October 31, 2011

Salata cu doua feluri de fasole/ Two beans salad


Daca ati mai vizitat blogul meu, probabil ca ati vazut ca, dupa deserturi ;), cele mai multe retete sunt retete de salate. Imi plac salatele variate si fara limite de ingrediente. Cum vad o salata interesanta, imediat o execut. Mi-a placut mult salata de azi cand am vazut-o intr-o carte de bucate, cu fasole verde si fasole uscata fiarta, avand si prospetime si consistenta.

Pentru mai multe salate cu fasole verde, vedeti si Salata cu fasole verde si branza Feta si Fasole verde si usturoi in doua feluri.


Ingrediente:

aprox 400 gr (1 cutie) fasole fiarta, scursa si clatita (eu am folosit amestecata rosie si alba)*
apeox 250-300 gr fasole verde, curatata de codite
1/4 ceapa rosie taiata felii foarte subtiri
10-12 masline negre, fara samburi
1 lingura patrunjel tocat

Pentru dressing:

zeama de la 1 lamaie
1/2 lingurita mustar Dijon
6 linguri ulei de masline extra virgin
sare si piper dupa gust

*Nota: puteti fierbe propria fasole, aprox 1/2 cana fasole uscata, inmuiata peste noapte, fiarta fara sare pana cand este patrunsa.

Aduceti o oala cu apa la fiert. Cand apa fierbe, adaugati o lingura plina de sare, apoi puneti fasolea verde. Fierbeti 4-5 minute, cat sa fie patrunsa putin, dar sa nu isi piarda culoarea verde, scoateti-o cu o paleta si puneti-o intr-un castron cu apa cu gheata. Scurgeti bine fasolea verde si amestecati cu fasolea uscata fiarta, ceapa si maslinele.

Pentru dressing, amestecati zeama de lamaie cu mustarul, sare (aprox 1/2 lingurita)  si piper, si batand cu un tel, incorporati uleiul. Gustati pentru sare, ar trebui sa fie putin mai sarata decat normal.
Turnati dressingul peste salata si mestecati ca totul sa fie acoperit cu dressing.

Presarati patrunjel deasupra si serviti ca garnitura, sau simpla, cu paine si branza feta.

Pofta buna!

October 30, 2011

"Palmieri" cu aluat foietaj si rosii uscate/ Puff pastry and sundried tomatoes palmiers


Inainte sa scriu reteta, as vrea sa scriu ceva despre sarbatoarea de maine, pe care am vazut ca unele fete o sarbatoresc prin preparatele lor. Nu vreau sa invinovatesc pe nimeni, pentru ca si eu am sarbatorit in trecut sub diferite forme din cauza necunostintei.
Nu sarbatoresc Halloween-ul pentru ca aleg  sa nu sarbatoresc o celebrare a intunericului si raului, nu vreau sa adaug in nici un fel la fortele raului, ci aleg sa primesc in viata mea lumina si bucuria lui Dumnezeu.
Puteti citi articolul Inei Todoran legat de aceasta tema, in care veti gasi si pasajele din Biblie explicative.

Ca sa trec la reteta mea, am facut niste "palmieri", foarte usor de facut si foarte gustosi. Reteta lui Lorraine Pascale nu continea masline, dar eu am adaugat cateva pentru a taia dulceata rosiilor. Sunt cei mai buni calzi si proaspeti, dar nu aruncati resturile, sunt delicioase si a doua zi.
Pentru un aperitiv foarte rapid si de efect, impresionati musafirii cu niste palmieri :)

Ingrediente:

1 foaie aluat foietaj cumparat
aprox 1/2 cana rosii uscate la soare, tocate
5-6 masline fara samburi, tocate (eu am folosit kalamata)
1-2 linguri rozmarin proaspat, tocat
1 ou batut pentru uns

Dezghetati aluatul foietaj in frigider cateva ore sau peste noapte. Lucrati cu aluatul rece, nu il aduceti la temperatura camerei.

Intindeti foaia de aluat rece pe o plansa. Ar trebui sa aveti un patrat sau un dreptunghi. Daca aluatul este sub alta forma, intindeti-l si taiati-l patrat sau dreptunghi.

Presarati in mod uniform, inclusiv pe margini, rosiile uscate, maslinele si rozmarinul. Incepeti de-a latul, de la un capat si rulati usor aluatul pana la jumatate. Rulati la fel din partea opusa si imbinati la jumatate. Puneti aluatul rulat in frigider pentru 25-30 de minute.

Intre timp, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit).

Taiati aluatul in felii de 1 cm -1,5 cm si asezati-le culcate la distanta intre ele intr-o tava tapetata cu hartie de pergament. Ungeti usor cu ou batut deasupra.

Coaceti in cuptorul incins pentru 12-15 minute pana se rumenesc usor deasupra (eu am copt 15 minute). Serviti calde sau reci.

Pofta buna!

October 21, 2011

Latte cu aroma condimentata de dovleac/ Pumpkin spice latte


Latte, sau cafea cu lapte, este originata in Italia si foarte popular comercializata acum in State. Si care este cea mai populara cafea decat Starbucks? Imi place Starbucks, si desi nu beau foarte des, imi place sa incerc arome sezoniere. Pentru toamna, am incercat de cateva ori Pumpkin Spice Latte, iar cand am gasit la Confections of a Foodie Bride reteta de facut acasa, am trecut imediat la treaba. Are gustul la fel ca cea de la Starbucks, mai putin pretul si drumul pana la magazin.

Un rasfat de sezon, pe care il trimit provocarii Dulce Romanie in luna octombrie, in care My Fancy Cake ne-a provocat, pe langa cupcakes, si la sarbatoarea recoltei. Recolta mea de dovleac a fost bogata anul asta, asa ca va povestesc reteta:



Sosul condimentat de dovleac:

1 1/2 cups (360 ml) apa
1 1/2 cups (300 gr) zahar
1 lingura de scortisoara macinata sau 4 bete de scortisoara
1/2 lingurita cuisoare macinate
1/2 lingurita pudra de ghimbir
1 lingurita nucsoara macinata
3/4 cana pulpa de dovleac copt zdrobita

Se pune pe foc mic-mediu apa si zaharul pana cand zaharul este complet dizolvat. Adaugati restul ingredientelor si mestecati aprox 4-5 minute, fara sa lasati sa fiarba. Dati amestecul prin blender si apoi strecurati. Se pastreaza acoperit la frigider timp indelungat.

Pentru latte, amestecati:

1 ceasca mica espresso sau cafea tare
lapte fierbinte (aprox 3 parti la 1 parte cafea)
2 linguri sirop condimentat de dovleac
frisca (optional)
sirop caramel (optional)

Daca aveti masina de espresso, puteti spuma laptele si eliminati frisca.

Enjoy!

October 20, 2011

Pui cu praz si parmesan/ Chicken with leeks and parmesan


Sunt multe feluri de mancaruri cu pui pe care le-am facut si nu le-am postat, majoritatea din cauza ca le-am facut seara si nu am avut lumina buna pentru poze. Se pare ca partea cu lumina era gata sa nu mearga nici azi, cand am gatit in timpul zilei si era foarte noros afara. Dar se pare ca un cer innorat "merge" mult mai bine decat un bec si/sau blitz :)
Reteta de pui cu praz am gasit-o la Eillen de la Let's cook! si mi-a placut de cum am citit cuvantul "praz". Imi place mult prazul si imi place sa incerc retete mai deosebite. Puiul acesta a iesit foarte bun si fraged, prazul fiind putin dulce si foarte bine combinat cu crusta de parmesan.

Ingrediente:

6 pulpe de pui
1/3 - 1/2 cana ulei pentru prajit
1 lingura de unt
3-4 fire de praz tocate, depinde cat de mari sunt
sare si piper dupa gust
1/2 lingurita nucsoara macinata
1 lingura mustar (eu am folosit Dijon)
1/2 cup (120 ml) frisca (smantana) lichida neindulcita + (optional) 1/4 cup (60 ml)
coaja rasa de la 1/2 lamaie
zeama de la 1/2 lamaie (3-4 linguri)
2 linguri pesmet
1/2 cup parmesan ras

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit).

Se incinge uleiul intr-o cratita (cam cat sa acopere fundul, nu este nevoie sa folositi ulei de masline extra virgin, pastrati-l pentru salate :)). Pulpele de pui se tamponeaza cu un servetel sa se zvante si se dau cu sare si piper. Se pun in uleiul incins cu pielea in jos si se lasa pana cand se rumenesc, fara sa se miste, altfel se vor lipi. Se intorc si se rumenesc si pe partea fara piele. Se scot si se dau deoparte, chiar daca nu sunt patrunse bine. Daca aveti o cratita mai mica, prajiti in ture, nu aglomerati puiul.

Se scurge partial uleiul din cratita, adaugati untul si apoi prazul. Caliti prazul cateva minute, pana cand se inmoaie. Intre timp adaugati sare, piper si nucsoara. Amestecati mustarul cu frisca si adaugati peste praz. Intoarceti puiul in cratita si ingropati-l in sos. Daca vi se pare ca nu este deajuns lichid, mai adaugati putina smantana sau putina supa de pui (numai 1/4 cup). Presarati coaja de lamaie si zeama de lamaie peste, apoi pesmetul amestecat cu parmesan deasupra.

Bagati in cuptorul incins pentru 20-25 de minute pana cand se rumeneste deasupra. Puteti da focul la foarte mare (260 grade C/ 500 F) in ultimele 5 minute.

Pofta buna!

October 19, 2011

Macarons cu cardamom si crema de piersici/ Cardamom spiced macarons with peach filling


Prajiturelele astea mici, de care m-am indragostit iremediabil :) le-am vazut de multe ori pe internet, dar de mancat am mancat numai facute de mine. Asa ca m-am "jucat" si am "testat" atat prajiturelele, cat si crema, dupa sfaturi citite pe internet, experienta proprie si dupa cartea "I love macarons" pe care fetele s-au gandit sa mi-o daruiasca de ziua mea.
Ideea mea de a combina cardamom cu piersici a fost foarte buna la gust, mai putin buna la consistenta, crema fiind prea moale si a inmuiat prea mult macarons-ii. Nu voi mai folosi acest fel de crema la macarons, ci mai degraba o crema de unt.
In schimb, aroma de cardamom este superba, si poate fi folosita si in alte combinatii: mango, ciocolata sau cafea, posibilitatile sunt nelimitate!
Puteti citi mai multe detalii despre macarons in postarile mele precedente.

Ingrediente:

3 albusuri lasate la temperatura camerei 24 de ore
100 gr migdale macinate
210 gr zahar pudra
35 gr zahar tos
un praf de sare
1 lingurita cardamom macinat

Se pregatesc 2 sau 3 tavi cu hartie de pergament, depinde cat aveti de mari tavile. Retineti o tava pentru a coace in tava dubla.

Se macina bine in robot migdalele, zaharul pudra si cardamomul. Se cern si se dau deoparte.

Se bat albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa faca spuma. Batand in continuu se adauga treptat zaharul tos pana cand albusurile stau tari, dar nu foarte tari.
Se adauga zaharul amestecat cu migdale, si cu o spatula se "sparg" de vreo 10 ori, apoi se mesteca usor pana cand totul este incorporat, iar compozitia este lucioasa si "curge".

Se formeaza cu o punga cu varf mic rotund sau pur si simplu taiata la un capat "banuti" mici in tavile pregatite, lasand spatiu intre ei. Se lasa sa se usuce la temperatura camerei intre 30 de minute si o ora. Ca sa va asigurati ca s-au uscat, atingeti usor cu degetul si nu ar trebui sa se ia nimic pe deget.

Intre timp incingeti cuptorul la 160 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Coaceti macarons-ii in tava dubla in cuptorul incins pentru 14-15 minute. Lasati sa se raceasca in tava.


Crema de mascarpone si piersici

1 cup mascarpone (aprox 225 gr)
1 cup zahar pudra
2 piersici curatate de coaja si facute piure
1 lingurita zeama de lamaie

Se amesteca mascarpone cu zaharul, apoi cu piersicile si zeama de lamaie pana cand totul este bine incorporat.

Cand macarons-ii sunt reci, se potrivesc dupa marime 2 cate 2 si se umplu cu crema. De obicei, macarons-ii se pastreaza la frigider pana a doua zi, si scosi la temperatura camerei aprox 30 de minute inainte de servire. Cu acest fel de crema, macarons-ii au trebuit mancati pana a doua zi :)

ups... se pare ca astia nu l-au interesat pe pisu, asa ca doarme ca un bandit :)

October 17, 2011

Macarons condimentate cu crema de dovleac/ Spiced macarons with pumpkin buttercream


Ia niste arome "rustice" de dovleac, scortisoara si cuisoare si pune-le in delicatele macarons. Rezultatul este cat de departe rustic, ci mai degraba fin si demn de o boulangerie din Paris. Mici minunatii rotunde, care plac tuturor de la prima bucatica.
Daca ma urmariti de obicei, inseamna ca ati mai citit aventurile mele cu macarons, cele cu fistic si crema mov si apoi cele mai pretentioase cu ciocolata si crema de zmeura, unde am scris mai multe detalii despre aceste prajiturele. De aceasta data am vrut sa le dau o aroma tomnatica de scortisoara si cuisoare, fara ca nici una din ele sa preia controlul.
I-au placut si lui Pisu :) numai sa le miroase, pentru ca pisicii mici nu au voie sa manance prajituri :)



Pentru ca sunt asa dragute, le trimit si pe ele la sarbatoarea de 1 an a Dulcei Romanii, organizata luna aceasta de My Fancy Cake :)


I send this recipe at YBR - Your Best Recipe round-up in October 2011, hosted graciously as always by Spicie Foodie :)

Ingrediente:

3 albusuri, lasate la temperatura camerei 24 de ore
un praf de sare
100 gr migdale macinate
210 gr zahar pudra
35 gr zahar tos
1 lingurita scortisoara
1/8 lingurita cuisoare macinate
1/8 lingurita ghimbir pudra

Se pregatesc 2 sau 3 tavi cu hartie de pergament, depinde cat aveti de mari tavile. Retineti o tava pentru a coace in tava dubla.

Se macina bine in robot migdalele, zaharul pudra si condimentele. Se cern si se dau deoparte.

Se bat albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa faca spuma. Batand in continuu se adauga treptat zaharul tos pana cand albusurile stau tari, dar nu foarte tari.
Se adauga zaharul amestecat cu migdale, si cu o spatula se "sparg" de vreo 10 ori, apoi se mesteca usor pana cand totul este incorporat, iar compozitia este lucioasa si "curge".

Se formeaza cu o punga cu varf mic rotund sau pur si simplu taiata la un capat "banuti" mici in tavile pregatite, lasand spatiu intre ei. Se lasa sa se usuce la temperatura camerei intre 30 de minute si o ora. Ca sa va asigurati ca s-au uscat, atingeti usor cu degetul si nu ar trebui sa se ia nimic pe deget.

Intre timp incingeti cuptorul la 160 de grade Celsius (325 Fahrenheit). Coaceti macarons-ii in tava dubla in cuptorul incins pentru 14-15 minute. Lasati sa se raceasca in tava.

Crema de dovleac

220 gr (2 stick-uri) unt la temperatura camerei
1 cana pulpa de dovleac copt
3/4 cup zahar pudra (sau mai mult, dupa preferinta)
1/2 lingurita extract de vanilie

Se bate untul cu zaharul, apoi se incorporeaza dovleacul si vanilia. Mi-a ramas destul de multa crema, puteti injumatati cantitatile.

Cand macarons-ii sunt reci, potriviti dupa marime 2 cate 2 si umpleti cu crema. Pastrati la frigider pana a doua zi, si scoateti la temperatura camerei aprox 30 de minute inainte de servire.

Yum!

October 14, 2011

Despre condimente... / About seasonings...



Daca acum cateva saptamani va povesteam cate ceva despre ierburile aromatice pe care le folosesc la mancare, m-am gandit sa va povestesc cate ceva si despre condimente.
M-am hotarat sa scriu acest post si din cauza ca am facut o greseala, pentru care imi cer scuze. In multe retete am folosit "cumin"(in engleza) pe care l-am tradus gresit "chimen". Stiam ca este o diferenta intre chimen (carraway seeds) si chimion (cumin), dar eram convinsa ca este chiar invers. Uite ca invatam cat traim, si o sa incerc sa merg inapoi la toate posturile si sa modific. Imi place foarte mult chimionul, si probabil o sa gasiti multe retete care il folosesc pe blogul meu.


Poate ca nu sunteti obisnuiti cu gustul lor puternic, sau multe le folositi numai la muraturi sau carnati, condimentele sunt foarte bune pentru organism. Incercati sa le adaugati cate putin, sa va obisnuiti cu aroma. Daca puneti prea mult dintr-un condiment cu care nu sunteti obisnuit este foarte probabil sa nu va placa si sa nu mai vreti sa il folositi niciodata.
Condimentele uscate intregi au termen de folosire foarte mare, cativa ani. Macinate, condimentele isi pierd incet aroma, incercati sa le folositi in cel mult 6 luni. Iar proaspat macinate au o aroma si un gust mai intens.
Poate ca va ganditi "oh, chimionul meu macinat inca miroase bine". Oh, well, asa m-am gandit si eu :) Dar cand am simtit aroma chimionului proaspat macinat mi-am dat seama cat de mult m-am inselat.
Macinati cate putin odata. Eu folosesc pentru asta rasnita de cafea, care este mai mult rasnita de condimente. Este detasabila si o pot spala imediat dupa folosire, pentru a nu retine mirosurile. Daca folositi aceeasi rasnita pentru cafea si pentru condimente, aveti grija pentru ca mancarea sa nu miroase a cafea si cafeaua a condimente.


Este posibil sa gasiti in magazine amestecuri macinate pentru mancaruri specifice, care mie mi se pare ca sunt mai scumpe decat in cazul in care va faceti propriile amestecuri. Cele gata amestecate, pe langa faptul ca nu se stie cand au fost macinate, le folositi odata sau de doua ori. Pe cand cele intregi, chiar daca la prima vedere vor costa mai mult, vor dura mult mai mult timp si le puteti folosi in combinatii la diverse mancaruri. Si nu trebuie sa folositi mult. "A little goes a long way" (un pic este de ajuns pentru un drum lung)


Ca un disclaimer, cum am specificat si la postul despre ierburile aromatice, informatiile din acest post sunt din experienta mea si lista este departe de a fi completa, asa ca astept idei si informatii noi de la voi.


Chimionul, la fel ca cilantro (frunze de coriandru), a inceput sa imi placa treptat, iar acum este unul din condimentele mele preferate. Are o aroma lamaioasa putin ascutita. Il folosesc foarte mult, in salata Tabbouleh (varianta mea), am folosit la marinata de pui pentru Tacos cu pui, la Varza calita, si se potriveste si cu vinetele coapte. In amestec cu semintele de coriandru, prajite putin, a dat un gust senzational unei salate simple: Salata de vara cu arome mexicane.


Foile de dafin le folosesc in varianta uscata sau proaspata cateodata. Nu au o aroma pe care ai putea numi-o, dar daca nu le pui isi simt lipsa. Nu folositi prea multe, doar una-doua, la supe, fiertul fasolei, la sosul de rosii, si la muraturi sau ardei marinati.




Nucsoara este samburele unui fruct, si o am nemacinata de vreo 2-3 ani. Cand am nevoie, decat dau pe razatoare din ea. O folosesc in general la spanac (Supa de cartofi si spanac, Pui Florentin ) sau la alte frunze verzi, la praz (Supa Vichyssoise) sau la aromat prajiturile: Cupcakes cu morcov, Cupcakes cu piersici. Este foarte potrivita in combinatie cu scortisoara pentru preparatele din dovleac.


Scortisoara nu cred ca trebuie sa o prezint foarte mult, este foarte cunoscuta. O folosesc cu masura pentru ca nu imi place sa domine restul aromelor. Am folosit-o la aromat crusta pentru Cheesecake, la prajiturelele Rugelah, sau la dovleacul copt umplut cu mere.


Boiaua imbogateste aroma mancarurilor si ciorbelor, in special celor bazate pe sos de rosii. O jumatate de lingurita de boia duce gustul mancarii la un alt nivel. Puteti alege din boia dulce, boia iute, sau boia afumata, una din preferatele mele, dand un gust de usor afumat delicios.


Ardeiul rosu iute pisat (Red pepper flakes) este ardei iute uscat, aici este vandut in varianta pisata. Imi place gustul foarte putin picant pe care il da Crevetilor Scampi sau Midiilor cu broccoli.


Cayenne pepper este boiaua iute a unui ardei iute cu o aroma putin diferita de boiaua obisnuita. O folosesc pentru a aroma anumite sosuri sau mancaruri fara a le face prea iuti: sosul de avocado sau in Jambalaya.




Coriandrul seminte il folosesc destul de putin, dar trebuie sa reamintesc din nou de salata de vara unde l-am folosit in combinatie cu chimionul. L-am folosit mult la muraturi, castraveti acri si varza murata. Se potriveste cu varza si mi-a placut in sosul de rosii.


Feniculul seminte, la fel ca si bulbul de fenicul, are o aroma care nu imi place foarte mult, dar cred ca este un gust personal. Este folosit mult in bucataria italiana, si in carnatii italieni. Eu l-am adaugat cu mult succes in sosul de rosii, pentru pizza sau pentru chiftele cu sos de rosii. In timp ce scriam postul de fata, am gasit un articol in revista Good Food despre semintele de fenicul, in care am aflat ca semintele de fenicul pisate si presarate pe peste ii dau un gust deosebit. Ramane sa incercam :)


Cuisoarele au o aroma foarte puternica si in varianta nemacinata se pastreaza foarte mult timp. Imi place aroma pe care o dau prajiturelelor grecesti Kurabiedes. Se poate alatura scortisoarei pentru preparatele de dovleac, si mi-a placut cum a aromat Cupcakes-urile cu smochine. Folositi cu grija.






Cardamom-ul are o aroma parfumata, si se combina foarte bine cu cafeaua. Poate fi verde (pe care l-am folosit eu) sau negru. Macinat isi pierde foarte repede aroma, incercati sa in cumparati seminte. Puteti adauga putin in cafea pentru a-i da un gust exotic sau poate fi adaugat in prajituri. L-am folosit in Crema de cafea si in Macarons cu cardamom, care s-au potrivit cu aroma de piersici proaspete sau de mango.






Vanilia este pastaia unei flori de orhidee, foarte cunoscuta ca aromator al dulciurilor. Imi amintesc cand foloseam demult in Romania esenta de vanilie, artificiala, si nu stiam ce este adevarata vanilie. Mi-am cumparat primele pastai de vanilie de curand, dar folosesc de foarte mult timp extract pur de vanilie, care isi merita toti banii dati. As recomanda folosirea pastailor (din cauza pretului) numai la dulciurile "de vanilie": inghetata, tort de vanilie, sau am folosit-o la Creme Brulee, in aceste dulciuri se vor vedea bobitele din pastaie, altfel, extractul de vanilie este excelent. Pentru a folosi o pastaie, taiati-o cu varful cutitului de-a lungul, fara a patrunde toata pastaia. Desfaceti usor si curatati din mijloc cu lama cutitului mijlocul cremos.


Sumacul este un condiment din tarile arabe, pe care l-am descoperit de curand. Are o culoare visinie si un gust acrisor de lamaie. Nu l-am folosit foarte mult deocamdata, dar mi-a placut presarat pe cartofii "prajiti" la cuptor si serviti cu mujdei de usturoi cu iaurt.


Curcuma (Turmeric) este condimentul "vinovat" de culoarea galbena a mustarului, si este folosit des in mancarea indiana, bucatarie pe care am vizitat-o foarte rar. Dar am folosit turmeric-ul pentru a colora intr-un galben naturan ouale de Paste.


Ienibaharul (all spice) si ghimbirul pudra le-am folosit foarte putin si nu am prea multe de spus despre ele. Nu am folosit niciodata anason (anise), asa ca astept sfaturi la ce ar fi mai bine de folosit.


Era gata sa inchei fara a spune nimic despre cele mai comune condimente: sarea si piperul.


Folosesc sare de masa iodata si sare Kosher, cateodata sare de mare. Desi Alton Brown spunea intr-o emisiune ca toate sarile sunt "din mare", as vrea sa il contrazic, pentru ca stim ca exista si sare din mina. Sarea iodata de masa este mai sarata si o folosesc la salate. Cand gatesc folosesc sare Kosher, care la fel ca sarea de mare sareaza mai putin si trebuie folosita o cantitate mai mare. De obicei sarez cate putin pe tot parcursul gatitului, iar la sfarsit gust si adaug dupa gust, de aceea nu specific aproape niciodata cantitatea de sare.


Piperul il cumpar numai boabe si il rasnesc atunci cand imi trebuie, cred cu tarie ca rasnita de piper nu trebuie sa lipseasca din nici o bucatarie. Imi place piperul macinat mare pe salatele cu dressing, in special cand mananc la restaurant.


Nu sunt sigura daca intra in categoria condimentelor, dar as vrea sa spun cateva despre zeama de lamaie. Folositi pe cat posibil zeama de lamaie proaspat stoarsa, are o aroma mult mai buna si evitati "sarea de lamaie" care este un chimical.


Astept sfaturile si opiniile voastre, cu si mai multe idei de folosit condimentele.

October 11, 2011

Prajiturele cu ciocolata alba si alune macadamia/ White chocolate and macadamia nuts cookies


Dulciurile traditionale de Craciun in Statele Unite sunt prajiturelele/ fursecurile (cookies), mai putin prajituri cu crema. Fara sa vreau am adoptat traditia prajiturelelor, facand de obicei Kurabiedes si Rugelah. Anul trecut a venit randul Fursecurilor romanesti cu untura, care si-au castigat locul printre alte prajiturele ale unor bucatari celebri pe site-ul cookingchanneltv.com. Stiu ca incep devreme, dar vreau sa postez cateva retete de prajiturele, ca de Sarbatori sa aveti de unde alege.

Azi va povestesc despre prajiturele cu ciocolata alba si alune macadamia, o variatie de la clasicele "Chocolate chip cookies". Despre alunele macadamia v-am mai povestit aici, iar daca vreti sa incercati varianta clasica, inlocuiti ciocolata alba cu ciocolata normala si alunele cu nuci. Reteta am luat-o si adaptat-o de la prietena mea Mariya.

Ingrediente:

1 cup (2 sticks, 220 gr) unt la temperatura camerei
3/4 cup (150 gr) zahar
3/4 cup (100 gr) zahar brun
2 lingurite extract de vanilie
1/2 lingurita sare
2 oua
2 1/2 cups (250 gr) faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 cup (7 oz, 200 gr) chipsuri de ciocolata alba (sau ciocolata alba tocata in bucati nu foarte mici)
1 cup (100 gr) alune macadamia, tocate mare

Se incinge cuptorul la 190 de grade Celsius (375 Fahrenheit).

Se bate untul cu zaharul, zaharul brun, vanilia si sarea pana cand se face crema. Se adauga ouale, batand dupa fiecare pana cand sunt incorporate. Se amesteca folosind telul, faina si bicarbonatul de sodiu, adaugand-o la amestecul de unt si zahar, batand pana cand totul este amestecat. Se adauga ciocolata si alunele, mestecand sa fie omogen. Se pun gramajoare de amestec (folosind o lingurita sau un scooper de inghetata) pe o tava neunsa, lasand loc mult intre ele. Se coc in cuptorul incins pentru 8-10 minute sau pana se rumenesc usor pe margini. Sunt moi calde dar se intaresc usor dupa ce se racesc.
Vor iesi destul de multe prajiturele, asa ca pregatiti-va cu multe tavi, sau puteti injumatati cantitatile.


Pofta buna!

October 10, 2011

Cartofi noi "pocniti" cu usturoi si cimbrisor/ Garlic and thyme "smacked" potatoes


Am scris "pocniti" intre ghilimele, dar cartofii astia sunt pocniti de-adevaratelea. Nu tare, ci cat sa crape putin pentru a se coace mai usor mijlocul.
Pentru ca televizorul meu este de cele mai multe ori pe canalele Food Network sau Cooking Channel (asta cand nu e sotul acasa, in cazul ala este pe fotbal sau History Channel :)) am vazut o emisiune in care gazda show-ului s-a apucat sa pocneasca la propriu cartofii cu un facalet zdravan. Binenteles ca mi-a atras atentia si am stat pana la sfarsit sa vad rezultatul. Mi s-au parut usor de facut si i-am incercat si eu. Sunt foarte aromati si gustosi, iar cand musti din ei, coaja subtire plezneste usor in gura, dezvelind miezul moale. Buni de incercat ca garnitura pentru pranzul sau cina de duminica, si vreti sa variati de la clasicul piure.

Ingrediente (din emisiunea Gourmet Next Door):

10-12 cartofi noi (medii) cu coaja, spalati si stersi
1/2 cup (120 ml) ulei de masline
4-5 crengute de cimbrisor proaspat (thyme) plus 1 lingura de cimbrisor proaspat tocat
sare (de mare sau Kosher) si piper dupa gust
2 catei de usturoi feliati

Cartofii se pocnesc pe rand cu un facalet sau cu ciocanul de carne, cat sa se crape putin, fara sa se sfarme sau sa se rupa in doua. Pe foc mic se pune o tigaie cu uleiul, se pun cartofii, crengutele de cimbrisor si se presara cu sare si piper. Se acopera cu capacul si se lasa pe foc mic 10-12 minute, scuturand tigaia de cateva ori, verificand sa nu se rumeneasca prea tare. Se intorc si se mai lasa pe cealalta parte 5-8 minute, cu capacul pus.
Se da deoparte capacul, se mai lasa 2-3 minute, timp in care se scot crengutele de cimbrisor. Se pune usturoiul si cimbrisorul tocat si se mai lasa 2 minute cat sa se rumeneasca usturoiul, fara sa se arda.
Se scot si se servesc calzi.

Bon appetit!

October 09, 2011

Cupcakes cu smochine si crema de mascarpone si miere/ Fig cupcakes with mascarpone and honey topping


Imi amintesc, copil fiind, cum mergeam in curte la muma, bunica mamei, si cautam in smochinul din marginea curtii cateva fructe. Nu am mai fost de multi multi ani in curtea cu smochinul si nu mai stiu daca smochinul este inca acolo, dar imi amintesc de el in fiecare toamna cand vine sezonul lor. Le-am mancat proaspete, anul trecut le-am incercat si intr-o salata, iar anul asta am facut un delicios gem de smochine cu vin si otet balsamic. Si nu puteam sa las sezonul sa treaca inainte sa folosesc fructele delicioase in niste cupcakes, binenteles :)

Ca condimente pentru cupcakes am folosit scortisoara si cuisoare, dar scortisoara a acoperit putin gustul smochinelor, probabil data viitoare voi folosi numai cuisoare. Cupcakes-urile au iesit foarte pufoase si umede, si s-au potrivit foarte bine cu crema de mascarpone si miere. Am vrut sa le decorez cu reducere de otet balsamic, dar a fost o esuare de poveste, asa ca m-am lasat pagubasa, reducere alta data :)

Si pentru ca Raluca de la My Fancy Cake ne-a provocat in Octombrie la cupcakes, cupcakes sa fie! Pentru Dulce Romanie, La multi ani! :)

Ingrediente (adaptata dupa Love and Olive oil):

1 3/4 cups (175 gr) faina
1/4 cup (35 gr) migdale macinate
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita scortisoara
1/8 lingurita cuisoare macinate
un praf de sare
2 oua
1 cana lapte de nuca de cocos
3/4 cup (150 gr) zahar
1/2 cup (120 ml) ulei (de floarea soarelui, rapita sau ulei vegetal, nu folositi ulei de masline)
3/4 cup smochine taiate bucatele (vreo 5-6 smochine)

Se incinge cuptorul la 190 de grade Celsius (375 Fahrenheit). Se pregateste o tava de muffins cu hartii.

Se amesteca cu telul: faina, migdalele, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara si cuisoarele si se dau deoparte.

Se bat ouale cu zaharul pana cand se deschid la culoare si devin crema, se adauga treptat uleiul, compozitia ar trebui sa arate ca o maioneza. La viteza mica se adauga laptele de nuca de cocos, apoi amestecul de faina si se mesteca pana cand totul este incorporat, fara a se mesteca prea mult. Se incorporeaza smochinele, apoi se umplu formele pregatite aproape complet, nu se vor umfla prea mult.

Se coc in cuptorul incins pentru 18-20 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul uneia iasa afara curata.

Se lasa sa se raceasca in forme 2-3 minute, apoi se scot si se lasa sa se raceasca complet inainte de decorare.

Crema:

1 cup (8 oz, 225 gr) mascarpone
1 cup (235 ml) frisca lichida neindulcita
5-6 linguri de miere, sau mai mult, dupa gust

Se pun intr-un bol frisca si mascarpone (reci) si se bat la viteza mica pana cand se omogenizeaza, apoi la viteza mare pana cand se intareste, adaugand mierea si mestecand sa fie incorporata.

Se decoreaza cupcakes-urile cu o punga taiata la un colt sau cu un pos si se pudreaza cu scortisoara. Se pastreaza la frigider.

Enjoy!

October 07, 2011

Creme brulee


Liste si liste (ca sa nu uit cumva ceva). Liste cu lucruri de facut. Liste cu cumparaturi. Liste cu retete, retete de facut si retete de postat. Evenimente mult asteptate si placute. Si cam putin timp si concentrare pentru blog.
Dar miercuri am savurat cu prietena mea Mariya o pizza cu smochine, prosciutto si rucola si ca desert creme brulee. Atat de bun!

Creme brulee este o ruda apropiata a cremei de zahar ars, dar la creme brulee zaharul ars este sub forma unei cruste delicioase deasupra, pe care trebuie sa o spargi usor cu lingurita sa ajungi la crema fina si bogata de dedesubt. Simplu de facut, aveti nevoie de putina atentie si ca echipamente speciale 4 ramekin-uri (vase mici care pot merge in cuptor si apoi in ele se va servi creme brulee) si arzator sau broiler (broilerul este partea de sub cuptorul aragazului unde focul vine de sus).

Ingrediente (din cartea de deserturi de la Williams-Sonoma):

2 1/4 cups (540 ml) frisca lichida neindulcita
1/2 pastaie de vanilie
6 galbenusuri
1/3 cup (65 gr) zahar, plus 3-4 linguri de zahar pentru ars

Se pune intr-o cratita mica frisca lichida si se lasa pe foc mediu pana cand incepe usor sa fiarba. Se opreste focul si se adauga pastaia de vanilie, taiata pe jumatate pe lungime si curatata de seminte (cu seminte cu tot). Se acopera cu capacul si se lasa 20-30 de minute sa se infuzeze.

Intre timp, se incinge cuptorul la 150 grade Celsius (300 Fahrenheit). Se pregatesc 4 ramekin-uri puse intr-o tava mai mare care poate tine apa.

Se scoate pastaia de vanilie si se incinge din nou frisca lichida. Separat se bat galbenusurile cu 1/3 cup de zahar, si se adauga treptat frisca lichida batand in continuu pana cand toata frisca este adaugata. Se intoarce totul pe foc mic si se mesteca in continuu cu o lingura de lemn pana cand incepe sa se ingroase (2-3 minute, nu lasati sa fiarba).

Se strecoara compozitia si se imparte egal in cele 4 ramekins. Se pune apa fierbinte in tava, se acopera totul cu folie de aluminiu si se baga in cuptorul incins pentru 40 de minute. Se scoate si se lasa sa se raceasca in apa (chiar daca in mijloc crema este inca moale).

Cand crema s-a racit si sunteti gata de servit, presarati zahar uniform deasupra si ardeti-l cu arzatorul sau sub broiler pentru 1-2 minute (verificati des) pana cand zaharul este topit. Lasati sa se raceasca putin si serviti imediat.

Crema fara zahar ars se poate pastra in frigider.
Nu aruncati pastaia de vanilie ramasa. Lasati-o sa se usuce si puneti-o intr-un borcan cu zahar :)

Enjoy!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails