August 27, 2012

O alta zi de nastere, din nou cu ciocolata

 
Este deja traditie acum sa fac tort cu ciocolata de ziua mea. Si de data aceasta am facut doua, ciocolata cu caramel, primul imbracat in alune si decorat cu alune de padure trase in caramel, cel de-al doilea decorat cu bujori si pictat.





Acum doi ani faceam Matase Frantuzeasca

Acum un an faceam Tort cu ciocolata dubla si crema de zmeura

August 24, 2012

Pancakes cu afine/ Blueberry Pancakes


Le-am putea numi "clatite americane", dar nu sunt clatite propriu zise, avand agent de crestere (praf de copt sau bicarbonat de sodiu) in compozitie. Daca vreti sa mancati clatite la restaurant in State, cereti "crepes".
Pancakes-urile sunt foarte populare la micul dejun in America, dar ma risc sa spun ca 99% din americani le fac din cutie sau din sticla, si nu din oua, lapte si faina. Le-am vazut (pe pancakes :)) si gustat prima data la restaurant. Miroseau tare bine si aratau coapte perfect pe plita profesionala, insa gustul nu m-a incantat foarte tare, mai ales servite cu siropul din porumb, si nu din cel de artar.
Desi nu le fac de obicei acasa, saptamana trecuta m-a apucat o pofta subita de pancakes si am incercat (si adaptat) o reteta din revista "Living" a Marthei Stewart. Am adaugat afine la coacere, dar le puteti adauga numai la servit. Puteti inlocui afinele cu orice fructe va plac: capsuni, coacaze, zmeura, si chiar felii subtiri de piersica. Imi place cum fructele "taie" din greutatea aluatului. Si neaparat serviti cu sirop bun de artar.

Ingrediente (pentru 7-8 bucati):

1 3/4 cups (175 gr) faina
3 1/2 linguri zahar
1/2 lingura praf de copt
1/2 lingurita sare
1 1/2 cups (375 ml) kefir
2 oua
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura de unt topit, plus unt pentru uns tigaia
2 linguri de ulei (nu de masline)
afine 
sirop de artar pentru servit

Amestecati cu un tel faina, zaharul, praful de copt si sarea. Separat bateti tot cu telul ouale, kefirul, vanilia, untul topit si uleiul. Amestecati cele doua compozitii.
Incingeti o lingura de unt intr-o tigaie antiaderenta. Cand este bine incinsa, dati focul la mediu si turnati aproximativ 1/2 cana aluat in tigaie. Presarati afine peste aluatul din tigaie. Coaceti 2-3 minute, apoi intoarceti cu o spatula si coaceti inca 2-3 minute pe cealalta parte, pana cand se rumeneste. Scoateti pe o farfurie si pastrati in cuptorul cald pana cand le faceti pe celelalte. Ungeti tigaia cu unt dupa fiecare si stergeti tigaia cu un servetel daca este necesar.

Serviti cu fructe si sirop. Enjoy!


August 23, 2012

Inghetata cu levantica si miere/ Lavender Honey Ice Cream



O inghetata cu arome suave de vara, buna de servit intre prietene intr-o dupa amiaza insorita de august. Cu gustul dulce si parfumul deosebit, va va "duce" usor la plimbare in lanuri mov. Un ingredient frumos, propus in august la Dulce Romanie de Catalina de la Kiss The Cook. Catalina, ma bucur ca m-ai provocat sa folosesc borcanelul cu levantica in dotare.




Ingrediente (adaptata dupa David Lebovitz):

1/2 cup (120 ml) miere
4 linguri levantica uscata*
1 1/2 cups (375 ml) lapte integral
1/4 cup (50 gr) zahar
un praf de sare
1 1/2 cups (375 ml) frisca lichida neindulcita (smantana pentru gatit)
5 galbenusuri

* Alegeti o miere buna si asigurati-va ca levantica este comestibila si nu a fost tratata chimic.

Amestecati mierea si 2 linguri levantica intr-o craticioara si incalziti-o usor. Lasati-o la temperatura camerei 1 ora.

Incingeti laptele, zaharul si sarea. Intr-un alt bol, bateti bine galbenusurile, si incepeti sa adaugati amestecul de lapte fierbinte, cate putin odata, mestecand mereu, pana cand tot laptele este adaugat. Intoarceti totul in craticioara si pe foc mic-mediu, mestecati mereu pana cand amestecul incepe sa se ingroase usor. Nu lasati sa fiarba. Ca sa testati daca este gata, trageti cu degetul o linie pe dosul lingurii sau spatulei, ar trebui sa lase o dara vizibila.

Puneti frisca lichida intr-un bol si pregatiti o strecuratoare.

Adaugati mierea in amestecul cu galbenusuri, apoi turnati totul prin strecuratoare peste frisca lichida. Apasati bine sa extrageti aroma din florile de levantica. Adaugati restul de 2 linguri de levantica si lasati sa se raceasca peste noapte in frigider.

A doua zi, strecurati din nou, apasand bine pe florile de levantica. Treceti amestecul prin masina de inghetata conform instructiunilor masinii. Se pastreaza in congelator intr-un vas de plastic.

Nota: nu se presara flori de levantica pentru servire, in fotografie florile sunt numai pentru decor.

Enjoy!

August 17, 2012

Dulcerella

Dulcerella sunt eu. Cam ca Cinderella (Cenusareasa), dar dulce. Este numele pe care mi l-am luat sa imi semnez "creatiile". Am pornit de la un hobby, care s-a transformat in pasiune, iar daca acum un an nu stiam sa imbrac bine un tort si nu lucrasem niciodata cu fondant, iata ce am facut in mai putin de un an. Si iata unul din motivele principale pentru lipsa sau putinele mele posturi pe blog.

Cel mai mare proiect a fost acum o luna, cand am facut primul meu tort de nunta, un tort si alte prajituri pentru ziua micii Olivia.


Nu arata asa mare in poza, dar a avut 13 kg, plus un strat pentru a servi mai multi care nu se vede in poza. A trebuit sa il si livrez la 91 de km departare, pe o caldura in mijlocul lui iulie, Dumnezeu a fost cu mine si m-a ajutat, a fost intradevar cel mai mare proiect de pana acum.


O alta saptamana plina s-a incheiat cu:

Tort "Chocolate covered strawberries" (Capsuni imbracate in ciocolata)


Tort cu panselute






Tort "Angry Birds" (dupa jocul Pasarile Furioase)

pasarile in detaliu :)




Tort cu capsuni, unul din "popular request"


Altele au fost:

Tort Minnie Mouse "in rochita roz cu buline"





Tort cu Jay de la NinjaGo




Tort "Mesterul"



Tort "Basket"



Si unul din cele mai ciudate cereri: Tort Possom (care arata mai mult a sobolan, dar si possomul e un fel de sobolan :))


Fiecare tort este o provocare si cu fiecare experienta invat ceva nou. Daca doriti sa vedeti torturile mele, ma puteti urmari pe Flickr, unde adaug noutati.






Supa crema de ciuperci/ Cream of Mushrooms Soup


Venita destul de devreme si foarte calduroasa vara, care mi-a "adus" numai inghetate, se pare ca vrea sa plece curand. Nu este inca toamna, dar cateva ploi care au racorit vremea au adus si un chef de supe si mancare gatita. Iar supa crema de ciuperci este una din cele care au inceput sezonul. Usoara si gustoasa, aromata cu cimbrisor, numai buna cu o bucata de paine proaspata.

Ingrediente:

700 gr ciuperci*
1 litru (4 cups) supa de pui
1 morcov tocat
2 linguri ulei de masline
2 linguri de unt
2 shallots (ceapa) tocate
2 catei de usturoi tocati
2 linguri cognac (optional)
2 linguri cimbrisor tocat
4 linguri rase faina
sare si piper dupa gust
1 cup (240 ml) frisca lichida neindulcita (smantana pentru gatit)

*Nota: am folosit aprox 600 gr ciuperci baby bella, foarte asemanatoare cu ciupercile albe, dar de culoare maro, plus 100 gr ciuperci shiitake. Puteti folosi orice combinatie de ciuperci, dar nu va zgarciti la cantitati, cu cat mai multe si mai variate, supa va iesi mai gustoasa.

Curatati ciupercile de codite. Spalati-le sub jet rapid de apa numai daca este nevoie, sau sterse cu un servet umed este de ajuns, in cazul in care nu au pamant pe ele.

Puneti coditele ciupercilor impreuna cu morcovul, supa de pui si 2 cani (500 ml) apa la fiert. Fierbeti pe foc mic intre 30 min si 1 ora.

Incingeti untul si uleiul intr-o oala. Caliti shallotul si usturoiul pana cand sunt translucente. Incepeti sa feliati ciupercile si adaugati-le in oala pe masura ce le taiati. Mestecati ocazional, pana cand toate ciupercile sunt adaugate. Continuati sa le caliti pana cand lichidul se evapora si incep sa se rumeneasca.

Daca alegeti sa flambati cognacul, adaugati-l in oala si aprindeti-l. Lasati sa scada flacara. Nu stati deasupra oalei si nu tineti copiii langa aragaz!

Presarati sare si piper, 1 lingura de cimbrisor, apoi presarati faina peste ciuperci. Mestecati si lasati sa se caleasca usor. Stingeti cu supa strecurata, apoi adaugati-o treptat pana cand este toata supa adaugata. Lasati sa fiarba 5-10 minute si potriviti de sare si piper. Nu mai adaugati apa, chiar daca sunteti tentati, pentru ca se va dilua gustul.

Opriti focul si tocati ciupercile cu blenderul vertical, cat de marunt doriti. Eu am lasat cateva bucati netocate.

Pe foc mic, adaugati frisca lichida neindulcita, restul de cimbrisor si potriviti de sare si piper. Nu lasati sa fiarba, doar incalziti.

Se serveste calda. La reincalzire, nu lasati sa fiarba, ci mestecati usor pana cand ajunge la temperatura dorita.

Pofta buna!


August 03, 2012

Inghetata "Cookies'n Cream"/ Cookies'n Cream Ice Cream


Ca sa inchiei mica serie de inghetata (numai pentru moment) postez si aceasta reteta. "Cookies'n Cream", adica "Prajiturele cu crema", este o "aroma" foarte comuna prin America, se gaseste des in varianta comerciala si aici am incercat o varianta proprie. Daca de obicei la inghetate merg "pe mana" lui David Lebovitz (fara sa dau gres niciodata), de aceasta data am pornit la drum pe cont propriu.
Am folosit 2 galbenusuri si 1 ou. Probabil varianta cu doua oua intregi ar fi iesit mai putin galbena, dar nu mai putin gustoasa. Bine de stiut data viitoare :)


Ingrediente:

1 cup (240 ml) lapte integral
1 1/2 cups (360 ml) frisca lichida neindulcita, impartita
2 galbenusuri
1 ou
3/4 cup (150 gr) zahar
un praf de sare
1/2 cup (aprox 100 gr) mascarpone
1/2 lingurita extract de vanilie
aprox 10 biscuiti oreo taiati bucati (nu macinati)

Incingeti laptele si 1/2 cup (120 ml) din frisca lichida, pana aproape sa inceapa sa fiarba.
Separat, bateti oul, galbenusurile, zaharul, sarea, vanilia si mascarpone. Mestecand continuu, se adauga laptele fierbinte, pana cand tot este adaugat. Intoarceti totul pe foc mic, mestecand in continuu, pana cand amestecul incepe sa se ingroase usor. Ca sa testati, trageti o linie cu degetul pe spatele lingurii (spatulei), ar trebui sa lase o dara vizibila.
Strecurati, apoi amestecati cu restul de frisca lichida neindulcita. Raciti bine in frigider cateva ore, apoi dati prin masina de inghetata, 25-30 de minute, conform instructiunilor masinii. Cand inghetata este gata, adaugati biscuitii si mestecati cu mana (nu mai folositi masina!) pana cand sunt uniform incorporati. Serviti dupa cateva ore la congelator.
Initial biscuitii vor fi tari, dar dupa ce stau in inghetata se vor inmuia exact cat trebuie.



Ingredients:

1 cup whole milk
1 1/2 cups heavy cream, divided
2 egg yolks
1 egg
3/4 cup sugar
pinch of salt
1/2 cup mascarpone
1/2 tsp vanilla extract
about 10 oreos, cut in pieces (not ground)

Heat the milk and 1/2 cup heavy cream. In a bowl, whisk the egg, egg yolks, salt, vanilla and mascarpone. Keep whisking and gradually add the heated milk, until all milk is added. Return everything on low heat and stir continuously until the mixture starts to thicken. To test it, draw a line with your finger on the back of the spoon, it should leave a clear mark.
Strain the mixture and add the rest of the heavy cream. Cool completely in the fridge, several hours. Run thru the ice cream machine, 25-30 minutes, as the instructions specify. When is churned, add the chopped oreos and mix (do not use the machine!). Keep 2-3 hours in the freezer before serving.
As initially the oreos will be hard, they will soften after few hours in the freezer.

Enjoy!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails