April 28, 2010

Peste, mamaliga prapadeste



Peste prajit, ca la mama acasa, cu mamaliga si mujdei de usturoi. Si cum zice titlul, acest peste mamaliga prapadeste. Am putea sa ii zicem la mancarea asta dupa modelul american: "romanian comfort food", adica iti da sentimentul de comfort cand o mananci. Nu iti mai vine sa te mai ridici de la masa. Se poate face cu peste file, peste intreg daca e mai micut si intra in tigaie, sau taiat bucati cu oase cu tot, daca pestele este prea inalt, se adauga mai mult ulei in tigaie.

Ingrediente
peste
1/2 cana faina amestecata cu 1/2 cana malai
ulei pentru prajit
sare si piper
7-8 catei de usturoi
2 linguri ulei
putina apa

Pentru mamaliga:
600 ml apa
1 lingurita de sare
300 ml faina (eu o masor la volum)
1 cub de unt (optional)

Pestele se sareaza, se pipereaza, se da prin combinatia de faina si malai (eu pun si in ea putina sare si piper),

si se prajeste in ulei incins, se intoarce pe ambele parti, pana se rumeneste.


Usturoiul se curata, se da pe razatoarea mica,

se freaca cu 2 linguri ulei,

se adauga apa treptat(1/4 cana, trebuie sa fie ca un sos) si se potriveste de sare. Se poate adauga si putina zeama de lamaie.


Apa pentru mamaliga se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba se adauga sarea, untul, si se presara o mana de malai, si se lasa sa dea in clocot. Cand acest pasat fierbe, se pune restul de malai tot odata, se da focul mic si se lasa sa fiarba 10-15 minute, fara a se mesteca.

Cand este fiert se mesteca bine si foarte repede, cu telul sau cu mestecaul, cum e mai usor. Se niveleaza cu lingura, si se lasa pe foc pana cand rasufla, o sa faca un "fssssssssssss".

Se opreste focul, si mamaliga se rastoarna printr-o miscare rapida pe o farfurie.

Pofta buna!

Kurabiedes - prajiturele grecesti pudrate cu zahar



Este o reteta traditionala greceasca, pe care eu am luat-o de la o batrana clienta, grecoaica binenteles. Sunt foarte bune, faramicioase, se topesc in gura, si cuisoarele le dau o aroma aparte. Perfecte pentru Sarbatorile de iarna, bune pentru orice perioada a anului.

Ingrediente:
225 gr unt la temperatura camerei
1/2 cupa nuci macinate
1 galbenus de ou
1/4 cupa zahar pudra, plus 2 cani pentru pudrat
1 pachet praf de copt
1/4 lingurita de cuisoare macinate
2 cupe si jumatate de faina

Untul se freaca cu mixerul foarte bine, 10 minute pana devine cremos (reteta initiala zicea o jumatate de ora).

Se adauga restul ingredientelor, pe rand, pana cand sunt incorporate. Consistenta ar trebui sa nu fie prea uscata, nici prea uda. Daca este prea moale, se mai poate adauga faina, cate putin.

Se formeaza cu mana bilute, care se fac plate, cam 3 cm in diametru, se pun in tava neunsa. Se lasa putina dinstanta intre ele, pentru ca se umfla putin.

Se baga in cuptorul incins la 180 grade Celsius(350 Fahrenheit) pana cand se rumenesc, fara sa se arda.
Se scot si se pun pe pat de zahar pudra, si se presara zahar pudra peste, ar trebui sa fie putin ingropate in zahar, vor absorbi din zahar.

Napoleon


Reteta este inspirata de prajitura Napoleon pe care am mancat-o la un restaurant lituanian. Nu cred ca este reteta lituaniana, probabil frantuzeasca, si i-a placut lui Napoleon (imparatul :)).
Napoleonul american pe care l-am mancat mai demult la un restaurant american avea multa crema, foile erau foarte tari si nu era extraordinar la gust.
Am cautat pe internet o reteta, si am adaugat de la mine afine congelate, care s-au dovedit o combinatie reusita. In loc de afine se pot folosi foarte bine capsuni sau zmeura. Am mai folosit si aluat foietaj cumparat. Data viitoare o sa incerc sa il fac singura.

Ingrediente:
1 pachet cu 2 foi aluat foietaj decongelat
unt pentru uns tava
5 linguri de zahar
3 linguri faina
1 cupa lapte (aprox 200-220 ml)
4 galbenusuri
esenta de vanilie
1 pachet de branza Philadelphia
1 mana de afine
zahar pudra pentru decor

Cuptorul se incinge la 190 grade Celsius (375 Fahrenheit). Se unge o tava mare cu unt si se aseaza o foaie de aluat in ea, se taie pe margine excesul (se poate coace separat sau se poate inveli asparagus in el, dar asta alta data :))
Se inteapa cu furculita din loc in loc, si se baga la cuptor 15-20 minute, pana se rumeneste.

La fel se procedeaza cu a doua foaie, si se lasa sa se raceasca.



Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu zaharul, laptele si faina, pana cand zaharul este dizolvat, se pune pe foc mic, mestecandu-se continuu pana cand se ingroasa.

Se ia de pe foc, se pune esenta de vanilie si branza,

si se mesteca pana se incorporeaza branza. Se lasa sa se raceasca.


Pe o foaie de aluat se pune crema, se intinde si se niveleaza,

se adauga afinele,

si apoi, cea de-a doua foaie.
Se apasa foarte usor, sunt foarte faramicioase. Se pudreaza cu zahar pudra,


si se taie cu un cutit foarte ascutit, de preferat cu zimti.

Pui in stil florentin



Multe persoane se mira cand aud ca sotul meu mananca spanac. Nu se da in vant dupa orice spanac, dar acest pui cu crema de spanac este foarte bun. Reteta este inspirata dupa Giada de Laurentiis si combinata cu o reteta romaneasca de la prietena mea.

Ingrediente:
1 piept de pui taiat felii subtiri de 1/2 cm grosime
2-3 linguri ulei de masline
2 linguri de unt
1 cana mica faina, plus 2 linguri
sare si piper
nucsoara macinata
2 legaturi mari de spanac
1 ceapa mica
2-3 catei de usturoi
1/2 cana vin alb (cam 100 ml)
1 cana lapte sau crema (frisca lichida neindulcita) ,aprox 200 ml
patrunjel

Se pune o oala cu apa la fiert. Spanacul se spala si se curata de codite, se pune in apa fiarta cat sa se inmoaie. Se scurge si se lasa sa se raceasca putin.


Se incinge o tigaie cu uleiul de masline si o lingura de unt. Puiul se sareaza si se pipereaza, se da prin faina, se scutura excesul, si se pune la prajit, cate 5-6 minute pe fiecare parte, pana se rumeneste. Se scoate pe o farfurie si se da deoparte.


Ceapa si usturoiul se toaca. In aceeasi tigaie in care a fost puiul, se pune restul de o lingura de unt, cand s-a topit se caleste ceapa si usturoiul, pana cand devin traslucente.


Intre timp se toaca spanacul scurs de apa,

si se pune si el in tigaie, se amesteca si se adauga vinul. Se pune sare, piper, si nucsoara macinata, dupa gust.

Se lasa sa fiarba pana cand se evapora lichidul, vrem numai aroma de vin, cam 3-4 minute. Se presara cele 2 linguri de faina, se amesteca sa se incorporeze si se lasa sa se coaca faina 1-2 minute, si se adauga laptele sau crema. Se lasa sa fiarba si laptele putin, se opreste focul si se adauga patrunjelul tocat.


In loc de spanac proaspat, se poate folosi spanac congelat, si se sare peste partea cu fiertul spanacului de la inceput. Spanacul congelat nu trebuie sa aiba alte adaosuri in el, in afara de spanac. Se dezgheata si se scurge de apa.

April 25, 2010

Savarine cu pesmet/ Breadcrumbs Savarins




(Please scroll down for English version)


Savarina este un desert romanesc, des intalnit in cofetarii cand am crescut in Romania. Imi amintesc primele intalniri ale adolescentei, cand mergeam la cofetarie si mancam savarine.


Nu stiu istoria savarinei, dar banuiesc ca un roman inventiv, in grelele timpuri ale comunismului, cand painea si ouale erau rationalizate, si trebuia sa astepti ore la coada la lapte, a incercat (si reusit) sa copieze un desert francez in forma de savarin.


Foarte usor, pufos si siropos, savarina are gust similar cu al tortului Tres leces, dar facut cu mai putine ingrediente. Se face in forme speciale individuale (de acolo ii vine si numele), pe care le-am cautat ceva vreme pana cand le-am gasit. Daca nu aveti forme de savarine, puteti sa le faceti in forma de muffins.

La savarina se poate adauga orice sirop sau fruct, mie imi place simplu, numai cu frisca.

Ingrediente:

5 oua
5 linguri de zahar
5 linguri de pesmet fin
1 lingura faina
esenta vanilie


Pentru sirop:

1 pahar mare de apa (400 ml)
1/4 cana zahar
esenta de rom

Pentru frisca:
1 cana (250 ml) frisca lichida batute cu 3-4 linguri de zahar pudra, dupa gust

Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit).

Se separa ouale, galbenusurile se freaca cu zaharul pana cand isi schimba culoarea in galben deschis si se dubleaza in volum. Se adauga pesmetul si faina, si se incorporeaza.

Albusurile se bat spuma tare (Sunt bine batute atunci cand se scoate mixerul din ele, il intorci in sus, si spuma sta tare).
Se amesteca usor albusurile cu amestecul de galbenusuri, de jos in sus, se pune in formele unse cu unt si tapetate cu pesmet.


Se coc aproximativ 25 minute, pana cand se rumenesc si cand scobitoarea bagata in mijloc iasa afara curata. Se lasa sa se raceasca

Pentru sirop se fiebe apa, se adauga zaharul pana cand se topeste. Se opreste focul si se adauga esenta de rom. Se lasa sa se racoreasca.

Cand savarinele sunt racite, se pun intr-o tava si se toarna siropul peste fiecare. Se lasa la frigider cateva ore pana cand siropul este absorbit in totalitate.





Se taie varful savarinelor, lasandu-se o parte atasata. Se pune frisca intr-un pos sau intr-o punga si i se taie un colt. S
e umplu partea taiata a savarinelor cu frisca si sunt gata de servit.

Pofta buna!



Savarina is a Romanian dessert, very often seen in the sweet shops growing up in Romania. I remember as a teenager going on my first dates and having Savarina in some sweet shop. I don’t know the history of Savarina, but I’m guessing that some inventive Romanian, in the hard times during communism, when the bread and eggs were rationalized, and one had to wait hours in line for milk, tried (and succeed) to copy cat some French dessert in Savarin shape.

Very light, fluffy and moist, Savarina is similar in taste with a Tres leces cake, but made with fewer ingredients. It is made in a special single serving mold (that’s where the name is coming from), which I looked for a while until I found it. If you can’t find the round and flowery Savarin mold, you can make it in a muffins tray.

To the Savarina it can be added any syrup or fruit, but I like it with whipped cream only.

Ingredients:

The batter (6 servings):

5 eggs
5 tbsp sugar
5 tbsp breadcrumbs
1 tbsp all purpose flour
1 tsp vanilla

For the syrup:
2 cups water
¼ cup sugar
Rum flavoring (or 2 tbsp rum)

Filling:
1 cup heavy cream whipped with 3 tbsp powdered sugar

Preheat the oven at 350 degrees.

Separate the eggs. Beat the egg yolks with the sugar until turn lighter in color and double in volume. Add the vanilla, flour and breadcrumbs and beat until incorporated.

Whip the egg whites until soft peaks forms. Take some of the egg whites and fold in the egg yolks mixture, very lightly. Fold in the remaining egg whites.

Butter the mold and pour the batter equally in the molds. Bake in the preheated oven for 25 minutes, until golden brown, and a toothpick inserted in the middle comes out clean.

Remove and let cool.

Make the syrup: heat the water until starts boiling. Turn off the heat and add the sugar and the rum mix to dissolve. Let cool.

Remove the savarins from the mold and move to a shallow pan. Pour all the syrup on top of each savarina. Move the pan in the fridge and let soak all the syrup for several hours.

Cut the top of each savarina leaving a small part still attached. Pour the whipped cream in a pastry bag or a sandwich bag and cut a small corner. Fill the cut of each savarina with whipped cream.

Enjoy!

Rulouri de vinete si branza/ Eggplant rollatini



(Please scroll down for English version)

Am mancat prima data rulouri cu vinete la un restaurant, ca aperitiv. Au fost delicioase, si mi-a placut ideea. Am cautat o reteta asemanatoare si am gasit la Giada de Laurentiis. Este putin laborioasa, dar cert e ca sunt foarte bune. Se pot servi ca aperitiv sau ca fel principal.

Ingrediente:
1 vanata mare sau 2 medii
sare si piper
450 grame branza ricotta
1 ou
1/3 cupa mozzarela pe razatoare
1-2 linguri parmesan ras, plus 3-4 linguri pentru servit
10 frunze busuioc
ulei de masline
2 cupe de sos de rosii (se poate folosi sos de rosii cumparat, sau se poate face acasa, dupa aceasta reteta)

Se incinge gratarul (eu am unul mic, care se pune pe aragaz) si cuptorul la 190 grade Celsius (375 Fahrenheit).
Vinetele se curata de coaja (sau se poate lasa intacta) si de cotor, si se taie pe lungime in felii cu grosimea de 1/2 cm. Se intind pe o tava si se presara cu sare, se lasa 10-15 minute. Se spala sub jet de apa ca sa se ia sarea, si se tamponeaza cu un servet sa se usuce. Gratarul se unge cu ulei sau cu spray de gatit, si se pun feliile de vinete, aproximativ 4 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc si se inmoaie. Se iau de pe gratar si se lasa sa se raceasca putin.


Se bate oul, se amesteca cu ricotta, apoi se adauga mozzarella, parmesanul si frunzele de busuioc taiate chifonade (in fasii lungi).
Se ia amestecul de branza cu lingura, se pune o lingura pe o felie de vanata, se ruleaza, si se aseaza cu capatul dedesupt intr-o tava (sau cratita) unsa cu ulei.

La fel se fac toate feliile.

Se pune sosul de rosii deasupra, se intinde peste toata tava. Se condimenteaza cu sare si piper. Se presara restul de parmesan si se baga la cuptor pentru 30-40 minute, pana cand vinetele sunt bine coapte. Dupa coacere, se presara ulei de masline deasupra.






I had Eggplant roll-ups for the first time at a restaurant, for an appetizer. They were delicious and I liked the idea. I looked for a similar recipe and I found out Giada’s de Laurentiis recipe. It takes a while to prepare it, but they are very good. You can serve them as an appetizer or as a main dish, accompanied by some crusty bread.

Ingredients:
1 large eggplant or 2 medium eggplants
Salt and pepper
1 pint ricotta cheese (about 2 cups)
1 egg
1/3 cup shredded mozzarella
2 tbsp shredded parmesan cheese, plus more for serving
10 basil leaves, cut in long ribbons (chiffonaded)
Olive oil
2 cups tomato sauce (it can be used store bought, or you can make your own with this recipe)

Preheat a grill (outside grill or a stove top) and preheat the oven at 375 degrees.
Cut the end of the eggplant. Slice the eggplant lengthwise, into 1/3 inch thick slices. Sprinkle salt over the slices, to remove the bitterness. Set aside for 10-15 minutes. Rinse the salt and pat dry.

Spray the hot grill with non stick spray, or for an open fire grill, wipe with a cloth and little oil. Place the eggplant slices on the grill, 3-4 minutes on each side, until lightly browned. Remove and let cool.

In a bowl, beat the egg, add the ricotta cheese, and mix. Add the mozzarella, parmesan and the basil leaves and mix to combine.
Place one tablespoon of mixture on one end of the eggplant and roll tightly. Place the eggplant rollatini into a greased (with olive oil) baking dish. Continue with the remaining slices. Season with salt and pepper. Evenly distribute the tomato sauce on top of the eggplant rollatini, and sprinkle with a handful of parmesan cheese.

Place in the preheated oven for 30-40 minutes, until the eggplant is tender. When cooked, drizzle the top with some olive oil.

Enjoy!

April 21, 2010

Romanian Cake 5000


Sau Prajitura cu ness, luata de la Nicoleta, vecina mamei mele. Romanian Cake 5000 l-a botezat Tony:)
Ingrediente:
Pentru blat :
7 oua
7 linguri zahar
7 linguri ulei
7 linguri faina
1 pachet praf de copt

Se separa ouale, iar albusurile se bat spuma, se adauga zaharul in ploaie si se bat pana se topeste zaharul. Galbenusurile se freaca cu uleiul, care se pune cate o lingura, ca la maioneza. Aceasta compozitie se rastoarna peste albusurile spuma, apoi se pune faina si praful de copt si se amesteca cu lingura de lemn de jos in sus, foarte usor. Se unge o tava dreptunghiulara cu ulei si se tapeteaza cu hartie. Se rastoarna compozitia in tava si se da la cuptor pentru 45 minute la 350 grade F(180 Celsius). Dupa ce s-a copt (se incearca cu scobitoarea), se scoate din cuptor, si se lasa la racit. Se taie blatul in 2 pe lungime.





Pentru crema:
½ litru lapte
½ cana zahar
5 galbenusuri
200-300 grame mascarpone
1 pachet gelatina
5 linguri cu varf faina
1 fiola esenta vanilie
Varianta originala cerea margarina la pachet, si cum aici nu am, dupa o incercare esuata cu unt pentru o alta prajitura (cand l-am amestecat cu crema fierbinte, si nu s-a mai intarit), si cum aveam mascarpone ramas de la sosul pentru porc, am facut propria mea variatie.
Se pune laptele pe foc, galbenusurile se freaca cu zaharul, cu putin lapte (ca sa se subtieze), si cu gelatina, inmuiata in cateva linguri de apa rece, apoi se incorporeaza faina si se pune peste laptele de pe foc. Se mesteca pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, se adauga mascarpone si esenta de vanilie, amestecandu-se usor pana se incorporeaza. Aceasta crema se pune intre cele doua foi taiate din blat.

Pentru crema de ness:
5 albusuri
11 linguri zahar
3 pliculete ness de 1.8 g(sau 3 lingurite)

Cele 5 albusuri se bat spuma pana nu mai cad, se adauga treptat 7 linguri zahar, se bat pana se topeste zaharul. Se adaugi ness-ul si se bat in continuare (nessul nu il dizolvi cu apa). Intr-o craticioara se ard 4 linguri zahar cu o lingura de apa pana cand zaharul s-a topit si devine ca mierea, de culoare maroniu deschis. Cu mixerul mergand, se toarna caramelul in fir subtire peste albusuri. Aceasta crema se intinzde deasupra blatului. Se nivelezi si se orneaza cu ciocolata rasa ca pe un tort.

A fost "ratat" 5 stele de colegii de servici!

April 19, 2010

Porc milanez cu sos cu lamaie si capere


Aceasta reteta este luata din show-ul Giadei de Laurentiis. A aratat foarte bine la tv si am zis sa o incerc.

Ingrediente
Pentru sos:
2/3 cupa mascarpone
3 linguri maioneza
1/4 cupa lapte
1/4 cupa capere
coaja de la o lamaie, rasa
1 lingura de patrunjel tocat
sare si piper, dupa gust

Branza mascarpone se amesteca cu maioneza, apoi se adauga laptele, cate putin pana se incorporeaza. Se adauga restul ingredientelor.



Pentru porc:
6-8 bucati de muschi de porc
1/4 cana faina amestecata cu 1/2 lingurita de sare si 1/2 lingurita de piper
2 oua, batute
1 cana de pesmet, amestecat cu ierburi italiene uscate: cimbru, thyme, marjoram, rozmarin, salvie(sage), busuioc
1/2 cana ulei pentru prajit, eu am folosit de floarea soarelui

Muschiul de porc se da cu sare si piper. Faina, ouale si pesmetul se pun in 3 castronele separate. Uleiul se incinge. Se trec bucatile de porc prin faina, se scutura, se dau prin ou, apoi prin pesmet, si se prajesc in ulei, 5 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc.


Se servesc cu sos. Mie mi s-a parut ca porcul nu a fost prajit bine pe langa os, asa ca l-am pus intr-o tava si l-am acoperit cu folie de aluminiu, si l-am tinut inca 10-15 minute in cuptorul incins. Nu a mai fost asa crocant, dar am fost sigura ca a fost facut bine. Nu am vrut sa il tin prea mult in tigaie, pentru ca daca se prajeste prea mult se intareste.
Sosul a fost ok, mascarpone nu are prea multa savoare, cred ca data viitoare o sa il inlocuiesc cu iaurt gros sau smantana.

Ca garnitura, salata de varza ca la mama acasa, cu putin marar si dreasa cu sare, piper, putin zahar, ulei si otet.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails