April 27, 2011

Tzatziki



Tzatziki este un sos grecesc, din castraveti si iaurt. Este o reteta simpla, iar variatiile sunt minime. Grecii il mananca cu orice: pui, miel sau porc. Reteta mea este luata de la prietena mea Giota, eu i-am pus putin mai mult usturoi :) Foarte racoritor, bun si sanatos, il puteti servi chiar si numai cu cateva legume pe gratar.

Am vrut sa postez mai demult reteta, dar am avut o mare problema: cum sa faci o poza delicioasa la o chestie alba... :) Uite ca mi-a venit si inspiratia!

Ingrediente:

2 castraveti englezesti mari (din cei in folie, sau 5 castraveti, daca folositi castraveti obisnuiti)
aprox 400 gr iaurt grecesc gros
1-2 catei de usturoi pisati bine (sau dati pe razatoare)
2-3 linguri ulei de masline
zeama de lamaie dupa gust (1-2 linguri)
sare dupa gust

Castravetii se curata de coaja. Daca au seminte mari, se taie pe jumatate pe lungime si cu varful unei lingurite se scot semintele. Daca semintele sunt foarte mici, nu va mai deranjati.
Se dau castravetii pe razatoarea mare. Se storc de apa in maini, si se dau deoparte.

Daca nu aveti iaurt grecesc, puteti folosi iaurt normal strecurat intr-o sita si tifon sau servet de bucatarie, peste noapte in frigider. Mai multe detalii despre iaurt aici.

Se amesteca iaurtul cu castravetii, usturoiul, uleiul de masline si se potriveste de sare si zeama de lamaie.
Se poate adauga putin oregano uscat sau menta uscata.

Pofta buna!

April 24, 2011

Paste orzo cu legume la cuptor/ Orzo with roasted vegetables



Cand am vazut saptamanile trecute aceasta reteta la Ina Garten "Barefoot Contessa", am stiut imediat ce o sa fac pentru garnitura la mielul de Paste. Imi plac foarte mult legumele la cuptor, vinete, ardei, ceapa, sunt un deliciu. Le-am mai folosit in Couscous cu vinete si ardei copti si in Ratatouille si am stiut ca o sa fie un succes. Dressingul cu lamaie este binevenit sa complimenteze dulceata cepei coapte si a vinetelor.

Pastele orzo sunt niste paste micute, iar nefierte seamana cu boabele de orez. Se pot inlocui cu orice paste micute, si chiar putin mai mari. Cred ca ar fi interesanta combinatia de legume coapte cu couscous sau cu bulgur.

Pastele cu legume sunt o garnitura perfecta pentru petreceri la iarba verde sau picnicuri, sunt delicioase atat calde cat si reci. Nu va sfatuiesc sa va apucati de ele in mijlocul verii, pentru ca va fi extrem de cald in casa cu cuptorul atat de fierbinte pentru o perioada asa de lunga :)

Reteta Inei mentiona si seminte de pin adaugate pastelor, care sunt convinsa ca sunt super bune , dar am avut o experienta putin neplacuta cu semintele de pin saptamanile trecute: am avut un gust amar in partea din spate a gurii, care a disparut in 1-2 zile. Saptamana care a urmat a revenit gustul amar, mult mai pronuntat, chiar deranjant, care se accentua cand mancam ceva dulce. Neavand alte simptome, am crezut ca este de la sfecla rosie, cu care m-am jucat pentru cupcakes, dar cautand pe internet am aflat ca mai multe persoane au avut acest gust amar si toate mancasera seminte de pin, dintr-o specie crescuta in China, care sunt mai scurte si mai bombate. Nu se stie cauza, dar este foarte ciudat si mai astept cateva saptamani bune pana cand sa le incerc din nou :)

Ingrediente:


1 cana de paste
1 vanata medie taiata bucati mari (inclusiv coaja)
1 ceapa rosie mare taiata bucati mari
1 ardei gras rosu taiat bucati mari
1 ardei gras galben taiat bucati mari
2 catei de usturoi feliati
1/3 cup (80 ml) ulei de masline
1 lingurita sare
piper dupa gust

Se incinge cuptorul la mare 220 grade Celsius (425 Fahrenheit).

Se amesteca bine legumele cu uleiul, sarea si piperul. Se pun intr-un singur strat intr-o tava intinsa (tapetata cu foile de aluminiu pentru a se curata mai usor). Se baga in cuptorul incins pentru 40 minute.

Cat timp legumele sunt la cuptor, se pune o oala cu apa la fiert (aprox 1,5 - 2 litri). Cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga pastele si se fierb 7-8 minute, pana cand sunt patrunse, dar sa isi pastreze forma.

Se scurg si se amesteca cu legumele coapte si tot continutul tavii. Se toarna deasupra dressingul si se lasa cateva minute sa se intrepatrunda aromele.

Pentru dressing:

1/3 cup (80 ml) ulei de masline
1/3 cup (80 ml) zeama de lamaie
1 lingurita de sare
piper dupa gust
1/2 lingurita chimen macinat

Se amesteca toate ingredientele pentru dressing bine cu telul.

Ca garnitura, se poate adauga branza feta taiata cubulete (aprox 100 gr), ceapa verde, busuioc sau menta tocate, seminte de pin coapte (1/4 cana).

Pofta buna!

Miel pe gratar, marinat in lamaie, miere si menta/ Grilled lamb, marinated in lemon, honey and mint



Dulce Romanie a ajuns in aprilie la Cluj, de unde Mimi si Bucate pe alese ne-a propus sa gatim cu miel si miere. Mielul a fost potrivit pentru sarbatoarea Pastelui, mierea a fost putin mai dificil de incorporat.

Nu sunt o mare mancatoare de miel, si imi place de obicei pe gratar. Nu imi place nici branza de capra, desi imi place textura si cremozitatea, nu pot sa trec peste acel miros. Cand eram copii mancam branza de capra si beam lapte proaspat, si nu imi amintesc sa fi mirosit... 

Cum spuneam, nu mananc miel asa des, dar de Pasti imi place sa gatesc miel. Marinata de lamaie si ierburi o face suculenta, ii da o aroma si o fragezime extraordinara. Reteta este adaptata dupa Wolfgang Puck si merita incercata.

Mielul l-am servit cu ceapa verde pe gratar, Paste orzo cu legume la cuptor si sos tzatziki, retetele in posturile urmatoare.

Am cumparat o bucata destul de mare de sold de miel, pe care baiatul de la macelarie mi-a feliat-o, cu os cu tot, in felii groase de aprox 1,5 cm. Carnea mai poate curata felii de pe os, cum am facut anul trecut. Mai multa munca, dar daca aveti posibilitatea, rugati pe cei de unde cumparati carnea sa v-o felieze.

Acum astept si retetele fetelor, pentru ca mai am miel si caut inspiratie :)


Ingrediente:

carne de miel (7-8 felii)
1/2 cup (120 ml) ulei de masline
1/2 cup (120 ml) zeama de lamaie
1/2 cup (120 ml) vin (eu am folosit alb, dar si rosu este foarte bun)
1/4 cup (60 ml) miere
2 linguri de rozmarin proaspat tocat
3 linguri de menta proaspata tocata
4 catei de usturoi tocati
1 lingurita sare
piper dupa gust

Amestecati uleiul de masline, zeama de lamaie, vinul, mierea, ierburile, usturoiul, sarea si piperul. Mestecati sa se topeasca sarea. Dati fiecare felie prin marinata, asezatile intr-un bol (eu am avut o cutie de plastic cu capac), iar la sfarsit turnati restul de marinata peste. Acoperiti si dati la frigider cel putin 4 ore sau peste noapte. Eu am rotit carnea dupa cateva ore, cea de sus am pus-o deasupra si invers, sa se marineze in mod egal.

Incingeti bine gratarul. Scoateti feliile de carne din marinata, lasati usturoiul si ierburile pe carne si aruncati restul de marinata.

Coaceti feliile de miel pe gratarul incins, pe foc mediu, cam 4-5 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc (depinde daca va place mai in sange sau mai bine facut).



Pentru Ceapa verde pe gratar, curatati ceapa, presarati cu putina sare si piper si stropiti cu ulei de masline. Coaceti pe gratar la foc mic-mediu pana cand se rumeneste. Este o delicatesa!

La sfarsit, ii multumesc sotului care s-a ocupat de gratar, in timp ce eu am pregatit restul :)


Adaugare ulterioara: reteta a participat la editia din Aprilie a "Cea mai buna reteta a ta" a lui Spicie Foodie.

April 22, 2011

Ouă de Paşte colorate natural/ Easter eggs with natural dye



Îmi amintesc, copil fiind, mulţimea de ouă roşii colorate cu vopsea de lână, în ceaune mari. Apa colorată era păstrată până în duminică Paştelui, şi trebuia să ne uităm în ea după ce veneam de la biserică, să fim îmbujoraţi în obraji tot anul :) Şi apoi apa trebuia aruncată peste grădina în care creşteau flori, nu la gunoi. Câteodată o ajutam pe mamaie, şi adunam pe lângă garduri frunze de forme diferite, le puneam pe ouă şi le înveleam în ciorap, să rămână forme frumoase pe ouă. O bătrânică rudă le încondeia cu ceară, ştiu şi acum cum arată instrumentul de încondeiat, iar când aveam un ou frumos încondeiat, nu îl spărgeam, ci îl păstram tot anul.


Mutată departe, am colorat ouă în fiecare an, cu vopsea chimicală. Anul ăsta mi-am propus să încerc să le colorez natural. Adio aragaz stropit, vopsea peste toată bucătăria, miros de oţet şi vopsea până şi în nas :)

Pentru inspiraţie am avut revista Food Network, "Pasiunile Alinei" şi "Serious Eats". Pentru roşu am folosit foi de ceapă roşie, pentru galben am folosit turmeric, iar pentru indigo deschis am folosit afine congelate. Am încercat săptămâna trecută să fierb ouă în apa în care am fiert sfecla, însă nu s-au colorat roşu, ci un maro destul de urât. Culorile care au rezultat nu sunt perfecte, roşul cu foi de ceapă este mai degrabă un cărămiziu, dar cred că sunt drăguţe şi merită încercat.

Începeţi cu ouă albe, spălate cu puţin detergent de vase, limpezite şi uscate. Se pun ouăle într-o crăticioară, se acoperă cu apă rece. Se pun pe foc mediu, şi se lasă 8-10 minute din momentul în care încep să fiarbă. Am folosit câte 6-7 ouă pentru fiecare culoare (familia noastră e mică, iar pisicul nu mănâncă ouă:))

Mutaţi ouăle în boluri strâmte şi înalte, ca lichidul să acopere complet ouăle.

Pentru culoarea roşie, aveţi nevoie de foile uscate de la 7-8 cepe roşii (când am fost la magazin, am adunat din grămada cu cepe şi foi uscate, oricum magazinul le aruncă). Se pun foile într-un litru de apa şi se lasă peste noapte. Se pun pe foc mediu şi se lasă să fiarbă aprox 40 de minute, până când apa scade la jumătate. Se adaugă o lingură de oţet, se strecoară şi se pun peste ouăle fierbinţi, şi se lasă 2-3 ore.

Pentru culoarea galben, se pun la fiert 2 căni de apă, se adaugă 2 linguri de turmeric şi 1 lingură de oţet. Se lasă să dea într-un clocot, şi se mestecă să se dizolve turmericul. Se toarnă peste ouăle fierbinţi şi se lasă 1-2 ore.

Pentru culoarea indigo deschis, se pun la fiert 2 căni de apa cu 1/2 cană afine congelate şi se lasă să fiarbă 15 minute. Se strecoară, se adaugă 1 lingură de oţet şi se toarnă peste ouăle fierbinţi. Se lasă 3-4 ore.

Pentru luciu, după ce se răcesc şi se usucă, ouăle se pot unge cu o cârpă îmbibată cu ulei sau untură.

*Nota adaugata ulterior: cred ca trebuia sa adaug si sare odata cu otetul, pentru a ajuta la accentuarea culorii. Adaugati 1 lingura de sare odata cu otetul.
Puteţi folosi varză roşie pentru o culoare frumoasă albastră, cum am văzut la Alina. Iar pentru culoarea verde, aş adăuga în apa de la varza roşie 1 sau 2 linguri de turmeric :) Merită reţinut.

Nu uitaţi să trimiteţi preparatele cu miel de Paşte la Dulce Românie. În aprilie, Mimi de la Bucate pe Alese ne-a provocat să gătim cu miel şi/sau miere. Abia aştept să văd ce bunătăţi au pregătit fetele! :)


Va doresc tuturor un Paşte binecuvântat, plin de lumină şi flori!

April 18, 2011

"Ulcele" cu crema de cafea/ Coffee pots de creme



"Ulcele" sau cescute, mi s-a parut o traducere mai draguta decat "oale". Si nu e importanta oala, e important ce e in oala :) Numele vine de la vasele in care crema este facuta, foarte dragute si scumpe de altfel. Asa ca eu le-am facut in cesti de cafea, la fel de dragute si mai ieftine (aici este o colectie draguta, in caz ca vrea cineva sa imi faca cadou :))) uite cat de frumusele sunt si astea, dar nu va uitati va rog la pret :)).

Reteta am gasit-o pe site-ul FoodNetwork, cand cautam... nu mai stiu ce cautam :). Cu specificarea "cafea turceasca", apartine unei cititoare a revistei, care a castigat concursul cu tema: cafea. Pentru ca imi place cafeaua, si mi-a placut ideea de frisca si fistic deasupra, am incercat-o si a iesit minunata. Reteta initiala specifica aromatizarea cremei cu cardamom (1/3 cup bucati zdrobite), dar eu am pus numai 1 lingurita de cardamom praf, care a aromat frisca lichida, dar dupa ce am amestecat-o cu cafea s-a pierdut. In mod sigur voi folosi mai mult cardamom data viitoare.

Frisca si crema de cafea se completeaza reciproc, fisticul dandu-i un pic de "rontaiala", rezutand un desert delicat pentru o duminica dupa amiaza relaxanta cu fetele, sau cu oricine doriti sa o impartiti :)

*Nota: Carmen si-a exprimat ingrijorarea ca nu cumva sa se sparga cestile in cuptor. M-am gandit si eu la asta, dar postul lui Megi cu crema de ciocolata m-a incurajat. Daca respectati instructiunile cu baia de apa, cestile vor fi in siguranta :)

Ingrediente:

400 ml (1 2/3 cups) frisca lichida neindulcita (heavy cream)
1 lingurita cardamom praf
4 galbenusuri la temperatura camerei
un praf de sare
100 gr (1/2 cup) zahar
2 lingurite ness
1/2 lingurita vanilie

Pentru decor
1/2 cana frisca lichida batuta bine cu 1 lingura de zahar pudra
fistic macinat mare

Se incinge frisca lichida intr-o craticioara pe foc mediu, pana cand incepe sa faca bule pe margine. Se opreste focul, se adauga cardamom-ul, se acopera si se lasa 30 minute.

Se incinge cuptorul la 160 de grade Celsius (325 Fahrenheit). Se pune la fiert o craticioara cu apa.
Se aranjeaza 4 cesti de cafea intr-o tava mai inalta, si se poate pune un servet sub cesti pentru a preveni alunecarea.

Frisca lichida se strecoara de cardamom si se pune iar pe foc sa se incinga. Se adauga zaharul si se mesteca sa se dizolve, se lasa pana cand incepe sa fiarba.
Se amesteca bine galbenusurile cu praful se sare, apoi mestecand continuu se adauga frisca lichida fierbinte, pana cand este incorporata. Se adauga nesul si vanilia, mestecand sa se topeasca, iar acum se poate strecura pentru a retine orice nu este bine incorporat.

Se toarna usor crema lichida in cesti (eu am adunat spuma de deasupra cu lingurita). Se toarna apa fierbinte in tava, iar apa ar trebui sa ajunga cam la jumatatea exterioara a cestilor. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se introduce cu multa grija in cuptorul incins. Se coace 35-40 minute. Se scoate din nou cu multa grija si se lasa sa se raceasca in tava. Se pot pastra la frigider acoperite cu folie de plastic, sau se pot servi la temperatura camerei, neaparat cu frisca si fistic.

Pofta buna!

April 17, 2011

Salata a la Ceasars Palace/ Ceasars Palace inspired salad



Las Vegas... orasul pacatelor si al luminilor. Nu am sa uit niciodata cum conducand noaptea prin desert spre Las Vegas, eu atipisem putin si sotul m-a trezit sa vad din negura desertului un ocean de lumini: fantastica priveliste. Si Vegasul nu este numai orasul cluburilor, show-urilor si cazinourilor, este si orasul minunatelor restaurante si a bucatarilor celebri. Am "gustat" foarte putin din el, numai doua jumatati de zi, dar a fost de ajuns sa vreau sa ma intorc din nou. Pana atunci insa, prietena mea Mariya mi-a adus din Vegas o idee de salata pe care a mancat-o la bufetul hotelului Ceasars Palace si un pachetel cu alune trase in ciocolata de la Jean Philippe Patisserie. In poza este fantana de ciocolata care vine din tavan pana in podea :)



Ca o mentiune, in majoritatea salatelor de pe blog, rucola se poate inlocui cu verdeturi amestecate, spanac, salata verde. Salata de la Ceasars Palace nu am vazut-o, ci am facut-o din povestiri, iar eu i-am adaugat migdale prajite, care s-au potrivit de minune. Pentru un pranz usor, incercati aceasta salata dulce acrisoara si delicioasa :)

Ingrediente:

2 maini bune de rucola
8-10 rosii cireasa taiate jumatati
1/4 ceapa rosie feliata foarte subtire
2 linguri merisoare uscate
4 caise uscate feliate subtire
2-3 linguri fulgi de migdale prajite*

* Pentru a praji migdalele, se pun intr-o tigaie uscata pe foc mic, scuturandu-se des pana cand se rumenesc.

Se amesteca toate ingredientele si se drege cu vinegreta cu miere si otet balsamic.

Vinegreta cu miere si otet balsamic:

4 linguri de miere
3 linguri mustar
3 linguri otet balsamic
4 linguri ulei de masline extra virgin
sare si piper proaspat macinat

Se amesteca mierea cu mustarul, otetul balsamic, putina sare si piper. Se bat cu telul si se incorporeaza uleiul putin cate putin batand in continuu. Dressingul ramas poate fi pastrat si cateva saptamani in frigider (nu prea are ce sa se strice).

Si in loc de incheiere: VEGAS BABY!!!

April 14, 2011

A fi sau a nu fi rosu/ To beet or not too beet



A trecut deja un an de cand m-am apucat sa "umblu prin lume" cu blogul meu. Si multe s-au mai intamplat de atunci... am postat peste 150 de retete, multe dintre ele personale, mi-am imbunatatit foarte mult fotografiile, si am cunoscut persoane minunate, care ma viziteaza si imi incurajeaza munca, dandu-mi energie sa continui. De Craciun, reteta mea "de suflet", Fursecuri cu untura, care este cea mai populara dintre toate retetele, au figurat pe site-ul cookingchanneltv.com, pe langa prajiturele celebrilor Jamie Oliver, David Rocco si Laura Calder. Am acumulat o colectie impresionanta de salate, si sper sa inspir cu salatele mele, pentru ca am observat ca din pacate pentru romani salatele inseamna paste, cartofi si maioneza.
Am invatat multe despre fotografie (fara a fi pe departe perfecta), despre lumina si compozitie. Si stiu ca mai am multe de invatat si experimentat. Blogul meu are 82 de followers si 40 de abonati pe e-mail, si am ajuns la 10.000 de vizite in luna martie. Cred ca este minunat, si vreau sa va multumesc tuturor celor care veniti si reveniti aici. Sper sa va inspir si sa aflati lucruri noi.

In ultimele 2 saptamani am experimentat cu cupcakes, si nu orice fel de cupcakes, ci "catifea rosie". Initial culoarea rosie a prajiturii a venit de la o reactie chimica intre pudra de cacao si bicarbonatul de sodiu. Se pare ca nu se mai produce felul acela de pudra de cacao, si acum prajitura isi ia culoarea din colorant alimentar.

Am inceput cu o reteta clasica, cu colorant alimentar, si am folosit ulei. Prajiturile au fost bune, dar uleiul le-a intarit putin, si nu au fost prea "catifelate". Asa ca a trebuit sa incerc si cu unt, care intradevar le-a facut pufoase si moi, iar crema de branza este minunata.

Dar cum nu ma impac foarte bine cu chimicalele in mancare, am vrut sa incerc si o reteta mai naturala, care foloseste sfecla rosie pentru a colora prajitura. Prima reteta pe care am incercat-o a fost departe de a fi rosie, ci mai mult ciocolatie. Am cautat atunci alte retete pe internet, si pe "Bitter Sweet" am aflat ca bicarbonatul de sodiu innegreste. Si am incercat reteta a doua, care a iesit rosie. Un rosu mai caramiziu decat rosul artificial, dar sigur rosu. Si atunci m-am gandit sa incerc o varianta cu ou si unt maroniu, in care am pus otet. Se pare ca si otetul are proprietatea de a innegri (daca e cineva mai expert in chimie, va rog ajutati :) pentru ca am incercat sa colorez si oua in apa de la sfecla si am adaugat si otet, rezultat: o culoare maro oribila). Toate variantele prajiturii cu sfecla au iesit foarte bune la gust, umede si faramicioase. Ceea ce ramane este sa tot incercam :)

Pentru crema am incercat doua variante, iar ambele au fost minunate, complimentand prajiturelele clasice, si pe cele cu sfecla rosie.



Cupcakes Catifea Rosie (varianta clasica de la Joyofbaking.com)

125 gr faina (1 1/4 cups)
un praf de sare
1 lingura de cacao
57 grame unt la temperatura camerei (1/2 stick)
150 grame zahar (3/4 cups)
1 ou
1 lingurita vanilie
120 ml (1/2 cup) kefir sau lapte amestecat cu 1 lingurita otet si lasat sa stea 10 minute
1 lingura de colorant alimentar rosu
1/2 lingurita otet de vin alb
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu (baking soda)

Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregateste cu hartie o tava de 12 muffins.

Intr-un bol se cerne impreuna faina, cacaoa si sarea.
Se bate untul cu zaharul, se adauga oul si se bate spuma. Se amesteca laptele cu otet sau kefirul cu colorantul alimentar si se adauga impreuna cu vanilia peste ou si unt. Se incorporeaza, apoi se adauga amestecul de faina si se incorporeaza si el.

Intr-un paharel se amesteca bicarbonatul de sodiu cu otetul si se lasa sa faca spuma, apoi se incorporeaza si el in aluat (dupa ce ati pus bicarbonatul, nu lasati aluatul sa stea afara, trebuie bagat repede in cuptor). Se umplu formele de muffins si se baga in cuptorul incins pentru 18-20 minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese afara curata. Se lasa sa se raceasca, apoi se decoreaza cu crema.



Cupcakes Catifea Rosie cu sfecla (varianta Bitter Sweet)

1 1/4 cups (125 gr) faina
1 cup (200 gr) zahar
2 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
1 cana (230 ml) sfecla rosie piure*
1/3 cup (80 ml) ulei de floarea soarelui
1/4 cup (60 ml) zeama de lamaie
1 lingurita vanilie

* Pentru Piureul de sfecla, se curata o sfecla si se taie bucati potrivite, se pun intr-o cratita si se acopera cu apa. Se lasa sa fiarba 40-50 minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se pun bucatile de sfecla in blender cu apa in care au fiert, si se fac de consistenta piureului, dar care curge.

Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregateste cu hartie o tava de 12 muffins.

Intr-un bol se amesteca faina, cacaoa, praful de copt si sarea.
Se amesteca in alt bol piureul de sfecla cu uleiul, zeama de lamaie, vanilia si zaharul si se bat putin sa se topeasca zaharul. Se cerne amestecul de faina si se amesteca sa se incorporeze. Se imparte compozitia in tava pregatita si se coace in cuptorul incins pentru 20-22 minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iasa afara curata.

Se lasa sa se raceasca si se decoreaza cu crema.



Crema - varianta 1 (ajunge pentru 12 cupcakes)

225 gr (1 pack) crema de branza tip Philadelphia la temperatura camerei
1 cana (230 ml) frisca lichida neindulcita
1/2 cana zahar pudra (variabil, dupa preferinta)

Se bate cu mixerul crema de branza pana cand se inmoaie, apoi se adauga frisca lichida si zaharul si se bate la viteza mare pana cand se face spuma.



Crema - varianta 2 (ajunge pentru 24 cupcakes)

225 gr (1 pack) crema de branza tip Philadelphia la temperatura camerei
1/2 cana mascarpone
1 1/2 cani frisca lichida neindulcita
3/4 cana zahar pudra (variabil, dupa preferinta)

Se bate crema de branza cu mascarpone pana cand se inmoaie, apoi se adauga frisca lichida si zaharul si se bate cu mixerul la viteza mare pana cand se face spuma.

Oricare varianta veti alege, veti avea un desert delicios!

April 13, 2011

Creveti in crusta de cocos cu orez si sparanghel/ Coconut shrimp with asparagus and rice


Crevetii in crusta de nuca de cocos cu garnitura de orez sunt o alta mancare rapida pentru o cina in cursul saptamanii. In timp ce orezul se fierbe este timp pentru prajit crevetii. Nuca de cocos le da savoare, ii face crocanti si foarte putin dulci (mai multe detalii despre creveti aici). Am adaugat putin ardei cayenne (boia iute) pentru aroma, fara sa ii faca iuti. Daca va plac aromele indiene, puteti adauga praf de curry, pe care il puteti prelua mai departe si in orez.

Orezul poate fi folosit ca garnitura la mai multe fripturi. Eu i-am pus putin sofran care i-a dat aroma si culoare putin galbuie. Daca nu aveti, il puteti omite.

Ingrediente (4 portii):

20-25 creveti medii cruzi decorticati
1 albus de ou batut cu un praf de sare
1/2 cana fulgi de nuca de cocos
1/2 cana pesmet
1/2 lingurita de sare
1/3 lingurita de cayenne (boia iute)
piper proaspat macinat dupa gust
ulei pentru prajit (cat sa acopere tigaia de 1/2 cm)

Se incinge uleiul. Se amesteca nuca de cocos cu pesmetul, sarea, cayenne si piper.
Crevetii se dau prin albusul batut, apoi prin amestecul de nuca de cocos si se prajesc in uleiul incins, 1-2 minute pe fiecare parte pana cand se rumenesc.

Pentru orez:

3-4 linguri ulei de masline
1 cana de orez (eu am folosit basmati)
2 1/2 cani lichid (1 cana supa de pui, 1 1/2 cani apa)
1/2 ceapa mica tocata
1/4 ardei rosu tocat
1 catel de usturoi tocat marunt
cativa fulgi de sofran
sare si piper dupa gust

Se incinge uleiul intr-o cratita pe foc mediu, si se caleste ceapa si ardeiul pana cand se patrund (3-4 minute). Se adauga usturoiul si se caleste si el 1 minut. Se pune orezul in tigaie si se caleste 2-3 minute apoi se adauga sofranul si lichidul. Se aduce la fierbere, intre timp se gusta pentru sare si piper. Cand incepe sa fiarba, se da focul mic, se pune capacul si se lasa sa fiarba fara sa se mestece 15 minute. Dupa cele 15 minute orezul ar trebui sa fie fiert, si se poate stinge focul.

Eu am servit cu sparanghel la cuptor: sparanghelului i se rup coditele lemnoase, se da cu sare, piper, praf de usturoi, si se stropeste cu 2-3 linguri uleiu de masline. Se intinde in tava si se coace 15 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Daca sparanghelul este foarte subtire si fraged, este gata in 10 minute, daca este mai gros poate fi tinut pana la 20 minute.

Pofta buna!

April 10, 2011

Salata de pui/ Chicken salad



Cu ceva timp in urma, am fost inspirata de Megi sa folosesc niste piept de pui la cuptor ramas, si a rezultat o salata foarte gustoasa. Poate fi servita rece, si este minunata pentru pachetelul de pranz. Poate fi servita simpla, pe pat de salata verde, sau facuta sandvis intre 2 felii de paine.

Pentru salata se poate folosi piept de pui fiert sau la cuptor, dar eu il prefer pe cel la cuptor, cred ca este mai gustos. Daca nu aveti carne ramasa, puteti coace pieptul de pui (cu piele si os) la cuptor, dat cu sare, piper si ulei de masline la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit) pentru 35 de minute (reteta este netestata de mine, ci este luata de la Ina Garten, pe care o cred pe cuvant :)).

Ingrediente:

2 cani de piept de pui (fiert sau copt) fara piele si os, taiat cubulete
3 tulpini de telina feliate
1 mar taiat cubulete
1/2 cana struguri taiati jumatati
nuci coapte pentru presarat deasupra
ierburi proaspete tocate: tarhon sau salvie*

Pentru dressing:

1 lingura de maioneza
3 linguri iaurt gros
cateva linguri zeama de lamaie
sare si piper dupa gust

Se amesteca toate ingredientele pentru dressing, apoi cu cele pentru salata.

Pofta buna!

*Eu nu am avut ierburi proaspete cand am facut salata, dar promit sa o refac cu tarhon atunci cand vor rasari semintele :) Nici lumina buna nu am avut, dar a fost mai gustoasa decat arata.

April 07, 2011

Ardei (gogosari) marinati la borcan/ Marinated bell peppers



Probabil ca va intrebati ce cauta reteta asta de toamna acum in plina primavara... nu, nu m-am "sarit", dar atunci cand am facut-o nu am avut poze, apoi am facut poze cand am desfacut primul borcan, dar am amanat sa o postez, si a ramas uitata. Pana la toamna viitoare cel putin. M-am hotarat sa o postez acum pentru ca am gasit o reteta in care m-am gandit sa ii folosesc, asa ca va rog sa ma suportati putin :) Ardeii marinati sunt o garnitura perfecta la orice friptura, chiar si pentru aperitiv, iar pentru mine nu exista salata beof fara ardei marinati. Dupa ce termin ardeii, pastrez zeama si o folosesc la supa de pui, ii da un gust foarte bun.

Gogosarii marinati sunt reteta mamei, asa ca sa nu va mirati de explicatiile si cantitatile care urmeaza, dar este probata de mine, care nu sunt experta in muraturi, asa ca este sigura. Cum in America nu am gasit gogosari, am folosit ardei grasi rosii, care sunt foarte mari si carnosi, foarte asemanatori cu gogosarii. De multe ori am gasit gata marinati la borcan, facuti in Polonia, dar cateodata nu erau exact pe gustul meu, asa ca m-am apucat sa ii fac singura.

Veti avea nevoie de borcane cu filet bun, asa ca daca nu va apucati acum, aveti timp sa salvati borcane pana la toamna. Eu le tot strang, borcane de tot felul, pana cand nu mai am loc unde sa le pun, si foarte multe isi gasesc folosinta pentru tot felul de condimente, orez, paste, zahar.



Ingrediente (pentru un borcan mare):

ardei
otet de vin alb
sare
zahar
foi de dafin
seminte de mustar
boabe de piper

Se spala ardeii, se curata de cotor si seminte si se taie felii. Se aranjeaza in borcan. Se pun in borcan 2 foi de dafin, 1/2 lingurita de seminte de mustar si cateva boabe de piper. Se pune otet in borcane peste ardei, cat sa fie inalt de 1,5 cm (de obicei borcanele au o dunga, cam pana acolo ar trebui sa fie otetul).

Se face saramura: 1 litru de apa, 1 lingura de sare si 1 lingura de zahar (daca borcanul permite mai mult lichid, faceti al doilea litru de saramura). Se amesteca bine saramura sa se topeasca sarea si zaharul si se toarna peste ardei, fara sa se umple foarte bine (lasati gol cam un deget).

Se infileteaza borcanele, si se verifica sa nu curga: cu mainile uscate, se sterge bine borcanul cu un servetel. Se tine borcanul aplecat putin, si se roteste tinand degetul pe langa capac. Daca nu este lichid pe deget, este bine.

Intr-o oala mai mare se pun pe fund ziare sau servete de bucatarie (nu le folositi pe cele bune, vor arata destul de rau dupa), apoi se pune borcanul in oala si se umple oala cu apa. Ar trebui sa ajunga la jumatea borcanului sau la 3/4 din borcan. Se tine pe foc mic spre mediu pana cand incepe sa fiarba (clocoteasca), apoi inca vreo 10 minute.
Se opreste focul si se lasa sa se raceasca in apa. Este ok daca se va umfla capacul, se va trage inapoi cand se raceste.

Dupa ce borcanul s-a racit, se sterge de apa si se verifica din nou sa nu curga (in cazul in care curge, se poate pastra in frigider). Borcanele se pastreaza in loc intunecat si rece, cateva luni.

Enjoy!

Macaroane cu branza/ Macaroni and cheese - Romanian style



Macaroanele cu branza erau de multe ori o cina rapida si simpla la noi acasa. De multe ori le faceam eu, si fara cantitati masurate, ieseau asa bune intotdeauna. Putin dulci, putin sarate, si foarte delicioase. Cand am venit in America si am gustat vestitele "mac&cheese" am fost asa dezamagita... cu branza cheddar, si deloc asemanatoare la gust cu ceea ce stiam eu.

Am incercat sa fac mai demult din nou macaroane romanesti, cu branza feta, dar mi s-au uscat prea mult, si pentru o perioada am uitat de ele. Cand am gasit pe blogul Amaliei macaroanele romanesti, a trebuit sa le incerc din nou. De aceasta data, pentru a imita branza dulce din Romania, am amestecat ricotta (urda) si branza feta. Au iesit super, cu exceptia faptului ca s-au uscat din nou putin deasupta. Si am sunat-o pe mama (mama to the rescue! :)) si mi-a spus secretul: in amestecul de branza trebuie pus putin lapte sau din apa in care au fiert macaroanele, astfel incat macaroanele sa fie acoperite aproape complet in lichid. Si cu acestea fiind zise, sa trecem la reteta:

Ingrediente:

500 gr macaroane
3 oua
1 cana de zahar (200 gr)
200 gr ricotta (urda)
250 gr feta sfaramata (1 1/2 cana)
coaja de la o jumatate lamaie
1/2 lingurita vanilie
2 linguri smantana

1 ou batut

Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Se unge cu unt o tava sau o cratita, si optional se poate tapeta cu zahar.

Se pune o oala mare cu apa la fiert. Cand apa clocoteste, se adauga o lingura de sare si se pun macaroanele. Se fierb cu 2 minute mai putin decat timpul specificat pe pachet. Se scurg si se rezerva o cana de apa.

Se amesteca bine cele 3 oua cu zaharul, apoi cu ricotta si feta, smantana, vanilia si coaja de lamaie. Se amesteca cu macaroanele si se toarna in tava pregatita. Daca lichidul este prea scazut, se mai adauga apa din care au fiert macaroanele, astfel incat macaroanele sa fie acoperite de lichid. Se toarna deasupra oul batut si se baga in cuptorul incins aprox 45 minute pana cand macaroanele sunt rumenite.

Se pot servi calde sau reci, sunt foarte gustoase oricum!

Salata cu rosii cireasa, rucola si seminte de pin/ Cherry tomatoes, arugula and pinenuts salad



Pot sa spun ca sunt o "recipe junkie" (adica un fel de drogat cu retete :)). Pe unde le vad le salvez, imi iau notite, le printez sau cumpar revista. Am ajuns la o colectie impresionanta, iar cele notate pe tot felul de hartiute colorate si cu floricele s-au inmultit si era deja foarte greu sa caut ceva intre ele. Asa ca ieri m-am apucat sa le sortez si sa le aranjez intr-un dosar, si am dat peste aceasta reteta notata de pe site-ul allrecipes.com.




O salata usoara si rapida, iar intotdeauna nucile sau semintele adaugate unei salate o vor face mai satioasa si binenteles sunt foarte bune pentru organism.



Pentru cantitati las la aprecierea voastra. Asa ca aveti nevoie de:


rucola
rosii cireasa taiate jumatati
felii de avocado
ceapa rosie feliata foarte subtire
seminte de pin
parmesan ras


Pentru dressing: amestecati intr-un borcan cu capac 2 linguri otet (alb sau rosu), 4 linguri ulei de masline, 1/3 lingurita sare si piper proaspat macinat dupa gust. Infiletati capacul si agitati foarte bine.


Azi nu va mai propun un exercitiu, dar sper ca am inspirat cu exercitiile anterioare pe cineva sa faca putina miscare. Stiu ca cel putin m-am inspirat pe mine, si de cate ori sunt obosita sau nu am chef, ma gandesc la ce am scris acum o luna si imi da putina energie sa ma apuc din nou.

April 02, 2011

Jambalaya



Jambalaya este o ruda americana a paella-ei spaniole, un fel de pilaf cu de toate: legume, carne, carnati si creveti. Sunt mai multe feluri de jambalaya, varianta mea include rosii, ceea ce o face creola (wikipedia sa traiasca :))

Reteta este inspirata dupa o reteta pe care am vazut-o in show-ul Inei Garten "Barefoot Contessa", facuta de o invitata de ei. Jambalaya contine carnati andouille, dar cum eu nu am avut, am folosit carnati afumati. Se mai poate adauga sunca sau pui, insa mie mi s-au parut de ajuns carnatii si crevetii.

Jambalaya este o mancare iute, insa eu am adaugat numai putin ardei iute jalapeno fara seminte si vene. Daca va place iute, puteti adauga si cayenne sau sos iute, iar daca vreti numai o mica aroma puteti pune numai un varf de cutit de ardei iute pisat.

Poate ca par multe ingrediente, dar majoritatea de obicei le avem deja in casa. O mancare pentru o cina in familie, si un pranz pentru a doua zi. O masa gustoasa, si nu avem de spalat decat o singura oala.



Ingrediente:

300 gr carnati afumati taiati felii
2 linguri ulei de masline
1 ceapa medie tocata
1 ardei rosu tocat
3 tulpini de telina tocate (1 cana)
1/2 ardei jalapeno tocat, fara seminte si vene
1 rosie fara seminte, tocata (1/2 cana)
3 catei de usturoi tocati marunt
1/2 lingurita oregano uscat
1 varf de cutit boia afumata
2 cani orez (eu am folosit basmati, sau orez cu bobul lung)
5 cani de lichid: supa de pui si apa (2 cani supa de pui, 3 cani de apa)
2 foi de dafin
1 lingurita de pasta de rosii
aprox 12 creveti cruzi, fara crusta
zeama de la o jumatate de lamaie (dupa gust)
2 linguri patrunjel tocat
1/2 cana ceapa verde tocata (optional)
sare si piper dupa gust

Se incinge uleiul intr-o cratita mai mare, preferabil cu peretii grosi. Se prajesc in ulei feliile de carnati, pana cand sunt rumeniti pe ambele parti, apoi se scot si se dau deoparte.

In oala se adauga ceapa, ardeiul rosu, telina si ardeiul jalapeno daca folositi. Se calesc 3-4 minute, pana cand legumele sunt patrunse. Se adauga rosiile tocate, usturoiul, oregano si boiaua afumata (acum puteti adauga si cayenne iute daca folositi). Se mai calesc inca 2-3 minute.

Se adauga orezul si se caleste putin impreuna cu legumele, apoi se adauga lichidul, curatand fundul cratitei cu lingura de lemn. Se adauga foile de dafin, pasta de rosii si carnatii. Se sareaza si pipereaza (gustati si adaugati de ajuns sare, va fi mai greu de adaugat mai tarziu). Cand incepe sa fiarba, se pune capacul, se da focul mic si se lasa cu capacul complet pus 20 minute, fara sa se mestece. Va arata asa:


Dupa cele 20 minute se opreste focul, se amesteca, se adauga zeama de lamaie, crevetii, ceapa verde si patrunjelul. Se mesteca si se acopera din nou cu capacul pentru 10-15 minute. Caldura reziduala va gati crevetii exact cat trebuie.

Serviti decorat cu patrunjel si se mai poate potrivi cu zeama de lamaie dupa preferinte.

Enjoy!

Cea mai buna reteta a lunii Martie


In fiecare luna, Spicie Foodie ne invita sa participam la un eveniment culinar: "Your Best Recipe (Cea mai buna reteta a mea)".  In luna Martie am participat si eu cu Tortul cu caramel si alune de padure (desi l-am postat in ultimele minute ale lui februarie).

Pentru a vedea toate retetele participante, vizitati adunarea pe martieYBR la Spicie Foodie. Luna viitoare puteti participa si voi :)

Prajitura cu visine/ Sour cherry cake



Zilele astea am "mesterit" la cateva retete, care au iesit bune, dar pot fi si mai bune: Cupcakes Catifea Rosie (Red Velvet), o crema cu spanac si anghinare (Spinach and Artichoke dip) si un Ostropel de pui (ultimul a iesit super, dar nu i-am facut inca poze). Pana cand o sa perfectionez retete si o sa fac si poze, postez o reteta de prajitura cu visine pe care am facut-o mai demult.


Initial am cautat o reteta pe internet, si dupa ce am vazut vreo doua retete care nu prea m-au incantat, mi-am dat seama ca am reteta perfectionata chiar la mine pe blog, cea a Muffins-urilor cu afine. Reteta foloseste untul maroniu, unt topit si ars pana cand capata o culoare auriu-maronie si miros de nuci coapte (fara a fi lasat sa se arda). Ii da prajiturii o aroma delicioasa si o consistenta aparte, umeda si faramicioasa.


Eu am folosit visine din compot, dar se pot folosi visine sau cirese proaspete sau congelate (asigurati-va ca nu au samburi, ca e scump dentistul :)).


Ingrediente:


2 oua
1 cana de zahar (250 gr)
2 cani de faina (300 gr)
1 cana kefir (230 ml)
6 linguri unt topit pe foc mic pana cand devine maroniu (au ramas 50 ml)
2 lingurite praf de copt
un praf de sare
1 lingurita vanilie
1 lingurita coaja rasa de portocala sau lamaie
1 1/2 cana de visine din compot sau proaspete


zahar pudra pentru pudrat


Optional, visinele se pot insiropa in 3 linguri de rom si se lasa sa stea 15-20 minute.


Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit). Se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o tava de 24x24 cm.


Se bat ouale cu zaharul pana cand se topeste zaharul, apoi se adauga cu mixerul mergand untul maroniu racorit, kefirul, vanilia si coaja de lamaie sau portocala. Separat se cerne faina cu praful de copt si sarea si se adauga in amestecul de oua. Se mesteca usor pana cand este incorporat, fara a se mesteca prea mult.


Se toarna compozitia in tava pregatita. Visinele se scurg si se apasa in aluat din loc in loc. Se baga tava in cuptorul incins si se coace aprox 30 minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul prajiturii iasa afara curata.


Se lasa sa se raceasca, se taie cubulete si se pudreaza cu zahar.


Pofta buna!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails