November 30, 2012

"Dulce Romanie, asta iti doresc!" - Parada lunii noiembrie

O zi de sarbatoare, pe care am vrut sa o sarbatorim asa cum trebuie, si iata ca am reusit. Azi o sa fie nu numai o parada militara, dar si o parada a mancarurilor de sarbatoare. Fetele s-au intrecut in a prepara mancaruri romanesti, aducand in actualitate retete vechi, unele chiar uitate, dar care merita sa fie retinute. Si nu numai mancaruri romanesti, dar si tricolorul o sa fie destul de des vazut in parada de azi.
Voiam la inceputul provocarii sa o facem MARE. Si am facut si asta, Alice Albinuta si fetele au dus vestea la radio si la revista Glare (puteti citi aici articolul dedicat sarbatoririi Zilei Romaniei de catre bloggerii romani). Multumiri tuturor celor care au participat si celor care s-au implicat in promovarea proiectului.

Sa inceapa parada!
 
1. Prima care a raspuns prompt provocarii a fost Adriana, de la Bon Mot Cuisine, cu un preparat nou pentru mine, dar care merita retinut: Lichiu cu varza
 
 
 
Tot de la Bon Mot Cuisine , Cristina a adus la parada un preparat din copilarie: Dovlecei umpluti.


 
 
 
2. Gabriela, de la Kitchen open 24h/day ne indulceste cu o prajitura "in versuri": Prajitura Eminesciana.
 
 
 



3. Irina, de la Bucataria Irinei a pregatit o Tochitura Moldoveneasca, pe care am putea-o numi usor "Romanian comfort food"




4. A raspuns prompt provocarii si Alina, de la De prin lume adunate, de Alina preparate, care ne-a pregatit Poale-n brâu cu dovleac și stafide

 
 
Alina ne-a mai delectat si cu un Chec în trei culori, cu dulceață
 
 

 
5. Liana, de la Caiet cu retete, ne imbie cu o Ciorba Radauteana, din care as servi o portie chiar acum.
 
 
 

 
6. A venit la provocare si Alexandra, de la Bucataria familiei mele. Alexandra ne invita la o calatorie culinara romaneasca: Preparate traditionale?, care cu siguranta va va aduce amintiri nostalgice cu preparate romanesti foarte cunoscute.
 
 
 

 
7.  Un Tort Mousse Tricolor este adus de Cornelia, de la Delicatesa culinara. Destul de elaborat, dar cu siguranta cu un rezultat pe masura.
 
 
 
 

 
8. Amalia, de pe blogul Amelie, a pregatit pentru parada un preparat specific romanesc: Coltunasi cu branza de vaci.
 
 
 
Tot Amalia a mai pregatit ceva care mie personal imi aduce aminte de copilarie: salamul de biscuiti, si pe care trebuie sa il pregatesc si eu, ca in Moldova sau ca in Oltenia: Salam de biscuiţi şi tăiţei umpluţi, ca'n Moldova
 
 

 
 
9. Vine si Banatul la sarbatoare: Sara&Miki, de la Culorile din farfurie, au pregatit o Tocana de vita cu ciuperci, servita neaparat langa o mamaliguta calda.
 
 
 
 
 
10. Din nou ceva bun de servit cu mamaliguta: Ciulama de pui cu bureti de fag, adusa de Magda Adina de la Cat's Kitchen. Asa de bine prezentata ca vreau decat sa ma asez la masa.
 
 
 

 
11. Simona, de la Simona's World a imbratisat tema tricolora si ne-a pregatit doua prajituri:
 
 
 
 
 
 
12. Daciana, din Bucataria cu mirodenii, a pregatit nu una, ci trei retete delicioase: Budinca de orez cu mere, Mamaliga cu oua si sos de smantana si Mere sufle
 
 

 
13. Ama, de la Ama in bucatarie, cea care mi-a dat ideea sarbatoririi Zilei Romaniei, a pregatit o reteta specifica nord-vestului tarii: Desert cu mamaliga, magiun de corcoduse si nuca
 
 
 
 
 
14. Dana, de la Prajiturici si alte dulciuri, a pregatit un Salam de biscuiti de post. Chiar mi-au facut pofta fetele, de Craciun va fi un Salam de biscuiti in meniul meu.
 
 
 
 
 
15. Gazda lunii decembrie 2012 la Dulce Romanie, Monica, de la The Foodie Family a trimis pentru parada Biscuiti tricolori. Simplu si de efect.

 
 
 
 
 
 
16. Alina, fosta gazda a Dulcei Romanii, aduce de la Gust si Pasiune o Ciorba radauteana. O reteta care trebuie salvata si incercata.
 
 
 
 
 
17. Alivencii Moldovenesti adusi la parada de Paula de la Enjoy Dessert! arata foarte apetisant. Inca o reteta de pus pe lista de facut.
 
 
 
 
 
18. Violeta de la Caietul cu retete ne aduce un preparat perfect pentru o zi geroasa de iarna: Tochitura Moldoveneasca.
 
 
 
 
 
19. O alta specialitate banateana, pregatita de Ramona, de la Piri Piri e Canela: Crofne Banatene.
 
 
 
 
 
 
20. Pansy de la Retetele Panselutei a vrut sa ne pregateasca ceva dulce si ceva sarat in culorile nationale. Iata ce a iesit: Pulpe de rata cu sos de afine
 
 
 
 
 
 
 
 
21. De pe blogul Cooking with my soul, Brindusa, o mai veche prietena virtuala, ne-a pregatit din nou ceva cu mamaliguta: Bulz romanesc.
 
 
 
 
 
22. Simona a sustinut proiectul Dulce Romanie chiar de la inceputuri, si nu putea sa lipseasca din parada. De pe blogul Alison's Trials ne aduce o Alivanca, moldoveneasca get-beget.
 
 
 
 
 
 
 
23. Poale-n brau, ca in Moldova, sau Branzoaice, ca la Bucuresti, tot bune sunt, aduse la parada de Ioana de la Pasiune si culoare.
 
 
 
 
 
24. Dana, de la Retete simple si gustoase se prezinta la parada cu Briose Tricolore, si i-au iesit niste culori superbe.
 
 
 
 
 
 
25. Alice, raspandacul care a facut cunoscuta parada la radio si in revista Glare, ne aduce Din Bucataria Albinutei un Drob in aluat.
 
 
 
 
 26. Cristina, Diva in Bucatarie, nu si-a lasat prejos "numele" si ne-a trimis pentru parada Trifle cu fructe.
 
 
 
 
27. Nicol, de la All day cooking, nu a vrut sa lipseasca de la parada si ne indulceste cu un Desert tricolor.
 
 
 
 
 
28. Emily si ale ei delicioase creatii ne aduce de pe blogul Emily's Cupcakes and Treats o Budinca&Jeleu in straturi, intr-o prezentare patriotica.
 
 
 
 
 
29. Pe ultima suta de metri vine la parada Catalina, de la Kiss The Cook, care ne aduce un Bors de la Bunica ei.
 
 
si o Negresa cu Royal Icing tricolor
 
 
 
 
30. Daiana si Cosmin, de la Simplu si bun, au vrut sa intampine Ziua Romaniei cu "paine si sare". Au inceput prin a pregati Maiaua
 
 
 
 
 
 
31. Inchei parada eu, Mihaela de la De prin lume adunate... Pentru ca sunt la parada atatea preparate din toate colturile tarii, mai putin din Oltenia, imi permit sa readuc o reteta postata de mine mai demult, Saramura de pui ca in Oltenia.
 
 
 
Iar special pentru Ziua Romaniei am pregatit o Tarta cu lamaie si fructe.
 
 
 
 
Dulce Romanie continua, nu uitati sa o vizitati dupa 1 Decembrie pe Monica de la The Foodie Family pentru o noua provocare!
 
La multi ani, Romania! Domnul sa te binecuvanteze!

November 28, 2012

Tarta cu lamaie si fructe pentru "Dulce Romanie", din casa noua



M-am gandit de multe ori cum o sa incep sa scriu aceasta postare. A avut mai multe titluri, schimbate in decursul timpului. Dupa multe cautari si indelungi asteptari, iata primul desert pregatit in casa noua. Si iata si celalalt motiv din cauza caruia postarile mele au fost rare si foarte rare. Dupa ce am asteptat mult pentru ca se pare ca nu asteptam dupa casa care era sa fie a noastra, a urmat multa munca in renovari, timp in care nu am gatit, am mancat numai ce am cumparat, de vreo doua ori si la McDonalds (durere!! :)) Nu ca a fost foarte rea mancarea de afara, dar asa de mult imi doream o mancare buna gatita acasa. Si am mai aflat ceva, mancarea cumparata imi dadea pofta sa beau cola, pentru gust si pentru cofeina, dupa ani in care nu am baut sucuri aproape deloc.
Dar totul s-a terminat, suntem aici, mai sunt inca multe lucruri de pus la loc, si in bucatarie, pentru ca nu imi imaginez unde au avut loc atatea in bucataria minuscula in care gateam. Acum am o bucatarie mare, exact asa cum mi-am dorit, cu fereastra, cu mult spatiu, de gatit si pentru toate farfuriile si vasele din dotare :)

Primul desert pe care l-am facut in cuptorul nou a fost special pentru provocarea "Dulce Romanie" pe care am lansat-o aici pe blog la inceputul lunii. Am vrut sa sarbatorim Ziua Romaniei, si am vrut sa fac ceva tricolor. Cum nu avusesem ocazia sa incerc o noua tava de tarte, am facut o tarta, cu lamaie pentru galben, capsuni si zmeura pentru rosu si afine pentru albastru. Crema, amestecata cu frisca a fost mai mult alba cu tenta galbena, "rezolvata" usor cu putina coaja rasa de lamaie.
Imi place mult textura crustei, adaptata de mine dupa reteta Inei Garten, cred ca putina untura ii da mai mult gust si e chiar mai buna a doua zi. Chiar daca fructele nu au fost in sezon, tarta este o idee buna pentru un desert usor si racoros vara, dar si iarna dupa o masa copioasa.



Crusta pentru tarte (adaptata dupa Barefoot Contessa)
~pentru o tava dreptunghiulara~

1 1/4 cups (180 gr) faina
3 linguri zahar
1/2 lingurita sare
3/4 stick (6 linguri, 85 gr) unt rece taiat bucati
2 linguri untura rece
1/4 cup (60 ml) apa rece

Aluatul se prepara rece.

Amestecati faina, zaharul si sarea intr-un bol si dati in congelator 5-10 minute.
In robotul de bucatarie adaugati amestecul rece de faina, untul si untura. Pulsati pana cand untul este bucatele mici ca boabele de mazare. Porniti robotul si adaugati apa, pana cand aluatul se strange intr-un loc. Rasturnati aluatul pe o plansa fainata si formati intr-un disc. Inveliti in folie de plastic si dati la frigider cel putin 30 de minute (se poate lasa si pe a doua zi).

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius (375 F).

Scoateti aluatul rece si, pe o plansa fainata, intindeti-l usor si repede intr-un dreptunghi (sau cerc) mare cat tava pe care o aveti. Ridicati-l si mutati-l, presarand faina daca este nevoie. Transferati aluatul in tava, mai mult indesandu-l decat tragandu-l. Rulati cu sucitorul pe marginea formei si taiati excesul de aluat.

Puneti o bucata de hartie de copt sau folie de aluminiu peste aluat si umpleti-o cu boabe de fasole/orez (puteti pastra boabele pentru a le folosi din nou la tarte, dar nu mai sunt bune de mancare).

Coaceti in cuptorul incins pentru 10 minute. Scoateti hartia cu boabe de fasole, intepati fundul tartei cu furculita si mai coaceti inca 15 minute, pana cand crusta este usor rumenita. Lasati sa se raceasca si scoateti-o din forma, va iesi foarte usor.

Crema de lamaie

1 portie lemon curd, reteta urmeaza
1/2 cup (120 ml) frisca lichida neindulcita, rece
1/3 cup (aprox 80-100 gr) mascarpone
5 linguri pline cu zahar pudra (sau dupa gust)

Se pun intr-un bol frisca lichida, mascarpone si zaharul pudra. Se amesteca, la inceput usor, apoi se bat pana cand crema sta tare. Se adauga lemon curd-ul si se amesteca usor cu spatula pana cand totul este incorporat.

Se umple aluatul de tarta cu crema si se decoreaza dupa preferinta cu fructe.

Lemon curd :

coaja rasa de la 2 lamai
1/2 cup (120 ml) zeama de lamaie
1/2 cup (100 gr) zahar
1 ou plus un galbenus

Se pun pe foc mic spre mediu intr-o cratita mica zeama de lamaie impreuna cu coaja de lamaie si zaharul, pana cand se topeste zaharul.
Separat se bat oul plus galbenusul, turnandu-se cate putin lichid, si batand in continuu, pana cand aproape tot lichidul este adaugat. Se intoarce totul in cratita si se tine pe foc mic mestecand in continuu cu o lingura de lemn pana cand se ingroasa. Se strecoara si se lasa sa se raceasca, se va mai ingrosa dupa ce se raceste. Pentru a preveni formarea unei cruste, acoperiti cu folie de plastic chiar pe suprafata cremei. Folositi lemon curd-ul rece de la frigider.

November 01, 2012

Dulce Romanie - Provocare de noiembrie

Surpriza, surpriza! Cu scuzele de rigoare pentru linistea din ultima vreme de pe blogul meu, despre care va voi povesti in curand, azi va invit sa participati la un eveniment special.

Dupa doi ani de pelegrinat prin lume, Dulce Romanie poposeste in noiembrie 2012 "acasa". Nu m-am gandit niciodata la ce amploare o sa ia proiectul meu atunci cand l-am inceput, si mai ales sa dureze asa mult, mai ales dupa timidul start, cand intrebam in stanga si in dreapta cine vrea sa gazduiasca. Multumesc tuturor care s-au implicat, au participat, au gatit, tuturor gazdelor si tuturor celor care au crezut in Dulce Romanie.

Si ce s-a intamplat in tot timpul asta? Am gatit de zor, cu peste, miel si pui, cu prune, piersici, ciresefructe de padure si dovleac. Mere si pere "in panere", dar si ingrediente mai putin cunoscute: ghimbir si dulce de leche. Am gatit cu dragoste cea mai buna reteta, am facut prajiturele de Craciun, preparate pentru Paste, ziua recoltei si ne-am amintit de copilarie. Am combinat vinul cu cafeauanucile cu usturoi, branza de capra cu zmeura si ne-am "dezmatat" in ciocolata. Ne-am indulcit cu miere, caramel si frisca si ne-am aromat cu levantica, hrean, menta si busuioc. Am facut cupcakes si apoi ne-am detoxifiat, am fost putin vegetarieni cu vinete si mai sanatosi cu sparanghel, spanac, voinicica si ciuperci. Am fost pe meleaguri romanesti, americane, canadiene, italiene si in Tara Sfanta. Toate colturile tarii s-au aratat dornice sa gazduiasca: Iasul, Suceava si Moldova, Brasovul, Clujul, Timisoara, si binenteles, Bucurestiul. (Alo, Craiova, se aude?? :) (Pentru lista completa a editiilor Dulce Romanie, vizitati pagina oficiala)

Fotografie preluata de aici.


De ce am ales sa gazduiesc din nou Dulce Romanie? Pentru ca nu am vrut sa impun niciunei gazde ingredient sau tema, si cum va spuneam cu ceva timp in iulie, oare cum altii sarbatoresc si noi nu, voiam sa va mobilizez sa sarbatorim Romania. O provocare de noiembrie, a carei parada va fi anuntata dis de dimineata pe 1 Decembrie, va sarbatori ZIUA ROMANIEI. Cu bune si rele, cu dezamagiri si bucurii, cu totii o iubim si ramane o parte din noi oriunde am fi. Asa ca va invit sa gatim, sa pregatim si sa decoram in culorile rosu, galben si albastru, sau orice va inspira si spune: Romania. Orice preparat autentic romanesc prezentat intr-un cadru autentic romanesc. Vreau sa ne inspiram de la altii si sa luam ce e mai bun, fara sa fim invidiosi. Vreau sa se scrie la ziar: "bloggerii romani sarbatoresc Romania!" Vreau sa fie MARE! Vreau sa fie sarbatoare! Avem un cuvant de spus, hai sa il facem auzit!

Va astept retetele voastre publicate in noiembrie 2012 pana pe data de 28 noiembrie 2012 pe adresa de e-mail: p_michaela@yahoo.com. Va rog includeti in e-mail: numele vostru, numele blogului vostru, numele preparatului, adresa la care este publicat preparatul si o fotografie a preparatului. Nu uitati sa specificati ca retetele participa la Dulce Romanie si sa postati un link catre acest post. Daca nu aveti blog si vreti sa participati, trimiteti numele vostru, reteta si o fotografie a preparatului.
Retetele vor fi publicate in ordinea primirii. Adunarea va fi pe 1 decembrie.

Sa inceapa gatitul!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails