May 28, 2011

Mango colada sorbet


La multi ani, tata! sper sa ai o zi superba, si sa servesti (din pacate numai virtual) niste inghetata de fructe exotice. Nu e chiar inghetata, ci sorbet, pentru ca nu are oua, lapte, si nici macar zahar!

M-a inspirat pentru aceasta reteta Lavinia de la Bucatar sub acoperire, care ne intreba acum ceva vreme daca ne place Pina Colada, dupa reteta lui David Lebovitz. Auzi intrebare, sigur ca da! Dar imi place si mai mult Mango colada! :) Asa ca am modificat reteta si i-am adaugat mango. Zahar nu i-am mai adaugat, ci am pus nectar de agave (indulcitor natural), pentru ca m-am gandit ca daca e vegetariana, vegana, de post (aproape, daca omitem romul), nici sa nu ingrase :) Daca nu aveti nectar de agave, puteti pune zahar, cam 1 cana (200 gr).

Reteta originala cerea numai 250 ml (1 cup) de lapte de nuca de cocos, dar eu am adaugat toata cutia de 400 ml, si a fost ok. Asadar, intre 250 si 400 ml, puteti alege oricat :)

Acum am comandat si cartea lui David Lebovitz cu ale lui inghetate minunate, deci se prevad mai multe inghetate in viitor.



Ingrediente:

2 mango
1/2 ananas
250 ml - 400 ml lapte de nuca de cocos
3/4 cup (180 ml) nectar de agave
1/4 cup (60 ml) rom cu aroma de nuca de cocos * optional
zeama de la 1/2 lamaie verde

Mango se curata de coaja, apoi se taie felii pe langa sambure. Atentie, este foarte alunecos fara coaja. Samburele de mango are o forma ovala si plata, iar dupa ce il curatati de coaja incercati cu degetul sa vedeti in ce directie este orientat samburele, apoi taiati pe langa el. Taiati fructele cu cuburi.

Ananasului i se taie capetele, apoi se pune in picioare pe un tocator si se curata de coaja. Se taie pe jumatate pe lungime, apoi pe sferturi si i se taie mijlocul fibros. Se taie in cuburi.

Se pun fructele in blender cu laptele de nuca de cocos si se fac piure (eu am lucrat in 2 ture, iar blenderul a fost de ajuns sa faca fructele piure). Se adauga si restul ingredientelor si se lasa sa se raceasca in frigider, apoi se da prin masina de inghetata dupa instructiunile masinii (20-25 minute). Se pune in recipiente si se tine in congelator aprox 2 ore sa se inghete bine (cu cat mai mici sunt recipientele, cu atat va ingheta mai repede :))

Daca nu aveti masina de inghetata, puteti ingheta intai fructele bucati (mango si ananas), apoi dati-le prin blender si lasati-le in congelator inainte de servire.

Este delicios, racoritor si usor!

May 26, 2011

Salata de cartofi in stil mediteranean/ Mediterranean potato salad

Cand am vazut aceasta reteta pe blogul Once upon a plate am stiut imediat ca trebuie sa o fac, si am stiut ca o sa imi placa. Ce e sa nu iti placa: feta, masline, capere... cartofi? :) Este acel fel de reteta asa de simplu, care te face sa te intrebi: "cum de nu m-am gandit la asta mai inainte?"
Este o salata perfecta pentru vara, cand iasa cartofii noi, si nu e nevoie de cuptor. Satioasa pentru a forma singura o masa, sau ca acompaniament la o iesire la iarba verde.
Eu am folosit cartofi albi si rosii amestecati pentru ca asa i-am gasit, dar daca ar fi sa aleg, as alege numai cartofi rosii pentru ca au mai putin amidon si isi pastreaza mai bine forma.
Am modificat putin reteta lui Mari, si am pus dressingul peste cartofii fierbinti pentru a absorbi mai bine aromele. Deasemenea, fotografiile lui Mari arata mai bine... :) dar salata a fost la fel de buna, sunt sigura!



Ingrediente:

800 gr - 1 kg cartofi noi (2 pounds)
1/2 ceapa rosie tocata
7-8 bucati de anghinare marinata (in borcan)
2 linguri capere
aprox 10 masline fara samburi feliate (eu am folosit kalamata)
100-150 gr branza feta taiata cuburi (aprox 1 cup)
patrunjel pentru decor

Pentru dressing:

3-4 linguri zeama de lamaie
2 linguri otet rosu
1 lingurita oregano uscat
1/2 lingurita sare (eu am folosit sare Kosher care nu este asa de sarata, puteti folosi sare de mare sau sare obisnuita, dar reduceti putin, caperele si maslinele sunt si ele sarate)
1 catel de usturoi dat pe razatoarea mica
1/2 cana (aprox 100 ml) ulei de masline

Se spala bine cartofii si se taie in sferturi sau mai mici, bucati deajuns de mici de bagat o data in gura :) Se pun intr-o oala cu capac, cu apa cat sa acopere fundul oalei de aprox 1 cm. Se pun pe foc mediu si se lasa aprox 10 minute din momentul in care incepe apa sa fiarba, scuturand din cand in cand oala.

Intre timp se face dressingul, se amesteca toate ingredientele in afara de ulei intr-un bol, iar mestecand cu telul se incorporeaza uleiul.

Cand cartofii sunt gata (cand o furculita intra usor in ei), se scurg, si se toarna deasupra dressingul. Se mesteca si se lasa sa se raceasca.

Se amesteca cu ceapa, caperele, anghinarea si maslinele si se mesteca. Se adauga si branza feta si se decoreaza cu patrunjel.

Pofta buna!

May 25, 2011

Cupcakes de ciocolata cu crema de banana si dulce de leche/ Chocolate cupcakes with banana and dulce de leche topping

Imi plac mult cupcakes-urile, sunt ca un tort, cu crema, in forma individuala, dar mult mai usor de facut si de pastrat.
Crema mov am facut... si ma gandeam cum sa fac si alte culori naturale. Iar in amalgamul de idei cu fructe mi-a venit si ideea asta: sa amestec o banana cu unt! A ramas la stadiul de idee cateva zile, apoi mi-am amintit cum am vazut o emisiune pe Food Network unde Anne Thornton a amestecat odata banana cu sos caramel pentru o crema... si unde credeti ca mi-a zburat iara gandul: Dulce de leche! Aveam deja doua cutii de lapte condensat care isi asteptau randul, asa ca am trecut la treaba. Cupcakes-urile de ciocolata le-am facut dupa reteta de pe Joy of Baking, deja o incercasem si stiam ca sunt bune si pufoase.

Combinatia de banana cu dulce de leche si ciocolata a fost superba! Crema nu a fost foarte fina, dar a fost incredibil de buna. A trebuit sa o tin la frigider cam o ora inainte sa ornez cupcakes-urile. Poate data viitoare incerc o varianta cu mai mult unt, pentru a-si tine mai bine forma.

Si asa s-a "nascut" a doua reteta cu dulce de leche pentru provocarea lunii Mai la Dulce Romanie :)

Ingrediente:

Pentru cupcakes (aproximativ 16 bucati):

1/2 cup (50 gr) cacao
1 cup (235 ml) apa fierbinte
1 2/3 cups (175 gr) faina
2 lingurite praf de copt
un praf de sare
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (200 gr) zahar
2 oua
1 lingurita extract de vanilie

Se incinge cuptorul la 190 grade Celsius (375 Fahrenheit). Se pregateste cu hartii o tava de muffins.

Se amesteca apa fierbinte si cacaoa pana cand se topeste bine. Se lasa sa se racoreasca la temperatura camerei. Se amesteca si se cerne faina cu praful de copt si cu sarea.

Se bate cu mixerul untul si zaharul pana cand este bine incorporat, apoi se adauga pe rand ouale, batand bine dupa fiecare. Se adauga extractul de vanilie, apoi amestecul de faina, mestecand cu mana pana cand este incorporat. Se adauga si amestecul de cacao si se incorporeaza si el.

Se pune aluatul in forma pregatita, umplandu-se cam 3 sferturi. Se baga in cuptorul incins pentru 15-16 minute, cand o scobitoare bagata in mijlocul uneia din cupcakes iasa afara curata (nu le coaceti prea mult pentru ca se vor intari).

Tava mea are numai 12 forme, asa ca am scos prima tura si am mai bagat inca 4 cupcakes din restul de aluat.

Se lasa sa se raceasca, apoi se decoreaza cu crema.
Pentru crema:

1 banana coapta
100 gr unt la temperatura camerei
1/3 cana dulce de leche (sau chiar mai mult daca va place mai dulce)

Se zdrobeste bine banana cu furculita si se se amesteca cu untul si dulce de leche. Se bat cu telul sau cu mixerul pana cand sunt bine incorporate. Se da la frigider pentru o ora.

Se decoreaza cupcakes-urile cu crema rece. Se pastreaza la frigider 2-3 zile. Dupa o zi crema va avea putine bucatele innegrite, dar va fi la fel de buna.

May 23, 2011

Fasole cu carnati/ Romanian baked beans with sausages


Am achizitionat o noua cratita din terracotta, adica o oala de pamant, facuta in Italia, si chiar sotul mi-a dat ideea: ce bine ar arata niste fasole in ea :) Asadar, am facut fasole!
Fasolea este o mancare romaneasca, nu foarte usoara, dar buna si sanatoasa (fasolea este sanatoasa :)) Pentru ca din cand in cand trebuie sa mancam si legume boabe. Nu este greu de facut, reteta este proprie, cu putin ajutor din partea mamei.
Eu am folosit carnati cabanos afumati, dar se poate folosi aproape orice fel de carnat, proaspat sau afumat, sau costita afumata romaneasca (cu os, nu din cea feliata-bacon). Imi place foarte mult cu costita afumata, dar nu o gasesc foarte usor. Daca folositi costita, puneti-o la fiert cu fasolea. Daca aveti carnati proaspeti, prajiti-i putin inainte sa caliti ceapa.
Imi place mult boiaua afumata, ii da o aroma foarte buna mancarii, iar daca nu aveti boia afumata, puteti folosi boia obisnuita.
In ceea ce priveste "gazele" produse de fasole, intr-o emisiune a lui Alton Brown explica modul in care se digera fasolea, si spunea ca singura solutie pentru gaze este: "have more beans!" adica mancati mai multa fasole, si corpul va invata sa o digere mai usor. Stiu ca unii prefera sa arunce 2 sau chiar 3 ape in care fierbe fasolea, dar eu nu cred ca elimina problema. Asa ca hai sa mancam mai multa fasole :)

Ingrediente:

400-450 gr (1 pound) fasole boabe uscata (navy bean)
1 ceapa intreaga + 1 ceapa tocata
2 foi de dafin
1 morcov tocat
2 tulpini de telina tocate
1 radacina de patrunjel intreaga
3 catei de usturoi intregi + 2 catei de usturoi tocati
3-4 linguri ulei (de masline optional)
1 cana de rosii tocate din conserva facute piure (sau 2 linguri pasta de rosii)
1/2 lingurita boia afumata
1/2 lingurita oregano uscat
3 linguri patrunjel tocat
1 carnat cabanos taiat felii de aprox 1 cm
sare si piper dupa gust

Se spala fasolea de eventualele impuritati si se pune la inmuiat in multa apa pentru 2 ore sau mai mult (chiar peste noapte). Se arunca apa, si se pune apa curata cat sa acopere fasolea de 5-6 cm. Se pune la fiert cu 1 lingurita de sare, ceapa intreaga (crestata putin la capat), morcovul, telina, radacina de patrunjel si usturoiul intreg. Se lasa sa fiarba la foc mediu, partial acoperita aprox 1 ora pana cand boabele incep sa plezneasca si apa este aproape scazuta. Se scot foile de dafin, ceapa si radacina de patrujnel. Se zdrobesc cateii de usturoi. Daca este prea mult lichid ramas, se poate lua din el, trebuie sa ramana putin lichid, cat sa se miste boabele de fasole usor.

Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit).

Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa tocata si se caleste putin pana se patrunde. Se adauga usturoiul, oregano si boiaua afumata si se lasa aprox 1 minut. Se adauga rosiile si se fierb putin, 2-3 minute. Se adauga peste fasole, se adauga carnatii si patrunjelul si se muta intr-o cratita care poate fi pusa in cuptor.

Se baga in cuptorul incins pentru 30 de minute sau mai mult, pana cand se rumeneste putin deasupra.
Se serveste cu salata sau muraturi, varza acra...

Pofta buna!

Reteta este participanta la YBR (Cea mai buna reteta a ta) pe luna Mai, organizat de Spicie Foodie

May 22, 2011

Saramura de pui/ Romanian chicken "saramura"


Azi am fost intr-o mica dilema: "ce sa gatesc?" Voiam sa fac ceva cu pui, si am cateva retete pe care vreau sa le incerc, dar pentru una nu aveam lamai, pentru alta nu aveam rozmarin, si cum nu am mai plecat la cumparaturi, mi-a venit ideea sa fac Saramura de pui, cum facea mama acasa.

Probabil ca multi dintre voi stiu ca "saramura" este un amestec de apa cu sare. Eu cand am fost copil am stiut ca "saramura" este acest fel de mancare, apoi am aflat ca si apa cu sare (pentru muraturi) este tot saramura (iar scriind de atatea ori cuvantul "saramura" a inceput sa se descompuna si sa isi piarda sensul :))

Saramura de pui este o mancare de vara, cand puii mici au crescut deajuns sa poata fi taiati, cu mult usturoi, si mancata cu mamaliga. Si nu se mananca cu lingura, nuuuu, ci se soarbe cu ardei romanesti folositi pe post de lingura. Stiu, nu este frumos, dar acum nu vorbesc de mancare de restaurant, ci de mancare de la tara. Despre ardeii romanesti "raci", cum li se spune in sudul Olteniei, v-am mai povestit in postul cu Sarmalele. Sunt niste ardei mici, fara prea multa carne, care se insira pe ata si se usuca. Perpeliti putin pe foc si adaugati in saramura ii dau un deosebit. Cateodata mai este si cate unul iute, dar deh, "riscul meseriei" :)) Daca nu aveti ardei uscati, puteti folosi ardei grasi feliati si prajiti odata cu rosia.

Se pot folosi orice bucati de pui, mie mi-au placut mai mult picioarele, care au ramas putin fara piele in procesul de prajire/fierbere, ca sa fiu sigura ca sunt bine patrunse. Nu a fost la fel ca puii "atleti", antrenati prin curte ai mamei, dar a fost destul de bun.

Saramura se poate face si cu pui pe gratar, iar rosia se poate coace tot pe gratar, restul procedeului fiind la fel. O reteta asemanatoare de Saramura de pui am gasit in cartea "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", adunata din Valcea de Radu Anton Roman.

Iar daca va temeti ca veti mirosi prea tare a usturoi, mancati un mar, rontaiti cateva fire de patrunjel si/sau beti o cafea :)

Ingrediente:

5-6 bucati de pui
ulei pentru prajit (cat sa acopere bine fundul tigaii)
1/3 cana vin alb (optional)
8-9 catei de usturoi
1-2 rosii feliate rotund
4-5 ardei romanesti uscati
sare si piper dupa gust

Se dau bucatile de pui cu sare si piper. Se incinge bine uleiul in tigaie pe foc mediu si se pune puiul in uleiul incins. Se acopera cu capacul pe o parte, sa nu "sara". Se lasa pana se rumeneste apoi se intoarce (daca lasati puiul sa se rumeneasca bine inainte sa il intoarceti, nu se va lipi). Pentru a se patrunde bine, eu am adaugat putin vin alb si putina apa, apoi am lasat sa se evapore lichidul si sa se rumeneasca din nou puiul (aici a fost partea in care am "pierdut" pielea puiului :)). Cand puiul este rumenit, se scoate si se pune intr-o cratita mai adanca.

Intre timp, se piseaza bine usturoiul cu putina sare si putina apa (se poate da pe razatoarea mica).

Se scurge uleiul din tigaie, lasand numai putin, si se pun feliile de rosii in tigaie, prajindu-se pe ambele parti, pisandu-se usor cu lingura de lemn, si scotand cojile. Se pune si usturoiul cu apa, si se stinge bine tigaia, curatandu-se toate "arsurile" de pe fundul tigaii. Se toarna totul peste pui. Se perpelesc putin pe flacara aragazului ardeii si se adauga si ei peste pui, si se toarna apa cat sa acopere bine puiul. Se pune pe foc sa se incinga, fara sa fiarba, si se potriveste cu sare si piper.

Se serveste cu mamaliga. Pofta buna!



Later edit: Reteta de Saramura de pui a fost inclusa in parada Dulce Romanie in luna noiembrie 2012.

May 20, 2011

Macarons cu migdale si fistic/ Almond and pistachio macarons


Macarons sunt niste prajiturele frantuzesti (diferite de "macaroons"-prajiturele cu nuca de cocos), rude ale bezelei, cu faina de migdale, constand in 2 parti rotunde lipite intre ele cu crema, de diferite arome si culori. Ce le este specific, este acel "piciorus" sau "volanas" care se obtine printr-o tehnica anume.
Le-am vazut si le-am admirat de multe ori in poze pe internet, si nu le-am gasit sa le cumpar. Nu m-am gandit sa le fac, pentru ca "auzisem prin targ" ca sunt foarte greu de facut.

Dar, de curand, prietena mea Neli, mi-a trimis o retete foarte interesanta (sper sa reusesc sa o fac), care continea macarons, si cum aveam niste albusuri in frigider, m-am hotarat sa le incerc. La prima incercare am urmarit reteta Andreei de la Dimineti insorite, dar nu am avut albusurile vechi de cel putin 2 zile, si au stat la temperatura camerei decat 5 ore. Rezultatul nu a fost satisfacator, nu s-a format acel "volanas" si s-au crapat putin deasupra, dar pot sa va spun ca au fost delicioase (fara crema), si nu ma puteam opri din mancat, eram ca un copil, cu cate o bucata in fiecare mana :))

Cum poate ma stiti (ambitioasa), am incercat din nou. De data asta am avut 3 albusuri si am urmarit reteta de pe Gourmantine's Blog (poate va amintiti crema colorata cu afine). Albusurile au fost vechi de 3 zile si au stat la temperatura camerei 24 de ore inainte. Mi-au reusit de aceasta data, cu loc de perfectionare, binenteles :)

Sunt minunate, usoare si delicate, adevarate "franceze" :)

Ingrediente:

3 albusuri
80 de gr fulgi de migdale
20 de gr fistic
210 gr zahar pudra (zaharul pudra cumparat, are si amidon in el)
35 de grame zahar tos 

Nu am cantar electronic, asa ca am masurat cat am putut de bine. Albusurile au fost vechi de 3 zile si au stat la temperatura camerei 24 de ore inainte.

Pentru ca nu am gasit faina de migdale, am macinat nucile (migdalele si fisticul) in blender, pulsand des si mestecand des cu o spatula pentru a impiedica formarea unei creme, pana cand au fost bine macinate. Am pus nucile macinate pe o tava intr-un strat subtire si le-am bagat 10 minute in cuptorul incins la 37 de grade Celsius (100 Fahrenheit). Cuptorul meu nu are gradatie sub 260 F, asa ca l-am dat cat am putut de mic, vrem doar sa uscam nucile.

Dupa ce le-am uscat, le-am cantarit din nou, si imi arata mai putin de 100 de gr, si am adaugat putine migdale macinate care le aveam ramase.

Am pus zaharul pudra si nucile in robotul de bucatarie si le-am mai macinat odata si aici, dupa care am cernut bine amestecul. Ce nu a trecut prin sita, fiind totusi bucatele mici sub 1 mm, le-am adaugat in compozitie.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare (mie mi-au trebuit 2 tavi).

Se bat albusurile cu un praf de sare, iar cand incepe sa faca spuma se adauga treptat zaharul tos pana cand se formeaza o spuma care nu cade de pe tel (cand intorci castronul, albusurile nu cad din el). Se adauga amestecul de zahar pudra si nuci macinate, si se amesteca usor cu spatula pana cand totul este incorporat, iar daca luati albusuri pe spatula, si le lasati sa curga, ar trebui sa curga ca o "pamblica" care se topeste in compozitie repede.

Se pune compozitia intr-o punga, careia i se taie in colt de aprox 1 cm. Se formeaza pe tava cu hartie "banuti" rotunzi cu diametrul de aprox 3 cm, lasand distanta intre ei. Se lasa la temperatura camerei pana cand prind o pielita deasupra, atunci cand ii atingi cu degetul, nu se lipesc de deget. Acest lucru poate dura intre 30 minute si o ora.

Intre timp se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se baga macarons-ii in cuptorul incins pentru 15 minute, pana cand sunt foarte usor rumeniti. Se scot si se lasa sa se raceasca.



Pentru crema:

1/2 cana afine congelate
150 gr ciocolata alba (eu am avut chipsuri, daca aveti o bucata mare, tocati-o bucatele)
60 ml (1/4 cup) frisca lichida neindulcita
50 gr-100 gr unt rece taiat bucatele

Intr-o craticioara, se pun afinele si 1 lingura de apa pe foc mediu. Se fierb pana cand afinele incep sa se zdrobeasca si se formeaza un sos. Se strecoara bine totul, apasand cu o lingura pe sita.

Se topeste pe bain-marie (un bol pus deasupra unei cratite cu apa fierband domol, fara ca fundul bolului sa atinga apa) ciocolata alba si frisca lichida, pana cand ciocolata este partial topita, se da deoparte si se mesteca in continuu pana cand ciocolata este topita complet. Se lasa sa se racoreasca putin.

Se pune in mixer ciocolata topita si sosul de afine, iar cu mixerul mergand la viteza mica (se poate bate cu telul) se adauga cubuletele de unt. Initial am vrut sa folosesc numai 50 de gr de unt, dar amestecul era prea inchis la culoare, asa ca am mai adaugat unt. Daca vreti sa folositi mai putin unt, reduceti din sosul de afine. Cand am dat mixerul la viteza mai mare, crema a dat semne de taiere, asa ca l-am oprit si am mestecat cu spatula pana cand si-a revenit. Se lasa 1 1/2 - 2 ore la frigider inainte sa se asambleze prajiturile.

Se cupleaza macarons-ii dupa marime. Se pune crema intr-o punga, care se taie un colt, si se pune crema  pe rotund pe unul din macarons-i, apoi se lipeste cu perechea. Apasati usor pentru ca se pot rupe.

Se pastreaza la frigider (in reteta originala zice ca sa se scoata afara din frigider cu 1 ora inainte de servire, dar eu am mancat direct din frigider si sunt super!)

May 19, 2011

Aripioare picante (sau nu) cu frunze de coriandru/ Cilantro spicy (or not spicy) wings


Imi plac mult aripioarele picante, cateodata le mananc prajite (la restaurant), dar cand le fac acasa prefer sa le fac la cuptor. Sunt la fel de bune (daca nu si mai bune) si de obicei le faceam dupa reteta postata cu ceva timp in urma: Aripioare picante. Am vrut sa variez si am vazut la Ellie aceasta reteta cu aripioare in saramura, apoi condimentate cu frunze de coriandru. Am variat putin, am sarit saramura si am facut o marinata pentru aripioare. Apoi am incercat si varianta picanta si varianta nepicanta, si le-am servit cu sos Ranch, la care i-am adaugat frunze de coriandru (cilantro), cu tulpini de telina si bucatele de conopida cruda. Au fost foarte bune, perfecte pentru o cina tarzie si un film.

Ingrediente:

8-10 aripioare intregi
o mana de frunze de coriandru (cilantro) tocat mare
3 catei de usturoi tocati
zeama de la o lamaie verde
3 linguri de ulei de masline
sare si piper dupa gust

Pentru sosul iute:

50 gr (1/2 stick) unt
1/2 cana sos iute (Luisiana, Franks sau Tabasco)

Cum se taie usor aripioarele, mod pe care l-am invatat de la Alton Brown:

- se pune aripioara pe tocator, iar cu un cutit ascutit se taie varful

- se strange aripa cu partea legata in sus, in mana stanga (daca sunteti dreptaci), si se cresteaza usor chiar in mijloc (cu grija va rog!)

- se pune aripioara pe tocator, si se taie cu cutitul urmand crestatura facuta mai inainte (se va taia chiar printre oase)


Se pune intr-un robot de bucatarie sau blender: coriandrul, usturoiul, zeama de lamaie verde, uleiul si piperul si se mixeaza pana cand avem o emulsie.
Aripioarele se dau cu sare (mie imi este mai usor sa aproximez cantitatea de sare), apoi se pun intr-un bol si se toarna sosul peste ele. Se amesteca sa fie acoperite bine de sos, se acopera cu folie de plastic si se lasa in frigider pentru 30 minute pana la 2 ore.

Intre timp se incinge cuptorul la 220 grade Celsius (425 Fahrenheit). Se unge bine o tava intinsa cu ulei sau cu spray non-stick (eu pun folie de aluminiu pentru o curatare mai usoara).

Se pun aripioarele in tava intr-un singur strat si se baga in cuptorul incins pentru 15 minute.

Intre timp, se topeste untul si se amesteca cu sosul iute.

Se scot aripioarele si se ung bine cu sosul iute (se pot intoarce) si se mai baga in cuptor inca 15-20 minute pana cand sunt rumenite bine. Daca nu va plac iuti, puteti "sari" peste sos si le lasati in cuptor 30-35 minute.

Pregatiti-va cu multe servetele si savurati-le. Iar conopida cruda cu sos ranch este un deliciu!

May 18, 2011

Madeleines cu migdale/ Almond flour madeleines


In aventura mea de "blogareala" (suna asa ciudat in romaneste) am cunoscut multe persoane interesante, dragute si de la care am avut ce invata. Una dintre ele este Ellie, de la "Home cooking in Montana" care m-a vizitat inca de la inceputuri si mi-a lasat intotdeauna mesaje incurajatoare. Iar blogul ei a fost tot timpul o inspiratie pentru mine. Chiar daca nu am facut toate retetele, Ellie mi-a dat idei si m-a facut sa gandesc "outside the box". Iar atunci cand am vazut la ea aceasta reteta de prajiturele/madeleines (poate va aduceti aminte primele mele madeleines) am stiut ca trebuie sa o incerc.

Combinatia de migdale macinate foarte fin si unt maroniu le-a dat o aroma aparte. Au fost delicioase si sunt perfecte pentru ceai, cafea si pentru petreceri.
Daca nu aveti forma de madeleines, le puteti coace in alte forme: de muffins sau de savarine, iar cum vara este aproape, le puteti adauga fructe mici (zmeura, afine) cum puteti vedea la Ellie.



Ingrediente:

113 gr (1 stick) de unt
100 gr (1 cup) migdale macinate*
200 gr (1 2/3 cups) zahar pudra
100 gr (3/4 cup) faina
1/2 lingurita praf de copt
3 albusuri
1 ou
1/2 lingurita extract de vanilie
zahar pudra pentru pudrat

* Puteti macina migdalele (eu le-am avut feliate si decojite) in robotul de bucatarie sau in blender. Robotul de bucatarie mi se pare ca nu le macina de ajuns de fin, si prefer sa le macin in blender. Lucrati cu blenderul in etape scurte si afanati des alunele cu o spatula, insistand pe langa lame, pentru a nu obtine o pasta.

Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit).

Se topeste untul intr-o craticioara si se lasa pe foc pana cand capata o culoare aramie-maronie si incepe sa miroase usor a nuci.  Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca.

Intr-un bol se amesteca bine migdalele macinate, zaharul, faina si praful de copt. Se bat cu o furculita albusurile si oul, si se toarna peste amestecul de faina, se amesteca pana cand se incorporeaza. Se adauga extractul de vanilie si untul treptat, amestecand pana cand se incorporeaza.

Se ung cu unt topit formele de madeleines si se sterg cu un servetel, apoi se tapeteaza cu faina. Se pune compozitia in forme, cam 3/4 din forma. Se baga in cuptorul incins pentru 14-15 minute, pana cand se rumenesc usor pe margine, iar daca le atingi usor deasupra se simt tari.

Se servesc pudrate cu zahar. Pofta buna!

May 16, 2011

Pui grecesc/ Greek chicken


Ca sa raman in spiritul grecesc, postez si o reteta de pui cu cartofi, pe care am invatat-o de la prietena mea, Giota. Este o mancare buna de facut pentru o familie numeroasa, sau o reuniune, pregatirea nu dureaza mult, iar odata bagata in cuptor trebuie sa va aduceti numai aminte sa il intoarceti odata. Ca garnitura, sosul tzatziki este combinatia perfecta, si/ sau salata greceasca sau salata de rosii cu ceapa.


In cazul in care aveti mai mult pui si cartofi, puteti gati puiul intai, apoi in acelasi sos de ulei si zeama de lamaie puteti pune cartofii si ii bagati din nou la cuptor.


Este foarte suculent, cu aroma de lamaie si oregano. Am folosit cartofi rosii cu coaja cu tot pentru prezentare.


Ingrediente:


7-8 bucati de pui (copane, pulpe, jumatati de piept, aripi)
4-5 cartofi rosii taiati sferturi (depinde cati va incap in tava)
1 cana de ulei de masline (235 ml)
1 cana zeama de lamaie (235 ml) - de la 4 lamai
sare si piper dupa gust
1 lingura oregano uscat


Se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius (400 Fahrenheit).


Se aranjeaza puiul si cartofii printre pui (puiul cu pielea in jos). Se dau cu sare si piper, oregano, si se toarna si uleiul si zeama de lamaie. Se ung bine bucatile de pui si cartofii. Se baga in cuptorul incins pentru aprox 50 de minute, intorcand bucatile de pui cu pielea in sus dupa 20 de minute.


Se serveste cald sau la temperatura camerei.
Pofta buna!

May 15, 2011

Souvlaki a la Jamie Oliver



Cand am vazut acum cateva luni emisiunea lui Jamie Oliver in Atena, am stiut ca trebuie sa fac aceste souvlaki imediat ce vine vremea gratarului. Atat de simple si atat de delicioase, ca de fapt toata mancarea mediteraneeana, si mai ales in prezentarea lui Jamie Oliver, care nu se "complica" foarte tare. Mancare simpla in care importante sunt ingredientele proaspete si modul de preparare. La fel ca o salata greceasca, simpla, dar la care salivam la televizor. Pentru salata insa ma pastrez pentru rosiile in sezon :)

Souvlaki (sau shish-kebab in America) sunt bucatele de carne trase pe un bat si coapte pe gratar. Sunt servite cu tzatziki si lipii (pita bread). Varianta lui Jamie contine si o salata simpa de ardei copti cu marar.

Prin marinare, carnea isi pastreaza aroma si fragezimea, si nu se usuca foarte tare la copt (binenteles ca nu trebuie nici "uitata" pe gratar). Am norocul sa am un magazin grecesc foarte aproape de casa, unde am gasit oregano si otet grecesc, dar nu am gasit menta uscata, asa ca am inlocuit-o cu menta proaspata.

Eu am folosit bete (skewers) din metal, care au fost mai lungi, si mi-au iesit 4 bucati. Puteti folosi bete din lemn (daca sunt mai mici vor iesi mai multe bucati), si asigurati-va ca le inmuiati in apa cel putin 30 de minute inainte, pentru a nu se arde pe gratar.

In acelasi bol am marinat si 2 bucatele de coaste de porc (care au fost atasate de carne) pe care le-am pus pe gratar putin mai mult timp decat souvlaki-urile, si au fost extraordinar de gustoase si fragede.



Ingrediente:

500-700 gr muschi de porc taiat in bucatele de 2-3 cm
1 lingura de menta proaspata tocata
1 lingurita oregano uscat
2 catei de usturoi dati pe razatoarea mica
100 ml ulei de masline (1/3 cup plus)
zeama de la 1 lamaie
1 lingura de otet rosu
un lingurita sare (Kosher sau sare de mare)
piper proaspat macinat dupa gust

Se amesteca toate ingredientele, se mesteca bine si se acopera cu o folie de plastic. Se lasa la marinat in frigider cel putin 30 de minute, mai mult timp este si mai bine.

Se pune carnea pe bete si se prajeste pe gratar pe foc mediu-mare pentru 8-10 minute, intorcandu-se pe toate partile pana cand se rumeneste. Nu o prajiti prea mult pentru ca se va usca (in pozele mele arata putin uscata, dar din cauza ca incepuse sa se raceasca pana am aranjat eu totul pentru poze).

Se serveste pe lipii cu ardei copti si tzatziki.


Salata de ardei copti

2 ardei grasi rosii se coc pe gratar pana se rumenesc pe toate partile (foc mediu). Se lasa sa se raceasca putin, se curata de coaja si seminte (nu se spala!) si se rup fasii. Se amesteca cu sare si piper dupa gust, 2-3 linguri de ulei de masline, otet rosu dupa gust si mult marar tocat.

Pofta buna!

Lipii in tigaia de tuci/ Homemade pita bread in the cast iron skillet



Imi plac lipiile (pita bread). Seamana cu turtele romanesti, pot fi plate sau cu "punga" in mijloc. Intotdeauna le-am cumparat, si de cele mai multe ori gustul nu a fost pe masura asteptarilor, intotdeauna le lipsea acel "ceva". Asa ca avand putin mai mult timp liber saptamana asta, m-am hotarat sa le fac acasa. Cat de greu putea sa fie? Ei bine, nu a fost deloc greu, ci poate putin consumatoare de timp, cat am asteptat sa se ridice aluatul. Am gasit reteta care mi-a placut la "The fresh loaf", cu faina integrala si faina neinalbita amestecata, dar in loc sa le coc in cuptor (a fost o caldura de iulie) m-am hotarat sa le coc in tigaia de tuci. Au iesit excelente! Desi arata putin cam "uratele", din cauza fainii inchise la culoare, si pentru ca nu sunt experta la aluaturi, nu au fost perfect rotunde, au fost insa gustoase.

Se poate folosi orice faina, alba sau integrala, iar daca vreti, puteti alege varianta de copt in cuptor de la "The Fresh Loaf", varianta in care vor iesi cu "buzunar". Sunt perfecte calde, cu putina branza feta, iar daca sunt reci, se pot incalzi (la microunde sau pe plita), daca faceti mai multe, le puteti pastra in congelator.
Eu am folosit pentru framantat mixerul cu carlig, dar binenteles ca se pot framanta de mana, sau in masina de paine.



Ingrediente:

3 cups de faina (400 gr) : 1 cup faina integrala, 2 cani faina obisnuita neinalbita
faina pentru intins
1 lingurita sare (eu am folosit sare Kosher, puteti folosi sare de mare, sau sare obisnuita)
1 lingura de miere
2 lingurite drojdie uscata
1 1/4 cups apa (aprox 300 ml) calduta, aprox la temperatura camerei
2 linguri ulei de masline, plus 1 lingura de ulei pentru uns vasul si 2-3 linguri pentru copt

Se amesteca drojdia, mierea si putina apa intr-un castronel pana cand se omogenizeaza si se lasa 5-10 minute pana cand incepe sa se umfle. Se pune faina in vasul de la mixer, sarea, uleiul, amestecul de drojdie si se amesteca, adaugand apa pana cand se desprinde de peretii bolului (in cazul in care framantati de mana, pana cand obtineti o coca moale). Este posibil sa folositi mai multa apa, sau mai putina. Se framanta 10 minute. Se formeaza coca intr-o minge, se unge coca si vasul cu putin ulei, se acopera cu folie de plastic chiar pe coca sa impiedice uscarea, apoi se acopera cu un servet de bucatarie. Se lasa intr-un loc caldut sa se ridice (1 ora sau mai mult). Eu am pus-o in cuptorul stins, si a durat 1 ora sa se tripleze in volum.


Se loveste odata cu pumnul coca, sa se desumfle, apoi pe o masa sau tocator cu faina, se imparte in 2, apoi fiecare jumatate in 2, pana cand obtineti 8 bucatele, care se formeaza bilute rotunde. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa se odihneasca 20 minute.


Se intinde fiecare bucata foarte subtire, aproximativ cat dimensiunea tigaii.

Se incinge bine tigaia de tuci (sau un vas mai gros cu capac), se toarna 1 lingura de ulei si se sterge cu un servetel excesul (servetelul se poate pastra pentru a sterge tigaia inainte de urmatoarea lipie).

Se transfera usor lipia de pe tocator in tigaie si se acopera cu capacul. Se coace 2 minute, se intoarce si tot acoperit, se mai coace 2 minute pe cealalta parte. Se procedeaza la fel cu restul lipiilor, se coc acoperite, 2 minute pe fiecare parte, stergand tigaia cu putin ulei dupa fiecare lipie. Lipiile coapte se pun intr-un servet de bucatarie, acoperindu-se sa se pastreze calde.


In postul urmator voi povesti cu ce le-am servit (ce a ramas dupa ce le-am mancat calde) :)

May 10, 2011

Supa frantuzeasca de ceapa/ French onion soup


De multe ori auzi de persoane care se imbolnavesc sau patesc ceva, dar niciodata nu iti dai seama de durere pana cand nu o ai pe propria piele. Si cand durerea incepe in mijlocul noptii si este atat de puternica incat trebuie sa pleci la spital in urmatoarele 5 minute, fara sa ai putere sa te imbraci sau sa mergi, nu poti decat sa te rogi: "Doamne, te rog, fa sa se opreasca". Te simti parca in pielea altcuiva fiind carata prin spital in carucior sau cu patul, si iti repeti mereu rugaciunea: "sunt o persoana sanatoasa, nu se poate sa fiu eu..."

Si asta din cauza unei pietre mici mici care era in rinichiul meu de mult timp si azi noapte a avut chef de plimbare. Slava Domnului ca durerea imposibila a trecut, si acum pietricica aia mica sta intr-o punga in cabinetul de la baie si asteapta sa o vada nenea doctoru :)

Si apoi totul isi revine la normal, cu o mica vacanta neplanuita de la servici si cu timp sa va povestesc despre Supa frantuzeasca de ceapa. Este o supa de ceapa, binenteles :) foarte rafinata in ciuda putinelor ingrediente din ea, in marea majoritate: ceapa! Si trebuie servita neaparat cu crutoane, si cu branza topita, pentru ca este foarte buna supa, dar crutoanele sunt ca "cireasa de pe tort" sau "de pe supa" :)

Am vazut cateva retete de Supa frantuzeasca de ceapa, ale bucatarilor celebri, si apoi am mancat supa care se serveste in restaurant, si am decis sa imi fac propria versiune. Am urmarit insa modul de calire al cepei descris de Anne Burrell: "low and slow" (pe foc incet si in ritm incet). Dureaza mult pregatirea ei, dar trebuie mai mult sa stai pe langa oala decat sa faci ceva, asa ca intr-o duminica puteti incerca aceasta supa, si mai aveti timp sa faceti si un desert intre timp.

De obicei supa se serveste in boluri speciale care se pot baga in cuptor pentru a se topi branza deasupra, iar crutonul serveste ca suport pentru branza. Mie nu imi place crutonul extrem de imbibat cu supa, si nu am avut castroane speciale (sincer, din cauza ca nu am gasit 2 la fel la magazin, ca imi luam si din alea... :)) asa ca am servit-o in cani si am facut crutoanele cu branza separat, si am intins cu ele in supa.

Eu am folosit o combinatie de supa de vita, supa de pui si apa. Se poate folosi sau numai supa de vita sau numai supa de pui, insa nu as recomanda sa folositi numai apa pentru ca nu va avea aceeasi savoare. Deasemenea, am folosit branza fontina, de obicei retetele cereau branza gruyere, dar nu am gasit. Puteti folosi orice branza care se topeste, provolone, mozzarella sau chiar parmesan.




Ingrediente:

8 cepe medii-mari (eu am folosit 2 cepe rosii si 6 galbene)
3 linguri ulei (optional de masline)
50 gr (1/2 stick) unt
2 catei de usturoi tocati
1/2 lingurita ardei uscat iute pisat (optional, nu va iuti supa ci ii va da un pic "kick")
1/2 - 1 lingurita oregano uscat
2 foi de dafin
1 cana vin alb
800 ml (3.5 cups) supa de vita
400 ml (aprox 2 cups) supa de pui
400 ml (aprox 2 cups) apa
sare si piper dupa gust

crutoane si branza fontina data pe razatoare pentru servit


Ceapa se taie jumatati si se taie felii subtiri pe lungime (solzisori). Este important ca feliile sa fie aproximativ de acceasi grosime pentru ca ceapa sa se coaca in mod egal.




Intr-o oala cu capac se incinge uleiul si untul pe foc mediu. Se adauga ceapa, se sareaza cu aprox 1 lingurita de sare si se mesteca, astfel incat toata ceapa sa fie unsa cu ulei. Se pune capacul si se lasa sa se abureasca 15 minute. Se da capacul la o parte si se lasa pe foc mic-mediu aprox 45 minute sau mai mult, mestecand frecvent, pana cand ceapa este calita si capata o culoare inchisa. In timp ce se caleste ceapa, puteti adauga usturoiul.



Cand ceapa este bine patrunsa, se adauga ardeiul iute pisat, oregano si foile de dafin. Se stinge cu vinul, apoi se adauga tot lichidul. Se lasa sa fiarba inca 45 minute-1 ora, timp in care se gusta pentru sare si piper.

Se pune in cupe sau boluri si se serveste cu crutoane si branza.

Pentru crutoane (pot fi facute in avans):

Felii de bagheta groase de aprox 1 cm se pun intr-o tava si se stropesc cu putin de ulei de masline. Se baga in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius (400 Fahrenheit) pentru 5-8 minute pana cand se rumenesc (timpul depinde de cat este de incins cuptorul si cat de proaspata este painea, o paine veche de o zi-doua necesita numai 5 min).



Cand supa este gata, chiar inainte de servire, se presara branza peste crutoane si se mai baga in cuptorul incins pentru 2-3 minute cat sa se topeasca branza.

Apoi se savureaza :) Pofta buna!


Inghetata cu dulce de leche si nuci/ Dulce de leche and walnuts ice cream



Planuiam ca urmatorul post sa fie despre delicioasa supa frantuzeasca de ceapa, dar dupa ce am facut inghetata cu dulce de leche, am hotarat ca supa da intaietate inghetatei :)

Cand Alina de la "Explora Cuisine" ne-a provocat pentru Dulce Romanie sa gatim cu dulce de leche, am stiut ca trebuie sa fac inghetata. Pentru ca... vine vara! De data asta cu siguranta. Doar a inflorit chiar si liliacul :)

Asa ca intr-o duminica frumoasa de mai am comis-o: Inghetata cu dulce de leche. Si nuci, coapte. O combinatie perfecta, nucile nu au putut decat sa imbunatateasca ceva care era deja bun. Initial ma gandeam sa fac o inghetata cu oua, dar m-am gandit la un mesaj pe care l-am primit de la Renata, o cititoare de-a mea, al carui baietel este alergic la oua, asa ca am ales o varianta fara oua.

Am urmarit si adaptat foarte putin reteta din bucataria lui Mary de la "One perfect bite". Cred ca varianta cu oua ar fi fost putin mai cremoasa, dar nu cred ca ar fi putut fi mai delicioasa decat a iesit. Am folosit nuci obisnuite in loc de nuci "subtiri" (pecans), pentru ca pe cele obisnuite le am de obicei in casa. Nu am adaugat toata cantitatea de dulce de leche odata, ci am adaugat jumatate, si cealalta jumatate am pus-o "bucatele" dupa ce inghetata a fost gata, pentru ca am vrut ca atunci cand iau inghetata cu lingura sa se vada bucatele de dulce de leche.

Reteta este pentru masina de inghetata, si asigurati-va ca ati tinut bolul in congelator cel putin 15 ore sau mai mult inainte sa faceti inghetata.

Ingrediente:

1 cana frisca lichida neindulcita
2 cani de lapte integral
1/2 lingurita extract de vanilie
1 1/2 cani de dulce de leche
3/4 cana - 1 cana nuci coapte tocate mare*

* Pentru a coace nucile introduceti-le pentru 10 minute in cuptorul incins la 200 de grade Celsius (400 Fahrenheit).

Se incalzeste laptele si frisca lichida intr-o craticioara pana cand incepe sa fiarba. Se opreste focul, si se adauga aprox jumatate din cantitatea de dulce de leche (sau puteti sa o adaugati pe toata odata). Se mesteca cu telul pana se topeste, apoi se incorporeaza si vanilia. Se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider intre 20 de minute - o ora.

Se toarna compozitia rece in bolul pentru masina de inghetata si se mixeaza in masina dupa cate minute sunt necesare dupa instructiunile masinii (20-25 minute). Cand inghetata este gata, se poate pune restul de dulce de leche (in cazul in care nu l-ati pus pe tot de la inceput) si nucile tocate, si se mesteca putin. Se pune in containere de plastic in congelator, se lasa 1 ora - doua inainte de servire (depinde de cat de rece a fost compozitia si cat de rece a fost bolul masinii de inghetata).

Este un deliciu pentru oameni mari si oameni mici :)

Pofta buna!
Si niste flori de liliac sa va inveseleasca ziua :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails