June 27, 2012
Chiftele din vinete cu sos de rosii/ Eggplant Meatballs with Tomato sauce
Mi se pare extraordinar unde a ajuns tehnologia, si vorbesc de lucruri pe care le folosim in fiecare zi: telefon mobil, internet. Deja am ajuns sa nici nu le mai observam. Cum putem vorbi din varf de munte la telefon sau putem afla imediat ce se intampla la celalalt capat de lume.
Cand, cu multi ani in urma, seful meu din Craiova vorbea despre televiziune in care poti sa inregistrezi ceea ce vezi la televizor si "pay per view", mi se pareau cumva de neatins, si iata ca acum le am. Si chiar imi place mult DVR-ul. Pot sa inregistrez ceea ce imi place chiar daca nu sunt acasa, sa vad cand vreau, sa sar peste reclame sau sa dau inapoi si sa revad ceva ce mi-a placut. Asa am inregistrat o emisiune a lui David Rocco, in care facea tot felul de chiftele si mi s-a parut interesant. Am pastrat emisiunea cateva luni, si mi-am adus aminte de chiftelele cu vinete cand Andreea de la Andie's Veggies a provocat vegetarianul din noi pentru Dulce Romanie. M-am dus sa revad emisiunea, si se pare ca inregistrasem numai ultimele 5 minute. Nici o problema, toate retelele sunt pe internet! Nu v-am spus eu ca este extraordinara tehnica asta? :)
Chiftelutele astea sunt tare bune, mai ales in sezonul de vara, nu necesita cuptor si sunt o varianta buna cand vrem sa mancam mai putina carne. Data viitoare voi incerca cu vinete coapte ca pentru salata de vinete, cred ca vor avea o aroma si mai buna de la gratar.
Ingrediente:
1 vanata potrivita
2 felii de paine veche
1 cup (cana de 250 ml) lapte
2 oua
1 cup (cana de 250 ml) parmesan ras
1 cup (cana de 250 ml) pecorino romano rasa
sare si piper dupa gust
1/2 cup (1/2 cana, 125 ml) pesmet
1/2 cup (1/2 cana, 125 ml) faina, plus faina pentru tavalit chiftelele
Pentru sosul de rosii:
aprox 1/3 cup (80 ml) ulei de masline extra virgin
o ceapa potrivita, tocata
1/2 lingurita boia (paprika)
1 conserva (24 oz, 700 gr) rosii sau 700 gr rosii proaspete
sare si piper dupa gust
cateva frunze de busuioc
parmesan ras pentru servit
Curatati si taiati in cubulete vinata, apoi fierbeti-o in apa clocotita pentru 5-10 minute, pana cand este patrunsa. Scurgeti apa si lasati sa se raceasca.
Taiati coaja de la paine, rupeti-o in bucati si inmuiati-o in lapte.
Cand vinetele s-au racit, stoarceti-le bine de lichid si puneti-le intr-un bol mare. Stoarceti painea de lapte si adaugati-o peste vinete. Adaugati ouale, branza rasa, pesmetul, faina, putina sare si piper (nu prea multa sare, branza este deja sarata). Amestecati bine totul. Daca amestecul este prea moale, mai adaugati pesmet, pana cand puteti sa formati chiftele de marimea unei mingi de golf. Dati chiftelele prin faina.
Pentru sos, tocati rosiile si faceti-le piure in blender. Intr-o cratita mai mare, incingeti uleiul si caliti ceapa pana cand este translucenta si patrunsa. Adaugati boiaua si rosiile, si fierbeti pe foc mic pana cand rosiile sunt scazute (in cazul in care aveti rosii proaspete). Gustati si adaugati sare si piper.
Puneti chiftelele in sos si lasati sa fiarba pe foc mic 15-20 de minute. Adaugati busuioc si serviti presarat cu parmesan.
Pofta buna!
June 23, 2012
Affogato cu inghetata de vanilie si cardamom/ Vanilla and Cardamom Ice Cream Affogato
Please scroll down for recipe in English
Affogato: in traducere libera, o "innecata" in cafea. Partea cu innecatul este simpla, doar turnati cafeaua peste inghetata, dar inghetata este deliciul. Cremoasa si sofisticata, cu arome orientale de cardamom si vanilie. Iar daca nu ati incercat pana acum cardamomul, este timpul perfect de a o face.
Inghetata este adaptata dupa reteta de inghetata de vanilie din cartea "The Perfect Scoop" a lui David Lebovitz, ideea de affogato a fost personala. Cel mai greu a fost sa fac fotografiile, cand cafeaua, desi rece, a topit aproape instantaneu inghetata.
Inghetata de vanilie si cardamom
1 cup (240 ml) lapte integral
3/4 cup (150 gr) zahar
2 cups (480 ml) frisca lichida neindulcita
un praf de sare
1 pastaie de vanilie
1/8 cup (10 gr) pastai de cardamom
6 galbenusuri
Incingeti laptele, zaharul, sarea si jumatate din frisca lichida, fara sa inceapa sa fiarba. Taiati pastaia de vanilie pe lungime, scoateti semintele cu spatele lamei cutitului si adaugati semintele si pastaia in amestec. Zdrobiti putin cu un pistil pastaile de cardamom si adaugati-le si pe ele. Acoperiti partial cu capacul si lasati 30 de minute sa se infuzeze.
Incingeti din nou usor amestecul. Separat bateti bine galbenusurile cu telul si adaugati amestecul cald treptat, mestecand continuu. Intoarceti totul in cratita si, pe foc mic, mestecati continuu pana cand amestecul incepe sa se ingroase usor. Ca sa testati, pe lingura de lemn scoasa din amestec ar trebui sa fie o dara clara cand trageti o linie cu degetul.
Intr-un bol adaugati cealalta jumatate de frisca lichida si turnati amestecul peste. Lasati sa se raceasca la temperatura camerei (puteti pune pe baie de gheata), apoi lasati sa se raceasca complet in frigider 2-3 ore.
Strecurati amestecul rece si treceti-l prin masina de inghetata, 25-30 de minute, conform instructiunilor masinii. Inghetata se pastreaza in congelator.
Pentru a servi affogato, puneti inghetata in ceasca si turnati espresso sau cafea tare peste. Fierbinte sau rece, dupa preferinta.
Savurati!
Vanilla and Cardamom Ice Cream
1 cup whole milk
3/4 cup sugar
2 cups heavy cream
pinch of salt
1 vanilla bean
1/8 cup cardamom beans
6 egg yolks
In a sauce pan, heat the milk, sugar, salt and 1 cup of heavy cream. Don't let it boil. Split the vanilla bean lengthwise and scrape de seeds. Add the seeds and the bean to the mix. Roughly crush the cardamom beans and add them to the mix too. Cover partially and let infuse for 30 minutes.
Reheat the mixture slightly. In a separate bowl, whisk the egg yolks and start adding the warm mix, stirring continuously, until all the mix is added. Return everything in the pan and, over low heat, continue stirring until the mixture start thickens. You can test it by tracing a line on the back of the spoon, should leave a clear mark.
In a large bowl add the rest of 1 cup heavy cream and add the mixture over. Let cool at room temperature (you can use an ice bath to speed the process), then let cool completely in the fridge for 2-3 hours.
Strain the mixture and run it in the ice cream machine, 25-30 minute, accordingly to the manual instructions. Keep the ice cream in the freezer.
To serve the affogato, scoop the ice cream in a cup and pour a shot of espresso or strong coffee over it. Hot or cold, as you prefer.
Enjoy!
June 22, 2012
Cupcakes "Capsuni si crema"/ Strawberries and Cream Cupcakes
Please scroll down for recipe in English
Am visat cupcakes-urile astea intr-o dimineata. Intr-o dimineata ca multe altele, cand, dupa ce M. pleaca la servici, mai incerc sa dorm. Dar pisu scanceste pe langa usa de la balcon ca sa i-o deschid sa vada pasareii de afara. Apoi vine in usa de la dormitor si zice "miau". Cred ca inseamna: "mai dormi mult?" Daca tot nu ma trezesc, vine si ma verifica pe la nas sa vada daca mai traiesc. In cazuri extreme, cand imi pun perina in cap, vine si patruleaza peste capul meu.
Asa am visat cupcakes-urile. Sau poate ca eram intre vis si realitate si aveam in minte problema capsunilor din frigider :)
Cupcakes-urile sunt adaptate dupa reteta de la Sprinkle Cupcakes, una din primele cupcake-arii (daca pot sa le spun asa) din California. Pentru crema am experimentat cu ganache de ciocolata alba si suc de lychee. Desi am pus destul de mult suc de lychee, aroma lui este foarte usoara in crema. Daca preferati cupcakes-uri complet de capsuni, puteti inlocui sucul de lychee cu piure de capsuni.
Lychee este un fruct originar din China, o pulpa suculenta roz intr-o crusta rosie, cu o aroma florala. Florile si fluturasii sunt facuti din fondant si pasta de zahar.
Cupcakes de capsuni cu crema de ganache de ciocolata alba si lychee
Ingrediente:
~aprox 15 bucati~
1 1/2 cups (150 gr) faina
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
1 ou + 2 albusuri
1/4 cup (60 ml) kefir (sau lapte)
1/3 cup (80 ml) piure de capsuni*
1 lingurita extract de vanilie
1/2 cup (1/2 cana obisnuita) capsuni taiate bucatele
*Piureul de capsuni se face din aprox 3/4 cana de capsuni proaspete sau congelate (si dezghetate) date prin blender sau robot.
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregateste o tava de muffins cu hartii.
Se cerne faina impreuna cu praful de copt si sarea si se da deoparte.
Se bate untul si zaharul pana cand sunt crema si bine amestecate. Se adauga ouale si albusurile, pe rand, batand bine dupa fiecare. Se adauga kefirul, apoi jumatate din amestecul de faina, mestecand dupa fiecare adaugare, apoi piureul de capsuni, restul de faina si vanilia, amestecand dupa fiecare amestec, pana cand totul este bine omogenizat, fara sa bateti prea tare. Incorporati si capsunile tocate din cateva miscari, apoi umpleti 3/4 formele pregatite. Coaceti in cuptorul incins pentru 20-22 de minute, cand o scobitoare introdusa in una din cupcakes iasa afara curata. Nu coaceti prea mult cupcakes-urile sa nu le uscati.
Lasati-le sa se raceasca in forma cateva minute, scoateti-le si lasati-le sa se raceasca complet inainte de decorare.
Crema de ganache de ciocolata alba si lychee
Nota: crema este de ajuns pentru doua ture de cupcakes
150 gr ciocolata alba tocata
2 cups (480 ml) frisca lichida neindulcita
1 cup (aprox 200 gr) mascarpone
15 fructe lychee proaspete sau din compot
2 linguri de zahar pudra
Faceti ganache-ul de ciocolata alba: topiti pe bain marie (intr-un bol deasupra unui vas in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa) ciocolata alba si frisca lichida pana cand ciocolata este bine topita. Strecurati amestecul si lasati-l sa se raceasca in frigider 5-6 ore sau peste noapte (in cazul in care compozitia nu este foarte rece, frisca nu se va bate).
Dati prin blender sau robot fructele de lychee si strecurati. Dati deoparte sucul.
Bateti ganache-ul rece la viteza mare pana cand incepe sa se intareasca. Adaugati mascarpone si bateti sa se incorporeze, apoi zaharul si sucul de lychee, bateti pana cand totul este uniform.
Decorati cupcakes-urile reci si savurati.
Strawberry Cupcakes with Lychee White Chocolate Ganache (adapted after Sprinkle Cupcakes)
Ingredients:
~about 15 cupcakes~
1 ½ cups flour
1 tsp baking powder
¼ tsp salt
1 stick butter at room temperature
1 cup sugar
1 egg + 2 egg whites
¼ cup kefir or milk
1/3 cup strawberry puree*
1 tsp vanilla extract
½ cup diced fresh strawberries
*For the strawberry puree, process in the blender or food processor about ¾ cup fresh or frozen and defrosted strawberries.
Preheat the oven at 350F. Prepare and line a muffin tray.
Sift together the flour, baking powder and salt. Set aside.
Beat the butter and sugar until well blended and creamy. Add the egg and the egg whites, one at a time, beating after each addition. Add one at a time the kefir, half of the flour, strawberry puree, the other half of the flour and the vanilla, stirring after each addition. Do not over mix. Incorporate the diced strawberries. Fill the prepared pan ¾ high and bake in the preheated oven for 20-22 minutes, until a toothpick inserted in the middle of one of the cupcakes comes out clean. Let the cupcakes cool in the pan for few minutes, remove and let cool completely before frosting.
Lychee and White Chocolate Ganache Topping
Note: the topping recipe is enough for 30 cupcakes.
150 grams white chocolate
2 cups heavy cream
1 cup mascarpone
15 lychees, fresh or in juice
2 tbsp powder sugar
Make the white chocolate ganache: over a double boiler, melt the white chocolate and heavy cream. Strain and let cool in the fridge for 5-6 hours or overnight (if the composition is not cool enough, it will not beat).
Puree in the blender the lychee, strain and set aside the juice. Beat the ganache on high speed until stiff peaks form. Add the mascarpone, beat to incorporate, them the sugar and lychee juice and beat until smooth.
Decorate the cupcakes and enjoy!
June 13, 2012
Salata cu bulgur, caise uscate si seminte de pin/ Dried apricots, pine nuts and bulgur salad
Please scroll down for recipe in English
Asta e... am comis-o! Postez o fotografie in care lipseste un ingredient. E cam greu sa te concentrezi la mancare cand se intampla lucruri. Unele bune, unele rele, care te dau peste cap.
Am facut salata si am luat din ea la servici, unde am constat ca ii lipseste ceva: menta! Am venit acasa, am adaugat menta la restul de salata, am facut poze (multumesc Ligia ca mi-ai tinut de furculita), apoi am constat ca am uitat sa pun branza. Acum salata este dusa, imi place cum au iesit pozele, asa ca va prezint reteta.
Sa nu uitati branza. Si nici menta, este ingredientul cheie!
Ingrediente:
1/2 cup (50 gr) seminte de pin
1/2 lingurita coriandru macinat
3 linguri de ulei de masline
1 ceapa medie tocata
1/2 lingurita sare
piper dupa gust
1/2 cup (65 gr) caise uscate tocate
1 cup (170 gr) bulgur (mediu, poate fi inlocuit cu couscous)
1 cup (240 ml) apa
1 legatura mare patrunjel, tocat
5 frunze de menta, feliate subtire
aprox 4 oz (100 gr) feta sfaramata
Intr-o tigaie uscata prajiti semintele de pin pe foc mediu, scuturand des tigaia pana cand se rumenesc usor. Intre timp, adaugati in tigaie si coriandrul. Scoateti tot continutul tigaii intr-un bol si dati deoparte. Stergeti tigaia cu un servetel, nu este nevoie sa o spalati.
Incingeti uleiul si caliti ceapa pe foc mediu pana cand incepe sa se inmoaie si sa se rumeneasca usor. Intre timp, puneti bulgurul intr-o sita si clatiti-l bine in apa fierbinte. Scurgeti-l si dati-l deoparte. Adaugati in tigaie sarea, piperul, caisele uscate, bulgurul scurs si apa. Aduceti la fiert, opriti focul, acoperiti cu capac si lasati sa se abureasca 10 minute.
Cand este gata, amestecati in salata semintele de pin, patrunjelul, menta si branza feta. Mestecati bine si serviti rece sau la temperatura camerei.
Ingredients:
1/2 cup pine nuts
1/2 tsp ground coriander
3 tbsp extra virgin olive oil
1 medium onion, chopped
1/2 tsp salt
fresh ground pepper, after taste
1/2 cup chopped dried apricots
1 cup bulgur (medium grain)
1 cup water
1 big handful chopped parsley
5 mint leaves, chiffonade
about 4 oz crumble feta
In a dry pan toast the pine nuts over medium heat, shaking the pan very often, until the pine nuts are golden brown. Meanwhile, add the coriander over the pine nuts. Remove all content of the pan in a bowl and set aside. Wipe the pan with paper towel, there's no need to wash it.
Add the oil in the pan and saute the onion until translucent. While the onion is sauteing, put the bulgur in a strainer and run it in hot water. Drain and set aside. When the onions are ready, add in the pan: the salt, pepper, dried apricots, drained bulgur and the water. Bring to a boil, turn off the heat, cover with the lid and let steam for 10 minutes.
Mix in the toasted pine nuts, parsley, mint and feta. Toss well.
Serve at room temperature or cold.
Enjoy!
June 12, 2012
Sugiuc cu seminte de in/ Flax Seeds Brittle
Please scroll down for recipe in English
Un sat in Lunca Dunarii. Un sat pe care l-am vizitat cand aveam 5 ani ca o mica domnisoara de onoare, apoi, dupa multi ani, in vizita la bune prietene. Prietene din cele iti amintesti si prima clipa in care le-ai intalnit, apoi nu le vezi cu anii, dar atunci cand le revezi e ca si cum v-ati despartit doar cu cateva zile in urma.
Eu si mama la nunta matusii mele in 1981
Un sat luat de ape si stramutat din locul lui. Un sat in care am mancat prima data sugiuc. Mi-am amintit de el cand am vazut "brittle"-ul american. Sugiucul este o bomboana de caramel cu seminte de in, pe care am condimentat-o cu putin coriandru. Numai cateva ingrediente fac o varianta mai sanatoasa pentru copii si adulti, si cu greu te poti opri numai la o singura bucata.
Si mi s-a potrivit perfecta pentru provocarea Andreei (Andie's Veggies) din luna iunie la Dulce Romanie, unde unul din ingredientele propuse de Andreea este caramelul.
Ingrediente:
1 cup (200 gr) zahar
2 linguri apa
1/2 cup (80 gr) seminte intregi de in
1 lingurita coriandru macinat
Pregatiti o tava mare tapetata cu hartie de pergament.
Puneti zaharul si apa intr-o craticioara medie la foc mediu. Se poate mesteca ocazional cu o spatula de silicon. Lasati zaharul sa se caramelizeze pana cand capata o culoare auriu inchis. Nu il lasati sa se inchida prea mult la culoare.
Opriti focul, adaugati coriandrul si semintele de in, mestecati si turnati amestecul in tava pregatita. Intindeti-l cu spatula intr-un strat subtire de aprox 1/2 cm. Lucrati cu grija, amestecul este foarte fierbinte!
Lasati sa se raceasca cel putin 30 de minute. Rupeti in bucati si savurati!
Bucatile se pot pastra intr-un recipient inchis 1-2 saptamani.
Ingredients:
1 cup sugar
2 tbsp water
1/2 cup whole flaxseeds
1 tsp ground coriander
Prepare one large sheet pan lined with parchment paper.
Place the sugar and water in a saucepan over medium heat. You can stir occasionally with a silicon spatula, let the all the sugar melts and caramelizes, until reaches a nice amber color. Do not let it darken too much.
Turn off the heat, add the flaxseeds and coriander, stir, then pour the mixture on the prepared pan and spread it with the spatula 1/4 inch thick. Be careful, the mixture is very hot.
Let cool completely for at least 30 minutes. Break in pieces and enjoy!
June 10, 2012
Mini-Cupcakes "Limonada de capsuni"/ Strawberry Lemonade Mini Cupcakes
Please scroll down for recipe in English
Din nou limonada, de data aceasta sub alta forma. Aveam de mult ideea combinatiei limonada cu capsuni, iar acest inceput de vara s-a simtit timpul perfect de a pune combinatia in niste cupcakes. Au rezultat aceste mici imbucaturi racoroase, cu aroma de capsuni si usor acrisoare, asa cum o limonada ar trebui sa fie.
Ingrediente
~48 mini cupcakes~
Cupcakes (adaptata dupa Cupcakes de lamaie cu bezea):
1 1/2 cups (150 gr) faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
3 oua
1/2 cup (120 ml) kefir
1/4 cup (60 ml) zeama de lamaie
coaja rasa de la o lamaie
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregatesc 2 tavi de mini muffins cu hartii.
Nota: Compozitia a ajuns pentru 4 tavi de mini-muffins, si a fost nevoie sa coc a doua tura. Puteti coace compozitia in forme de muffins obisnuite si mariti usor timpul de coacere.
Se amesteca si se cerne faina impreuna cu praful de copt si sarea. Se dau deoparte.
Se bate bine untul si zaharul pana cand sunt crema. Se adauga ouale unul cate unul, batand dupa fiecare adaugare. Se adauga kefirul, zeama de lamaie si coaja de lamaie, batand usor, apoi se adauga amestecul de faina, mestecand pana cand totul este bine incorporat, fara sa bateti prea mult. Se umplu formele pregatite pe 3/4. Se coc in cuptorul incins pentru 18-20 minute, cand o scobitoare introdusa in mijlocul uneia din cupcakes iasa afara curata. Se lasa sa se raceasca in forme cateva minute, se scot si se lasa sa se raceasca complet inainte de decorare.
Crema de mascarpone si capsuni:
1 cup (230 ml) frisca lichida neindulcita
1 cup (230 ml) mascarpone
1 cup (230 ml) piure de capsuni (capsuni curatate de codite si procesate in blender)
1 cup (cana) zahar pudra, sau dupa gust
coaja rasa de la o jumatate de lamaie
*optional puteti adauga 1 lingura de Limoncello (lichior de lamaie) sau Cointreau (lichior de portocale)
In bolul de la mixer se pune frisca lichida si mascarpone si se bat la viteza mare pana cand incep sa se intareasca, apoi se adauga zaharul pana cand este incorporat si crema este tare. Se adauga capsunile, coaja de lamaie si limoncello (daca folositi) si se mai bate putin pana cand totul este omogen.
Se decoreaza cupcakes-urile reci. Folositi un varf cu deschidere mare, bucatelele de capsuni se vor intepeni in varful stea.
Ingredients
~48 mini cupcakes~
Cupcakes (adapted after Lemon Meringue Cupcakes)
1 ½ cups flour
1 tsp baking powder
½ tsp salt
1 stick butter
1 cup sugar
3 eggs
½ cup kefir or buttermilk
¼ cup fresh squeezed lemon juice
the zest from ½ lemon
Preheat the oven at 350 Fahrenheit. Prepare and line two mini muffin trays.
Note: the mixture is enough for 4 mini-muffin trays; you may need to bake a second round.
Sift together the flour, baking powder and salt. Set aside.
Cream the butter and sugar together. Add the eggs, one at a time, beating after each addition. Add the kefir, lemon juice and lemon zest, mixing to incorporate, and then add the flour mix. Stir until smooth, don’t over mix. Fill ¾ high the prepared pan(s). Bake in the preheated oven for 18-20 minutes, until a toothpick inserted in the middle of one of the cakes comes out clean. Let cool in the pan for few minutes, remove and let cool completely before decorating.
Mascarpone and strawberry topping:
1 cup heavy cream
1 cup mascarpone
1 cup strawberry puree (cleaned and hulled strawberries pureed in the food processor)
1 cup powder sugar (or after taste)
the zest from one lemon
*optional you can add 1 tbsp of Limoncello (lemon liqueur) or Cointreau (orange liqueur)
In the bowl of the standing mixer add the heavy cream and mascarpone. Beat on high speed until soft peaks start to form. Add the sugar and beat again until stiff peaks. Add the strawberry puree, lemon zest and liqueur (if using) and beat just until incorporated.
Decorate the cupcake using a large tip. The little pieces of strawberry will get stuck in a star tip.
Enjoy!
June 09, 2012
Limonada de lamai verzi cu capsuni si rubarba/ Strawberry and Rhubarb Limeade
Please scroll down for recipe in English
Intr-o nota marina si usor patriotica va prezint ceva care sa va racoreasca vara asta, fie ca mergeti la plaja sau la un picnic intre prieteni. Culoarea si mai ales aroma vor face furori :)
Rubarba (rubarbar) este o planta mai putin cunoscuta in Romania, cel putin eu am auzit de ea numai dupa ce m-am mutat in State. Cand am cumparat-o prima data a ajuns dupa o saptamana la gunoi pentru ca nu am stiut ce sa fac cu ea. Are un gust acrisor si aromat, se imbina bine cu capsunile si zaharul. Am gasit un link unde s-a scris mai multe despre ea aici. De la rubarba se consuma numai tulpinile, de culoare verde cu vene rosii.
Vara trecuta faceam Limonada cu zmeura.
Ingrediente (adaptata dupa A Thought for Food):
3 cups (400 gr) rubarba taiata cuburi
2 cups (cani) capsuni taiate jumatati
2 cups (400 gr) zahar
4 bucati de ghimbir proaspat curatat de coaja
zeama de la 7 lamai verzi
apa
Se pun la fiert rubarba, capsunile, zaharul si 1 litru de apa. Se fierb 20-25 min, se opreste focul, se pun bucatile de ghimbir si se lasa sa se raceasca 1-2 ore pana cand ajunge la temperatura camerei. Se strecoara si se pastreaza siropul (siropul se poate pastra 2-3 zile la frigider).
Se pune siropul strecurat intr-o cana mare, se adauga zeama de lamai verzi si se completeaza cu apa pana la 2 litri. Se mesteca. Se serveste rece sau cu gheata, decorat cu felii de lamai verzi sau capsuni.
Ingredients (adapted after A Thought for Food):
3 cups (about 1 lb) rhubarb
2 cups strawberries, halved
2 cups sugar
4 pieces fresh ginger, peeled
the juice of 7 limes
water
In a large pot, over medium heat, bring to a boil the rhubarb, strawberries, sugar and 4 cups of water. Let simmer 20-25 minutes. Turn the heat off, add the ginger and let cool down 1-2 hours until it reaches room temperature. Strain and reserve the syrup (the syrup can be kept in the fridge 2-3 days).
Place the syrup in a large pitcher, add the lime juice and water to reach 2 quarts. Stir. Serve cooled or over ice, decorated with lime or strawberries slices.
Enjoy!
Subscribe to:
Posts (Atom)