July 25, 2012

Inghetata de zmeura cu vanilie si branza de capra/ Raspberry, Goat Cheese and Vanilla Ice Cream


Please scroll down for recipe in English

Am fost obisnuiti cu laptele si branza de capra de cand eram mici, poate mai mult decat cel de vaca. Imi aduc aminte cum manam, cand eram copii, caprele la muls, ne feream de tapi, apoi duceam laptele proaspat acasa si mama il facea branza. Chiar le-am si dus la pascut o data sau de doua ori, cu "Legendele Olimpului" in "traista", cum s-ar zice :) Nu imi aduc aminte deloc ca laptele sau branza sa fi avut gust deosebit, poate ca eram obisnuita sau poate ca era asa proaspat.

Mai tarziu, cand am vazut prima data lapte de capra in magazin, am fost foarte entuziasmata, numai sa vad acasa ca nu imi place si nu pot sa trec peste gust. L-am facut orez cu lapte, in incercarea de a acoperi cu vanilie gustul specific, dar nici asa nu a mers. Orezul a fost mancat de altcineva, iar eu, dupa inca o salata cu branza de capra, am ramas cu ideea ca nu imi place si nu am mai incercat.

Asta pana la inceputul acestei lunii, cand Daiana si Cosmin de la Simplu si Bun, gazdele lunii iulie la Dulce Romanie, ne-au provocat sa pregatim ceva cu cel putin doua din ingredientele: zmeura, vanilie si branza de capra. Iar cum pentru mine provocarea este provocare, nu am evitat branza de capra si am incercat-o din nou. Foarte cremoasa si buna, desi cu un usor gust specific, mi-a placut de aceasta data, si am folosit-o intr-o inghetata in care am folosit toate trei ingredientele provocarii.

Zmeura (favorita mea!) s-a potrivit cu cremozitatea branzei, rezultand o inghetata pe cinste, dupa o reteta inspirata si combinata dupa David Lebovitz. Si este chiar mai buna a doua zi, cand se dezvolta si se imbina aromele.

Ingrediente:

1 cup (240 ml) lapte integral
2 cups (480 ml) frisca lichida neindulcita
1 cup (200 gr) zahar
1 pastaie de vanilie
4 galbenusuri
100 gr branza de capra
1 cup (240 ml) piure de zmeura*

* Pentru a face piureul de zmeura, dati prin blender aprox 300-350 gr zmeura proaspata sau congelata si dezghetata si strecurati de seminte.

Intr-o cratita se incinge laptele si jumatate din frisca lichida. Se adauga zaharul.
Se taie pastaia de vanilie pe lung, apoi cu dosul lamei cutitului se curata semintele. Se adauga semintele si pastaia in laptele incins. Se lasa sa se infuzeze 30 de minute.

Dupa 30 de minute, se incinge din nou amestecul de lapte. Intr-un bol se bat bine galbenusurile, si se adauga laptele, cate putin, batand in continuu, pana cand tot laptele este adaugat. Se intoarce totul in cratita si se tine pe foc mic, mestecand continuu pana cand incepe sa se ingroase usor. Ca sa testati, trageti o linie cu degetul pe spatele lingurii sau spatulei, ar trebui sa lase o dara clara.

Intr-un bol curat se faramiteaza branza de capra, se pune o strecuratoare deasupra si se toarna compozitia fierbinte prin strecuratoare, peste branza. Se mesteca pana cand branza este complet topita in compozitie. Se adauga restul de frisca lichida si se lasa sa se raceasca bine. Puteti folosi o baie de gheata: intr-un bol mare puneti gheata si apa rece, iar deasupra puneti bolul in care aveti compozitia.

Raciti bine totul in frigider pentru o ora sau doua, apoi amestecati bine piureul de zmeura si dati compozitia prin masina de inghetata, conform instructiunilor masinii, 25-30 de minute. Se pastreaza in congelator. Scoateti inghetata din congelator 5 minute inainte de servire.




Ingredients:

1 cup whole milk
2 cups heavy cream
1 cup sugar
1 vanilla bean
4 egg yolks
100 gr (3.5 oz) goat cheese
1 cup raspberry puree*

* To make the puree, smash and strain about 10 oz fresh or frozen and defrosted raspberries.

In a sauce pan, heat the milk, half of the heavy cream and sugar. Cut lengthwise the vanilla bean, scrape de seeds and add the seeds and the vanilla bean to the pan. Let infuse for 30 minutes.

After 30 minute, reheat the milk mix. In a bowl, mix the egg yolks very well, and gradually add the hot mix, mixing continuously, until all the mix is added. Return everything in the pot and, on low heat, stir continuously until the mixture thickens. To test it, trace a line with your finger on the back of the spoon, it should leave a clear mark.

In a clean bowl, crumble the goat cheese, and set a strainer on top. Pour the hot mixture thru the strainer, over the cheese. Mix until the cheese is completely melted. Add the rest of the heavy cream and cool completely over an ice bath.

Cool the mixture in the refrigerator for 1-2 hours. Mix in the raspberry puree. Mix thru the ice cream machine, 25-30 minutes, as the instruction manual specifies. Keep the ice cream in the freezer. Remove from the freezer 5 minutes before serving.

Enjoy!

July 05, 2012

Serbet de zmeura/ Raspberry Sherbet


Please scroll down for recipe in English

Eram in plin proces de strecurare de seminte a 5 pachete de zmeura congelata si cu greu ma puteam abtine sa nu ling spatula *_* Pana la urma nu m-am abtinut, tot am lins-o (bine ca am spatule de rezerva :)) Si cum s-a atins pe limba gustul acela acrisor si dulceag de zmeura, m-a izbit un dor de fructele astea delicare si pline de aroma. Dupa ce anul trecut am facut multe variatii de zmeura, inclusiv o inghetata care nu s-a lasat deloc fotografiata, si prin urmare nu a ajuns pe blog, imbogatesc colectia de zmeura cu un serbet. Reteta adaptata dupa David Lebovitz (cum altfel? :)), cu numai cateva ingrediente, pastreaza perfect gustul natural al fructelor.

Care este diferenta intre inghetata, serbet si sorbet? Inghetata contine, pe langa lapte si frisca grasa, oua, ceea ce ii da un gust bogat si cremos. Termenii serbet si sorbet sunt (dupa cum spune David Lebovitz) intercalabili, ambele fiind facute cu fructe. Serbetul (cu virgula de rigoare sub S) contine lapte, iar sorbetul este numai din fructe si zahar.

Serbetul de fata, in care eu am trisat putin si am adaugat putina frisca lichida, chiar daca nu contine oua, este cremos si nu se intareste foarte tare in congelator. Si mai este si usor de facut!

Eu am folosit un amestec de zmeura proaspata si congelata, pentru ca asta am avut. Daca este in sezon, zmeura proaspata este perfecta, dar in afara sezonului tinde sa nu fie foarte dulce si aromata. Atunci eu prefer sa folosesc congelata, care isi pastreaza aroma si este disponibila tot anul.

Ingrediente:

450 gr (4 cups) zmeura proaspata sau congelata
2 cups (480 ml) lapte integral*
1 cup (200 gr) zahar
1 1/2 lingurita zeama de lamaie sau 1 lingura lichior de zmeura

* Eu am folosit 1 1/2 cups (360 ml) lapte si 1/2 cup (120 ml) frisca lichida neindulcita.

Se dau prin blender zmeura, laptele si zaharul, apoi se strecoara bine prin sita. Se adauga zeama de lamaie sau lichiorul (depinde pe care il folositi) si se da prin masina de inghetata imediat, conform instructiunilor masinii (20-25 minute). Se pastreaza in congelator in recipiente de plastic. Se scoate din congelator 5 minute inainte de servire.

Nu v-am zis ca este usor de facut?



Ingredients (adapted after David Lebovitz)

4 cups (450 gr) raspberries, fresh or frozen
2 cups whole milk*
1 cup sugar
1 1/2 tsp lemon juice or 1 tbsp raspberry liqueur

* I used 1 1/2 cups milk and 1/2 cup heavy cream.

Blend together the raspberries, milk and sugar, and strain the seeds. Add the lemon juice or liqueur (depends which one you're using) and run the mix thru the ice cream machine, 20-25 minute, as the instruction manual specifies. Keep frozen in plastic containers. Remove from freezer 5 minutes before serving.

Enjoy the pure fruit taste!

4 Iulie si o alta varianta de Catifea Rosie/ 4th of July and another version of Red Velvet


Please scroll down for recipe in English

Este seara de 4 iulie. Pe afara se mai aud inca ultimele pocnitori si artificii. Se simte sarbatoare. Azi am mancat hamburgeri (facuti acasa) si salata de cartofi. Am privit cerul plin de artificii si am tras si noi cateva. Daca se simte ca in filme? Daca vrei sa se simta, da. Maine totul o sa reintre in normal :)
Ama zicea ca admira fetele americane cum sarbatoresc in preparatele lor ziua nationala. Si oare de ce noi romanii nu sarbatorim. In preparate sau nu, nu se simte intotdeauna sarbatoare de 1 decembrie. Asa ca vin cu o propunere pentru toti bloggerii romani: Anul acesta sarbatorim 1 decembrie! Nu stiu exact cum, astept propuneri din partea voastra, dar trebuie sa ne mobilizam, si in nici un caz sa uitam pana atunci :) Deci, cine e cu mine?


Pana atunci insa, iata o alta varianta de cupcakes Red Velvet (Catifea Rosie), adaptate dupa tortul Catifea Rosie si coapte in forme de mini cupcakes. Sunt intradevar rosii, catifelate, iar crema este "to die for" - cea mai buna crema pe care am incercat-o pentru Red Velvet :)


Ingrediente:
~45-48 mini cupcakes~

1 1/4 cups (125 gr) faina
1/2 lingurita sare
1 cup (200 gr) zahar
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 ou
1/2 lingura cacao
1 lingurita colorant rosu (eu am folosit marca Americolor)
1/2 cup (120 ml) kefir
1/2 lingurita extract de vanilie
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita otet

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Pregatiti 2 tavi de mini muffins cu hartii.

Amestecati bine colorantul cu cacaoa si kefirul si dati deoparte. Cerneti faina si sarea si dati deoparte.

Bateti untul cu zaharul pana cand se fac crema. Adaugati oul si bateti sa se incorporeze. Adaugati alternativ faina si amestecul de kefir si colorant, mestecand cu spatula sa incorporati. Adaugati vanilia si incorporati. Stingeti bicarbonatul cu otetul, mestecati si lasati sa faca spuma, apoi adaugati totul in compozitie si mestecati pana cand totul este uniform. Umpleti 3/4 formele pregatite si coaceti in cuptorul incins pentru 20 de minute, cand o scobitoare introdusa in mijlocul uneia din cupcakes iasa afara curata. Scoateti cupcakes-urile din tava si lasati sa se raceasca complet inainte de decorare.
Daca se intaresc putin deasupra cat se racesc, este ok, se vor inmuia din nou.


Crema:

1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 pachet (8 oz, 224 gr) crema de branza Philadelphia
1/2 cup (aprox 100 gr) mascarpone
1/8 cup (30 ml) frisca lichida neindulcita (rece)
1 1/4 cups (145-150 gr) zahar pudra
1/2 lingurita extract de vanilie


Bateti untul si crema de branza sa se omogenizeze. Adaugati mascarpone si incorporati. Adaugati zaharul pudra si bateti incet la inceput, apoi la viteza mare sa se omogenizeze. Adaugati frisca lichida si bateti le viteza mare pana cand totul este o crema pufoasa si omogena. Incorporati bine si vanilia.


Decorati cupcakes-urile cu crema si pastrati-le in frigider in recipiente acoperite.


 
Red Velvet Mini Cupcakes

Ingredients:
~45-48 pieces~

1 ¼ cups flour
½ tsp salt
1 cup sugar
1 stick butter at room temperature
1 egg
½ tbsp cocoa powder
1 tsp red food coloring (I used Americolor brand)
½ cup kefir
½ tsp vanilla extract
¼ tsp baking soda
½ tsp vinegar

Preheat the oven at 350 F. Prepare 2 mini muffin trays with liners.

Mix very well the food coloring with cocoa and kefir and set aside. Sift together the flour and salt and set aside.

Cream the butter and sugar together, add the egg and beat to incorporate. Add alternately the flour and kefir mix, stirring with a spatula to incorporate. Add the vanilla and incorporate. In a small dish add the baking soda and the vinegar. Stir well, let foam, and then add it to the batter. Mix until batter is consistent. Fill the prepared pan ¾ high and bake in the preheated oven for 20 minutes, when a toothpick inserted in a middle of one of the cupcakes comes out clean. Remove from tray and let cool completely before frosting.

If the cupcakes harden a little during cooling is ok, they will soften up later.

Frosting:

1 stick butter at room temperature
1 pack (8 oz) Philadelphia cream cheese
½ cup mascarpone
1/8 cup cold heavy cream
1 ¼ cups powder sugar
½ tsp vanilla extract

Cream the butter and cream cheese together. Add the mascarpone and beat to cream. Add the powder sugar and beat on low speed in the beginning, then at high speed until smooth. Add the heavy cream and beat at high speed until fluffy. Add the vanilla and beat to incorporate.

Decorate the cupcakes and keep refrigerated in a covered recipient.

Enjoy!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails