Si asta din cauza unei pietre mici mici care era in rinichiul meu de mult timp si azi noapte a avut chef de plimbare. Slava Domnului ca durerea imposibila a trecut, si acum pietricica aia mica sta intr-o punga in cabinetul de la baie si asteapta sa o vada nenea doctoru :)
Si apoi totul isi revine la normal, cu o mica vacanta neplanuita de la servici si cu timp sa va povestesc despre Supa frantuzeasca de ceapa. Este o supa de ceapa, binenteles :) foarte rafinata in ciuda putinelor ingrediente din ea, in marea majoritate: ceapa! Si trebuie servita neaparat cu crutoane, si cu branza topita, pentru ca este foarte buna supa, dar crutoanele sunt ca "cireasa de pe tort" sau "de pe supa" :)
Am vazut cateva retete de Supa frantuzeasca de ceapa, ale bucatarilor celebri, si apoi am mancat supa care se serveste in restaurant, si am decis sa imi fac propria versiune. Am urmarit insa modul de calire al cepei descris de Anne Burrell: "low and slow" (pe foc incet si in ritm incet). Dureaza mult pregatirea ei, dar trebuie mai mult sa stai pe langa oala decat sa faci ceva, asa ca intr-o duminica puteti incerca aceasta supa, si mai aveti timp sa faceti si un desert intre timp.
De obicei supa se serveste in boluri speciale care se pot baga in cuptor pentru a se topi branza deasupra, iar crutonul serveste ca suport pentru branza. Mie nu imi place crutonul extrem de imbibat cu supa, si nu am avut castroane speciale (sincer, din cauza ca nu am gasit 2 la fel la magazin, ca imi luam si din alea... :)) asa ca am servit-o in cani si am facut crutoanele cu branza separat, si am intins cu ele in supa.
Eu am folosit o combinatie de supa de vita, supa de pui si apa. Se poate folosi sau numai supa de vita sau numai supa de pui, insa nu as recomanda sa folositi numai apa pentru ca nu va avea aceeasi savoare. Deasemenea, am folosit branza fontina, de obicei retetele cereau branza gruyere, dar nu am gasit. Puteti folosi orice branza care se topeste, provolone, mozzarella sau chiar parmesan.
Ingrediente:
8 cepe medii-mari (eu am folosit 2 cepe rosii si 6 galbene)
3 linguri ulei (optional de masline)
50 gr (1/2 stick) unt
2 catei de usturoi tocati
1/2 lingurita ardei uscat iute pisat (optional, nu va iuti supa ci ii va da un pic "kick")
1/2 - 1 lingurita oregano uscat
2 foi de dafin
1 cana vin alb
800 ml (3.5 cups) supa de vita
400 ml (aprox 2 cups) supa de pui
400 ml (aprox 2 cups) apa
sare si piper dupa gust
crutoane si branza fontina data pe razatoare pentru servit
Ceapa se taie jumatati si se taie felii subtiri pe lungime (solzisori). Este important ca feliile sa fie aproximativ de acceasi grosime pentru ca ceapa sa se coaca in mod egal.
Intr-o oala cu capac se incinge uleiul si untul pe foc mediu. Se adauga ceapa, se sareaza cu aprox 1 lingurita de sare si se mesteca, astfel incat toata ceapa sa fie unsa cu ulei. Se pune capacul si se lasa sa se abureasca 15 minute. Se da capacul la o parte si se lasa pe foc mic-mediu aprox 45 minute sau mai mult, mestecand frecvent, pana cand ceapa este calita si capata o culoare inchisa. In timp ce se caleste ceapa, puteti adauga usturoiul.
Cand ceapa este bine patrunsa, se adauga ardeiul iute pisat, oregano si foile de dafin. Se stinge cu vinul, apoi se adauga tot lichidul. Se lasa sa fiarba inca 45 minute-1 ora, timp in care se gusta pentru sare si piper.
Se pune in cupe sau boluri si se serveste cu crutoane si branza.
Pentru crutoane (pot fi facute in avans):
Felii de bagheta groase de aprox 1 cm se pun intr-o tava si se stropesc cu putin de ulei de masline. Se baga in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius (400 Fahrenheit) pentru 5-8 minute pana cand se rumenesc (timpul depinde de cat este de incins cuptorul si cat de proaspata este painea, o paine veche de o zi-doua necesita numai 5 min).
Cand supa este gata, chiar inainte de servire, se presara branza peste crutoane si se mai baga in cuptorul incins pentru 2-3 minute cat sa se topeasca branza.
Apoi se savureaza :) Pofta buna!
17 comments:
Supa de ceapa este delicioasa.Arata minunat... Un rasfat :)
sanatate maxima,nu mai aduna pietricele in rinichi,bea multa apa si ceaiuri!:)
supa ta de ceapa arata minunat,si gustul cred ca-i pe masura!
I hear it's one of the worst kinds of pain ever, so glad to hear you are feeling better Mihaela and posting new recipes. I LOVE french onion soup and the one in the photo looks absolutely delicious.
Of Mihaela, stiu cum e cu durerea cauzata de pietrele la rinichi, sotul meu are episoade din cand in cand :( din pacate, nu se prea scapa de ele, si trebuie sa eviti pe cat posibil nucile de orice fel, cacao, spanacul, cofeina, bauturile carbogazoase, rosiile, si inca vreo cateva, si desigur sa bei foarte multe lichide! Iti doresc multa sanatate!
Supa de ceapa arata foarte bine, doar ca ma intreb daca as putea pune in blender ceapa, eu am un pitic pe creier cu ceapa taiata mare in mancare :)) Pupici si sper sa ai o zi mai buna!
Delicioasa, supa este chiar delicioasa :) Un rasfat pentru zile mari!
Alison, multumesc, o sa incerc sa nu le mai adun, asta era acolo de 8 ani (stiu eu), de obicei beau multa apa, dar nu cred ca as putea sa renunt la nuci, spanac, rosii :) mai ales rosii! (asa cum zice Alina mai jos).
Megi, thank you for your nice words. Yes, the doctor said the pain is as bad as the labor pains, but thank God is gone now :)
Alina, imi pare rau pentru sotul tau, este o durere cumplita, si mai ales sa se repete cred ca este ingrozitor. Nu am vorbit pana acum cu doctorul specialist (merg vineri), dar sper sa nu imi spuna sa renunt la ce spui tu, ca nu cred ca pot :))
Cat despre ceapa, nu cred ca e ok in blender, poti sa incerci sa o tai cubulete de aceeasi dimensiune. Dar felii cum am taiat-o eu si gatita asa de mult nu mai are textura de ceapa din mancarea obisnuita, este foarte foarte moale. Si buna :)
Mihaela, din cate stiu sunt 2 feluri de pietre la rinichi, adica au 2 moduri de a se forma. Sotul meu are pe cele comune, slava Domnului ca nu a mai avut episoade de vreo 2 ani, dar e indicat sa mananci mai rar (nu deloc :) nuci,pere, spanac (mai ales), cacao, etc, si chiar daca mananci sa contrabalansezi cu un pahar de vin rosu, vinul rosu e grozav pentru pietrele la rinichi! noi ne-am documentat pe tema asta, ca intr-o vreme, sotul meu umbla cu pastilele de morfina in buzunar (date de doctoruii de la ER). Sanatate maxima iti doresc!
Cum iti spuneam, bine ca acum te simti ok. Si cum ziceu fetele, mult ceai si apa. Asta ca sa nu mai apara si alte pietre. Sanatate.
Supa asta e minunata. De mult vreau sa fac si eu una. Multumesc pentru reteta.
Sa ai o zi frumoasa si odihnitoare.
vai ce as mai vrea si eu supa de ceapa :)
Mihaela, Thank you for posting yet another delicious recipe...even when you haven't felt so good lately.
I am glad you are doing much better now...I've only heard how painful it is...never experienced it.
Hopefully you won't go through it again:). Have a great day!
Just perfect !! <3<3<3 Ador supa de ceapa... Super bravo!
Pupicei ! :*:*:*
My favorite soup, looks delicious!
Arata foarte bine! Nu am mancat niciodata, dar am salvat reteta ta si cu siguranta o voi pregati si eu curand! Imi plac retetele de pe blog, la fel si fotografiile! Felicitari!
Draga Mihaela,supa a fost delicioasa. Dar te rog sa ai grija cum transmiti retele. Se Amesteca, nu se mesteca in mancare. E o mare diferenta si un profesionist ca tine trebuie sa fie atent. Numai bine.
Anonim, multumesc pentru mesaj si ma bucur ca ti-a placut supa de ceapa, poate vei mai incerca si alte retete de pe blogul meu. Chiar m-ai pus pe ganduri cu "a mesteca" si "a amesteca" :) si am mers la DEX, care le accepta pe amandoua. Probabil olteanca din mine foloseste "mesteca in mancare" mai des :)
Post a Comment