September 24, 2011

Tapenade cu masline si naut/ Chickpea and olive tapenade


Pentru iubitorii de masline!
Tapenade este o pasta din masline si capere, servita ca aperitiv. Varianta cu naut, un fel de hummus cu masline am vazut-o la Giada de Laurentiis, si mi-a placut imediat, maslinele fiind nelipsite din frigiderul nostru. Giada a adaugat miere, cred ca pentru a balansa gustul sarat al maslinelor. Eu am adaugat insa mai putine masline, si un catel de usturoi, pentru ca mi s-a parut perfect pentru "petrecerea" asta :)

Rezultatul: o pasta delicioasa, cu aroma de rozmarin, perfecta de servit ca un aperitiv alaturi de biscuiti sau bucatele de paine prajita, sau chiar langa felii de castravete sau pe frunze de andive. Buna si pentru un mic dejun rapid, gustul subtil de usturoi eliminandu-se cu o frunza de patrunjel sau cu o ceasca de cafea.

Ideea pentru decor am "furat-o" din vacanta culinara in Grecia a Delicioasei.com :)

Ingrediente:

1 cutie (15 oz, 425 gr) naut* scurs si clatit
aprox 15 masline calamata (sau 1/2 cana alt fel de masline negre) fara samburi, taiate bucati
1 crenguta rozmarin tocat mare
1 mana de patrunjel (1/4 cup tocat mare)
coaja rasa de la 1/2 lamaie
zeama de la 1/2 lamaie
1 catel de usturoi taiat felii
1/4 cup (60 ml) ulei de masline, plus cateva linguri, cat este nevoie sa se faca pasta
sare si piper dupa gust

*Puteti folosi naut uscat si fiert, detalii aici.
Pentru a scoate usor samburii maslinelor, apasati cu latul lamei cutitului, samburii vor iesi mai usor.

Se pun in robotul de bucatarie nautul, maslinele, rozmarinul, patrunjelul, coaja de lamaie, zeama de lamaie, usturoiul si uleiul. Se pulseaza pana cand totul este tocat si se transforma intr-o pasta. Mai puteti adauga ulei, cate o lingura odata pentru a ajuta la emulsifiere. Se gusta pentru sare (maslinele sunt sarate), adaugati sare daca este nevoie si piper proaspat macinat. Mai pulsati de 2-3 ori pana cand totul este incorporat.

Pofta buna!

September 21, 2011

"Unt" de piersici/ Peach butter


"Untul" de fructe este un mod de conservare al fructelor, specific american, si (am aflat si eu in aceasta vara) nu contine nici un pic de unt. Are o consistenta undeva intre un sos de fructe si un gem mai subtire, foarte fin, bun de intins pe o felie de paine la micul dejun, mentinand gustul de fructe. Am mancat unt de mere (apple butter), iar cand am gasit la Smitten Kitchen aceasta reteta cu piersici am trecut imediat la treaba, iar intr-o ora si un pic aveam un gem fin si parfumat.
Am redus putin cantitatea de zahar pentru ca piersicile au fost dulci. Daca aveti mai multe piersici, puteti dubla/tripla cantitatile.
Mi-a rezultat doar un borcan, si ce mai ramane (ca tot iau cate o lingura din el) il voi folosi la cornuletele mele preferate: Rugelah, sau cine stie, poate si la cupcakes :)

Ingrediente:

800 gr (aprox 2 pounds) piersici
3/4 cup (150 gr) zahar
1/2 cup (120 ml) apa
2 linguri zeama de lamaie

Piersicile se cresteaza in varf in forma de cruce si se pun cateva secunde in apa fiarta, se scot si se pun in apa cu gheata. Se curata de coaja foarte usor, se taie jumatati, se scot samburii si fiecare jumatate se taie in sferturi. Se pun la fiert piersicile si apa intr-o oala cu fundul gros.
Se fierb mestecand ocazional pentru 15-20 de minute pana cand se inmoaie putin, apoi se opreste focul si se dau prin blender (eu am folosit blenderul vertical care se baga in oala, cei mai bine $10 cheltuiti :)). Manevrati cu atentie daca folositi blender obisnuit.

Se intoarce totul in oala impreuna cu zaharul si zeama de lamaie si se fierbe pe foc mediu mestecand foarte des pentru 30-40 de minute. Pentru a testa daca este facut, trageti o linie cu lingura de lemn pe fundul oalei, ar trebui sa lase o dara vizibila si daca luati "unt" in lingura, ar trebui sa stea bine in lingura.

Se pune fierbinte in borcanele curate si sterilizate (in cuptorul bine incins, fara capac pentru vreo 10-15 minute) se sterg bine marginile si apoi se pun capacele.
Eu am avut un singur borcan, care s-a pastrat foarte bine la temperatura camerei cateva zile, apoi l-am pus in frigider. Daca faceti mai multe borcane pentru a le pastra mai mult timp, le puteti steriliza dupa ce ati inchis ermetic capacele astfel: se baga borcanele in apa fiarta complet pentru 10 minute, se scot si se lasa sa se raceasca complet pe servete. Sterilizate, borcanele ar trebui sa se pastreze foarte bine la temperatura camerei timp indelungat.

September 20, 2011

Cupcakes de lamaie cu bezea/ Lemon meringue cupcakes


Nota: nu am putut traduce anumite cuvinte in romana foarte exact, asa ca am considerat ca mai bine sa le las denumirile originale.

Am vazut de multe ori cupcakes, muffins si briose, denumiri diferite la tot ce e copt in formele acelea mici si rotunde. Am vazut si cupcakes fara crema, si, desi pentru mine nu arata a cupcake, am vrut sa ma informez inainte sa spun ceva, chiar daca am fost numita "Regina Cupcakes-urilor" (multumesc, Cristina, ai fost asa draguta ca m-ai numit asa).
Si iata ce am aflat:

Biosele, sau aluatul de briose este un aluat dospit, dulce, continand oua si unt. Nu am facut niciodata, desi m-a batut gandul :)

Muffins-urile si cupcakes-urile, desi sunt coapte in aceleasi forme, au caracteristici diferite, in principal raportul dintre cantitatile de faina, ou si grasime.

Muffins-urile au fost facute sa fie mancate la micul dejun, continand de obicei fructe, de dimensiuni care sa incapa in palma unui om. Aluatul are consistenta aluatului de paine, dar fara drojdie, ci ridicat cu praf de copt sau bicarbonat de sodiu.

Cupcakes-urile sunt un aluat de tort copt initial intr-o ceasca ("cup" in engleza), avand un continut mai mare de ou si grasime la cantitatea de faina. Orice aluat de tort poate fi copt in cupcakes si orice aluat de cupcakes poate fi copt in tava de tort si taiat in straturi. De obicei, cupcakes-urile sunt decorate cu crema si alte decoratii.

Diferenta care mi-a placut cel mai mult dintre muffins si cupcakes am citit-o aici: daca arunci un muffin intr-un perete auzi un "poc", iar daca arunci un cupcake intr-un perete auzi "puf" :)

Mai exista si cup cakes, denumire care vine de la faptul ca initial cantitatile erau masurate de primii imigranti in America in cani (cups), din lipsa de alte forme de masurare, iar canile au fost cele la indemana gospodinelor. De aici s-au standardizat si masuratorile care sunt si azi.

In concluzie, fetele care au facut cupcakes fara crema nu au gresit deloc, dar parerea mea este: fetelor, crema este partea cea mai buna! :)

Cu acestea fiind spuse, sa trecem la reteta de azi. Am avut ca inspiratie placinta de lamaie cu bezea (Lemon Meringue Pie), si am facut cupcakes-urile infuzate cu lamaie, umplute cu lemon curd (o crema de lamaie) si deasupra am decorat cu bezea elvetiala pe care am ars-o putin in broiler (partea de jos a cuptorului aragazului) in lipsa de torta.

Rezultatul a fost foarte bun, aroma de lamaie a fost foarte pronuntata, si balansata de albusul de deasupra. Poate data viitoare o sa inlocuiesc zeama de lamaie din blat cu lapte sau kefir, pentru ca mi s-a parut de ajuns de aromata crema de lamaie. Si sper ca pana data viitoare sa exersez mai mult si sa fac niste trandafiri mai frumosi :)




Ingrediente (adaptata de la Brown Eyed Baker) - 12 bucati

Cupcakes:

1 1/2 cups (150 gr) faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
1/2 stick (55 gr) unt la temperatura camerei
2 oz (55 gr) crema de branza Philadelphia
1 cup (200 gr) zahar
3 oua
1/2 cup (120 ml) kefir
1/4 cup (60 ml) zeama de lamaie
coaja rasa de la o lamaie

Se incinge cuptorul la 190 grade Celsius (375 Fahrenheit). Se pregateste o tava de muffins cu hartii.

Se amesteca si se cerne faina impreuna cu praful de copt si sarea. Se dau deoparte.

Se bat bine untul si crema de branza pana cand sunt omogenizate, apoi se adauga zaharul si se bat pana cand sunt crema. Se adauga ouale unul cate unul, batand dupa fiecare adaugare. Se adauga kefirul, zeama de lamaie si coaja de lamaie, batand usor, apoi se adauga amestecul de faina, mestecand pana cand totul este bine incorporat, fara sa bateti prea mult. Se umplu formele pregatite pe 3/4. Se coc in cuptorul incins pentru 18-20 minute, cand o scobitoare introdusa in mijlocul uneia iasa afara curata. Se lasa sa se raceasca in forme cateva minute, se scot si se lasa sa se raceasca complet.

Lemon curd (crema de lamaie):

coaja rasa de la 2 lamai
1/2 cup (120 ml) zeama de lamaie
1/2 cup (100 gr) zahar
1 ou plus un galbenus

Se pun pe foc mic spre mediu intr-o cratita mica zeama de lamaie impreuna cu coaja de lamaie si zaharul, pana cand se topeste zaharul.
Separat se bat oul plus galbenusul, turnandu-se cate putin lichid, si batand in continuu, pana cand aproape tot lichidul este adaugat. Se intoarce totul in cratita si se tine pe foc mic mestecand in continuu cu o lingura de lemn pana cand se ingroasa. Se strecoara si se lasa sa se raceasca, se va mai ingrosa dupa ce se raceste. Pentru a preveni formarea unei cruste, acoperiti cu folie de plastic chiar pe suprafata cremei.

Cand cupcakes-urile s-au racit, faceti cu varful unui cutit sau cu o lingurita o gaura in mijlocul fiecarei cupcake si umpleti cu crema.


Bezeaua elvetiana:

4 albusuri
1 cup (200 gr) zahar
un praf de sare

Puneti pe bain marie (un bol pus deasupra unui vas in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa) albusurile cu sarea si zaharul. Mestecati in continuu cu telul pana cand albusurile sunt calde-fierbiti si cand luati albus intre 2 degete nu se mai simte zaharul.
Se dau deoparte si se bat cu mixerul la viteza mare pentru 8-10 minute (pana la 10-12 minute cu mixerul de mana) pana cand albusurile s-au racit.

Se decoreaza cupcakes-urile si se ard putin cu torta sau la broilerul de aragaz numai pentru cateva secunde (incercati cate una odata, este posibil sa se arda numai pe o parte, sau sa se arda prea repede).
Se pastreaza foarte bine in frigider pana la 5 zile in cutie cu capac. Scoateti la temperatura camerei 20-30 de minute inainte de servire.

Pofta buna!

September 19, 2011

Gem de smochine cu vin si otet balsamic/ Fig jam with wine and balsamic vinegar


Daca vara este anotimpul meu preferat, as putea spune totusi ca imi plac toate anotimpurile. Fiecare are farmecul sau, iar toamna este cam greu sa nu o placi. Piata plina de de toate, fructe si legume, porumb si dovleci, zile calde care ne aduc aminte de vara, intretaiate cu zile ploioase si mohorate, cand nu vrei decat sa te bagi in patura cu o ciocolata calda. Toamna este si perioada cand apar smochinele, intr-un fel "sora mai urata" a fructelor, dar atat de dulci si aromate. Iar daca au fost din plin, si au fost si ieftine, am facut si putin gem. Ca de obicei cand vreau sa pregatesc ceva ce nu am mai facut, am cautat retete si am ales ce mi s-a parut mie mai interesant. Iar cand am gasit pe blogul Danielei "Daniela in cucina" reteta aceasta de gem cu vin si otet balsamic, mi-a atras imediat atentia si am trecut la treaba.

Reteta Danielei este cu vin Marsala, dar eu am folosit vin alb sec Chardonnay de Murfatlar. Vinul si otetul balsamic se reduc la fierbere si nu ramane alcool in gem, ci doar aroma, iar otetul adaugat la sfarsit ii imbogateste dulceata, fara sa aduca aciditate.
Am folosit jumatate smochine negre si jumatate galbene/verzi, cele negre s-au zdrobit la fierbere, iar cele verzi au ramas intregi, as fi putut sa il numesc dulceata, dar puteti folosi orice fel de smochine aveti si puteti dubla cantitatile.

Ingrediente:

1.5 kg smochine (aprox 3.5 lb)
600 gr (2 cups) zahar
180 ml (3/4 cup) vin alb
8 linguri otet balsamic plus 2 linguri otet balsamic

Se pregatesc borcane curate (3-4 borcane) si se sterilizeaza in apa fierbinte sau in cuptorul bine incins pentru 10-15 minute. Sterilizati borcanele fara capac si atentie, vor fi foarte fierbinti cand le scoateti.

Smochinelor li se taie coditele si se taie jumatati. Se pun fructele impreuna cu vinul si cele 8 linguri de otet balsamic intr-o oala cu fundul gros, apoi se adauga zaharul si se aduce la fierbere. Se fierbe pe foc mediu aprox 1 ora, mestecand din cand in cand, in a doua jumatate de ora mestecand mai des.
Se testeaza daca este gata cu o picatura de sirop pe o farfurie rece, picatura trebuie sa stea rotunda, fara sa curga. Se adauga restul de 2 linguri de otet balsamic si se mesteca, apoi se opreste focul. Se pune gemul fierbinte in borcane, se pun capacele si se intorc borcanele cu susul in jos pentru 5-10 min, apoi se intorc invers si se lasa sa se raceasca. Astfel, se creeaza un vid si borcanele ar trebui sa se pastreze pe o perioada mai lunga. Pastrati borcanele la loc intunecat si racoros.

Pofta buna!

September 16, 2011

Salata de castraveti cu dressing de iaurt/ Cucumber salad with yogurt dressing


Daca la capitolul dulciuri nu duc niciodata lipsa de inspiratie, partea cu "ce mancam deseara?" devine o mica problema cateodata. Cum nu putem sa mancam "ce-o fi" (chiar, ati mancat vreodata "ce-o fi"? :)) trebuie sa gasesc cateodata idei rapide. De multe ori vara asta am scapat cu o friptura pe gratar (carne sau carnati) si o salata: de rosii, de varza sau de ardei copti. Era o astfel de seara cand am vrut sa fac o salata de castraveti si am trecut la treaba inspirata de tzatziki grecesc si mujdeiul romanesc.

Este o salata perfecta de vara, castravetii se impaca bine cu iaurtul, mararul le da un gust romanesc, iar branza feta este adaosul perfect sa o faca mai consistenta. Si alaturi de o paine proaspata poate constitui un pranz pe cinste!

Ingrediente:

3-4 castraveti potriviti (sau un castravete lung englezesc)
3 fire de ceapa verde tocate
o mana buna de marar tocat
1/2 cana branza feta sfaramata

Pentru dressing:

3-4 catei de usturoi dati pe razatoarea mica sau pisati foarte bine
2-3 linguri ulei (preferabil de masline)
1/4 lingurita chimion macinat
2 linguri otet
1/2 - 1 cup iaurt (eu am folosit iaurt grecesc)
sare dupa gust

Usturoiul se freaca bine cu lingura de lemn cu putina sare si cu uleiul, adaugat cate o lingura odata pana cand se face crema. Se adauga chimionul, otetul si iaurtul, amestecati bine si gustati de sare.

Castravetii se taie felii subtiri (eu am lasat coaja pentru ca nu era amara), se amesteca impreuna cu ceapa si mararul si se toarna deasupra dressingul. Se mesteca bine ca totul sa fie acoperit de dressing, apoi se presara deasupra branza feta. Se poate lasa o jumatate de ora in frigider sa se infuzeze toate aromele.


Pofta buna!

September 07, 2011

Cupcakes cu nuca de cocos si crema de bezea elvetiana cu dulce de leche/ Coconut cupcakes with dulce de leche swiss meringue buttercream


Acum cateva saptamani, cumnata mea, proaspata posesoare de bebe nou (a doua nepotica a mea, Mara), m-a provocat sa particip la un concurs lansat de culinar.ro. Cumnatei i-a facut cu ochiul premiul cel mare, o masina de spalat vase, dar cui nu i-ar face :) Desi nu am participat la concursuri in Romania, m-am gandit si am "rasfoit" printre retetele de pe culinar, si am ales sa fac muffins cu nuca de cocos, pe care eu le-am insiropat si le-am transformat in cupcakes cu o crema de bezea elvetiana cu dulce de leche. De participat la concurs nu am participat, si am ramas in urma si cu postarea retetei. Concursul s-a incheiat, bye bye masina de spalat vase, dar serviti-va cu un cupcake :)

Ingrediente:

1 1/2 cups faina
1 cup nuca de cocos neindulcita prajita*
1/2 cup zahar
1/3 cup migdale prajite si macinate
1 1/2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
2/3 cup lapte de nuca de cocos
2 oua
1/2 stick (55 gr) unt topit
1/2 lingurita vanilie

*Pentru a praji nuca de cocos, puneti-o intr-o tigaie uscata si prajiti pe foc mediu mestecand in continuu pana cand incepe sa se coloreze usor. Opriti o lingura de nuca de cocos prajita pentru ornat.

Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Pregatiti o tava de muffins si tapetati cu hartii.

Amestecati faina cu nuca de cocos, migdalele prajite, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.

Bateti bine ouale cu zaharul, pana cand incep sa se deschida la culoare, apoi cu mixerul mergand adaugati untul. Adaugati vanilia, apoi alternand laptele de nuca de cocos si amestecul de faina, mestecand pana cand este incorporat, fara a bate prea mult. Se umplu pe 3/4 formele de muffins si se coc in cuptorul incins 15-20 de minute pana cand o scobitoare bagata in mijlocul uneia din muffins iasa afara curata.

Se lasa sa se raceasca in tava cateva minute, apoi se scot. Cand sunt complet reci, se scobeste cu varful unei lingurite un rotund de aprox 2-3 cm in fiecare. Se toarna cu lingura sirop in golurile create si se pastreaza in frigider cateva ore sau peste noapte sa se insiropeze bine (sau le puteti lasa neinsiropate).

Siropul:

1/2 cup (120 ml) lapte de nuca de cocos
1/2 cup (120 ml) lapte condensat

Se amesteca bine pana cand laptele condensat este complet topit.

Crema de bezea elvetiana cu dulce de leche:

4 albusuri
1 cup (200 gr) zahar
3-4 sticks (350-400 gr) unt
1/2 cup dulce de leche la temperatura camerei
un praf de sare
1/2 lingurita vanilie

Se taie untul in cuburi de 3-4 cm si se pune pe o farfurie la temperatura camerei.

Pe bain marie (intr-un bol (eu am folosit bolul de la mixerul Kitchen Aid) care se pune pe un vas in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa) se pun albusurile si zaharul si se bat usor cu telul pana cand albusurile sunt calde-fierbiti la atingere si cand iei albus intre doua degete nu se mai simte zaharul. Se ia bolul de pe foc si se bat albusurile cu mixerul la viteza mare (10 minute cu Kitchen Aid, 15 minute cu mixerul de mana) pana cand albusurile se racesc si bolul se simte neutru la atingere. Daca folositi Kitchen Aid, schimbati telul cu paleta.
Cu mixerul mergand la viteza mica incepeti si adaugati untul bucata cu bucata (daca adaugati untul cand albusurile sunt calde, vor topi untul si se va strica crema). Incepeti cu 350 de gr. In cazul in care crema curge, puneti-o in frigider pentru 15 minute, apoi bateti din nou la viteza medie si mai adaugati 50 de gr de unt, pana cand se intareste. Se adauga sarea, vanilia si dulce de leche, apoi se bate pana cand este totul incorporat.

Se decoreaza cupcakes-urile cu crema si se presara cu nuca de cocos prajita. Crema de bezea elvetiana poate fi tinuta la temperatura camerei si cateva ore.

Pofta buna!

September 06, 2011

Cupcakes cu ciocolata alba si crema in doua culori/ White chocolate cupcakes with two colors topping


Din cand in cand, destul de des, imi mai vine cate o idee de cupcakes, inspirata de vreun show, de vreun blog, iar saptamana trecuta am fost inspirata de "Cupcakes wars" (nice, he? :)) pentru cupcakes cu ciocolata alba. Am gasit pe internet cateva retete, una din ele spunea cat de buna este combinatia de ciocolata alba si lapte de nuca de cocos, si pornind de la reteta mea adaptata de Cupcakes de ciocolata am facut noua mea reteta de cupcakes cu ciocolata alba. Au iesit foooarte pufoase, iar combinatia cu crema jumatate cu ciocolata alba si jumatate cu zmeura a fost divina.
Crema cu zmeura este putin moale, iar reteta din care m-am inspirat specifica vreo 3-4 cani de zahar pudra pentru a o face tare. Cum atata zahar este extrem de mult pentru gustul meu, am lasat-o sa se intareasca putin in frigider, sau puteti pregati putin unt la temperatura camerei pe care sa il adaugati la sfarsit pentru a o face putin mai tare.

Nu-i asa ca arata elegante si "girlie" in acelasi timp?  Very girlie pink, like my toenails! (Roz pentru fete, la fel ca unghiile de la picioare) :)


Ingrediente (aprox 15 cupcakes):

1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
3/4 cup (150 gr) zahar
2 oua
1/2 lingurita extract de vanilie
un praf de sare
1 lingurita praf de copt
1 3/4 cups (175 gr) faina
3/4 cup (4 oz, 116 gr) cipsuri de ciocolata alba
1/2 cup (120 ml) lapte de nuca de cocos
1/4 cup (60 ml) kefir

*In cazul in care aveti ciocolata intreaga, taiati-o in bucati mici. Laptele de nuca de cocos se poate inlocui cu frisca lichida neindulcita.

Se incinge cuptorul la 190 de grade Celsius (375 Fahrenheit). Se pregateste o tava de muffins si se tapeteaza cu hartii.

Se pune ciocolata impreuna cu laptele de nuca de cocos pe bain marie (un bol pus deasupra unui vas cu apa fierband, fara ca fundul bolului sa atinga apa). Se mesteca usor pana cand toata ciocolata este topita. Se da deoparte sa se racoreasca.

Se cern impreuna faina cu praful de copt si sarea. Se dau deoparte.

Se bate untul impreuna cu zaharul pana cand sunt crema. Se adauga pe rand ouale, batand bine dupa fiecare adaugare. Se adauga vanilia, si cu mixerul mergand, se adauga ciocolata alba. Se adauga jumatate din amestecul de faina, kefirul, apoi restul de faina, mestecand pana cand totul este incorporat, fara a se bate prea tare.

Umpleti formele pregatite 3/4 cu aluat. Se coc in cuptorul incins pentru 18-20 minute, pana cand se rumenesc usor, iar o scobitoare bagata in mijlocul uneia iasa afara curata.

Se scot si se lasa sa se raceasca cateva minute in forme, apoi se scot si se lasa sa se raceasca complet.

Crema:

1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 pachet (8 oz, 225 gr) crema de branza Philadelphia (de data aceasta eu am folosit branza Neufchatel, americana)
1/2 lingurita vanilie

Se bat impreuna pana cand sunt o crema omogena. Se imparte crema in 2 boluri in cantitati egale.

Crema alba:

1/4 cup (1 oz, 28 gr) cipsuri de ciocolata alba
2 linguri de frisca lichida neindulcita
1/2 cup (aprox 60 gr) zahar pudra, sau dupa gust

Se topeste ciocolata alba pe bain marie impreuna cu frisca lichida. Se lasa sa se raceasca complet la temperatura camerei (aprox 20 min) pana cand se ingroasa. Cu mixerul mergand se adauga ciocolata topita peste jumatate din amestecul de crema. Se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana cand este o crema omogena.

Crema roz:

3/4 cup (180 ml) piure de zmeura (proaspata sau decongelata si strecurata de seminte)
1 1/2 cups (aprox 190 gr) zahar pudra

Se adauga piureul de zmeura peste cealalta jumatate de crema, apoi se adauga zaharul si se bate pana cand se omogenizeaza.

Crema, in special cea roz, va fi moale si va trebui tinuta in frigider inainte de folosire ( aprox 30 de minute). Reteta din care m-am inspirat specifica 3-4 cups de zahar pentru fiecare jumatate, ceea ce imi provoaca rau de zahar numai cand ma gandesc :) Optional, puteti adauga 100 de grame de unt la temperatura camerei in crema roz si bateti bine pana cand este incorporat.


Pentru a decora, puneti fiecare crema in pungi separate, si legati-le la capat. Taiati varfurile de dimensiuni egale si aranjati amandoua pungile intr-o punga mai mare, cu varf de ornat. Testati cum iasa crema intai pe o farfurie.

Se orneaza si se pastreaza acoperite in frigider (daca mai ramane ceva:)). Scoateti la temperatura camerei cu 20-30 de minute inainte de servire.

Ce v-am zis ca e la fel? :)

September 04, 2011

Pizza pe gratar/ Grilled flat bread


Una din emisiune mele preferate in timpul verii este "The Next Food Network Star", unde vreo 12 concurenti isi arata specialitatile culinare pentru a avea propriul show la tv. Acest an, una din concurente, originara din Estul Mijlociu, la o provocare despre pizza care ii reprezinta, a facut o pizza cu vinete, ceapa, feta si menta. Concurenta a fost eliminata pe la jumatatea concursului, dar am retinut ideea si mi-a placut foarte mult. Reteta a fost publicata in revista Food Network, dar eu am dezvoltat putin o varianta proprie.

Am numit-o pizza, desi impropriu numita, pentru ca varianta mea nu are sos. Am numit-o mai bine in engleza "flat bread" dar nu am gasit o traducere fidela in romana.
Am copt aluatul de pizza pe gratar, dandu-i un gust nemaipomenit de foc deschis, dar poate fi facuta si in cuptor la foc mare sau pe plita. Mi-a placut mult gustul subtil de chimen, combinatia de branza sarata si rosii proaspete, cu un stop de prospetime adus de menta. Lipsa sosului face putin instabile legumele, daca vreti puteti adauga un strat subtire de sos de rosii, sau un strat de mozzarella pentru a "lega" lucrurile.

Reteta merge la provocarea Dulce Romanie din Septembrie, unde Betty de la Betty's Kitchen ne invita sa gatim cu vinete si/sau pere. Deocamdata numai vinete, perele raman in plan. 

Aluatul de pizza (adaptat dupa David Rocco):

1 1/2 - 2 cups (375-500 ml) apa calduta
1 lingura de drojdie uscata (sau 2 linguri drojdie proaspata)
4 cups (400 gr) faina
2 linguri ulei de masline extra virgin
1 lingura de sare
1 lingura miere

Amestecati 1 cup (250 ml) apa cu drojdia si mierea, mestecati cu o furculita ca totul sa fie bine dizolvat si se lasa 5-10 minute sa se umfle.
Se pune faina si sarea intr-un bol (eu am folosit mixerul Kitchen Aid cu atasamentul carlig). Se toarna apa cu drojdia in mijloc si se framanta usor, mai adaugand apa, pana cand aluatul se desprinde de pe maini (sau de pe marginile bolului).
Eu am inceput cu 4 cups de faina si 2 cups de apa, si a trebuit sa mai adaug faina pe parcurs.
Framantati 5-10 minute, apoi rasturnati aluatul pe un tocator mare cu faina si impartiti aluatul in 4. Eu am pus jumatate din aluat invelit in folie de plastic in congelator, pentru a-l folosi alta data, cand am mai facut pizza cu ciuperci, aluatul s-a comportat foarte bine la dezghetat.

Cele doua sferturi de aluat ramase le-am dat forma rotunda si le-am lasat la temperatura camerei acoperite cu un servet de bucatarie pentru o ora, cand s-au dublat in volum.

Ingrediente (pentru 2 pizza):

1 ceapa mare taiata in felii subtiri
3 linguri + 3 linguri ulei de masline extravirgin, plus ulei pentru uns aluatul
2 vinete potrivite, taiate in cuburi
1 lingurita chimen
1/2 lingurita de sare (Kosher sau sare de mare) si piper dupa gust
2 catei de usturoi tocati
3 rosii taiate felii rotunde
aprox 10 masline fara samburi taiate jumatati
aprox 200 gr feta sfaramata
frunze de menta pentru presarat deasupra

Intr-o tigaie incingeti 3 linguri de ulei pe foc mic-mediu si caliti ceapa 5-10 minute, mestecand des, pana cand ceapa este usor rumenita. Dati deoparte.

Presarati vinetele cu sare, piper si chimen, apoi cu 3 linguri ulei de masline. Mestecati bine. Faceti o tava mare din folie de aluminiu (cu margini) si puneti-o pe gratar pe foc mediu, apoi puneti vinetele intr-un singur strat. Coaceti 10-15 minute, mestecand odata. Adaugati usturoiul, mestecati, si mai coaceti aprox 5 minute, pana cand vinetele sunt moi si usor rumenite. Dati deoparte. (Puteti coace vinetele in cuptorul incins la 220 grade Celsius (425 Fahrenheit)).
Cand aveti toate ingredientele pregatite, intindeti cele doua aluaturi rotund sau in ce forma doriti (e posibil isi strice forma atunci cand il puneti pe gratar), cu mainile usor unse cu ulei. Pe gratarul mediu puneti unul din aluaturi intins si lasati 2-3 minute pana cand se rumeneste usor. Intoarceti aluatul (un cleste de bucatarie va fi de mare ajutor) si aranjati deasupra felii de rosii, masline, jumatate din ceapa, jumatate din vinete si presarati branza feta. Mai lasati 1-2 minute pana cand aluatul este rumenit si pe partea cealalta, apoi dati-l deoparte si presarati deasupra frunze de menta rupte in maini.

Procedati la fel cu cel de-al doilea aluat.

Pentru a face pizza in cuptor, intindeti aluatul, puneti ingredientele deasupra, stropiti cu putin ulei de masline si coaceti 15 minute la 200 de grade Celsius (400 Fahrenheit).


Pofta buna!

September 03, 2011

Muffins cu mere/ Apple muffins


Stiti cum este primavara cand adie primul vant caldut si simti ca miroase a primavara?... Asa am simtit eu azi, cand ma gandeam sa fac muffins cu mere si numai la gandul de scortisoara am simtit cum miroase a toamna...

Am gustat acum cateva saptamani la piata de fermieri o paine cu mere. A fost asa buna, putin dulce, moale si putin umeda, dar in acelasi timp cu gust de paine dospita. Mi-am adus aminte de paine din nou acasa cand am vazut o paine postul Roxanei de la A little bit of everything si am intrebat-o daca are o reteta de paine cu mere. Roxana a fost foarte draguta si a facut paine cu mere si nuci, printre alte bunatati pe care le are pe site-ul ei. Multumesc mult Roxana!

Intre timp, am incercat si eu sa fac painea cu mere dupa varianta proprie si a iesit destul de buna, desi mi-ar fi placut putin mai dulce si cu un gust mai proeminent de mere.
Azi insa am facut muffins, mai usor de facut, nu necesita framantare si dospite, si au iesit foarte foarte buni, perfecti pentru un mic dejun rapid, ca acompaniament la o cafea sau ca desert la mesele de sarbatori.


Ingrediente pt aprox 20 buc (reteta de la Smitten Kitchen):

1 cup (120 gr) faina integrala
1 cup (100 gr) faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara (proaspat macinata daca se poate)
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1/2 cup (100 gr) zahar
1/2 cup (115 gr) zahar brun inchis
1 ou
1 cup (235 ml) kefir sau iaurt simplu
3 mere medii, curatate de coaja si cotor si taiate bucatele de aprox 1 cm

Se incinge cuptorul la 230 grade Celsius (450 Fahrenheit). Se pregateste o tava de muffins si se tapeteaza cu hartii.

Se cerne impreuna faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara si nucsoara.

Se bate untul cu zaharul si jumatate din cantitatea de zahar brun, pana cand se fac crema. Se adauga oul si se bate bine sa se incorporeze. Se adauga kefirul sau iaurtul si se amesteca usor. Se adauga amestecul de faina si se mesteca pana cand totul este bine incorporat fara sa se bata prea mult. Se incorporeaza merele, apoi se pune aluatul in formele pregatite, umplandu-le aproape pana sus. Se presara deasupra zaharul brun ramas. Se coc in cuptorul incins pentru 10 minute, apoi se reduce focul la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit) si se mai coc 5-10 minute, pana cand se rumenesc si o scobitoare bagata in mijlocul uneia din muffins iasa afara curata.

Se lasa sa se raceasca in tava 3-4 minute, apoi se scot si se lasa sa se raceasca complet.
Eu am copt in 2 ture, am lasat tava 5 minute sa se raceasca intre ture.

Pofta buna!

September 01, 2011

Ciorba romaneasca de rosii/ Romanian tomato soup


Copil fiind, nu eram foarte incantata cand mama spunea ce urmeaza in meniu: ciorba de rosii... Dar intre timp am mai crescut, gusturile s-au schimbat si cand am vazut Supa de rosii ca la bunica (a Craitei bunica :)) mi s-a facut asa pofta! Ce mare diferenta intre cum vedeam lumea cand eram copii si cum o vedem cand suntem adulti. Si nu numai din punct de vedere culinar.
Am adaptat putin supa, nu am avut de ajuns rosii proaspete si am folosit o conserva mica de rosii piure. Am adaugat si cartofi si paste, dar data viitoare o sa adaug probabil numai cartofi pentru ca a fost putin prea groasa sau am pus eu cam multe paste pentru lichid. In concluzie, o supa numai buna pentru vara sau pentru sfarsitul verii, de servit neaparat cu un ardei iute langa :)
Daca vreti sa folositi numai rosii proaspete, dublati cantitatea de rosii proaspete si omiteti conserva.

O alta supa delicioasa de rosii, ce o faceam acum un an: Supa crema de rosii coapte .

Ingrediente:

1 ceapa medie tocata
2 morcovi tocati
1 radacina de patrunjel tocata
1/2 cana ardei gras rosu tocat cubulete
3-4 linguri ulei
3 cartofi medii
aprox 400 gr rosii proaspete
1 conserva (200 gr) piure de rosii
3 cartofi taiati cubulete de aprox 2-3 cm
2 oua
fidea (o cana, optional)
o mana de patrunjel sau leustean tocat
sare si piper dupa gust
putina zeama de lamaie proaspata dupa gust

Pregatiti rosiile:
varianta 1: taiati rosiile pe jumatate apoi dati-le pe razatoarea mica, pana cand ramaneti numai cu coaja, pe care o aruncati
varianta 2: crestati rosiile sub forma de cruce la capatul opus coditei si puneti-le cateva secunde in apa fiarta. scotetile, curatati coaja si dati-le pe razatoarea mica
varianta 3 (nu se lasa cu dureri de mana): taiati rosiile bucati si dati-le prin blender sau robotul de bucatarie :))
In toate variantele, treceti piureul rezultat prin sita si aruncati semintele si cojile ramase.

Se incinge intr-o oala uleiul si se adauga ceapa, se caleste cateva minute, apoi se adauga morcovii, radacina de patrunjel si ardeiul. Se calesc bine pana cand incep sa se rumeneasca, apoi se pune piureul de rosii si conserva, daca folositi. Adaugati aprox 2-3 litri de apa, si sarati si piperati bine. Adaugati cartofii, aduceti la fierbere apoi dati focul mai mic si lasati sa fiarba pana cand cartofii sunt fierti, aprox 30 de minute. In cazul in care ciorba a scazut mult, mai adaugati putina apa. Adaugati fideaua daca folositi, lasati-o sa fiarba cateva minute, si gustati din nou pentru sare si piper. Potriviti cu putina zeama de lamaie daca va place mai acrisoara.
Bateti bine cu furculita cele 2 oua, puneti 2 linguri de ciorba peste oua, si bateti din nou. Cu cat puneti mai multa ciorba peste oua, cu atat zdrentele de ou vor fi mai marunte. Turnati ouale in ciorba fierbinte, mestecand putin cu furculita. Opriti focul si adaugati verdeata. Serviti fierbinte.

Sa va fie de bine!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails