4 cana frisca lichida neindulcita (heavy cream)
patrunjel tocat

Se incinge ulei intr-o tigaie mai mare, cat sa acopere fundul tigaii, pe foc mediu. Feliile de pui se dau cu sare si cu piper, apoi se dau prin faina, scuturand excesul. Se prajesc in uleiul incins, 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc (daca feliile sunt taiate de ajuns de subtire, nu au nevoie sa fie batute, se vor patrunde destul de repede). Nu aglomerati tigaia, prajiti in 2 ture daca este nevoie. Scoateti puiul si dati-l deoparte.

Scurgeti uleiul din tigaie, pastrand foarte putin, impreuna cu resturile de la prajit (daca folositi o tigaie antiaderenta, nu vor fi asa multe resturi, mie imi place sa folosesc o tigaie de inox). Se adauga untul si se topeste, apoi ceapa sau shallot-ul si se caleste 1-2 minute pana cand se inmoaie. Se adauga ciupercile si se mesteca usor, cateva minute pana cand incep sa se inmoaie. Se stinge tigaia cu vin, curatand cu o lingura de lemn tot ce este lipit pe fundul tigaii. Se presara sare si piper si se lasa sa se reduca vinul vreo 7-10 minute. In timpul asta se adauga si cimbrisorul, apoi frisca lichida. Se gusta pentru sare si piper, se reduce focul la mic, si se pun bucatile de pui inapoi in sos, ingropandu-le putin. Se mai lasa 2-3 minute, se opreste focul si se presara cu patrunjel proaspat tocat.

Se serveste simplu, sau cu garnitura de cartofi sau paste.
Pofta buna!

PS: Rachel Ray are un show "30 minute meals", in care vorbeste prea mult si se grabeste prea tare, nu este unul din favoritele mele :)

11 comments:

coco said...

imi place ,fac des !

Ramona Alina said...

Pregãtesc si eu destul de des acest fel, am sã încerc si cu fãinã; delicios puiutul tãu:)

Antonina said...

Un deliciu !! si pe mine m-au ademenit pozele dragei de Eileen ! voi prepara si eu puiutul asta! pupici

pansy said...

foarte bun sosuletul ! incearca-l si cu 50 ml coniac,in loc de vin,sa vezi ce bunatate iese.

Emily said...

arata minunat si gustul sigur e desavarsit! imi place la nebunie combinatia, cam asa il pregatesc si eu :)

te pup cu drag!

Din bucataria mea said...

Yummy, bun de tot!!!Imi place sosul de ciuperci!Pup!

Alexandrina said...

Ce rau imi pare ca nu am vazut reteta dimineata... Am facut si eu niste pui cu ciuperci, dar nu se compara cu ce ai realizat tu. Felicitari!

CRistina said...

Super bun!!!

Corina said...

Foarte bun! Place si puiul si ciupercile! O Duminica frumoasa! Pup

FLORY said...

Super apetisant puiul tau cu ciuperci,te pup!

Mihaela said...

Coco, ma bucur ca iti place!

Ramona Alina, sa incerci si cu faina, va ajuta usor la ingrosarea sosului, fara sa il faca prea greu.

Antonina, sunt sigura ca iti va placea. Eileen ne incanta intotdeauna cu pozele ei :)

Pansy, multumesc pentru sfat :)

Emily, multumesc, este intradevar un deliciu :)

Licuta, multumesc!

Alexandrina, poti sa il faci din nou, nu te vei plictisi :)

Cristina, multumesc!

Corina, ma bucur ca iti place, o saptamana placuta si tie :)

Flory, pupici si tie, multumesc ca ai trecut pe aici!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails