February 25, 2012
Supa de ardei neumpluti/ Unstuffed Pepper Soup
(Please scroll down for recipe in English)
Este sfarsit de februarie, dupa o iarna destul de blanda in Chicago. Chiar cea mai "cuminte" iarna din care am vazut eu aici. S-a anuntat ieri o furtuna mare de zapada, agitatie la stiri si pregatiri de ce e mai rau, dar raul se pare ca a trecut pe langa. A nins si a plouat, a fost frig, dar nu exagerat. Chiar daca nu e primavara inca, eu totusi cred ca iarna nu mai are putere asa mare si deja astept zilele insorite si ma pregatesc de sandale.
Pe vreme din asta este buna o supa consistenta, ca cea de ardei umpluti. Sau neumpluti :) A fost o noutate cand am mancat-o pentru prima data la restaurant cu ceva ani in urma, dar m-a "vrajit" ca o dragoste de lunga durata (ce poetica am devenit!). Daca va plac ardeii umpluti (si cui nu ii plac?!) cu siguranta va va placea si supa de ardei. Usor de facut, consistenta si se pastreaza bine la frigider. Mie imi place sa o dreg cu sos iute.
Ingrediente:
1 lb (450 gr) carne tocata de porc sau vita
2 linguri ulei
1 ceapa mare tocata
2 morcovi tocati
2 tulpini de telina tocate
2 ardei mari (unul rosu si unul verde) taiati feliute
1 lingurita oregano uscat (se poate substitui cu cimbru)
1/2 lingurita boia
2 cani rosii intregi conservate, cu sos
1/4 cup (50 gr) orez
sare si piper dupa gust
8 cups (2 l) apa sau supa de vita
Se incinge uleiul intr-o oala, si se caleste ceapa, adaugandu-se morcovul si telina. Cand legumele sunt patrunse, se adauga oregano si boiaua, apoi carnea, mestecandu-se cu o lingura. Se calesc cateva minute. Se adauga apa sau supa de vita, ardeiul tocat, aproximativ 1 lingurita de sare si piper dupa gust. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga rosiile (rupte bucatele cu mana in prealabil). Se lasa sa fiarba 15 minute, apoi se adauga orezul si se mai lasa inca 15 minute, cand orezul si ardeii sunt fierti. Se potriveste de sare si piper si se opreste focul.
Se serveste dupa preferinta, cu smantana si/ sau sos iute.
Ingredients:
1 lb ground beef or pork
2 tbsp oil (sunflower, vegetable or canola)
1 large onion, chopped
2 carrots, chopped
2 celery sticks, chopped
2 large bell peppers, one red and one green, julienned
1 tsp dried oregano
½ tsp sweet paprika
2 cups canned whole or chopped tomatoes
¼ cup rice, uncooked
Salt and pepper after taste
8 cups water or beef stock
Heat the oil in a large pot and sauté the onion until translucent. Add the carrots and celery. When the vegetables are softened, add the oregano and paprika, then the meat, breaking it with a wooden spoon. Add the water or beef stock, the peppers and about a teaspoon of salt and some black pepper. Bring to a boil, and then add the tomatoes (if using whole tomatoes, break it with your hands). Let boil for about 15 minutes, add the rice and let boil for another 15 minutes, when the rice and peppers are done. Check for salt and pepper and adjust to taste.
Serve with little sour cream and/or hot sauce.
Enjoy!
February 21, 2012
Marshmallows cu zmeura/ Homemade Raspberry Marshmallows
(Please scroll down for recipe in English)
Poate nu ma credeti, dar am mancat marshmallows pentru prima data cu vreo doua luni in urma. Nu stiu de ce, dar tot timpul am avut impresia ca stiu ce gust si textura au. Vestitele marshmallows pe bat coapte la foc de tabara nu spuneau prea mult pentru mine, iar sadvisurile s'mores cu marshmallows topite cu ciocolata intre doi biscuiti erau cam departe de dulciurile pe care le fac de obicei.
Am cumparat marshmallows pentru a face fondant, si cumva un click s-a produs in creierul meu. Am inceput sa dau mai multa atentie retetelor de marshmallows si iata ca a trebuit sa le si fac. Am incercat reteta lui David Lebovitz cu albusuri de ou si mi-a placut gustul, dar a fost cam prea lipicioasa si nu s-a taiat foarte bine. Pentru a doua incercare m-am "inarmat" cu un termometru de bomboane si cu reteta lui Alton Brown. Binenteles ca puteam sa le fac simple, ca in reteta, dar cum "rotitele" la mine in cap se misca in directii imprevizibile si pentru mine cateodata, am zis "ce-ar fi?" Ce-ar fi daca as inlocui o parte din apa cu piure de zmeura? Ar fi foarte bine, ideea a fost buna si am obtinut culoare si aroma naturala. Niste "pernute" pufoase care ar fi un "aperitiv" roz si dulce pentru Petrecerea cu ceai (Tea Party) din februarie organizata de Emily.
Daca vreti sa faceti marshmallows acasa, va recomand un termometru de bomboane (are gradatie mai mare decat cel de carne) si un mixer puternic care sa poata mixa vreo 14-15 minute.
Ingrediente:
3 pliculete (21 gr) gelatina pudra
1/2 cup (120 ml) apa rece
1 1/2 cups (300 gr) zahar
1 cup (240 ml) sirop de porumb (light corn syrup)
1/2 cup (120 ml) piure de zmeura*
1/4 lingurita sare de mare (sau Kosher)
1 lingurita extract de vanilie
Pentru pudrat: 1/3 cup amidon amestecat cu 2/3 cup zahar pudra (ratia de 1 parte amidon la 2 parti zahar pudra)
* Pentru a face piureul de zmeura, folositi zmeura proaspata sau congelata (si dezghetata), zdrobita foarte bine si trecuta printr-o sita pentru a strecura semintele.
Pregatiti mixerul si un bol foarte mare. In bol puneti apa si presarati gelatina peste apa. Dati deoparte.
Amestecati zaharul, siropul de porumb si piureul de zmeura pe foc mic-mediu pana cand incepe sa fiarba, 3-4 minute. Bagati termometrul in cratita si tineti pe foc mic pana cand atinge temperatura de 116 grade Celsius (240 F). Daca amestecul se umfla foarte tare, dati focul foarte mic si mestecati des.
Nota: Amestecul meu s-a "intepenit" la 225 grade F dupa vreo 10-15 minute de fiert si l-am folosit la aceasta temperatura.
Porniti mixerul la viteza mica si turnati amestecul fierbinte pe marginea bolului, pana cand totul este adaugat. Mariti treptat viteza mixerului, si amestecul va incepe sa se spumeze si sa arate ca niste albusuri. Continuati sa bateti la viteza mare pana cand amestecul se raceste, 14-15 minute in total. In ultimul minut de mixare, adaugati vanilia
Intre timp, pregatiti o tava (33x23 cm sau 13x9 inch) unsa cu putin ulei sau unt (eu am folosit shortening, un unt vegetal). Puneti 2-3 linguri din amestecul pentru pudrat si scuturati tava in toate directiile sa se tapeteze bine, turnand excesul de pudra intr-un bol pentru a-l refolosi.
Cand amestecul de marshmallows este gata, turnati-l in tava pregatita, nivelandu-l cu o spatula usor data cu grasime.
Eu am pregatit o a doua tava cu hartie de pergament si bine pudrata, si am facut "ciupercute" cu o punga cu varf rotund.
Pudrati-l foarte bine cu amestec pudra si lasati-l descoperit la temperatura camerei pentru cel putin 4 ore sau peste noapte.
Rasturnati tot marshmallow pe o plansa si taiati-l bucatele cu un taietor de pizza sau cutit dat cu amestec pudra. Pudrati marshmallows-urile taiate cu amestec pudra, scuturand excesul. Se pastreaza intr-o cutie inchisa pana la o saptamana.
Ingredients (adapted after Alton Brown):
3 packs unflavored gelatin
½ cup cold water
1 ½ cups granulated sugar
1 cup light corn syrup
½ cup raspberry puree*
¼ tsp Kosher or sea salt
1 tsp vanilla extract
For powdering mix: 1/3 cup cornstarch mixed with 2/3 cup powder sugar
Special tool: candy thermometer.
*To make the raspberry puree, smash very good fresh or defrosted raspberries and strain thru a sieve to remove the seeds.
Prepare the mixer and large bowl (or Kitchen Aid if using). Add the water into the bowl and sprinkle the gelatin. Set aside.
In a medium saucepan mix the sugar, corn syrup, raspberry puree and salt and place on medium high heat for 3-4 minutes until melted. Insert the thermometer into the pan and keep on low heat until reaches 240 F. If the mixture bubbles too much, reduce the heat on very low and mix with a silicone spatula.
Note: My mixture got “stuck” on 225F even after 10-15 minutes of boiling, so I used it like that.
Start the mixer on low speed and start pouring the hot mixture on the side of the bowl, until everything is added. Increase the speed gradually to high, the mixture will start to foam. Keep mixing until the sides of the bowl are cool to the touch, 14-15 minutes. In the last minute of mixing, add the vanilla.
Meanwhile, prepare the pan (9x13”) greased with little shortening or non stick spray. Pour 2-3 tbsp of the powdering mix in the pan and shake the pan until all the sides are covered. Remove the excess.
When the marshmallows are ready, pour the mixture in the prepared pan, and level it with a lightly greased spatula. Powder the top very well with the powdering mix and leave uncovered at room temperature for at least 4 hours to overnight.
Remove the marshmallows on a large cutting board and cut in cubes using a dusted pizza cutter. Powder the cut marshmallows with powdering mix, shaking the excess. Keep in a covered container up to a week.
Enjoy!
February 18, 2012
Pui la cuptor pentru "Provocarea secreta"/ Roasted chicken with seasoned butter
(Please scroll down for recipe in English)
A fost secreta de la 1 februarie, e timpul sa dam lucrurile pe fata :) M-am inscris in luna februarie la "provocarea secreta" a Amei. In prima zi din luna, Ama trimite prin e-mail fiecarui participant numele blogului din care sa se inspire. Dupa ce am "rasfoit" blogul destinat mie si am gasit mai multe retete pe care mi-ar fi placut sa le incerc, m-am intors la o reteta mai recenta care mi-a atras atentia de cand a fost postata: un pui la cuptor condimentat.
Ati ghicit al cui e blogul? Este blogul Panselutei, alias Pansy, o persoana draguta si sociabila, cu retete interesante si unde mai aflu si lucruri de care nu stiam pana acum. Ca de exemplu, condimentul chilian merken. A fost prima data cand am aflat de el, dar cand am vazut din ce este facut, am stiut sigur ca o sa imi placa: bobite de coriandru prajite si macinate cu boia. Ah, ce aroma si parfum!
Am facut cateva modificari la reteta originala, am omis rozmarinul (pentru ca am uitat sa cumpar) si am pastrat temperatura cuptorului constanta (si nu mai mare la inceput si redusa dupa) si am marit cantitatea de usturoi (yum!). Puiul este excelent, pielea crocanta si condimentata, carnea moale si suculenta. Garnitura o las la alegerea voastra :)
Ingrediente:
1 pui de aprox 2 kg
1/2 stick (55 gr) unt la temperatura camerei
o mana de patrunjel tocat
3 catei de usturoi dati pe razatoare + 4 catei de usturoi intregi
2 lingurite sare
1/2 lingurita piper
1 lingurita seminte coriandru
1/2 lingurita boia afumata +1/2 lingurita pudra de ardei (sau 1 lingurita boia afumata iute sau dulce)
1/2 lamaie, taiata in bucati mari
aprox 1 cup (240 ml) vin alb
aprox 1/2 cup (120 ml) apa sau supa de pui
3-4 morcovi taiati jumatati pe lungime
3 tulpini de telina taiate jumatati
Pentru condimentul merken, caruia cred ca i-am schimbat putin proportiile, prajiti intr-o tigaie uscata semintele de coriandru, scuturand des tigaia, pana cand incep sa miroase. Lasati-le sa se raceasca putin, apoi macinati-le impreuna cu amestecul de boia si pudra de ardei.
Incingeti cuptorul la 220grade Celsis (425 Fahrenheit). Intr-o tava mai mare formati un "pat" din morcovi si tulpinile de telina, un strat de-a lungul, apoi altul de-a curmezisul tavii, pat pe care va sta puiul. Asezati puiul cu pieptul in sus pe patul format. Indoiti aripile in spatele puiului, ca si cum ar sta la soare cu mainile dupa cap.
Amestecati bine untul cu usturoiul dat pe razatoare, 2 linguri din patrunjelul tocat, sarea, piperul si amestecul macinat mai sus. Ungeti bine puiul cu acest amestec, pe aripi, picioare, desfaceti de la gat spre piept pielea puiului si bagati amestec si intre piele si carne. Sarati putin puiul in interior si umpleti puiul cu restul de patrunjel tocat, bucatile de lamaie si cateii de usturoi, apoi legati cu o sforicica picioarele puiului, sau prindeti-le prin piele. Turnati in tava apa si vinul si dati tava in cuptorul incins pentru 1 ora si 40 minute. Nu este nevoie sa rotiti sau sa stropiti puiul.
Cand este gata, daca intepati puiul in partea dintre picior si piept, sucurile care iasa ar trebui sa fie limpezi.
Scoateti puiul, acoperiti-l cu o folie de aluminiu si lasati-l sa se odihneasca aprox 15 minute inainte de servire.
Ingredients:
1 whole chicken (about 4 lb)
½ stick of butter at room temperature
1 handful chopped parsley
3 cloves of garlic, grated + 4 whole cloves of garlic
2 tsp salt
½ tsp black pepper
1 tsp coriander seeds
½ tsp smoked paprika + ½ tsp chili powder (or 1 tsp smoked paprika, hot or sweet)
½ lemon, cut in large pieces
About 1 cup white wine
About ½ cup water or chicken stock
3-4 carrots cut in half lengthwise
3 sticks celery, cut in half
To make the merken seasoning: toast the coriander seeds in a small dry pan few minutes on low heat, until they start to smell. Let cool and grind together with paprika and chili powder.
Preheat the oven at 425 F. In a large roasting pan, make a bed out of carrots and celery. Place the chicken, breast side up on top of the vegetables. Bend the wings behind the neck, like the chicken is getting ready to have a sun bath.
Mix well the butter with the grated garlic, 2 tbsp of the chopped parsley, salt, pepper, and merken seasoning. Rub the chicken very well with the mixture, on the legs, wings, and between the skin and breast meat. Salt and pepper inside the chicken and stuff it with the rest of the chopped parsley, lemon pieces and whole garlic cloves, then tie the legs together with kitchen string. Pour the wine and water in the pan and bake in the preheated oven for 1 hour and 40 minutes. It is not necessary to flip or baste the chicken.
You can check if it’s ready: if you cut between a leg and thigh, the juices should run clear.
Remove the chicken from the oven, cover with a piece of aluminum foil and let rest for 15 minutes before serving.
February 15, 2012
Broccoli in stil asiatic/ Asian style broccoli
(Please scroll down for recipe in English)
O calatorie care se intinde pe aproape 24 de ore, cu asteptari intre si in doua avioane, apoi alta calatorie la fel inapoi este foarte obositoare si plina de intamplari, cum este de asteptat. Cel mai urat moment a prilejuit si cel mai comic moment. Ajunsi in aeroport in Bucuresti am descoperit ca Parisul s-a decis sa imi mai pastreze hainele, sa prinda "aroma" pariziana. Foarte neplacut sa te trezesti decat cu hainele de pe tine. In timp ce asteptam sa reclamam bagajul lipsa, am imprumutat telefonul lui tata socru si a inceput sa sune in linistea ramasa printre cei vreo zece oameni din aeroport: "pam pam americanooo" :)) Printre cele mai placute insa, in cele 8 ore interminabile in avion la intoarcerea acasa as putea spune ca a fost gasirea unui show al lui Jamie Oliver. Si binenteles ca era inteles: reteta a ajuns pe blog.
De obicei pregatesc broccoli aburit cu sare, piper si putin unt topit, dar dupa ce am facut prima data broccoli in stil asiatic, l-am reluat de trei ori intr-o luna.
Ingrediente:
2 capatani medii de broccoli
1 ardei mic rosu iute tocat sau 1/4 lingurita ardei iute uscat pisat
1 catel de usturoi dat pe razatoarea mica
4 linguri ulei de masline extra virgin
1 lingurita ulei de susan
2 lingurite sos de soia
zeama de la 1/2 lamaie verde
Curatati si taiati bucati broccoli, cu cotoare cu tot (cotoarele sunt cele mai dulci). Puneti-l intr-o cratita cu capac si adaugati apa cat sa acopere fundul cratitei (1-2 cm). Puneti pe foc mic-mediu cratita acoperita si tineti 10-15 minute, pana cand furculita intra usor in broccoli. Nu lasati prea mult, nu vreti sa i se schimbe culoarea sau sa se inmoaie prea tare.
Intre timp, pregatiti dressingul: intr-un castron mare amestecati restul ingredientelor si bateti-le cu telul putin sa se incorporeze.
Cand broccoli este gata, scurgeti apa si adaugati peste dressing. Mestecati bine si serviti imediat.
Pofta buna!
Ingredients:
2 medium heads of broccoli
1 small red chili, chopped or 1/4 tsp red pepper flakes
1 clove of garlic, grated
4 tbsp extra virgin olive oil
1 tsp sesame oil
2 tsp soy sauce
Juice from ½ lime
Clean and cut the broccoli in pieces, stems too. Place the broccoli in a pot with a fitting lid and add water to the pot so it reaches about 1 inch. Place on medium heat (lid on) for 10-15 minutes until a fork enters easily in the broccoli. Don’t over boil.
Meanwhile, make the dressing: in a large bowl add the rest of the ingredients and whisk to incorporate.
When the broccoli is ready, strain and add over the dressing. Toss well to coat. Serve immediately.
Enjoy!
February 12, 2012
Cake pops cu ciocolata si zmeura/ Chocolate raspberry cake pops
(Please scroll down for English version)
Am mai povestit si alta data cum cred ca un blog este un spatiu personal, si nu o insiruire de retete. Fiecare dintre noi avem o viata, servici si alte activitati, probleme si bucurii. Dar ne gasim intotdeauna timp sa gatim, fotografiem si sa postam. Cateodata mai mult, cateodata mai putin, dar intotdeauna cu pasiune. In privinta asta m-a inspirat si mai mult Bakerella. Bakerella este o fata care a "inventat" si facut foarte cunoscute cake pops. Ce sunt cake pops? Niste bomboane pe bat, facute din tort. Are mii de vizitatori zilnici, sute de mesaje si a publicat o carte. Ce e mai putin cunoscut e ca anul trecut rinichiul ei transplantat a inceput sa nu mai functioneze bine si a avut nevoie de alt transplant. A scris un post chiar si de pe patul spitalului. Din fericire, totul este bine si sper ca Bakerella sa ne delecteze cu cat mai multe cake pops. Este o inspiratie pentru mine si ma rog ca Domnul sa o binecuvanteze!
Sa trecem la reteta. Voiam de ceva vreme sa incerc sa fac cake pops si iata ca am si reusit. Prima varianta a fost esuata, reteta noua de red velvet pe care am incercat-o nu s-a pretat deloc la cake pops, a fost prea moale si uleioasa si nu s-a tinut foarte bine in forme rotunde. Varianta a doua, de ciocolata cu zmeura a fost un succes, am descoperit cu aceasta ocazie si o noua reteta de blat de tort de ciocolata, foarte ciocolatos, iar cake pops-urile sunt bestiale. Nu au asa de mult gust de zmeura, poate putin extract de zmeura ar fi ajutat. Este o reteta perfecta daca vreti sa va initiati si copiii in bucatarie, vor adora sa se joace cu "aluatul" de ciocolata.
In luna februarie la Dulce Romanie, Viorica de la "Caietul cu retete" ne provoaca la retete cu dragoste, iar aceasta mi se pare potrivita pentru acest eveniment.
Pentru cake pops veti avea nevoie de:
1 blat de ciocolata (reteta mai jos)
aprox 2/3 cup (cana) gem/dulceata de zmeura
bete pentru acadele
aprox 400 gr ciocolata amaruie
hartie de copt
aprox 50 gr ciocolata alba pentru decor
Fierbeti dulceata de zmeura cu 4-5 linguri de apa (un clocot este de ajuns), cat sa se omogenizeze si sa se subtieze putin. Se strecoara de seminte si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Se faramiteaza foarte bine blatul de ciocolata si se amesteca cu dulceata strecurata. Adaugati mai putin la inceput, vreti sa aveti o consistenta tare sa se poata tine pe bat. Mai adaugati dulceata daca este nevoie. Formati bilute de 2-3 cm in diametru si asezati-le pe un platou intins. Topiti putina ciocolata (pe bain-marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata), luati fiecate bat, inmuiati un capat putin in ciocolata si infigeti-l in bilele pregatite. Dati la frigider cel putin o ora sa se intareasca.
Topiti ciocolata amaruie (pe bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand dupa fiecare tura) pana cand este foarte moale si omogena. Inmuiati fiecare acadea in ciocolata, rotind-o sa se uniformizeze ciocolata. Se aseaza pe hartie de copt, sa daca aveti in ce sa le infigeti, le puteti pune in sus. Dati la frigider 30 de minute - ora sa se intareasca ciocolata. Decorati cu ciocolata alba topita.
Blat de ciocolata:
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
2 oua
1/2 lingurita vanilie
1/2 cup (120 ml) cafea tare
1/2 cup (50 gr) cacao
1/2 cup (120 ml) kefir
1 2/3 cup (175 gr) faina
2 lingurite praf de copt
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Pregatiti o tava rotunda cu diametrul de 20 cm si ungeti-o bine cu ulei.
Amestecati cafeaua si cacaua cu o furculita pana cand se face o crema. Dati deoparte.
Bateti bine untul cu zaharul pana cand se face crema. Adaugati pe rand ouale, batand bine dupa fiecare. Adaugati vanilia si incorporati. Adaugati pe rand crema de cacao, kefirul, apoi faina si praful de copt, mestecand pana cand este incorporat, fara sa bateti prea mult. Turnati amestecul in tava pregatita si coaceti in cuptorul incins 50 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iasa afara curata. Lasati sa se raceasca in tava cateva minute, rasturnati si lasati sa se raceasca complet.
Blatul este perfect de folosit si pentru un tort, nu necesita insiropare.
I said in other occasions how I think a blog is a personal space and not just a list of recipes. Each of us has a life, work and other activities, problems and joys. But we always find time to cook, bake, take photos and post them. Sometimes more, sometimes less, but always with passion. I found a lot of inspiration in this from Bakerella. Bakerella is a girl who “invented” and make popular the cake pops. Little cake delights on a stick. She has thousands of visitors on her blog daily, hundreds of messages, she published a book. What is not very much known is that last year, her transplanted kidney stopped working and she needed another transplant. She wrote a post even from the hospital bed. Luckily, she’s fine now and I hope she’s going to delight us with more cake pops. Bakerella is an inspiration for me and I pray for God to bless her!
Let’s see the recipe. I wanted to make cake pops for some time and this is the second attempt. First attempt was a failed one, the new Red velvet cake recipe I tried it wasn’t good for pops, and it was too oily and soft. The second attempt was very successful and I developed a new chocolate cake recipe, very chocolaty, and the cake pops are a hit. The raspberry taste is not very strong; it would need a little help from a raspberry extract. It’s a perfect recipe to do with kids; they would love to play with the chocolaty “dough”.
For the cake pops you’ll going to need:
1 chocolate cake (recipe follows)
About 2/3 cup raspberry jam
Lollipop sticks
10-16 oz semisweet chocolate
Parchment paper
About 2 oz white chocolate
Melt the semisweet chocolate (on a double boiler or in the microwave, 20 seconds at a time, stirring well after each round) until very smooth. Dip each cake pop in melted chocolate, rotating to cover all sides. Place on parchment paper, or up on a Styrofoam block. Place in the refrigerator for 30 minutes to harden. Decorate with melted white chocolate.
Chocolate cake:
1 stick butter at room temperature
1 cup sugar
2 eggs
½ tsp vanilla extract1 cup sugar
2 eggs
½ cup strong coffee
½ cup cocoa
½ cup kefir
1 2/3 cup all purpose flour
2 tsp baking powder
Preheat the oven at 350F. Prepare and butter an 8’’ round pan.
Stir the cocoa and coffee together using a fork until smooth. Set aside.
Cream the butter and sugar together, add the eggs one at a time, mixing after each addition. Add the vanilla, then the cocoa mixture, the kefir, the flour and baking powder, mixing after each addition. Do not over mix. Pour the mixture in the prepared pan and bake for 50 minutes until a toothpick inserted in the center comes out dry. Let cool in the pan for few minutes, remove from pan and let cool completely.
February 07, 2012
Macarons cu aroma Tiramisu/ Tiramisu Macarons
Cum sa incep postul asta... sa va mai spun cat de mult imi plac macarons-ii? Probabil ca nu mai este nevoie. As putea sa va spun de o noua "pasiune", foarte draguta si consumatoare de timp: Pinterest. As putea sa stau chiar ore intregi sa gasesc si sa salvez poze, de la retete la haine si decoratii pentru casa. Acolo am gasit inspiratia sa fac (din nou!) macarons: cateva fotografii ale lui Tartelette cu macarons cu nibs-uri de cacao. Cum aveam nibs-urile de cacao si nu prea stiam la ce sa le folosesc, si aveam si emulsie de cafea pe care am gasit-o intamplator la magazin, aroma de Tiramisu mi-a vizitat papilele. Ar fi de asteptat o crema cu mascarpone, dar cum ultima data cand am folosit crema cu mascarpone a inmuiat macarons-ii prea tare, am ales sa fac crema cu galbenusuri si unt, foarte delicata si gustoasa pentru o crema cu unt. Asemanatoare ca tehnica cu crema de bezea elvetiana, este cu siguranta de retinut si folosit si la alte retete.
Sa va mai spun cat de buni au fost? :)
Ingrediente:
3 albusuri invechite la temperatura camerei 24 de ore
35 gr zahar tos
un praf de sare
100 gr migdale macinate
215 gr zahar pudra
1 lingurita extract (emulsie) cafea
aprox 1/4 cana nibs-uri de cacao
Se pregatesc 2 sau 3 tavi cu hartie de pergament, depinde cat aveti de mari tavile. Retineti o tava pentru a coace in tava dubla.
Se macina bine in robot migdalele si zaharul pudra. Se cern si se dau deoparte.
Se bat albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa faca spuma. Batand in continuu se adauga treptat zaharul tos pana cand albusurile stau tari, dar nu foarte tari.
Se adauga zaharul amestecat cu migdale, si cu o spatula se "sparg" de vreo 10 ori, se adauga extractul de cafea, apoi se mesteca usor pana cand totul este incorporat, iar compozitia este lucioasa si "curge".
Se formeaza cu o punga cu varf mic rotund sau pur si simplu taiata la un capat "banuti" mici in tavile pregatite, lasand spatiu intre ei. Se presara deasupra fiecaruia nib-suri de cacao. Se lasa sa se usuce la temperatura camerei intre 30 de minute si o ora. Ca sa va asigurati ca s-au uscat, atingeti usor cu degetul si nu ar trebui sa se ia nimic pe deget.
In timp ce macarons-ii se usuca, incingeti cuptorul la 160 de grade Celsius (325 Fahrenheit). Coaceti macarons-ii in tava dubla in cuptorul incins pentru 14-15 minute. Lasati sa se raceasca in tava.
Crema de unt cu cognac (dupa Tartelette):
3 galbenusuri
1/2 cup (100 gr) zahar
1/4 cup (60 ml) apa
1 1/2 sticks (170 gr) unt la temperatura camerei
1 lingura cognac
Topiti zaharul si apa intr-un vas pe foc mic-mediu. Dupa ce zaharul s-a topit complet, lasati sa clocoteasca 2-3 minute. Ar trebui sa ajunga la temperatura de 114 grade Celsius (238 F) dar eu nu am termometru.
Bateti galbenusurile putin, apoi cu mixerul mergand, adaugati apa cu zahar fierbinte, in fir subtire, mai mult pe marginea vasului decat in telul mixerului. Dupa ce s-a terminat lichidul de adaugat, bateti la viteza mare pana cand galbenusurile sunt triplate in volum si compozitia a ajuns la temperatura camerei (va dura 4-5 minute). Daca folositi Kitcken Aid sau Kenmore, schimbati telul cu paleta (sau puteti amesteca de mana), si adaugati untul, bucata cu bucata pana cand este tot incorporat. Daca nu arata ca o crema, bateti la viteza mare cam 1 minut si va arata ca o maioneza tare. Adaugati cognacul si bateti sa se incorporeze.
Umpleti macarons-ii cu crema, potrivindu-i doi cate doi si pastrati-i la frigider intr-un vas cu capac. Vor fi mai gustosi a doua zi. Scoateti la temperatura camerei aprox 20 de minute inainte de servire.
February 04, 2012
Prajiturele pentru Super Bowl/ Super Bowl Whoopie Pies
Fotbalul american... oricat am incercat sa inteleg ce se intampla pe terenul ala, a ramas tot o necunoscuta pentru mine. 1st and 10.... 2nd and... tot nu pricep de ce alearga si de ce se opresc. Am invatat insa cateva echipe si cativa jucatori, nu uitandu-ma la meci, ci mai degraba de prin reclame si din "Dancing with the stars" (adica emisiunea concurs de dans). Acum, cunoscut, necunoscut, Super Bowl-ul este un eveniment foarte foarte important, la care trebuie sa particip si eu. Asa ca am in plan aripioare picante si prajiturele sub forma de minge! Meciul sa-l vada cui ii place (sincer, nici nu stiu cine joaca (ups!))
Ideea pentru prajiturele sub forma de minge am vazut-o pe internet, o variatie a prajiturelelor whoopie pie. Whoopie pies sunt niste prajiturele moi, care nu au nici o legatura cu o placinta ("pie"), de obicei sub forma rotunda, lipite cate doua cu crema. Aluatul prajiturelelor este foarte asemanator cu aluatul de cupcakes, varianta aceasta nu este foarte dulce si se imbina cu dulceata cremei de unt si crema de branza. Sunt moi si se topesc in gura.
Acestea fiind zise, inchei cu: Go Bears! :)
Whoopie pies cu ciocolata (reteta adaptata dupa Dulce Dough)
Prajiturele:
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (220 gr) zahar brun
1 ou
1 lingurita extract de vanilie
2 cups (200 gr) faina
1/2 cup (50 gr) cacao
1 1/4 lingurite bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
1 cup (240 ml) kefir si lapte (in cantitati aproximativ egale, puteti inlocui kefirul cu iaurt simplu subtire)
Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Pregatiti doua sau trei tavi mari, tapetate cu hartie de copt sau unse cu unt.
Cerneti faina impreuna cu cacaua, bicarbonatul de sodiu si sarea si dati deoparte.
Bateti bine untul cu zaharul pana cand se face o crema, adaugati oul si vanilia, batand dupa fiecare, apoi adaugati alternat amestecul de faina si amestecul de kefir si lapte, cate jumatate odata, amestecand pana cand totul este incorporat, fara sa bateti prea mult.
Formati ovaluri din aluat in tavile pregatite (eu am folosit o punga cu varf rotund) sau forme rotunde (tot cu punga sau cu un scooper de inghetata). Nivelati usor cu un cutit de unt. Coaceti in cuptorul incins pentru 8-10 minute. Lasati sa se raceasca usor in tava inainte sa le scoateti. Pentru mai multe tavi, coaceti pe rand. Lasati sa se raceasca complet inainte de umplere.
Nota: daca lasati prajiturelele mai mult timp neumplute, incercati sa le pastrati pe o suprafata plana, daca sunt unele peste altele se vor ondula putin.
Crema:
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 pachet (8 oz, 225 gr) crema de branza Philadelphia la temperatura camerei
1 lingurita extract de vanilie
3 cups (aprox 350 gr) zahar pudra
Se bate bine untul si crema de branza, apoi se adauga vanilia si apoi zaharul, mestecand usor sa se incorporeze, apoi batand foarte bine pana cand amestecul este omogen.
Se potrivesc prajiturelele doua cate doua si se umplu cu crema. Pentru model, am folosit putina glazura regala, consistenta medie, intr-o punga cu varf foarte mic.
Enjoy!
Subscribe to:
Posts (Atom)