January 31, 2011

Pui Piccata/ Chicken Piccata



Piccata este un cuvant italian care defineste un mod de a gati carnea (sau cel putin asta zice wikipedia). Cel mai cunoscut este puiul piccata, mod de mancare comun in special in America de Nord. Este o mancare rapida, numai buna de facut pentru o cina in cursul saptamanii. Ingredientul special al piccatei sunt caperele, niste bobite mici si verzi, fructele unei plante mediteraneene, gasite marinate in borcane. Sunt foarte sarate si nu sunt foarte bune mancate singure, dar dau un gust foarte bun adaugate mancarurilor.

Pentru reteta m-am ghidat dupa reteta Giadei de Laurentiis, cu modificari dupa gustul meu, ca de exemplu putin usturoi ;)

Ingrediente:

2 bucati de piept de pui fileiate pe jumatate
sare si piper dupa gust
1 cana faina
6 linguri de unt
5 linguri de ulei de masline extra virgin
1/2 cana (100 ml) zeama de lamaie
1/4 cana (50 ml) vin alb
1/4 cana (50 ml) supa de pui sau apa
2 catei de usturoi tocati marunt
2-3 linguri de capere scurse de zeama
2 linguri patrunjel tocat

Bucatile de pui se pun intre 2 folii de plastic si se bat cu ciocanul sau cu ce obiect dur aveti la indemana (numai sa nu speriati vecinii). Puiul se sareaza si se pipereaza si se da prin faina, scuturandu-se excesul.

Intr-o tigaie mai mare se incing 2 linguri de unt si 3 linguri de ulei. Se prajesc bucatile de pui pe ambele parti, cam 3 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc. Se scot si se dau deoparte. Daca intre prajeli scade uleiul, mai adaugati 2 linguri de unt si 2 de ulei.

In aceeasi tigaie, la foc mediu se adauga usturoiul si se caleste 1 minut, apoi se stinge cu zeama de lamaie, vinul si supa de pui. Se curata cu lingura de lemn fundul tigaii, se adauga caperele si putina sare si piper (atentie cu sarea, caperele sunt si ele sarate). Se pune puiul inapoi in tigaie si se lasa sa fiarba aprox 5 minute pana cand este bine patruns si sosul scade. Se scoate din nou puiul pe platou, se adauga restul de 2 linguri de unt in tigaie si se amesteca bine sa se topeasca. Se toarna sosul peste pui (eu am servit si cu niste spaghete fierte) si se presara patrunjel.

Aromat, lamaiat si delicios! Pofta buna!

January 27, 2011

Supa Vichyssoise cu dovlecel/ Zucchini Vichyssoise



Vichyssoise... un nume asa de fancy pentru o supa asa de simpla! Prima data cand am auzit de aceasta supa a fost acum cativa ani pe site-ul 121.ro. Am incercat-o imediat si mi-a placut asa de mult, asa ca am repetat-o de multe ori. In incercarea de a-l ademeni pe sot sa manance (nu vrea sa se atinga de supele crema) odata i-am adaugat niste bucatele de costita afumata prajita. Rezultatul uimitor, dar sotul tot nu vrea sa se atinga de ea :) Nu stie ce pierde.

Vichyssoise este o supa frantuzeasca taraneasca, din praz si cartofi, adusa se pare in America de bucatarul unui restaurant vestit, care a ridicat la rang inalt o supa din copilarie. Se consuma calda sau rece, este minunata in ambele cazuri.

Varianta de azi are si dovlecel in ea, si este adaptata dupa o reteta a Inei Garten. Daca nu aveti supa de pui, puteti folosi apa, dar supa de pui ii da mai multa profunzime gustului.


Ingrediente:


3 linguri ulei de masline
1 lingura de unt
3 fire mari de praz tocate, partea alba si verde
2 dovlecei maricei tocati
7 cartofi medii curatati de coaja si tocati bucatele mici
1 litru de supa de pui sau apa
sare si piper dupa gust
1/2 lingurita nucsoara macinata
1 lingura de cimbrisor proaspat (daca nu aveti cimbrisor, puteti folosi niste cepsoara pentru decor)
1 cana (200 ml) frisca lichida neindulcita

Pentru detalii de curatare mai usoara a prazului, click aici.

Intr-o oala se incinge uleiul de masline si untul pe foc mediu si se adauga prazul. Se caleste pana cand se inmoare fara sa se rumeneasca, 5-10 minute. Se adauga dovleceii si cartofii, se adauga supa de pui si se pune putina sare si piper (daca supa este deja sarata, nu adaugati multa sare). Se lasa sa fiarba 20-30 minute pana cand cartofii sunt patrunsi (cu cat sunt taiati mai mici, cu atat vor fierbe mai repede). Se adauga cimbrisorul si se da supa prin blender (daca aveti un blender de sticla, lucrati in cateva ture). Se intoarce supa in oala, se adauga nucsoara si frisca lichida, incalzindu-se, fara a se da in clocot. Se potriveste de sare si piper. Se serveste cu paine proaspata sau prajita si se pastreaza foarte bine in congelator chiar si o luna sau doua.


Pofta buna!

January 23, 2011

Bulgarasi cu migdale/ Almond snow peaks




(Please scroll down for English version)

Pricomigdale sau bezele sau bulgarasi cu migdale, sau cum vreti sa le numiti.
Le-am facut pentru provocarea "Vinerea foarte dulce" unde Zoe ne imbie la deserturi fara cereale.

M-am inspirat pentru aceasta din reteta lui Tyler Florence, si am adaugat midgale macinate. Rezultatul a fost delicios: bulgarasi albi, crocanti si dulci, simpli sau dati prin ciocolata.

Am mai incercat reteta si in preajma Craciunului, dar cand le-am bagat la cuptor s-au lasat. De aceasta data am folosit crema de tartar (bitartrat de potasiu) pentru a stabiliza albusurile. Am citit ca poate fi inlocuit cu 1 lingurita de otet, dar nu am incercat niciodata. Am mai facut cu ceva timp in urma fara crema de tartar si nu s-au lasat. Pentru reusita, asigurati-va ca:
- albusurile sa fie la temperatura camerei (cand mi s-au lasat, le-am scos direct din frigider)
- vasul in care bateti albusurile trebuie sa fie curat si uscat
- bateti albusurile cu zaharul pana cand amestecul devine lucios

Si acum, sa trecem la treaba.

Ingrediente (pentru aprox 24 bucati):

3 albusuri la temperatura camerei
1 cana de zahar granulat (200 gr)
1 cana (125 gr) migdale macinate
1 lingurita vanilie
1/4 lingurita crema de tartar (optional)
aprox 150 gr ciocolata



Se incinge cuptorul la 120 gr Celsius (250 Fahrenheit), cea mai mica setare. Se tapeteaza o tava cu hartie de pergament.


Se bat albusurile pana cand incepe sa se formeze spuma. Se adauga vanilia si crema de tartar si se bat din nou, adaugandu-se zaharul treptat. Se bat pana cand zaharul este topit si amestecul este lucios.



Se incorporeaza usor migdalele cu o spatula. Se pune amestecul intr-o punga si i se taie un colt aprox 1 cm.


Se formeaza in tava bulgarasi cu diametrul de aprox 4 cm. Se baga tava in cuptorul incins pentru 1 ora. Se scot si se lasa sa se raceasca.

Daca va place si putina ciocolata, se topeste ciocolata foarte bine la bain-marie (intr-un bol pus deasupra unei cratite in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa). Se intinge partea de jos a bulgarasilor in ciocolata si se pun pe hartie de pergament. Se lasa cateva ore la rece sa se intareasca ciocolata.

Pofta buna!





Almond snow peaks or snow peaks are also called in Romanian “little kisses”. I made them for “Sugar High Friday” challenge, where Zoe invites us to bake without grains.


I got inspired for this recipe by Tyler Florence and I also added ground almonds. The result was delicious: sweet white peaks, plain or with chocolate.

I tried the recipe around Christmas, but when I placed them in the oven, they flattened out. This time I used cream of tartar to stabilize the egg whites. I read that it can be substituted with 1 tsp of vinegar, but I never tried it. I also made them a while ago without cream of tartar and they turned out ok. With or without cream of tartar, make sure that:
- The egg whites are at room temperature (when they flattened out, I just got them from the fridge)
- The bowl is very clean and dry
- Whip the egg whites until they’re shiny

And now, let’s get to work.


Ingredients (for about 24 pieces):

3 egg whites at room temperature
1 cup granulated sugar
1 cup ground almonds
1 tsp vanilla
¼ tsp cream of tartar (optional)
4-5 oz chocolate

Preheat the oven at 250 degrees Fahrenheit. Line a baking sheet with parchment paper.

Whip the egg whites until foam forms. Add the vanilla and cream of tartar. Beat again and gradually add the sugar. Whip until the sugar is dissolved and the mixture is shiny.

Fold in the almonds using a spatula. Use a pastry bag or a regular bag and cut about 1/3 inch of one corner.

Form peaks about 1.5 inches, leaving little space in between. Place them in the preheated oven for 1 hour. Remove and let cool.

If you like chocolate, melt the chocolate in a double boiler, dip the peaks bottom part in the chocolate and place them on parchment paper. Leave few hours for the chocolate to cool.

Enjoy!



January 20, 2011

Bourguignon cu caprioara/ Venison bourguignon


Am primit cadou niste carne de caprioara de la un coleg de servici al sotului, si avertizata fiind sa o fac in sange pe gratar, altfel va fi tare ca un pantof, m-am decis sa o gatesc altfel. Nu de alta, dar nici nu prea e vremea de gratar, si nici fani ai fripturilor in sange nu suntem. Asa ca o reteta in care sa fiarba carnea incet in lichid mi s-a parut mai potrivita. Si am incercat reteta de bourguignon.

Bourguignonul de vita este o mancare taraneasca franceza, facuta cunoscuta (in special in America) de Julia Child, si mai ales de filmul "Julie and Julia". Am vazut intamplator si emisiunea Juliei Child in care a gatit bourguignonul, si a dat foarte multe explicatii, si a murdarit vreo 10 cratite. Cu mult respect pentru Julia Child, nu am ales sa fac reteta ei (desi asemanatoare), ci pe cea putin mai simpla a Laurei Calder. Ce as schimba data viitoare cand o fac? As adauga putina pasta de rosii odata cu legumele si vinul, asa cum am facut la Coq au vin.

Eu am folosit o sticla de Cabernet Sauvingnon de 750 ml, dar puteti folosi orice vin rosu sec pe care l-ati bea. Daca aveti Burgundy, si mai bine! Daca nu aveti carne de caprioara, puteti folosi carne de vita.

Bourguignonul este o mancare de duminica sau de o sarbatoare. Veti consuma ceva timp preparand-o, asa ca rezervati-va vreo 3 1/2 ore inainte sa o serviti (cat timp sta in cuptor puteti gati altceva sau faceti curat in casa :))
Ca o concluzie? Imi place mai mult cocosul in vin :) Dar asta este numai parerea mea.

Ingrediente:

intre 500 gr - 1 kg carne de caprioara taiata in bucati de aprox 5-7 cm
4 linguri de ulei de masline
2 morcovi taiati bucati mari
2 cepe mari, tocate mare
4 catei de usturoi, sparti
2 linguri cu varf faina
1 sticla de vin rosu (750 ml)
1 litru de apa sau supa de vita
1 bouquet garni*
1 foaie de dafin
2 cuisoare
sare si piper dupa gust

Pentru garnitura:

1 lingura de ulei de masline
6 felii de costita afumata (sau neafumata daca aveti) taiata bucatele
1 pachet de ceapa perlute (vreo 24) uscata sau congelata
1 pachet de ciuperci albe (aprox 400 gr) taiate in sferturi

Un bouquet garni este un buchetel de ierburi legate cu o sforicica pentru a fi scoase mai usor. Eu am pus cimbrisor si patrunjel.



Daca aveti ceapa perlute uscata, puneti-o in apa care fierbe pentru 4 minute, se scoate si se va curata foarte usor de radacina si exterior.

Se incinge cuptorul la 160 grade Celsius (325 Fahrenheit).
Se scoate carnea la temperatura camerei cu 20 minute inainte si se sterge bine prin tamponare, altfel nu se va rumeni repede. Se asezoneaza cu sare si piper.

Intr-o cratita care poate fi bagata in cuptor se incinge uleiul de masline. Se prajesc bucatile de carne pe rand, fara a le aglomera, intorcandu-se pe toate partile pana cand se rumenesc. Se scot si se dau deoparte. In aceeasi cratita se adauga ceapa si morcovii pana cand sunt putin rumeniti. Se adauga usturoiul si se mai lasa 1 minut. Se adauga faina si se prajeste mestecandu-se in continuu vreo 2 minute. Se stinge cu vinul si apoi se adauga apa sau supa de vita. Se pune carnea inapoi si se adauga bouquet garni, foaia de dafin, cuisoarele, putina sare si piper. Se baga in cuptorul incins pentru vreo 2 ore (eu am tinut-o o ora cu capac, o ora fara).

Cu vreo jumatate de ora inainte sa fie gata, se pregateste garnitura. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se adauga costita. Se prajeste pana cand grasimea este topita. Se scoate, lasand grasimea in tigaie. Se adauga ceapa perlute si se caleste pana cand se rumeneste. Se scoate peste costita si se adauga ciupercile, care se rumenesc si ele. Se scot si ele peste ceapa si se stinge tigaia cu jumatate de cana de apa, si se curata fundul tigaii. Se toarna lichidul rezultat peste garnitura.

Se scoate cratita din cuptor, se scoate carnea, si se trece sosul printr-o sita, pastrand doar sosul fara legume. Se intoarce carnea si sosul in cratita si se adauga garnitura de ceapa, costita si ciuperci si se fierbe inca vreo 15 minute pana cand sosul este ingrosat si se imbina aromele. Daca sosul este prea subtire, se poate adauga o lingura de unt amestecata separat cu o lingura de faina (ca sa nu se formeze cocoloase).

Se serveste cu paste, cartofi sau chiar numai cu paine. Eu am servit-o cu mazare congelata, oparita cateva minute, apoi data in tigaie prin unt.

Pofta buna!


January 16, 2011

Pâte de ficat cu ceapă si măr/ Chicken liver pâte




Multe bunataturi mai facea mama cand se taia porcul de Craciun. Pe langa caltabosi si toba, facea si muschi tiganesc afumat, si pate (pateu) cu ficat si carne, ca sa aiba ce sa manance copiii cei plecati la studii.


Dar azi nu o sa va spun de acel pate facut de mama, ci de altul, putin mai dulce, cu ceva mar prin el si unt. Bun pentru mic dejun sau ca aperitiv la o petrecere, adaptat dupa o reteta a Osmandei de la 121.ro. Pentru ca prima data cand l-am facut mi s-a parut putin cam dulce, am adaugat putin otet de mere cu ceapa si merele, ca sa ii dea un gust putin mai acrisor. Otetul se evapora prin gatire, si ii ramane numai aroma putin acrisoara.


Ingrediente:


100 gr unt taiat bucatele si tinut la rece + 3 linguri de unt
1 ceapa mare tocata
1 mar curatat de coaja si cotor, tocat bucati
2-3 linguri otet de mere
aprox 400 gr ficatei de pui
4 linguri de brandy (cognac) - optional
2 linguri smantana
sare si piper dupa gust
cepsoara pentru decor


Se topesc cele 3 linguri de unt intr-o tigaie, si se adauga ceapa. Se caleste pana cand incepe sa se inmoaie, apoi se adauga bucatile de mar. Cand este si marul putin calit (aprox 5 minute), se asezoneaza cu putina sare si piper si se adauga otetul. Se lasa pana cand otetul este evaporat. Se scoate ceapa si marul si se da deoparte.


Intre timp se spala si se usuca prin tamponare ficateii. In aceeasi tigaie se adauga ficateii, se dau cu putina sare si piper si se calesc pe ambele parti pana cand se rumenesc, fiind inca roz inauntru (pana cand nu se mai vede sange).


Acum urmeaza partea total optionala, flambatul. Ca sa va fie mai usor, folositi o bricheta lunga, NU STATI APLECATI PESTE TIGAIE SI TRIMITETI COPIII DEPARTE DE BUCATARIE (desi mie mi-a iesit o flacara foarte mica). Opriti focul, si luati in mana stanga brandy-ul si in dreapta bricheta. Aprindeti si tineti aprinsa bricheta, turnati brandy-ul, si imediat duceti flacara peste tigaie. Lasati sa se duca focul, si mai prajiti putin, apoi scoatei ficateii peste ceapa si mar.


Intr-un blender sau robot de bucatarie puneti amestecul cu ceapa si ficatei, si smantana. Mixati pana cand devine o pasta, apoi adaugati untul rece, cate o bucata odata, pana cand este tot incorporat.


Se imparte in boluri si se lasa la rece inainte de servire. Se poate decora cu cepsoara tocata.


Pofta buna!




Pizza cu ciuperci/ Mushroom pizza



 (Please scroll down for English version)

Nu as putea spune ca sunt experta in aluaturi de nici un fel, dar cand experimentezi si inveti din greseli, nu ai cum sa nu evoluezi. Am experimentat de cateva ori cu pizza in toamna si iarna asta, si mi-a iesit in general buna, dar nu perfecta, si de cele mai multe ori am copt-o prea mult intr-un cuptor prea incins, dupa reteta originala. In reteta originala foloseau si un cuptor adaptat pentru pizza, si am incercat sa gasesc o piatra sa o pun in cuptor, fara prea mult succes. Asa ca azi am incercat din nou, in tava mea subtire, la o temperatura mai mica, si a iesit super. Daca ar fi avut si niste carne prin ea, sotul i-ar fi dat nota 10. Asa a fost numai de 8 :)

Pizza de azi am facut-o cu ciuperci, masline si voinicica (rucola), si are ingredientele Dulcii Romanii
din Ianuarie, gazduita de Alinutza la Pasiunile ei culinare. Acum am aflat ca rucola are si un nume romanesc(voinicica) si Alinutza ne spune cate ceva despre ea si beneficiile ei.

Aluatul de pizza este facut dupa o reteta a lui Roger Mooking, si s-a comportat foarte bine la congelare si decongelare. Putin vin in aluat ii da un gust foarte bun, iar deasupra puteti pune orice ingredient doriti (ceapa, salam, carnati, ardei), sau o puteti face o pizza Margherita cu culorile Italiei: sos de rosii, mozzarella si frunze de busuioc.

Nota: 1 cana are 235 ml in volum

Aluat de pizza:

3 cani si 1/4 de faina alba
2 lingurite drojdie uscata instant
1 lingura sare
1 lingura zahar
1 cana apa calduta
1/4 cana vin alb la temperatura camerei
3 linguri de ulei de masline

Se amesteca toate ingredientele si se framanta aluatul (eu l-am framantat in mixer). Jumatate l-am invelit in folie de plastic si l-am bagat in congelator.
Pentru decongelat, se lasa 6-7 ore sau peste noapte la temperatura camerei, apoi se procedeaza cum urmeaza.

Jumatate se pune intr-un bol uns cu putin ulei de masline, se acopera cu o folie de plastic pentru a preveni formarea unei cruste, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit aprox 2 ore intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer pana cand isi dubleaza volumul.

Se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius (400 grade Fahrenheit) cam o jumatate de ora inainte de a se introduce pizza.

Cand aluatul este umflat, se loveste bine cu pumnul odata sa iasa aerul, apoi se formeaza o bila, si se incepe sa se intinda din mijloc spre exterior, pana cand ajungeti la o crusta subtire de aprox 1/2 cm. Daca nu va iasa perfect rotund, nu-i nimic, gustul conteaza.



Pentru pizza veti mai avea nevoie de:

1 lingura de malai pentru presarat in tava
o mana de faina la intins aluatul
4-5 linguri de sos de rosii (facut in casa sau cumparat)
ciuperci feliate
masline fara samburi feliate
1/2 lingurita oregano uscat
1 cana mozzarella data pe razatoare
1 cana rucola
putin ulei de masline

Dupa ce ati intins aluatul, puneti-l cu grija in tava peste putin malai presarat. Deasupra se intinde sosul de rosii, se aranjeaza ciupercile si maslinele, se presara oregano si apoi mozzarella. Se baga in cuptorul bine incins pentru 10-15 minute, cand branza este topita si aluatul copt.

Se scoate, se presara cu rucola si se stropeste cu putin ulei de masline.

Pofta buna!

I couldn’t say I’m an expert in dough, but when one’s working on it and learning from mistakes, one has to evolve. I experimented with pizza few times last fall and winter, and it turned out good, but not excellent, and many times I overcooked it in a too hot oven, after the original recipe. They were also using and adapted for pizza oven, and I tried to find a stone, without much success. So today I tried again, in my thin baking sheet, with a lower temperature, and it turned out perfect. If it had some meat, my husband would give it a perfect 10, but with veggies only it took only an 8 :)


I made the pizza today with mushrooms, olives and arugula, and it follows the Sweet Romania challenge ingredients, challenge hosted by Alinutza and her culinary passions.

The pizza dough is made after Roger Mooking recipe and it hold really well in the freezer. A little white wine gives it a really nice flavor, and as for toppings you can put whatever you like (sausage, pepperoni, onions, peppers) or you can make a classic pizza Margherita with Italy’s colors: tomato sauce, mozzarella and basil leaves.

Pizza dough:

3 ¼ cups all purpose flour
2 tsp instant yeast
1 tbsp salt
1 tbsp sugar
1 cup warm water
¼ cup white wine at room temperature
3 tbsp olive oil


Mix all the ingredients and knead dough (I used my mixer). I wrapped half of the dough in plastic wrap and I placed it in the freezer.

For defrosting, leave the dough for 6-7 hours or overnight at room temperature, and after that follow the next instructions:

Place half of the dough in a large bowl greased with 1 tbsp olive oil, cover with plastic wrap to prevent crust forming, cover with a kitchen towel and let rise in a warm place for 2 hours until it doubles in volume.

Preheat the oven at 400 degrees Fahrenheit for about a half hour before you place the pizza in.

When the dough has rise, punch it hard to release the air. Form a ball and start rolling the dough from the center out until ¼ inch thick. If it doesn’t turn out perfectly round, don’t bother, the taste matters.

For the pizza you will also need:


1 tbsp corn flour for the baking sheet
Some flour for rolling the dough
4-5 tbsp tomato sauce (homemade or store bought)
Sliced mushrooms
Sliced and pitted olives
½ tsp dried oregano
1 cup shredded mozzarella
1 cup arugula
Little olive oil


Place the rolled dough on the baking sheet over some corn flour. Spread the tomato sauce over the dough, and arrange the mushrooms and olives. Sprinkle with oregano and mozzarella. Place in the preheated oven for 10-15 minutes until the cheese is melted.

Remove, decorate with arugula and sprinkle some olive oil.

Enjoy!


January 13, 2011

Salata de varza acra/ Sauercraut salad



O varianta de salata sanatoasa si plina de vitamine in mijlocul iarnii ar fi cea de varza acra, fiind foarte la indemana celor in Romania. Cei care nu au putina cu varza aproape au doua solutii: sa incerce sauercrautul cumparat sau sa isi puna varza acra la toamna viitoare. A fost al treilea an in care am facut varza acra, si numai o singura data mi-a iesit foarte buna. Anul acesta se pare ca nu am pus de ajuns sare si s-au inmuiat partial frunzele, dar tot am ales de o salata. Ideea de a pune ceapa mi-a dat-o prietena mea Mariya bulgaroaica, si dulceata cepei este chiar buna in combunatie cu varza acra.

Ingrediente:

2-3 cani de varza acra tocata
1/2 ceapa tocata
1/2 lingurita boia dulce
piper dupa gust
2-3 linguri de ulei de masline

Se amesteca toate ingredientele. Se serveste ca atare sau ca garnitura la cartofi sau carne.

Pofta buna!

January 08, 2011

Salata cu pere si rodii/ Pear and pomegranate salad



(Please scroll down for English version)

In perioada asta de dupa sarbatori cand am mancat mai mult decat ne-am propus si inceput de an, toti vrem sa dam jos un kilogram, doua. Asa ca ne dam pe salate, dar vremea rece se tot opune, ca atunci cand ajungi acasa ai vrea niste paine calda, nu salata. Dar daca ne-am propus,  e musai sa fie salata. Cat ne-o tine acum...

Acum, daca nu aveti pere, puneti un mar, si nu va sfiiti sa incercati diferite gusturi si arome.

Ingrediente:

2-3 maini de verdeturi amestecate (spanac, rucola, salata verde si altele)
1 para fara cotor, feliata subtire
2-3 linguri seminte de rodie
1/2 cana nuci coapte*

Pentru dressing:

1 shalot tocat (sau 1 lingura - doua de ceapa)
2 lingurite mustar (preferabil Dijon)
1 lingura de vin Sherry (daca nu aveti, sariti-l, sau puneti putin suc de rodie)
2 linguri otet de mere
1/2 lingurita sare si piper proaspat macinat dupa gust
100 ml ulei de masline extra virgin

Se amesteca shalotul cu otetul si vinul Sherry, mustarul, sarea si piperul. Mestecand cu telul, se adauga uleiul in fir subtire pana cand este tot incorporat. Se toarna peste salata chiar inainte de servire si se mesteca usor.

* Pentru a coace nucile, se pun intr-o tava in cuptorul incins la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit) pentru 10-15 minute. Fiti cu ochii pe ele, ca eu am ars prima tura :)

Pofta buna!



After all the holiday feasting, the beginning of the New Year starts with some losing weight resolutions. So we’ll have some salads for lunch, or dinner, even though the cold outside tantalizes us for some bread and butter. But we must do salad. It’s the New Year resolution (we’ll see how long will last).


So, if you don’t have pears, use an apple instead, and don’t be afraid to play with different tastes and flavors.


Ingredients:

2-3 handfuls mixed greens (lettuce, spinach, arugula and others)
1 pear, cored and thin sliced
2-3 tbsp pomegranate seeds
½ cup toasted walnuts*


For dressing:


1 chopped shallot
2 tsp Dijon mustard
1 tbsp Sherry wine (or you can substitute it with pomegranate juice)
2 tbsp apple cider vinegar
½ tsp salt and fresh cracked pepper
1/3 cup extra virgin olive oil


Mix the shallot with the vinegar and Sherry wine, mustard, salt and pepper. Whisking, add the oil, little at a time until all is incorporated. Pour over the salad just before serving and toss.


*To toast the walnuts, place them on a baking sheet in a 350 degrees preheated oven for 10-15 minutes. Watch it carefully; I burned my first batch :)


Enjoy!

January 07, 2011

Cum sa faci sarmale bune departe de varza din putina si porcul din cotet/ Romanian stuffed cabbage



Probabil ati mancat deja sarmalele de sarbatori, si eu m-am gasit sa va dau reteta. Cred ca va ganditi: "oricine stie sa faca sarmale", si aveti dreptate. Dar m-am gandit sa ii ajut pe cei de departe care nu au tot ce le trebuie pentru sarmale.

Sarmale fac mai toate popoarele din sud-estul Europei, dar ceea ce le face pe cele romanesti sa fie romanesti este varza murata. Secretul sta in carnea grasa (stiu, stiu, dieta, dar nu le mancam in fiecare zi), iar daca le lasi pe a doua zi sunt si mai bune.

Cand m-am gasit singura in bucatarie de sarbatori acum cativa ani, departe de mama, fara varza murata, a fost o provocare pe care cred ca am rezolvat-o in timp. Exista binenteles in magazine varza murata tocata (sauercraut). In stare proaspata nu isi aduce nici pe departe cu varza murata intreaga pe care o aducea mama din putina, ii curata frunzele exterioare si apoi o toca pentru o garnitura la carnatii prajiti. Dar sauercrautul asta s-a dovedit bun la gatit, dand sarmalelor gustul de varza acra de care aveam nevoie. Varza pentru invelit a fost proaspata si oparita, asta fiind o a alta provocare, pentru ca varza obisnuita are frunzele foarte groase si tari, si este foarte greu la invelit. Atunci am ales varianta a doua, varza creata, care s-a dovedit perfecta pentru ce aveam eu nevoie.

Si m-am apucat de treaba. Sarmalele au iesit gustoase, numai ca umplutura se strangea intr-un manunchi tare, in special cand le reincalzeam. Tot mama e salvarea: nu au de ajuns grasime. Am incercat sa calesc ceapa in unt, ulei, dar tot nu am reusit, pana cand am luat de la magazin soldul de porc cu grasime cu tot (pork butt) si l-am rugat pe macelar sa o toace mare (chili ground). Pentru mai multa grasime am adaugat printre sarmale bucatele de slanina sarata (salt pork).

Am avut de data asta si niste ardei romanesti uscati, din cei care se insira pe ata, adusi din Romania de la mama de socrul meu. Au trecut cu greu prin vama (carnatii si soriciul au ajuns la gunoi), probabil vamesii americani nu au avut nici cea mai mica idee ce sunt :) Mama obisnuieste sa umple ardeii astia uscati cu umplutura de sarmale si sa ii adauge in oala cu sarmale. Le dau sarmalelor un gust bun bun, o nebunie! Cum la mine au ajuns cam rupti, am pus cateva bucatele in oala. Daca nu aveti, e ok, iasa si fara ardei, dar daca mergeti in Romania, merita sa transpirati putin la vama pentru ei :)



Ingrediente:

1 varza creata mai mare (sau 2 mici)
700 gr - 1 kg carne tocata de porc cu grasime (pork butt)
cateva bucatele de grasime (salt pork)
1 ceapa mare
1/2 cana orez nefiert
1 ou
1 lingurita oregano uscat + cateva crengute de oregano (crengutele sunt optional)
1/2 lingurita boia
1 lingurita rasa de sare si piper proaspat macinat
1 pachet de varza acra (sauercraut)
1 lingurita + 2 linguri pasta de rosii
2 foi de dafin
sare si piper dupa gust

Intr-o oala mare se pune varza si se acopera cu apa. Se pune la fiert (daca varza pluteste, se intoarce cu cotorul in jos). Cand incepe sa se inmoaie, se tine cu o furculita si cu cutitul se taie frunzele de langa cotor, pe masura ce se inmoaie si se scot afara. Operatiunea se poate face si cu cateva zile inainte, iar varza oparita se poate pastra in frigider sau in congelator pe o perioada mai mare.



Se amesteca carnea cu oul, ceapa, orezul, lingurita rasa de sare, piper dupa gust, boiaua, lingurita de oregano si lingurita de pasta de rosii.

Intr-o cratita sau oala cu fundul gros se face un "pat" din varza acra si crengute de oregano.


Se invelesc sarmalele: intr-o foaie de varza (sau jumatate, in cazul in care este mai mare) se pune la un capat aproximativ 2 linguri de amestec de carne, se indoaie capatul, apoi marginile, si se ruleaza sarmaua strans.


 Se aseaza in oala cu capatul liber in jos. La fel se procedeaza cu restul, si se aseaza una langa alta, pana cand se umple un strat.


Se pune peste primul strat de sarmale pasta de rosii (sau rosii tocate din conserva, caz in care nu vor iesi foarte colorate), foile de dafin, bucatele de grasime si un alt strat de varza acra.


Apoi se continua cu al doilea strat de sarmale, pana cand se termina umplutura. Se acopera sarmalele cu o farfurie intoarsa si se umplu cu apa sa le acopere.



Se pun la foc mediu 2-3 ore, adaugandu-se apa cand scade, si adaugandu-se sare si piper dupa gust (sau se pot baga la cuptor dupa ce au fiert vreo 2 ore). La fel se pot potrivi si de acre, mai adaugandu-se zeama din punga cu varza acra daca va plac mai acre.



Se servesc cu mamaliga si smantana. Si un ardei iute. Si sunt si mai bune a doua zi!



 Sa va fie de bine!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails