July 03, 2014

Cupcakes de nuca de cocos si "inima" de lamaie verde/ Coconut Cupcakes with Lime Curd Core



Stiu ca dulciurile si prajiturile sunt de obicei cele mai cautate, iar cum am descoperit cupcakes-urile astea facute cu ceva timp in urma si "uitate" in calculator, cred ca este o reteta care merita cu siguranta sa fie postata pe blog.

Desi prefer ciocolata, am descoperit o combinatie delicioasa fara ciocolata, pe care am folosit-o si la torturi. La exterior poate parea banala, dar cand ajungi in centru la sosul de lamaie verde, papilele gustative au o experienta noua. Sosul "curd" de lamaie verde este un deliciu, putin acrisor dar si dulce si proaspat in acelasi timp, nu poti manca prea mult din el, iar o lingurita de sos "curd" in fiecare cupcake este portia perfecta.


Ingrediente pentru cupcakes:
~aprox 18 cupcakes~
 
1 1/2 sticks (170 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
2 oua + 1 albus
1 lingurita extract de vanilie
1 1/2 cups (150 gr) faina
1/2 lingurita praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
1/2 cup (120 ml) kefir
1 1/4 cups (100 gr) fulgi de nuca de cocos marunti, plus 2-3 linguri pentru décor


Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius (375F). Pregatiti doua tavi de cupcakes cu hartii special.
Cerneti impreuna faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea, dati deoparte.

Bateti untul cu zaharul pana cand devin o crema. Adaugati pe rand ouale si albusul, batand dupa fiecare sa se incorporeze. Adaugati vanilia si incorporati. Cu mixerul la viteza cea mai mica (sau mestecati cu mana) adaugati amestecul de faina si kefirul in parti, incepand si terminand cu faina (3 parti de faina si 2 de kefir). Adaugati nuca de cocos si mestecati numai pana cand este incorporat, fara sa mestecati prea mult. Umpleti formele pregatite 3/4 si coaceti in cuptorul incins 20-25 minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul unei cupcake iasa afara curata. Scoateti din forme si lasati sa se raceasca.


Sos "curd" de lamaie verde
 
coaja rasa de la 2 lamai verzi
1/2 cup (120 ml) zeama de lamiae verde
1/2 cup (100 gr) zahar
1 ou plus un galbenus

Se pun pe foc mic spre mediu intr-o cratita mica zeama de lamiae verde impreuna cu coaja de lamaie si zaharul, pana cand se topeste zaharul.
Separat se bat oul plus galbenusul, turnandu-se cate putin lichid, si batand in continuu, pana cand aproape tot lichidul este adaugat. Se intoarce totul in cratita si se tine pe foc mic mestecand in continuu cu o lingura de lemn pana cand se ingroasa usor. Se strecoara si se lasa sa se raceasca, se va mai ingrosa dupa ce se raceste. Pentru a preveni formarea unei cruste, acoperiti cu folie de plastic chiar pe suprafata cremei.
 
 
Crema cu ciocolata alba
 
2 sticks (226 gr) unt la temperatura camerei
1 pachet (224 gr) crema de branza tip Philadelphia la temperatura camerei
1/2 cup (aprox 50 gr) zahar pudra
50 gr ciocolata alba, tocata
1/2 lingurita extract de vanilie
1-2 linguri lapte sau frisca(smantana) lichida neindulcita, rece
 
Topiti ciocolata pe bain marie, sau in cuptorul cu microunde, cate 20 secunde odata, mestecand bine dupa fiecare tura, pana cand este omogena. Dati deoparte.
 
Bateti bine untul si crema de branza, adaugati zaharul pudra si bateti pana cand este incorporat. Adaugati ciocolata alba topita si bateti din nou, apoi vanilia si laptele si bateti pana cand totul este o crema fina.
 
Pentru a asambla cupcakes-urile, cu varful unul cutit mic, scobiti centrul fiecarei cupcakes, ca un con. Umpleti golul cu curd de lamaie verde. Taiati conul ramas, asa incat sa ramaneti cu un "capacel" subtire, cu care acoperiti cupcake-ul. Decorati cu crema si presarati cu nuca de cocos.
 
Pofta buna!
 


 
 
 

July 02, 2014

Sos Pesto clasic/ Pesto Sauce



Intre torturi si servici, nu imi ramane foarte mult timp liber, dar in fiecare primavara imi fac timp pentru putin gradinarit. In curte intre flori este locul meu preferat sa beau cafeaua dimineata sau sa iau o pauza cu fetele. Majoritatea sunt ghivece si cosuri de flori, dar am printre ele si cateva ierburi aromatice. Menta este in siguranta intr-un colt de gradina in pamant, fiind mai rezistenta peste iarna, iar in ghivece am cimbrisor, rozmarin si busuioc.

Busuiocul, la a doua "recolta" pe anul acesta, este ingredientul principal in sosul pesto. Mai putin obisnuita cu cativa ani in urma cu mancarea de culoare verde, am ajuns sa ma "indragostesc" de ea, dupa ce am mancat salsa verde si sosul pesto.
De o aroma si gust deosebit, pesto este foarte bun cu paste, peste o salata caprese cu rosii si mozzarella proaspata, sau chiar numai intins pe paine pentru un mic dejun rapid.

Un mic sfat pe care l-am aflat despre cresterea busuiocului si mi-a folosit: cand incepe sa faca flori, frunzele busuiocului incep sa fie amare, asadar rupeti varfurile cu flori de cum incep sa apara, asta va stimula cresterea de ramuri noi de la baza plantei.



Ingrediente:
 
2 cups (cani*) frunze de busuioc proaspete ~ aprox 70 gr
2 catei de usturoi
1/4 cup (cana) seminte de pin ~ aprox 30 gr
1/2 cup (cana) ulei de masline extra virgin ~ 120 ml, plus ulei pentru a acoperi sosul pentru pastrare
sare si piper proaspat macinat, dupa gust
1/2 cup (cana) parmesan, proaspat ras preferabil

*cana - folositi o cana de ceai, cantitatile nu trebuie sa fie exacte

Intr-un robot de bucatarie, tocati frunzele de busuioc, usturoiul si semintele de pin. Cu robotul mergand, adaugati treptat uleiul, pana cand tot este adaugat. Adaugati sare, piper si parmesan si procesati din nou in robot. Gustati pentru sare si piper, aveti in vedere ca parmesanul este si el sarat.
Daca nu il folositi imediat, transferati sosul intr-un borcan care se inchide ermetic si adaugati ulei de masline sa acopere bine sosul, asta va impiedica oxidarea. Se pastreaza in frigider pana la o saptamana.

Pentru paste cu sos pesto, fierbeti pastele in multa apa sarata, conform instructiunilor de pe pachet. Scurgeti pastele si adaugati sosul peste pastele fierbinti. Adaugati dupa preferinta rosii cireasa jumatati, mozzarella si/sau parmesan.

Pofta buna!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails