November 21, 2011

Buturuga de Craciun/ Buche de Noel


M-am gandit sa fac o rulada in forma de buturuga, sa folosesc ciupercutele dragute din bezea. Iar daca pentru crema stiam ca o sa fie ciocolata, pentru blatul de rulada am vrut sa incerc o rulada cu alune de padure dupa reteta Laurei Calder. Bine spus "sa incerc", pentru ca dupa ce am batut ouale cu zaharul pe bain-marie 10 minute, de am crezut ca se topeste mixerul, rulada a fost prea subtire, s-a rupt cand am desfacut-o si avea o textura cam ciudata. Asa ca a ajuns in gunoi cu servetul in care a fost rulata cu tot (bine ca era unul mai vechi, si nu imi place sa spal partea de blat lipita de servet :)


Crema era facuta, ciupercutele asteptau cuminti in cutie, si mi-am adus aminte ca am vazut o rulada de curand la Flory, de la Retete fel de fel. Imi place sa risc in bucatarie, si cum eram "pornita" pe alune de padure, am inlocuit o parte din faina cu alune macinate si am modificat putin cantitatile sa ajung la masuratorile mele in cups. Riscul meu a dat rezultate bune, rulada a fost delicioasa, chiar am facut a doua tura cu crema ramasa, si de data asta am insiropat rulada cu un sirop simplu "imbatat" cu vreo 4 linguri de Frangelico, lichior de alune de padure (hac!)


Pentru crema, am folosit crema de la Tortul de ciocolata. Crema este de ajuns sa umpleti si sa imbracati 2 rulade.



Rulada cu alune de padure:


4 oua, separate albusurile de galbenusuri
un praf de sare
1/2 cup (100 gr) zahar tos
1/3 cup (30 gr) alune de padure macinate (hazelnuts)
1/2 cup (50 gr) faina
1/4 cup (60 ml) ulei
1/4 lingurita extract de vanilie


Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Pregatiti o tava de 10x14 inch (25x35 cm) tapetata cu hartie de copt (eu am tapetat si marginile, pentru ca tava mea s-a degradat putin :)).


Intr-un bol bateti galbenusurile cu jumatate din zahar pana cand zaharul se topeste iar compozitia se deschide la culoare. Adaugati alunele macinate si mestecati bine.
Separat se bat albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa faca spuma, apoi se adauga treptat restul de zahar, batand pana cand albusurile stau tari cand scoti telul, dar nu foarte tari. Se adauga amestecul de galbenusuri si se mesteca usor cu spatula pana cand este incorporat. Cerneti faina si mestecati din nou, usor, de sus in jos pana cand faina este incorporata, apoi adaugati uleiul, putin cate putin, mestecand usor pana cand incorporati tot uleiul.


Intindeti compozitia intr-un strat uniform in tava pregatita si coaceti in cuptorul incins 25 de minute pana cand este usor rumenita. Scoateti si rasturnati tava pe un servet de bucatarie curat. Eu am pus un servet de bucatarie si un servet de bucatarie de hartie, v-am spus ca nu imi place sa curat :) Rulati servetul cu rulada cu tot, din care parte doriti. De-a latul iasa o rulada mai scurta si mai groasa, de-a lungul iasa mai lunga si mai subtire. Lasati sa se raceasca in servet aprox 30 de minute. Desfaceti usor, optional puteti insiropa usor cu o pensula, apoi intindeti crema intr-un strat subtire si rulati la loc, fara servet. Asezati ruloul pe o farfurie sau platou si acoperiti cu crema, facand dare cu spatula sau furculita, sa arate ca o coaja de copac. Puteti presara deasupra ciocolata rasa si decorati cu ciupercute sau cu alte decoratii de Craciun.


Siropul:


1/4 cup (60 ml) apa
1/4 cup (60 ml) zahar
4 linguri de Frangelico (sau cognac, sau orice alta aroma doriti)


Daca serviti si copii, puteti reduce cantitatea de alcool.

Puneti pe foc apa si zaharul pana cand se topesc. Se adauga lichiorul, si se lasa sa se raceasca complet.

Enjoy!

20 comments:

FLORY said...

Superba buturuga,iar ciupercutele mortale :)!
Iti multumesc ca ai incercat reteta si ma bucur ca ti-a placut.Pupici!

Cristina said...

Frumoasa buturuga! Vreau si eu sa fac neaparat!

Adela Zilahi said...

Frumoasa buturuga si delicioasa tare! Pup!

Ioana V. said...

arata minunat!
Te-am trecut in listuta mea de blogroll, ca sa te pot urmari mai usor. Dca iti face placere, viziteaza si blogul meu...

Can't boil an egg said...

Eram sigura ca reteta asta urma sa vina pe blog de cand am vazut ciupercutele! Felicitari, ti-a iesit super!!!
Pupici :*

Lady Butterfly said...

Cat de apetisant!.....

Din bucataria mea said...

Super aratoasa si delicioasa la maxim!!!Pupici!

Corina said...

Splendida ''buturuga''! Inca o idee minunata ptr sarbatori! Vai ce-mi mai dai tu de lucru Miha! :D Pup

Antonina said...

De vis !!! ti-am vazut atunci pe fb ciupercutele si m-am indragostit!! A... si inca ceva.. daca sughiti cand lucrezi cu kitchen aid.. sa stii ca sunt de vina;)) tot timpul ma gandesc ca ar merge struna unul si la mine in bucatarie.. si-i tot zic lu al meu .. uite ce bine ii iese icing-ul Mihaelei.. vreau si eu ;)) Superba prezentare! pupici

sara & Miki said...

Ce bine arata si miroase a Craciun. Pup!

Anonymous said...

Minunata buturuga!
Minunat blogul tau:)

miremirc said...

Exceptionala buturuga !!

Magic of Spice said...

My favorite holiday cake...beautiful!

Maya said...

Ce bine arata!

Neli said...

O adevarata "bûche de Noël " !
Este splendida, Miha !Felicitari si pupici.

ank said...

buna! voiam doar sa-ti spun ca am facut de Craciunul asta si buturuga si ciupercutele si au iesit foarte bune. si aspectuoase ;) multumesc pentru retete...

Mihaela said...

Ank, ma bucur ca ti-au placut retetele si te mai astept oricand pentru inspiratie :)

Sector Bio said...

Ce bine arata a ta, buturuga! Cu ceva ani in urma, invatatoarea fiului meu le povesteste copiilor la scoala despre prajitura aceasta specifica francezilor, cu ocazia sarbatorilor de iarna. Si le-a povestit asa frumos, ca a venit copilul acasa si mi-a cerut sa ii fac. Caut reteta pe net, ma apuc... un fiasco! O crema gretoasa, nu am putut-o manca. In final, dupa ce a ocupat frigiderul cateva zile, am aruncat-o si nici ca am mai incercat a doua oara. Cu siguranta nu am nimerit cea mai buna reteta. Acum, vazand-o pe a ta, parca as mai face o incercare... Da, maine o fac! Poate reusesc, dupa ceva ani, sa satisfac si pofta copilului.

Sector Bio said...

Am revenit... Trebuia! Mi-a reusit!!! A iesit o prajitura pe cinste (buturuga). O voi face si de Craciun. Si am sa incerc si ciupercutele. Multumesc, Mihaela, ai retete grozave. Si ce poate fi mai bun decat prajiturile facute in casa, cu produse naturale ? Numai bine!

Mihaela said...

Ma bucur mult ca ti-a placut! Te astept oricand pe blog pentru alte retete :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails