Si acum, cu burta din nou plina, sa va povestesc ce a fost in meniu: curcan la cuptor, sos gravy, sos de merisoare, piure de cartofi cu usturoi copt, legume la cuptor (varzutele alea de Bruxelles sunt nemaipomenite!) si fasole verde cu bacon si nuci. Pentru desert, tarta de mere de care va povesteam ieri si creme brulee de dovleac. Pana am terminat toate pregatirile si am asezat masa, a inceput sa se intunece, si pozele nu au iesit asa cu mi-as fi dorit. Dar cine mai avea rabdare sa faca poze! :)
Curcan la cuptor (dupa reteta Inei Garten)
Ingrediente:
1 curcan de 13 pounds (aprox 6 kg)
2 lamai
1 stick (113 gr) unt
1 lingura cimbrisor proaspat tocat (thyme)
1 ceapa alba sau rosie, necuratata, taiata bucati mari
1 capatana de usturoi, necuratata, taiata pe jumatate
sare si piper
1 legatura de cimbrisor proaspat
Pentru saramura:
1 cup (cana) sare de mare
1 lamaie, zeama si bucatile
1 portocala, zeama si bucatile
2 linguri zahar brun (puteti pune si mai mult, pana la 1/4 cana)
1 cup (cana) vin alb
aprox 3 litri de apa
Daca aveti curcanul inghetat, incepeti sa il dezghetati cu 2-3 zile inainte in frigider.
In ziua precedenta gatirii, amestecati toate ingredientele pentru saramura si mestecati bine sa se topeasca sarea, intr-o oala mare in care sa aiba loc curcanul. Bagati curcanul in saramura, cu pieptul in jos, acoperiti si tineti la rece (in frigider) peste noapte, pana la o zi.
Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Scoateti curcanul din saramura, si uscati-l prin tamponare cu un servetel.
Topiti untul intr-o craticioara si amestecati cu zeama si coaja rasa de la o lamaie, si cu cimbrisorul tocat.
Puneti curcanul cu pieptul in sus intr-o tava mare. Sarati si piperati curcanul inauntru, si umpleti-l cu ceapa, usturoiul, manunchiul de cimbrisor si o lamaie taiata bucati mari. Legati picioarele sau bagati-le printre pielea de la spate sa stea impreuna. Indoiti aripile in sus si bagati varful aripilor sub spate, ca si cand curcanul se pregateste de plaja :) Ungeti bine curcanul cu amestecul de unt, apoi presarati cu sare si piper (nu este nevoie de prea multa sare, si-a luat deja din saramura). Bagati curcanul in cuptorul incins pentru 3 ore - 3 ore si jumatate, cand este rumenit, iar cand il intepati intre picior si piept, sucul iasa afara clar, fara sange. Daca aveti termometru, ii puteti lua si temperatura, pe laterala piciorului, temperatura ar trebui sa fie cel putin 165 - 170 grade Fahrenheit (74 - 77 grade Celsius). Scoateti curcanul si lasati sa se odihneasca 20 de minute.
Pentru sosul gravy, din tava in care a fost curcanul, scurgeti tot lichidul intr-o tigaie. Daca tava este uscata, stingeti cu putin vin alb si cu o lingura de lemn curatati tot ce este lipit. Daca este prea multa grasime deasupra, incercati sa o luati cu o lingura. Puneti tigaia pe foc, adaugati 1-2 linguri faina si mestecati cu telul cateva minute pana cand faina este fiarta. Daca este prea gros, mai adaugati putin vin alb sau supa de pui, pana cand ajunge la consistenta unui sos. Gustati pentru sare si piper, strecurati si serviti cu curcanul.
Happy Thanksgiving!
24 comments:
Mmmmmmmmmmmmmm ce bun... si cum arata sotul meu a zis ca vrea de asta :)) acum de dimineata cum l-a vaut , pupici un weekend frumos !
Happy Thanksgiving! Ce frumusete de curcan!
Arata bestial... ce pofta mi-ai facut. Week-end placut!
Ce minunatie !!! ce culoare frumoasa are!! pofte si pofte!! Superba prezentare !!
arata formidabil ca si tarta de mere cu bezea care e adorabilaaaaaa :*
weekend minunat draga mea!
happy thanksgiving,desi cu intarziere !am notat si reteta ta!
Poate sunã ciudat dar când eram în tarã cu familia mea sãrbãtoream Ziua multumiri ...ani au trecut si obiceiurile sunt altele, asta nu e o scuzã sã nu multumim Domnului:)
Din pãcate gãtesc numai pt. mine si sotul deci un curcan e exagerat pentru noi.
Te feicit pentu masa frumos pregãtitã!
Anastasia, multumesc, sper sa ii placa sotului :)
Delicioasa, multumesc!
Sara&Miki, multumesc pentru vizita, week-end placut si voua!
Antonina, multumesc :)
Emily, multumesc, a fost totul foarte bun!
Pansy, multumesc, e bine si cu intarziere :)
Ramona Alina, multumesc pentru vizita :) Poti face dupa aceeasi reteta un pui, mai potrivit pentru 2 persoane, si il tii mai putin la cuptor.
Cate zile v-ati luptat cu rumenul asta:)?
Super, minunat, delicios si o prezentare superba!!Ce pofta mi-ai facut:)))Pupici!
Teo, am mancat 2 zile 3 oameni si tot mai e :))
Licuta, multumesc :)
Mihaela, I hope you had a wonderful Thanksgiving! The turkey and roasted vegetables look wonderful... loved your previous recipe posts as well.
Looks like you've been quite busy in the kitchen:). This year I had my overnight guests "borrow" my kitchen and let them cook:)...I took a little break:).
Have a lovely week!
Tare fain curcanul tau :)
Superba prezentarea, ca de obicei...
Arata bestial! Am notat si reteta asta, poate de Craciun o ''comit''!:) Sper ca ai avut o Zi a Recunostintei minunata! O Duminica frumoasa si pupici!
Arata intr-un mare fel acest curcan! Poate voi incerca si eu sa-l pregatesc pentru Revelion. Cred ca este DELICIOS!
Vazand postarea ta , simt mirosul Craciunului !!!! ...superba prezentare !!!
am avut ceva de recuperat de cand n-am mai citit blogul tau :(
te invidiez pentru bezele ciupercute. foarte reusite ti-au iesit, iar buturuga arata nemaipomenit!
ca de altfel si curcanul :)
O minunatie de curcan.....Superb, e putin spus!!!!!!!!!!!!Pupici:x
Arata de milioane! Cred ca a fost delicios.
Anul acesta am petrecut penru prima oara Thanksgiving in America, inconjurata de americani si de francezi. E pentru prima data cand am inteles cu adevarat aceasta sarbatoare, e prima data cand respect, cu adevarat, aceasta zi. Iar curcanul mancat a fost delicios!!!!
D-ne dar cum am putut rata asa ceva! Arata atat de bine de nu am cuvinte!
Am facut curcanul, de craciun, dupa reteta ta....ce sa zic...a iesit super:D
Eu am pus curcanul doua zile in saramura si in cuptor la 160 de grade pentru doua ore si jumatate, din cand in cand, cu zeama lasata de curcan, l-am mai uns, ca sa nu se uste.
Cuptorul meu este electric, poate de aia a trebuit sa il las asa putin, carnea a iesit excelenta:)
Multumesc,
Bogdan
Bogdan, multumesc pentru vizita si pentru comentariu, ma bucur mult ca ti-a placut si te astept oricand pentru alte retete :) Craciun Fericit!
Post a Comment