Stiu ca dulciurile si prajiturile sunt de obicei cele mai cautate, iar cum am descoperit cupcakes-urile astea facute cu ceva timp in urma si "uitate" in calculator, cred ca este o reteta care merita cu siguranta sa fie postata pe blog.
Desi prefer ciocolata, am descoperit o combinatie delicioasa fara ciocolata, pe care am folosit-o si la torturi. La exterior poate parea banala, dar cand ajungi in centru la sosul de lamaie verde, papilele gustative au o experienta noua. Sosul "curd" de lamaie verde este un deliciu, putin acrisor dar si dulce si proaspat in acelasi timp, nu poti manca prea mult din el, iar o lingurita de sos "curd" in fiecare cupcake este portia perfecta.
Ingrediente pentru cupcakes:
~aprox 18 cupcakes~
1 1/2 sticks (170 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
2 oua + 1 albus
1 lingurita extract de vanilie
1 1/2 cups (150 gr) faina
1/2 lingurita praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
1/2 cup (120 ml) kefir
1 1/4 cups (100 gr) fulgi de nuca de cocos marunti, plus 2-3 linguri pentru décor
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius (375F). Pregatiti doua tavi de cupcakes cu hartii special.
Cerneti impreuna faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea, dati deoparte.
Bateti untul cu zaharul pana cand devin o crema. Adaugati pe rand ouale si albusul, batand dupa fiecare sa se incorporeze. Adaugati vanilia si incorporati. Cu mixerul la viteza cea mai mica (sau mestecati cu mana) adaugati amestecul de faina si kefirul in parti, incepand si terminand cu faina (3 parti de faina si 2 de kefir). Adaugati nuca de cocos si mestecati numai pana cand este incorporat, fara sa mestecati prea mult. Umpleti formele pregatite 3/4 si coaceti in cuptorul incins 20-25 minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul unei cupcake iasa afara curata. Scoateti din forme si lasati sa se raceasca.
Sos "curd" de lamaie verde
coaja rasa de la 2 lamai verzi
1/2 cup (120 ml) zeama de lamiae verde
1/2 cup (100 gr) zahar
1 ou plus un galbenus
1/2 cup (120 ml) zeama de lamiae verde
1/2 cup (100 gr) zahar
1 ou plus un galbenus
Se pun pe foc mic spre mediu intr-o cratita mica zeama de lamiae verde impreuna cu coaja de lamaie si zaharul, pana cand se topeste zaharul.
Separat se bat oul plus galbenusul, turnandu-se cate putin lichid, si batand in continuu, pana cand aproape tot lichidul este adaugat. Se intoarce totul in cratita si se tine pe foc mic mestecand in continuu cu o lingura de lemn pana cand se ingroasa usor. Se strecoara si se lasa sa se raceasca, se va mai ingrosa dupa ce se raceste. Pentru a preveni formarea unei cruste, acoperiti cu folie de plastic chiar pe suprafata cremei.
Crema cu ciocolata alba
2 sticks (226 gr) unt la temperatura camerei
1 pachet (224 gr) crema de branza tip Philadelphia la temperatura camerei
1/2 cup (aprox 50 gr) zahar pudra
50 gr ciocolata alba, tocata
1/2 lingurita extract de vanilie
1-2 linguri lapte sau frisca(smantana) lichida neindulcita, rece
Topiti ciocolata pe bain marie, sau in cuptorul cu microunde, cate 20 secunde odata, mestecand bine dupa fiecare tura, pana cand este omogena. Dati deoparte.
Bateti bine untul si crema de branza, adaugati zaharul pudra si bateti pana cand este incorporat. Adaugati ciocolata alba topita si bateti din nou, apoi vanilia si laptele si bateti pana cand totul este o crema fina.
Pentru a asambla cupcakes-urile, cu varful unul cutit mic, scobiti centrul fiecarei cupcakes, ca un con. Umpleti golul cu curd de lamaie verde. Taiati conul ramas, asa incat sa ramaneti cu un "capacel" subtire, cu care acoperiti cupcake-ul. Decorati cu crema si presarati cu nuca de cocos.
Pofta buna!