December 17, 2011

Un Craciun binecuvantat/ A blessed Christmas


Cand cititi aceste randuri, eu voi fi pe drum, sau poate am ajuns deja in Romania, intr-o vacanta mult mult mult dorita si asteptata si voi petrece sarbatorile impreuna cu familia de care mi-a fost atat de dor. Inainte sa plec, am pregatit niste cupcakes pentru o vizita virtuala la Brandusa (Cooking with my soul) la o Duminica alaturi de prieteni. Si nu am facut orice fel de cupcakes (ca doar nu m-au numit degeaba fetele "The cupcakes Queen"), ci unele speciale de sarbatorea Craciunului si cu un ingredient tare indragit de Brandusa: ghimbir. Ati ghicit? Cupcakes de turta dulce cu crema de portocale, rodii si mascarpone. Nu uitati sa o vizitati pe Brandusa dupa 18 decembrie si sa vedeti reteta.


Eu va multumesc tuturor celor care m-ati urmarit in 2011, mi-ati lasat mesaje si m-ati incurajat, si va doresc tuturor Sarbatori minunate, un Craciun frumos si linistit, cu caldura in casa si in suflete, si un An 2012 mai bun decat toti anii de pana acum. Domnul sa va binecuvanteze! La multi ani!

December 16, 2011

Ce-am mai "mesterit" in ultima vreme

Mi-am gasit multe ocupatii in ultima vreme, saptamana trecuta am facut multe prajiturele din care am facut pachetele pentru copiii de la biserica, iar saptamana asta am facut un tort cadou pentru prietena mea Ligia, care a absolvit colegiul. Observati va rog si palaria de absolvent :)




Inauntru a fost blatul de la tortul de ciocolata si crema de bezea elvetiana cu dulce de leche.


Pe langa Fursecuri romanesti cu untura, Prajiturele de ciocolata "ninse" si Prajiturele cu fistic si cardamom, am decorat si prajiturele simple cu glazura regala:








Si inca ceva, o surpriza de care veti afla maine :)

December 14, 2011

Pui paprika/ Paprika Chicken


O alta reteta cu banalul pui, care mai are nevoie de variatii din cand in cand. A fost a doua oara cand am facut Pui paprika, in prima varianta (acum vreo 2 ani) era prea multa boia si nu erau rosii, si chiar daca mancarea a iesit de culoare rosie, se simtea nevoia aciditatii tomatelor. Reteta aceasta este a Laurei Calder si este atat de buna incat nu vreti sa schimbati nimic, poate numai sa dublati cantitatile.
Am fost putin sceptica in privinta feniculului, care mi se pare prea parfumat si nu imi place in mod deosebit, dar a aromat mancarea si nu a avut un gust puternic de fenicul. Va avertizez, creeaza dependenta! :)

Ingrediente:

4-6 bucati de pui (eu am folosit pulpe)
1 lingura untura (topita de la bacon sau simpla) sau ulei
2 ardei rosii potriviti, tocati feliute de aprox 5 cm
1 ceapa taiata felii subtiri
1/2 bulb de fenicul, taiat felii subtiri
1 lingura paprika (boia) dulce
1 catel de usturoi tocat
1/2 cup (120 ml) vin alb
2 rosii potrivite, tocate mare
1 foaie de dafin
2 linguri smantana sau creme fraiche (eu am folosi "mexican crema" care este mai apropiata de creme fraiche)
sare si piper dupa gust
putina zeama de lamaie dupa gust
patrunjel pentru servit

Uscati bucatile de pui cu un servetel si asezonati-le cu sare si piper. Intr-o cratita mai mare incingeti untura sau uleiul pe foc mediu. Cand este incins bine, puneti bucatile de pui cu pielea in jos. Nu le miscati pana cand sunt rumenite, cand sunt gata se vor desprinde mai usor. Prajiti-le pe ambele parti pana cand se rumenesc. Nu aglomerati puiul, prajiti in ture daca aveti mai multe bucati. Scoateti si dati deoparte.

Scurgeti grasimea, lasand numai o lingura. Pe foc mic-mediu, adaugati ceapa, apoi ardeiul si feniculul, si cand sunt inmuiate (aprox 10 minute) si incep sa se rumeneasca adaugati boiaua si usturoiul, mai caliti 1-2 minute. Stingeti tigaia cu vinul si curatati tot ce este prins pe fundul cratitei. Adaugati rosiile si foaia de dafin. Asezonati cu sare si piper. Intoarceti bucatile de pui inapoi in cratita, ingropandu-le in sos. Acoperiti cratita partial si lasati sa fiarba 20-30 de minute. Mestecati din cand in cand, sa nu se prinda.

Cand puiul este patruns, scoateti si asezati-l pe un platou. Daca este prea mult lichid ramas, mai fierbeti pana cand se reduce. Opriti focul, adaugati smantana sau creme fraiche, si verificati de sare si piper. Turnati sosul peste pui si serviti, presarat cu patrunjel tocat sau zeama de lamaie daca va place.

Bon apetit!

December 11, 2011

Prajiturele "ninse" de ciocolata si cafea/ Chocolate and coffee crinkle cookies


Aceste prajiturele ciocolatoase si delicioase, pe care probabil le-ati mai vazut pe internet, daca nu le-ati si incercat, sunt perfecte de Craciun. Arata asa ninse dragele de ele, nimerite in plin sezon.
Le-am facut si anul trecut, dupa reteta lui David Rocco, si au fost foarte bune, dar s-au facut putin cam plate dupa copt. Anul asta le-am mai adaugat faina si au iesit perfecte. Sunt moi si delicate, iar cafeaua si zaharul brun le imbogateste aroma de ciocolata.

Ingrediente (aprox 30 de bucati):

1/2 stick (55 gr) unt la temperatura camerei
2/3 cup (140 gr) zahar brun
1 ou
1/2 lingurita extract de vanilie
4 oz (113 gr) ciocolata semi-dulce (nu folositi ciocolata cu lapte)
1 1/4 cups (125 gr) faina
1/4 cup (25 gr) cacao
2 lingurite ness (cafea instant)
1 lingurita praf de copt
praf de sare
1 lingura de lapte
aprox 1 cana zahar pudra pentru pudrat


Topiti ciocolata bucatele pe bain-marie (intr-un bol pus deasupra unui vas in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa) sau in cuptorul cu microunde: 20 de secunde, mestecati, inca 20 de secunde, si mestecati bine pana cand toata ciocolata este omogenizata. Dati deoparte sa se racoreasca.
Cerneti impreuna faina, cacaoa, praful de copt, sarea si adaugati ness-ul.

Bateti untul cu zaharul brun pana cand sunt crema, apoi adaugati oul, bateti pana este incorporat, apoi ciocolata topita si racorita, bateti pana cand este omogenizata. Cu mixerul la viteza mica, sau cu spatula, incorporati si amestecul de faina. Adaugati si laptele si incorporati. Va rezulta un aluat lipicios si gros. Puneti aluatul pe o folie de plastic, inveliti si formati-l intr-un disc. Puneti in frigider pentru o ora sau mai mult.

Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Pregatiti o tava mare tapetata cu hartie de pergament.
Puneti zaharul pudra intr-un bol. Formati din aluat bilute de aprox 2 cm si rulati-le prin zaharul pudra de doua ori, astfel ca bilutele sa fie foarte bine acoperite cu zahar. Puneti bilutele in tava pregatita, cu putina distanta intre ele, si coaceti in cuptorul incins pentru 12 - 15 minute (nu coaceti prea mult, depinde de cuptor, dar 12-13 minute sunt de ajuns).

Lasati sa se raceasca putin in tava, apoi transferati-le pe un gratar si lasati sa se raceasca complet.

Sunt delicioase!

December 10, 2011

Creme brulee cu dovleac/ Pumpkin creme brulee


Cred ca vi s-a intamplat sa gasiti o reteta care suna foarte interesant si parca ii si simtiti gustul, iar cand ati incercat-o ceva a fost in neregula, sau cine a scris reteta nu a dat toate indicatiile necesare. Mi s-a intamplat de cateva ori, si chiar cu retete ale bucatarilor celebri. Am auzit de creme brulee cu dovleac cu ceva timp in urma pe un blog (nu-i dau numele, este un blog american) si am incercat-o. Adevarul este ca am redus proportional cantitatile, dar instinctul meu mi-a cam spus de la inceput ca ceva nu merge. Dupa ce am scos creme brulee din cuptor, nu se inchegase deloc. Am incercat sa il dreg, dar a ajuns aproape tot la gunoi. Asa ca l-am facut din nou, reteta proprie, si a iesit foarte bun. Nu este foarte dulce, dar se compenseaza cu dulceata caramelului de deasupra.

Eu am folosit piure de dovleac cumparat, dar puteti folosi dovleac copt sau fiert si scurs de apa, si pisat foarte bine.
Creme brulee cu dovleac a fost al doilea desert pentru Ziua Recunostintei. Dupa cum va spuneam, pana cand am terminat pregatirile, se intunecase si de aceea fotografiile nu sunt foarte clare.

Cu ocazia asta, m-am echipat si cu o torta. Am cumparat un set, cu ramekins, si cand l-am desfacut acasa, in ramekine avea loc o lingura de compozitie si arzatorul arata cam firav, asa ca l-am returnat. Am mers la magazinul de unelte, de unde am luat o butelie mica (care este oricum necesara pentru a incarca o torta special) impreuna cu un arzator, si este perfecta. Daca va ganditi sa cumparati o torta fancy, ganditi-va de doua ori, puteti avea una mai buna si mai ieftina. Si va simtiti "super chef" cand o folositi :))

Ingrediente:

6 galbenusuri
1 ou
2 1/2 cups (500 ml) frisca lichida neindulcita
3/4 cup (cana) piure de dovleac
1/2 cup (100 gr) zahar, plus zahar pentru caramelizat
1/4 lingurita scortisoara
1/8 lingurita cuisoare pudra
1/8 lingurita ghimbir pudra
1/8 lingurita nucsoara macinata

Se incinge cuptorul la 150 grade Celsius (300 Fahrenheit). Pregatiti 6-7 vase de ceramica (ramekins), depinde cat de mari sunt, intr-o tava mai mare care poate tine apa.

Puneti frisca lichida pe foc mediu pana cand este incinsa si face bule pe margine, nu o lasati sa fiarba.

Bateti oul, galbenusurile si zaharul pana cand devin o crema. Adaugati dovleacul si condimentele si mestecati bine. Mestecand in continuu, adaugati frisca lichida fierbinte, cate putin odata, pana cand este toata incorporata. Strecurati compozitia si impartiti-o intre ramekinele pregatite. Turnati apa fierbinte in tava mare, cat sa ajunga la jumatatea ramekinelor. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si intepati-o in cateva locuri cu varful unui cutit. Coaceti in cuptorul incins pentru 45-50 de minute. Va fi putin moale in mijloc, este ok, se va aseza dupa ce se raceste. Dupa racire, se poate pastra in frigider.

Inainte de servire, presarati un strat uniform de zahar deasupra si caramelizati zaharul cu o torta sau in broilerul de la aragaz (partea de jos, unde focul vine de sus).

Pofta buna!

Prajiturele cu fistic, caise uscate si cardamom/ Pistachios, dried apricots and cardamom cookies


In "febra" prajiturelelor de Craciun, mi-au atras atentia pe site-ul Cooking Channel niste prajiturele ale Giadei de Laurentiis, cu caise uscate, migdale si glazura de amaretto. Mi-a placut mult ideea de fructe uscate si alune, mi-a zburat mintea la arome orientale, si am schimbat toata prajitura, lasand numai baza de unt si faina. Ador aroma de cardamom, si se imbina perfect cu caisele uscate si fisticul, lasand loc pentru putina aroma in plus de la vanilie si apa de flori de portocal. O prajiturica diferita de ce aveti de obicei, dar cu arome care va vor cuceri cu siguranta.
Trimit reteta la concursul organizat pe blogul Andreei (Pasiune pentru bucatarie): "Prajiturele pentru Mos Craciun", in care trebuia sa folosim pentru prajiturelele noastre condimente aflate la magazinul on-line Pastai de vanilie.

Prajiturelele participa si la provocarea lunii Decembrie la Dulce Romanie, unde Brandusa (Cooking with my soul) ne-a imbiat sa facem prajiturele de Craciun.



Ingrediente (aprox 20 bucati):

1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1/2 cup (100 gr) plus 1 lingura zahar
1/2 pastaie de vanilie
1/4 lingurita cardamom verde macinat
1/4 lingurita sare
1 ou
1 1/4 cups (125 gr) faina
1/2 cup (cana) caise uscate tocate
1/4 cup (cana) fistic nesarat*
2 linguri seminte de pin*

*Daca aveti numai fistic sarat, incercati sa frecati coaja si reduceti sarea din ingrediente.
*Puteti inlocui semintele de pin cu fistic.

Tocati fisticul in bucati mari. Taiati pastaia de vanilie cu varful cutitului cat sa o deschideti, fara sa patrundeti in partea opusa. Cu dosul lamei cutitului, curatati semintele de vanilie si dati-le deoparte.

Frecati untul cu zaharul pana cand se face crema, adaugati vanilia, cardamomul si sarea, apoi oul, batand pana cand totul este omogenizat. Adaugati faina si mestecati doar pana cand este incorporata. Adaugati si caisele uscate si nucile si mestecati cu o spatula.

Intindeti o folie de plastic si turnati amestecul. Rulati folia si formati un sul lung de aprox 30 de cm si gros de 4 cm (ca la salamul de biscuiti). Nu faceti sulul prea gros pentru ca vor iesi prea mari prajiturile. Bagati sulul in frigider pentru 2 ore.

Intre timp, incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit) si pregatiti o tava mare tapetata cu hartie de pergament.

Cand aluatul este complet rece, desfaceti folia si taiati felii groase de aprox 1 cm si aranjati-le in tava, lasand loc intre ele. Coaceti in cuptorul incins pentru 15 minute, cand se rumenesc foarte usor pe margini. Lasati sa se raceasca complet pe un gratar.

Glazura cu apa de flori de portocal:

aprox 2 cups (220 gr) zahar pudra
3-5 linguri apa
2 linguri apa de flori de portocal

Amestecati zaharul cu apa si apa de flori de portocal cu o furculita pana cand se omogenizeaza. Am scris aproximativ pentru ca mai puteti adauga zahar daca e prea subtire, sau putina apa (1 lingurita) daca este prea groasa. Vreti sa aveti o consistenta groasa, dar care curge. Daca este prea subtire, nu va ramane nimic pe prajiturele.

Cand prajiturelele sunt reci, lasati-le pe gratar sa se poata scurge excesul de glazura, si cu o lingurita presarati dare subtiri de glazura, in orice directie va place si lasati-le cateva ore intinse sa se usuce bine.

Enjoy!

December 03, 2011

Primele mele torturi cu fondant/ My first fondant cakes


Am terminat micul curs cu fondant si am invatat cate ceva, stiu macar unde sa incep in partea fondant si pasta de zahar. Primul tort, cel cu garoafe roz, l-am facut pentru incheierea cursului, iar volanele de jos sunt facute la curs. Ca inspiratie am avut blogul Call me cupcake! Dupa ce am pus primul volan mi-am dat seama ca nu este ceea ce vreau eu, iar instructoarea, vazand ca ma gandesc si tortul meu e gol, s-a apucat sa il faca pe al doilea. Acasa l-am terminat cu volanele de sus, acum stiu cum trebuia sa fac de la inceput: sa incep de sus, cu volane mici si apropiate unele de altele. Inauntru este tort de vanilie cu crema de unt, ciocolata alba si nuca de cocos.



Cel de-al doilea, cu negru, l-am facut pentru ziua prietenei mele Mariya, iar ca inspiratie am avut o carte despre decorat torturi pe care o am. Fondantul l-am facut singura, cu gelatina, miere si zahar pudra, a iesit ok dupa ce l-am framantat destul de mult, dar a fost cam subtire si nu foarte elastic, de aceea au ramas cute in doua parti. Stiu ca trebuie sa lucrez mai mult, dar daca aveti vreun sfat sa nu mai ramana cute cand aranjez fondantul pe tort, va multumesc anticipat. Inauntru este tort de ciocolata cu crema de bezea elvetiana cu zmeura.



December 02, 2011

Prajiturele simple cu zahar/ Sugar cookies



Nici nu stie Brandusa cata dreptate are: cand am pornit Dulce Romanie, nu ma gandeam ca o sa aiba o asa de mare amploare. Cateva statistici: dupa 15 luni, Dulce Romanie s-a plimbat pe 3 continente, 5 tari si a trecut de doua ori oceanul. De cele mai multe ori a poposit in Moldova (5 ori) si apoi in Bucuresti (de 4 ori). Felicitari moldovencelor, le astept si pe oltencele mele, mai cu curaj :)) Cate retete au participat, nu am numarat, dar sunt de numarul sutelor. Destul de impresionant, nu?

In luna decembrie, Brandusa de la Cooking with my soul ne-a lansat o noua provocare: cu ghimbir si prajiturele de Craciun. Cred ca este prima data cand raspund asa de repede la provocare, chiar in luna in care ma temeam ca nu o sa am timp sa pregatesc ceva, dar prajiturelele astea le-am pregatit de anul trecut si si-au asteptat cam mult randul.

Cum le spune si numele, sunt simple, se preteaza foarte bine la taiat in forme si decorat cu diferite glazuri, si le puteti face chiar si decoratii de brad. Le-am facut de doua ori, dupa reteta lui Alton Brown si sunt foarte gustoase pentru niste prajiturele simple. Unele le-am glazurat cu glazura de cafea (dupa reteta Giadei de Laurentiis), altele le-am decorat cu glazura de portocala si nuca de cocos.

La fel ca la Fursecurile cu ciocolata, aluatul trebuie lucrat rece, atunci cand se incalzeste nu il veti putea desprinde de pe masa.


Ingrediente:

3 cups (300 gr) faina
3/4 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1 cup (2 sticks, 226 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
1 ou batut
1 lingura lapte
zahar pudra pentru pudrat plansa si sucitorul

Se cern impreuna faina, praful de copt si sarea. Separat se bate untul si zaharul pana cand sunt crema. Se adauga oul si laptele si se bat sa se incorporeze. La viteza mica, se adauga amestecul de faina si se amesteca numai pana cand totul este incorporat. Se imparte coca in doua, se inveleste fiecare in folie de plastic si se da la frigider 2 ore. Pentru ca iasa multe prajiturele, puteti congela o parte si o decongelati in frigider.

Intre timp se incinge cuptorul la 190 de grade Celsius (375 Fahrenheit). Pregatiti 1-2 tavi, unse cu unt sau tapetate cu hartie de pergament.

Scoateti o parte din coca din frigider, presarati zahar pudra pe plansa si pe facalet, si intindeti coca intr-o foaie groasa de 1/2 cm. Daca este prea rece, lucrati-o putin in maini, dar nu o lasati sa se incalzeasca prea tare. Dupa fiecare intindere, mutati coca, pentru a nu se lipi. Taiati formele dorite si puneti-le pe tava pregatita, lasand spatiu intre prajiturele. Daca dupa taiere coca s-a incalzit prea tare, bagati-o iar in frigider 20-30 de minute.

Coaceti in cuptorul incins 7-9 minute, cand se rumenesc foarte putin pe margini. Rotiti tava la jumatatea timpului. Lasati prajiturelele in tava 2-3 minute, apoi mutati-le pe un gratar sa se raceasca complet. Daca aveti o spatula sa mutati prajiturelele, va fi de ajutor, sunt destul de fragile cand sunt calde. Dupa ce s-au racit, se decoreaza dupa preferinta cu glazura. Se pastreaza intr-un recipient inchis pana la 1 saptamana.


Glazura de cafea:

1/4 cup (60 ml) frisca lichida neindulcita
1 lingura lichior de cafea (optional)
2 lingurite ness
2 cups (400 gr) zahar pudra

Se mesteca bine ingredientele lichide folosind o furculita, apoi  se adauga zaharul, cate putin odata, pana cand este totul incorporat. Trebuie sa aiba o consistenta groasa, dar sa curga. Daca este prea gros, se adauga putina apa, cate 1/4 lingurita odata.

Se baga usor una din fetele prajiturelelor in glazura, lasand sa curga excesul. Sau se poate pune glazura intr-o punga cu varf foarte mic si se deseneaza pe prajiturele. Se lasa sa se usuce bine, pana a doua zi. Se pot decora cu bombonele sau zahar colorat.


Glazura de portocala si nuca de cocos:

1/2 cup (cana) nuca de cocos
2 linguri zahar pudra
coaja rasa de la o portocala
2 linguri zeama de portocala

Puneti nuca de cocos intr-un bol. Separat, amestecati zaharul, coaja si zeama de portocala pana cand sunt omogene. Se inmoaie o parte a prajiturelelor in glazura si apoi se da prin nuca de cocos. Se lasa sa se usuce.

Postez si o reteta de Glazura Regala, de la Joy of Baking, unde puteti vedea si un video. Glazura Regala se usuca foarte repede, acoperiti-o cand nu lucrati cu ea. Trebuie sa aveti o consistenta destul de groasa daca faceti desene, si putin mai "curgatoare" ca sa umpleti suprafata unei prajiturele. Ca sa nu curga, intai desenati marginea prajiturelei cu o consistenta mai groasa, lasati sa se usuce, apoi umpleti cu o consistenta mai moale.

Glazura Regala:

2 albusuri
2 lingurite zeama de lamaie proaspata
3 cups (330 gr) zahar pudra, cernut

Se bat putin albusurile cu zeama de lamaie, pana cand incep sa faca putina spuma, apoi se adauga zaharul, cate putin, la viteza mica, pana cand ajungeti la consistenta dorita. Daca este prea groasa, mai adaugati putina apa, daca este prea subtire, adaugati zahar pudra. Puteti colora glazura dupa preferinta. Decorati si lasati sa se usuce, chiar si pana a doua zi.

Nota: Glazura Regala nu este incercata de mine, dar Joy of Baking este un site de incredere si sunt sigura de reusita retetei.

Later edit: Am incercat Glazura regala si consistenta dupa 3 cups de zahar este moale, si buna pentru umplut suprafata prajiturelelor. Pentru margini si desene trebuie o consistenta mai groasa, adaugati inca 1 cup de zahar sau chiar mai mult.


December 01, 2011

Ziua Romaniei/ Romanian National Day

Azi e ziua Romaniei, si nu am gatit nimic special, cel putin nu pana acum :) Dar va invit sa va luati cateva minute sa vedeti si sa ascultati ceva exceptional. De ziua noastra, trimiteti dragoste catre sarmana Romania!


Today is Romanian National Day. I haven't cook anything special, at least not yet :) But I invite you to take few minutes to watch and listen something exceptional. I love you, Romania!







November 28, 2011

Sos de merisoare in doua feluri/ Cranberry sauce two ways



Pentru ca meniul de Ziua Recunostintei a fost luuuung, am intarziat cu postarea si participarea la Dulce Romanie. In noiembrie, Alexandrina de la Xandrinne si ale ei ispravi culinare ne-a provocat sa gatim si cu hrean. A fost prima data cand am facut sos de merisoare, iar din varianta "clasica" am mai facut una, dupa o idee de pe site-ul Food Network. Rezultatul a fost un sos chiar interesant, un sos rece, foarte putin dulce, cu un mic kick de la hrean, sotul l-a asemanat cu sosul Ranch. A fost bun cu curcanul cald, dar si cu el rece, mai ales a doua zi pe un sandvis, cu resturile de la curcan.

Nu folosesc foarte mult hrean la gatit, dar il am tot timpul in frigider: hreanul proaspat il rad, il pun intr-un borcan si il acopar cu otet. Se pastreaza acoperit in frigider foarte mult timp.



Sos de merisoare:

12 oz (350 gr) merisoare proaspete
1/2 cup (100 gr) zahar
1/4 cup (60 ml) vin alb
zeama si coaja rasa de la 1/2 portocala

Se pun toate ingredientele intr-o craticioara pe foc mediu si se fierb, mestecand des, pana cand merisoarele incep sa plezneasca. Se continua fierberea, adaugand apa cand incepe sa se ingroase, eu am adaugat 3/4 cana, cate 1/4 odata, sa ajungeti la consistenta unui sos gros. Toata operatia va dura 10-15 minute, cand toate merisoarele sunt sparte. Gustati si potriviti de sare, piper si zahar (merisoarele sunt foarte acre). Serviti cald sau rece, cu curcan, pui sau alta carne.

Sos de merisoare cu hrean:

Aproximativ o cana din sosul de merisoare clasic (rece) se amesteca cu aproximativ o cana de smantana si 1 lingurita hrean ras (proaspat sau preparat ca mai sus).

November 25, 2011

Curcan la cuptor/ Roasted turkey


Cu cateva zile in urma, Diana de la Can't boil an egg ne provoca sa gatim un preparat specific de Craciun in zona sau in tara in care traim. De obicei, de Craciun sunt traditionala in preparate, cu sarmale si salata beof, in schimb, de Ziua Recunostintei gatesc mancare specific americana. Curcanul si jambonul (ham) sunt traditionale si de Ziua Recunostintei, si de Craciun, dar Ziua Recunostintei avand o amploare mai mare in adunarea familiei in jurul mesei. S-a nimerit chiar bine provocarea Dianei, Ziua Recunostintei a fost chiar ieri. Va povesteam anul trecut ce inseamna pentru mine Ziua Recunostintei, si anul acesta multumesc Domnului pentru tot ce am, pentru mica noastra familie si mai ales ca sarbatorile de Craciun putem sa le petrecem impreuna cu familia din Romania.

Si acum, cu burta din nou plina, sa va povestesc ce a fost in meniu: curcan la cuptor, sos gravy, sos de merisoare, piure de cartofi cu usturoi copt, legume la cuptor (varzutele alea de Bruxelles sunt nemaipomenite!) si fasole verde cu bacon si nuci. Pentru desert, tarta de mere de care va povesteam ieri si creme brulee de dovleac. Pana am terminat toate pregatirile si am asezat masa, a inceput sa se intunece, si pozele nu au iesit asa cu mi-as fi dorit. Dar cine mai avea rabdare sa faca poze! :)


Curcan la cuptor (dupa reteta Inei Garten)

Ingrediente:

1 curcan de 13 pounds (aprox 6 kg)
2 lamai
1 stick (113 gr) unt
1 lingura cimbrisor proaspat tocat (thyme) 
1 ceapa alba sau rosie, necuratata, taiata bucati mari
1 capatana de usturoi, necuratata, taiata pe jumatate
sare si piper
1 legatura de cimbrisor proaspat


Pentru saramura:

1 cup (cana) sare de mare
1 lamaie, zeama si bucatile
1 portocala, zeama si bucatile
2 linguri zahar brun (puteti pune si mai mult, pana la 1/4 cana)
1 cup (cana) vin alb
aprox 3 litri de apa

Daca aveti curcanul inghetat, incepeti sa il dezghetati cu 2-3 zile inainte in frigider.

In ziua precedenta gatirii, amestecati toate ingredientele pentru saramura si mestecati bine sa se topeasca sarea, intr-o oala mare in care sa aiba loc curcanul. Bagati curcanul in saramura, cu pieptul in jos, acoperiti si tineti la rece (in frigider) peste noapte, pana la o zi.

Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Scoateti curcanul din saramura, si uscati-l prin tamponare cu un servetel.

Topiti untul intr-o craticioara si amestecati cu zeama si coaja rasa de la o lamaie, si cu cimbrisorul tocat.

Puneti curcanul cu pieptul in sus intr-o tava mare. Sarati si piperati curcanul inauntru, si umpleti-l cu ceapa, usturoiul, manunchiul de cimbrisor si o lamaie taiata bucati mari. Legati picioarele sau bagati-le printre pielea de la spate sa stea impreuna. Indoiti aripile in sus si bagati varful aripilor sub spate, ca si cand curcanul se pregateste de plaja :) Ungeti bine curcanul cu amestecul de unt, apoi presarati cu sare si piper (nu este nevoie de prea multa sare, si-a luat deja din saramura). Bagati curcanul in cuptorul incins pentru 3 ore - 3 ore si jumatate, cand este rumenit, iar cand il intepati intre picior si piept, sucul iasa afara clar, fara sange. Daca aveti termometru, ii puteti lua si temperatura, pe laterala piciorului, temperatura ar trebui sa fie cel putin 165 - 170 grade Fahrenheit (74 - 77 grade Celsius). Scoateti curcanul si lasati sa se odihneasca 20 de minute.


Pentru sosul gravy, din tava in care a fost curcanul, scurgeti tot lichidul intr-o tigaie. Daca tava este uscata, stingeti cu putin vin alb si cu o lingura de lemn curatati tot ce este lipit. Daca este prea multa grasime deasupra, incercati sa o luati cu o lingura. Puneti tigaia pe foc, adaugati 1-2 linguri faina si mestecati cu telul cateva minute pana cand faina este fiarta. Daca este prea gros, mai adaugati putin vin alb sau supa de pui, pana cand ajunge la consistenta unui sos. Gustati pentru sare si piper, strecurati si serviti cu curcanul.

Happy Thanksgiving!

November 24, 2011

Tarta cu mere si bezea/ Apple and meringue tart


S-ar parea ca am uitat de Dulce Romanie, dar nuuuu, cum sa uit! In noiembrie, Alexandrina de la Xandrinne si ale ei ispravi culinare ne-a provocat sa gatim cu mere si hrean, si am vrut sa fac aceasta tarta/placinta cu mere si bezea, si a trebuit sa astept Ziua Recunostintei, ca sa inchei festinul cu curcan, cu ceva dulce.
Reteta o am de mult timp de la o cunostinta, pe care am modificat-o putin, avand in vedere ca si unele cantitati nu erau scrise in reteta. Imi place mult combinatia de mere si bezea, si cand am mai facut-o (cu ceva timp in urma), bezeaua am bagat-o in cuptor si s-a lasat dupa coacere, asa ca m-am gandit ca de data asta sa fac o bezea elvetiana, adica sa bat albusurile si zaharul de bain-marie, si sa il pun pe tarta deja coapta. Ideea a fost buna, poate data viitoare voi pune mai putin zahar in bezea :)

Ingrediente:

Pentru crusta:

3 galbenusuri
1 lingura de zahar
1 stick (113 gr) unt rece taiat bucatele
1/4 lingurita sare
1 cup (100 gr) faina

Pentru umplutura:

6 mere potrivite
1 lingura zeama de lamaie
1/2 cup (100 gr) zahar
1/2 cup (cana) nuca macinata
1/4 lingurita scortisoara (sau 1/2 lingurita daca va place)

Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit).

Se curata merele de coaja si cotor si se taie felii subtiri sau se dau pe razatoare. Se stropesc cu zeama de lamaie si cu zaharul, se mesteca si se lasa sa se scurga intr-o sita.

Se pun in robot toate ingredientele pentru crusta si se proceseaza pana cand untul este bucatele mici. Cu robotul mergand se adauga 1-2 linguri apa rece pana cand se aduna intr-o coca. Se intinde pe masa presarata cu faina intr-o foaie rotunda si se transfera intr-o tava de tarta de 20 cm. Incercati sa nu lucrati coca cu mana prea mult, pentru ca se incalzeste untul si va fi greu de intins. Se aranjeaza, mai mult se indeasa decat se trage. Daca aveti margini inestetice, taiati-le.

Alternativ, se poate face coca cu untul la temperatura camerei, se amesteca toate ingredientele si se face o coca moale care se intinde cu mana in tava.

Se baga tava in cuptorul incins pentru 10 minute. Dupa 10 minute se scoate, iar daca este umflata se inteapa cu o furculita.

Merele scurse se amesteca cu nucile si scortisoara si se adauga peste crusta, nivelandu-se. Se reduce cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se baga tarta inapoi in cuptor pentru 40 de minute.

Pentru bezea:

3 albusuri
un praf de sare
3 linguri de zahar

Pe bain-marie se mesteca albusurile cu sarea si zaharul cu telul, in continuu, pana cand albusurile sunt fierbinti la atingere si zaharul nu se mai simte intre degete. Se ia de pe foc, si se bat albusurile cu mixerul 8-10 minute pana cand se racesc. Se intind peste tarta coapta si se ard cu o torta.

Alternativ, se bat albusurile cu sarea si zaharul crude, pana cand sunt tari si se adauga peste tarta in ultimele 10 minute de coacere.

Nota: eu am folosit pentru bezea 1/2 cana zahar si a fost prea mult zahar.

Pui cu 40 de catei de usturoi/ Chicken with 40 cloves of garlic


Sper ca va place usturoiul la fel de mult cat imi place mie! Pentru ca e vorba de o gramada de usturoi! Am vazut de cateva ori aceasta reteta, si duminica seara a fost momentul sa o incerc. Este destul de usor de facut, nu foarte rapida, dar nu necesita multa preparare, ci mai degraba timp.

Am ales sa fac varianta Inei Garten, cu retetele ei nu dai niciodata gres. Desi este mult usturoi, el se va coace incet si se transforma intr-o pasta delicioasa. I-am adaugat si cativa cartofi pentru a-i da mai multa consistenta, dar poate fi servit si cu alt fel de cartofi sau garnitura.

Puteti viziona filmuletul de aici pentru a invata si cum sa curatati mai usor usturoiul :) Daca vi se pare prea mult alcool, il puteti injumatati si folositi jumatate supa de pui.


Ingrediente:

6-8 bucati de pui, cu piele si os (eu am folosit numai pulpe)
40 de catei de usturoi curatati (vreo 3 capatani)
sare si piper dupa gust
4-5 linguri ulei de masline
4 cartofi, cu coaja, spalati si taiati bucatele
2 linguri cognac
1 1/2 cups (360 ml) vin alb
1 lingura cimbrisor proaspat (thyme)
2 linguri rase de faina

Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit).

Intr-o cratita incingeti uleiul. Uscati bucatile de pui cu un servetel, apoi presarati-le cu sare si piper. Puneti puiul in uleiul incins, cu pielea in jos. Nu incercati sa il mutati pentru ca va fi lipit, va fi mai usor de intors cand e facut. Lasati sa se rumeneasca pe fiecare parte 4-5 minute. Nu aglomerati tigaia, lucrati in 2 ture. Scoateti puiul si dati deoparte.

Intre timp ce puiul se prajeste, curatati usturoiul si taiati cartofii. Cand puiul e gata, scurgeti uleiul, lasand doar 2 linguri, dati focul mic si adaugati usturoiul. Mestecati des, 5-7 minute pana cand usturoiul este usor rumenit. Nu lasati sa se arda, va fi amar.

Stingeti cratita cu vinul si cognacul, aduceti la fierbere si curatati cu o lingura de lemn tot ce este prins pe fund. Presarati cu sare si piper, intoarceti puiul in cratita si aranjati cartofii printre el, presarati cimbrisorul. Puteti sa lasati sa fiarba acoperit pe aragaz 30 de minute, sau il puteti baga in cuptorul incins pentru 45 de minute. In ambele cazuri, verificati daca sunt facuti cartofii cu o furculita, daca sunt gata, furculita intra usor in ei. Scoateti bucatile de pui si asezati-le pe platou, acoperiti cu folie de aluminiu. In cazul in care cartofii nu sunt facuti, mai lasati sa fiarba cateva minute. Gustati pentru sare si piper. Amestecati faina cu o parte din sosul din cratita, sa fie un sos omogen, apoi adaugati totul in cratita si mestecati usor sa se ingroase.

Aranjati cartofii pe langa pui si turnati sosul deasupra.

Pofta buna!

November 21, 2011

Buturuga de Craciun/ Buche de Noel


M-am gandit sa fac o rulada in forma de buturuga, sa folosesc ciupercutele dragute din bezea. Iar daca pentru crema stiam ca o sa fie ciocolata, pentru blatul de rulada am vrut sa incerc o rulada cu alune de padure dupa reteta Laurei Calder. Bine spus "sa incerc", pentru ca dupa ce am batut ouale cu zaharul pe bain-marie 10 minute, de am crezut ca se topeste mixerul, rulada a fost prea subtire, s-a rupt cand am desfacut-o si avea o textura cam ciudata. Asa ca a ajuns in gunoi cu servetul in care a fost rulata cu tot (bine ca era unul mai vechi, si nu imi place sa spal partea de blat lipita de servet :)


Crema era facuta, ciupercutele asteptau cuminti in cutie, si mi-am adus aminte ca am vazut o rulada de curand la Flory, de la Retete fel de fel. Imi place sa risc in bucatarie, si cum eram "pornita" pe alune de padure, am inlocuit o parte din faina cu alune macinate si am modificat putin cantitatile sa ajung la masuratorile mele in cups. Riscul meu a dat rezultate bune, rulada a fost delicioasa, chiar am facut a doua tura cu crema ramasa, si de data asta am insiropat rulada cu un sirop simplu "imbatat" cu vreo 4 linguri de Frangelico, lichior de alune de padure (hac!)


Pentru crema, am folosit crema de la Tortul de ciocolata. Crema este de ajuns sa umpleti si sa imbracati 2 rulade.



Rulada cu alune de padure:


4 oua, separate albusurile de galbenusuri
un praf de sare
1/2 cup (100 gr) zahar tos
1/3 cup (30 gr) alune de padure macinate (hazelnuts)
1/2 cup (50 gr) faina
1/4 cup (60 ml) ulei
1/4 lingurita extract de vanilie


Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Pregatiti o tava de 10x14 inch (25x35 cm) tapetata cu hartie de copt (eu am tapetat si marginile, pentru ca tava mea s-a degradat putin :)).


Intr-un bol bateti galbenusurile cu jumatate din zahar pana cand zaharul se topeste iar compozitia se deschide la culoare. Adaugati alunele macinate si mestecati bine.
Separat se bat albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa faca spuma, apoi se adauga treptat restul de zahar, batand pana cand albusurile stau tari cand scoti telul, dar nu foarte tari. Se adauga amestecul de galbenusuri si se mesteca usor cu spatula pana cand este incorporat. Cerneti faina si mestecati din nou, usor, de sus in jos pana cand faina este incorporata, apoi adaugati uleiul, putin cate putin, mestecand usor pana cand incorporati tot uleiul.


Intindeti compozitia intr-un strat uniform in tava pregatita si coaceti in cuptorul incins 25 de minute pana cand este usor rumenita. Scoateti si rasturnati tava pe un servet de bucatarie curat. Eu am pus un servet de bucatarie si un servet de bucatarie de hartie, v-am spus ca nu imi place sa curat :) Rulati servetul cu rulada cu tot, din care parte doriti. De-a latul iasa o rulada mai scurta si mai groasa, de-a lungul iasa mai lunga si mai subtire. Lasati sa se raceasca in servet aprox 30 de minute. Desfaceti usor, optional puteti insiropa usor cu o pensula, apoi intindeti crema intr-un strat subtire si rulati la loc, fara servet. Asezati ruloul pe o farfurie sau platou si acoperiti cu crema, facand dare cu spatula sau furculita, sa arate ca o coaja de copac. Puteti presara deasupra ciocolata rasa si decorati cu ciupercute sau cu alte decoratii de Craciun.


Siropul:


1/4 cup (60 ml) apa
1/4 cup (60 ml) zahar
4 linguri de Frangelico (sau cognac, sau orice alta aroma doriti)


Daca serviti si copii, puteti reduce cantitatea de alcool.

Puneti pe foc apa si zaharul pana cand se topesc. Se adauga lichiorul, si se lasa sa se raceasca complet.

Enjoy!

November 20, 2011

Cele mai dulci ciupercute/ The sweetest mushrooms ever


Ador bezeaua. Mi se pare uimitor cum niste albusuri crude, total neapetisante se pot transforma in atatea bunatati: in pricomigdale, intr-o crema foarte usoara si pufoasa, desi contine unt: crema de bezea elvetiana, si sa nu mai vorbim de delicatele macarons. Probabil ca bezele am macat cu totii, dar nu stiu daca ati mancat ciupercute din bezele. Le-am vazut in cartea de Deserturi de la William-Sonoma, si la o prima vedere mi s-au parut complicate, dar sunt chiar usor de facut. Trebuie numai putina rabdare si atentie.
Cand am facut pricomigdale, sfatuiam sa aduceti albusurile la temperatura camerei. Nu este un sfat rau, si este un pas crucial la pregatirea macarons-ilor. Puteti aduce albusurile la temperatura camerei, dar se pot bate si albusurile reci din frigider. Este insa foarte important un bol si un tel curate, fara urme de grasimi si fara urme de galbenus in albusuri. Si mai este important cat timp bateti albusurile.

Reteta originala prevedea "cream of tartar" (bitartrat de potasiu) care are rolul de a stabiliza albusurile, eu am omis-o si dupa cum vedeti, puteti face ciupercute si fara.

Ingrediente:

3 albusuri (la temperatura camerei)
un praf de sare
1/2 cup (105 gr) zahar tos
1/3 cup (40 gr) zahar pudra
aprox 1 lingurita cacao pentru pudrat

Incingeti cuptorul la 110 grade Celsius (225 Fahrenheit). Cuptorul meu nu este gradat mai jos de 260 de grade, asa ca l-am dat la cea mai mica setare. Pregatiti 2 tavi mari tapetate cu hartie de pergament. Pregatiti o punga cu varf mic rotund (aprox 1/2 cm).

Bateti albusurile cu un praf de sare la viteza medie pana cand incep sa faca spuma. Batand in continuare, adaugati treptat zaharul tos. Mariti viteza mixerului si bateti pana cand albusurile sunt tari cand scoateti mixerul si zaharul este topit (a durat vreo 5 minute cu mixerul Kitchen Aid, cu mixer de mana va dura poate mai mult). Cerneti deasupra zaharul pudra si mestecati usor de sus in jos cu o spatula pana cand este incorporat.

Transferati amestecul in punga pregatita si formati conuri ascutite pentru baza (trageti de punga in sus), si pentru palariutele ciupercilor, tineti varful aproape de tava pana cand se formeaza rotund. Cu degetul putin umed, sau cu un cutit mic, luati varful si formati-le rotund deasupra. Puneti cacaua intr-o sita fina si presarati deasupra palariilor. Mi-au iesit 25 de palarii si mai multe picioruse, depinde si cat de mari le faceti. Pastrati putina bezea in punga.

Bagati tavile in cuptorul incins pentru 50-55 de minute, pana cand sunt uscate si se desprind de pe hartie. Pentru ca am avut un gratar mai sus si unul mai jos, dupa 30 de minute, am rotit tavile.

Scoateti tavile, intoarceti palariutele si cu varful unui cutit scobiti o gaura in spatele fiecareia. Potriviti piciorus pentru fiecare palarie, si rupeti usor varfurile. Puneti cu punga putina bezea in gaura din palarie si infigeti piciorusul. Bagati in cuptor pentru 15 minute sa se usuce.

Ciupercutele sunt gata! In postul urmator va povestesc la ce le-am folosit :)





November 19, 2011

Pui cu sos de ciuperci/ Chicken with mushroom sauce


Sa va spun cum sta treaba cu puiul asta: l-am vazut acum o luna la Eileen (Let's cook!), l-am adaptat putin, sotul i-a dat super ok, si acum il fac a doua oara. Este foarte asemanator cu puiul Marsala (Chicken Marsala), dar am folosit vin alb in loc de vin Marsala.

Rezultatul: super moale si fraged, plin de aroma, de mananci pana la ultima ciupercuta. Si rapid, cina este gata in 30 de minute. "Beat that, Rachel Ray!" :)

Prima data am folosit ciuperci amestecate baby bella si shiitake, de aceasta data am folosit ciuperci champignon si shiitake. Se pot folosi un singur fel de ciuperci, dar amestecul este intotdeauna mai gustos si imi plac ciupercile shiitake pentru ca au o textura "carnoasa".

Ciupercile nu au nevoie sa fie spalate, in special cele shiitake, putin sterse cu un servet umed este de ajuns. Daca au mult pamant pe ele, clatiti-le foarte rapid in apa rece, scurgeti si tamponati cu un servet. Si nu este nevoie nici sa le curatati de coaja sau codite (cum faceam demult in Romania), ci doar feliati-le cu un cutit ascutit.

Ingrediente:

1 piept de pui, fara piele si oase, taiat in felii groase de aprox 1/2 cm
sare si piper, dupa gust
1 cana faina
putin ulei pentru prajit
2 linguri de unt
o ceapa mica sau un shallot, tocata
aprox 150 gr ciuperci shiitake feliate
aprox 200 gr ciuperci champignon feliate (vedeti introducerea pentru curatatul ciupercilor)
1 cana vin alb
1 lingurita cimbrisor proaspat (thyme)
3/4 cana frisca lichida neindulcita (heavy cream)
patrunjel tocat

Se incinge ulei intr-o tigaie mai mare, cat sa acopere fundul tigaii, pe foc mediu. Feliile de pui se dau cu sare si cu piper, apoi se dau prin faina, scuturand excesul. Se prajesc in uleiul incins, 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc (daca feliile sunt taiate de ajuns de subtire, nu au nevoie sa fie batute, se vor patrunde destul de repede). Nu aglomerati tigaia, prajiti in 2 ture daca este nevoie. Scoateti puiul si dati-l deoparte.

Scurgeti uleiul din tigaie, pastrand foarte putin, impreuna cu resturile de la prajit (daca folositi o tigaie antiaderenta, nu vor fi asa multe resturi, mie imi place sa folosesc o tigaie de inox). Se adauga untul si se topeste, apoi ceapa sau shallot-ul si se caleste 1-2 minute pana cand se inmoaie. Se adauga ciupercile si se mesteca usor, cateva minute pana cand incep sa se inmoaie. Se stinge tigaia cu vin, curatand cu o lingura de lemn tot ce este lipit pe fundul tigaii. Se presara sare si piper si se lasa sa se reduca vinul vreo 7-10 minute. In timpul asta se adauga si cimbrisorul, apoi frisca lichida. Se gusta pentru sare si piper, se reduce focul la mic, si se pun bucatile de pui inapoi in sos, ingropandu-le putin. Se mai lasa 2-3 minute, se opreste focul si se presara cu patrunjel proaspat tocat.

Se serveste simplu, sau cu garnitura de cartofi sau paste.
Pofta buna!

PS: Rachel Ray are un show "30 minute meals", in care vorbeste prea mult si se grabeste prea tare, nu este unul din favoritele mele :)

November 14, 2011

Inghetata de cafea si caramel sarat/ Coffee and salted caramel ice cream


In drum spre servici am observat pomii toamna asta cum s-au transformat din verde in rosu ruginiu, apoi intr-o dimineata m-au surprins cu un peisaj frumos de galben. A fost nevoie de o singura zi cu vant nebun sa le scuture podoaba si sa ii lase goi si despuiati. Iarna cu zilele ei scurte este aici... dar inghetata mancam si iarna, nu? :) Poate nu chiar asa de des, dar una in care bagi lingura si curge caramelul din ea suna chiar bine.
Reteta de inghetata cu caramel sarat o aveam salvata inca de asta primavara de la David Lebovitz, dar si-a asteptat randul pana toamna. I-am adaugat si niste cafea, si o "bate" bine pe inghetata "caramel frappucino" de la Starbucks.
Daca nu ati inghetat inca, apucati-va de inghetata. Si nu trebuie sa o mancati pe toata acum, poate sa astepte cuminte in congelator mult timp.

Ingrediente:

Pentru inghetata:

2 cups (500 ml) lapte integral
1 1/2 cups (300 gr) zahar
4 linguri (60 gr) unt
1/2 lingurita sare de mare
1 cup (250 ml) frisca lichida neindulcita
6 galbenusuri
3/4 lingurita extract de vanilie
1/2 cup (120 ml) cafea foarte tare

Pentru pralinele de caramel (se vor incorpora in inghetata):

1/2 cup (100 gr) zahar
3/4 lingurita sare de mare (fleur de sel daca aveti)

Pregatiti o tava tapetata cu hartie de pergament. Intr-o cratita topiti zaharul (1/2 cup), aducand usor cu o spatula zaharul topit din margine spre interior. Cand zaharul este topit si are o culoare maronie aurie (aveti grija, se arde foarte usor), se presara sarea si imediat se toarna caramelul pe tava pregatita si se intinde intr-un strat subtire. Se da deoparte sa se raceasca si sa se intareasca.

Pentru a face inghetata, pregatiti un bol cu apa cu gheata, apoi un alt bol inauntru. Turnati in bolul mai mic 1 cup de lapte si pregatiti o strecuratoare deasupra.

Intr-o cratita puneti zaharul (1 1/2 cups) si topiti din nou, la fel cum am descris mai sus. Se ia de pe foc si adaugati untul si sarea, apoi frisca lichida, mestecand pana cand se topesc (vor "bolborosi" infuriate, dar se vor linisti). Se intorc pe foc mic, si se adauga restul de 1 cup de lapte.

Separat se bat albusurile si treptat se adauga caramelul fierbinte, mestecand constant. Se intoarce totul inapoi in cratita si se tine pe foc mic mestecand mereu cu o lingura de lemn pana cand incepe sa se ingroase (nu lasati sa fiarba!) Se strecoara in bolul in care este deja laptele, se mesteca si se lasa sa se raceasca. Se adauga si cafeaua rece. Se da la frigider sa se raceasca bine (reteta specifica 8 ore, eu nu am lasat asa de mult si s-a vazut cand am dat-o prin masina de inghetata).

Se da inghetata prin masina de inghetata, conform instructiunilor masinii.
In timp ce se face inghetata, se sparge caramelul praline in bucati mici, cum va este mai usor, eu am folosit un ciocan de bucatarie. Cand inghetata este gata, se adauga bucatile de praline de caramel, se mesteca putin si se pune in cutii si se baga in congelator. Bucatelele de caramel se vor topi, iar atunci cand serviti, vor curge prin inghetata.


Putina munca, dar merita :) Este cremoasa si nu se intareste "tun", cum s-ar zice. Enjoy!

November 13, 2011

Tort de ciocolata/ Chocolate cake


M-am gandit daca sa postez sau nu reteta pentru tortul de ciocolata pentru ca nu aveam o poza mai buna. Am facut-o in graba, in cutie, chiar inainte sa il dau. Dar l-am gustat si noi, binenteles, pentru ca am facut si unul mic mititel, trebuia sa fim siguri ca este bun, nu?

Si este BUN. Excelent. Cel mai bun tort de ciocolata. Blatul este umed, nu are nevoie de insiropare, crema este delicioasa si ciocolatoasa. Multumesc pentru inspiratie Call me cupcake! Iar daca descrierea mea nu v-a convins, pozele ei cu siguranta va vor convinge.

Ingrediente:

Blatul:

1 3/4 cups (175 gr) faina
2 cups (400 gr) zahar
3/4 cup (75 gr) cacao
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
1 lingurita sare
2 oua
1 cup (240 ml) cafea tare
1 cup (240 ml) kefir
1/2 cup (120 ml) ulei (de floarea soarelui, vegetal sau de rapita, nu folositi ulei de masline)
1 lingurita extract de vanilie

Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregatesc doua tavi rotunde cu diametrul de 20 cm (8''): se tapeteaza fundul cu hartie de pergament si se ung cu ulei, inclusiv hartia de pergament. Nu se tapeteaza cu faina.

Nota: Mi-a ajuns aluatul pentru 2 tavi de 20 cm, plus 2 blaturi mici in ramekins de 250 ml. Pentru ca tavile nu au fost la fel, un blat a fost mai scurt decat celalalt, asa ca pe cel mai mare l-am taiat in doua, si pe cel mai mic l-am potrivit pentru al doilea strat.
Data precedenta am facut o tava de 20 cm cu aluat mai mult in ea, plus 11-12 cupcakes. Varianta cu o singura tava este putin mai greu de taiat in 3 pentru ca blatul este faramicios. Nu puneti prea mult aluat intr-o tava pentru ca riscati sa se reverse.

Intr-un bol mare (de la Kitchen Aid) se cern faina, cacaua, sarea, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Se adauga zaharul si restul ingredientelor si se bat la viteza mica pentru 2-3 minute pana cand totul este omogen. Aluat va fi aproape lichid. Se imparte aluatul in tavi si se coace 35 de minute in cuptorul incins, rotind tavile dupa 20 de minute. Faceti testul cu scobitoarea. Lasati sa se raceasca in tavi 20 de minute, apoi scoateti si lasati sa se raceasca complet. Pentru a se taia mai usor, tineti blatul in frigider sau in congelator 15-20 de minute.
Daca faceti cupcakes sa torturi mai mici, faceti testul cu scobitoarea dupa 20 de minute.

Crema de ciocolata:

300 gr (3 stick-uri au avut aprox 339 gr) unt la temperatura camerei
2 cups (220 gr) zahar pudra
1/3 cup (aprox 30 gr) cacao
200 gr ciocolata amaruie
1/2 lingurita extract vanilie
1/3 cup (80 ml-100 ml) frisca lichida neindulcita

Se topeste ciocolata bucati pe bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand dupa fiecare tura, pana cand este omogena. Se da deoparte sa se racoreasca.
Se bate untul cu zaharul pudra pana cand este bine incorporat, se adauga cacaua si se bate sa se omogenizeze. Se adauga ciocolata racita (la temperatura camerei, nu in frigider) si se bate din nou. Se adauga si vanilia si frisca lichida si se bate la viteza medie pana cand crema este omogena.

Se umplu straturile tortului si se imbraca tortul in ciocolata. Pentru modelul pe care l-am facut eu, am inceput de la baza tortului tinand varful spatulei in unghi de 45 de grade si am rotit usor tortul, mergand in sus. Daca nu va iasa din prima, finisati din nou tortul si incercati din nou :) Se pastreaza la frigider, se scoate la temperatura camerei cu aprox 20-30 de minute inainte de servire.

Enjoy!

November 12, 2011

Fursecuri de ciocolata cu crema de mascarpone/ Chocolate and mascarpone cookies


Inainte de Craciun, voiam sa va mai arat cateva retete de fursecuri. Am incercat Stareos, un fel de Oreos facute in casa, din cartea lui Emily Luchetti. Sunt fursecuri de ciocolata, putin crocante, care se topesc in gura, umplute pereche cu crema de mascarpone. Sunt delicioase si mult mai bune decat suratele lor din magazin.

Aluatul cu unt trebuie lucrat rece, altfel nu veti reusi sa desprindeti prajiturelele taiate de pe masa. Cea mai buna solutie pe care am gasit-o (si cea mai rapida) este sa faceti bilute rotunde din aluat, pe care sa le aplatizati in fursecuri. Sunt crocante, cremoase, ciocolatoase si foarte potrivite pentru Sarbatoarea Craciunului.

Ingrediente:

Aluatul:

1 1/2 cups (150 gr) faina
un praf de sare
1/2 cup (50 gr) cacao
2 sticks (226 gr) unt rece, taiat bucatele de 1 cm
1/2 cup (100 gr) zahar
faina pentru pudrat

Veti avea nevoie de o tava mare tapetata cu hartie de pergament si optional, forme stea pentru taiat.

Cerneti faina, cacaoa si sarea. Bateti untul rece cu zaharul la viteza mica pana cand incep sa se incorporeze. Adaugati faina si cacaoa si bateti in continuare la viteza mica, vreo 3 minute pana cand se formeaza aluatul. Compozitia va arata uscata chiar inainte sa se formeze. Intindeti aluatul pe o plansa fainata, cam 1/2 cm grosime si taiati cate fursecuri puteti si transferati-le pe tava. Intindeti din nou si taiati din nou pana cand folositi tot aluatul.

Cum spuneam in introducere, daca aluatul se incalzeste, va fi foarte greu de lucrat cu el. Formati un mic disc, inveliti-l in folie de plastic si puneti-l in frigider pentru 20-30 de minute si intindeti-l din nou. Sau puteti face bilute rotunde si le formati in fursecuri rotunde.

Puneti tava cu fursecurile in frigider pentru 30 de minute pana la 1 ora. Intre timp, incingeti cuptorul la 150 de grade Celsius (300 Fahrenheit).

Coaceti fursecurile in cuptorul incins pentru 35 de minute. Daca aveti un cuptor cu probleme, rotiti tava dupa 20 de minute. Se scot si se lasa sa se raceasca in tava.

Crema:

1 cup (aprox 225 gr) mascarpone
2 linguri zahar pudra
extract de vanilie sau alta aroma dupa preferinta (eu am adaugat 2 linguri de apa de flori de portocal)
cateva linguri de frisca lichida neindulcita

Bateti mascarpone cu zaharul, apoi adaugati aroma si incorporati. Daca mascarpone se ingroasa prea tare la batere, adaugati cateva linguri de frisca lichida si incorporati.

Dupa ce s-au racit, umpleti fursecurile cu crema, de preferat in ziua in care le serviti. Daca nu le serviti imediat, pastrati crema in frigider pana cand le umpleti.

Pofta buna!

November 11, 2011

Supa crema de linte rosie/ Cream of red lentil soup


Asa de tare m-a incantat Antonina (Dulcegarii Culinare) cu supa de linte rosie, ca atunci cand am vazut linte rosie in magazin am si executat-o. Am uitat sa iau insa patrunjel (ups!) dar a fost foarte buna si fara :)
Foarte putin acrisoara de la lamaie, cu putin kick de la ardeiul iute, supa asta este excelenta in special acum cand baba iarna incepe sa isi arate coltii si tot ce vrei e sa stai in casa la caldurica cu o supa plina de vitamine :) Si e gata in mai putin de o ora!
Adaugati sarea la sfarsit, si lintea va fi fiarta in 15 minute. Voi incerca sa fierb si fasolea fara sare si sa o sarez la sfarsit, cred ca se va fierbe mai repede.


Ingrediente:

1 ceapa tocata
1 morcov tocat
3 tulpini de telina tocate
3-4 linguri ulei (de masline sau de care aveti)
4 catei de usturoi + 3 catei de usturoi (tocati)
1 lingurita chimion
1/4 lingurita ardeiu iute rosu uscat pisat
250 gr (1 3/4 cups) linte rosie
500 ml (2 cups) supa de pui
750 ml (3 cups) apa
1 lamaie
sare si piper dupa gust
patrunjel proaspat tocat si boia iute (cayenne pepper) pentru servit

Intr-o oala se incinge uleiul si se adauga ceapa, morcovul si telina. Se calesc pe foc mic pana se inmoaie fara sa se rumeneasca. Se adauga 4 catei de usturoi si se mai lasa un minut, apoi se adauga chimionul si ardeiul iute pisat si se "infloresc" in ulei un minut. Lintea se pune intr-o sita si se trece bine prin jet de apa, se scurge si se adauga in oala. Se adauga supa de pui si 500 ml apa, se da focul mai mare pana cand incepe sa fiarba, apoi se da focul mic, se acopera si se lasa sa fiarba 15-20 de minute. In ultimele minute se adauga jumatate de lamaie curatata de coaja si seminte si tocata, 3 catei de usturoi, sare, piper si ultima cana de apa. Nu adaugati prea multa apa pentru ca se va subtia prea mult. Se da supa prin blender, apoi se incinge pana la fierbere, se adauga zeama de la jumatatea de lamaie ramasa si se gusta pentru sare. Se serveste cu patrunjel proaspat si cu boia iute, dupa gust.

Pofta buna!

November 08, 2011

Macarons cu ceai verde matcha/ Matcha green tea macarons


Imi place ceaiul verde, dar imi place mai mult imbinat cu alte arome. Si ce arome mai bune decat ciocolata sunt? Am vrut sa fac si macarons verzi, si cum evit pe cat de mult pot culorile artificiale, am colorat macarons-ii cu ceai verde matcha (pudra) si am facut o crema de ciocolata.


Ceaiul verde matcha este pudra de calitate de ceai verde, foarte populara in Japonia. Cel pe care l-am cumparat eu este special pentru copt, cumparat de la Arbor Tea. Si-a pastrat foarte bine aroma si culoarea la copt. Macarons-ii fara crema au o aroma puternica de ceai, putin amara, dar combinati cu ciocolata sunt deliciosi, dulci, foarte putin amarui, cu gust de ciocolata si "aftertaste" adica un gust de dupa de ceai verde.


De obicei macin fulgi de migdale in blender, mestecand des, pana sunt bine macinati, de aceasta data am folosit faina de migdale cumparata, in care migdalele au fost macinate cu coaja cu tot.


Ingrediente:


3 albusuri invechite la temperatura camerei 24 de ore
35 gr zahar tos
un praf de sare
100 gr migdale macinate
200 gr zahar pudra
10 gr ceai verde matcha pudra

Puteti vedea in postul precedent mai multe despre macarons.

Se pregatesc 2 sau 3 tavi cu hartie de pergament, depinde cat aveti de mari tavile. Retineti o tava pentru a coace in tava dubla.

Se macina bine in robot migdalele, zaharul pudra si ceaiul verde. Se cern si se dau deoparte.



Se bat albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa faca spuma. Batand in continuu se adauga treptat zaharul tos pana cand albusurile stau tari, dar nu foarte tari.
Se adauga zaharul amestecat cu migdale, si cu o spatula se "sparg" de vreo 10 ori, apoi se mesteca usor pana cand totul este incorporat, iar compozitia este lucioasa si "curge".


Se formeaza cu o punga cu varf mic rotund sau pur si simplu taiata la un capat "banuti" mici in tavile pregatite, lasand spatiu intre ei. Se lasa sa se usuce la temperatura camerei intre 30 de minute si o ora. Ca sa va asigurati ca s-au uscat, atingeti usor cu degetul si nu ar trebui sa se ia nimic pe deget.


Intre timp incingeti cuptorul la 160 de grade Celsius (325 Fahrenheit). Coaceti macarons-ii in tava dubla in cuptorul incins pentru 14-15 minute. Lasati sa se raceasca in tava.

Crema de ciocolata

2/3 cup (aprox 100 gr) ciocolata semidulce
1/3 cup (80 ml) frisca lichida neindulcita
3 linguri (40 gr) unt taiat bucatele

Se topeste ciocolata si frisca lichida pe bain-marie (un bol deasupra unei cratite in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa). Se adauga untul si se mesteca usor pana cand totul este bine incorporat. Se lasa sa se raceasca in frigider 2-3 ore pana cand nu mai curge.

Se potrivesc macarons-ii dupa marime si se umplu cu crema.


In fotografii sunt si macarons-ii cu pudra de capsuni, despre care spuneam in postul precedent ca au fost foarte pretentiosi. Scriu ingredientele folosite in ultima varianta, in care au reusit "partial". Macarons-ii de pe marginea tavii s-au crapat probabil din cauza focului mai puternic pe margini. Daca aveti cuptorul mai "iute", incercati sa coaceti macarons-ii cu usa cuptorului foarte putin deschisa.

Macarons cu pudra de capsuni

3 albusuri invechite la temperatura camerei 24 de ore
35 gr zahar
un praf de sare
100 gr migdale macinate
200 gr zahar pudra
10 gr capsuni uscate si macinate pudra

Pentru procedeu vedeti video-ul din postul precedent.

November 07, 2011

Atentie, se filmeaza!

Pentru ca mai multe fete si-au exprimat "teama" de a face macarons, m-am gandit sa filmez procesul de executie :) Cu sotul pe post de cameraman, iata ce a iesit:




Din pacate, pudra de capsuni este destul de "fussy" (pretentioasa) si nu prea vrea sa se coaca, asa ca nu totul a mers chiar bine. Am incercat 3 ture cu combinatii diferite intre zaharul pudra si pudra de capsuni, cu o reusita (dar prea cleioasa, groasa), un esec, si o reusita partiala :)
Sper ca va place video-ul si revin maine cu poze si retete.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails