Imi amintesc cand am mancat prima data ciuperci. Aveam probabil in jur de 6 ani si eram cu niste rude la bostan. Noi oltenii spunem bostan la plantatia de lubenite :)) Alta denumire specific olteneasca. Lubenite sau pepeni verzi.
Nu imi amintesc clar totul, dar imi amintesc sigur gustul ciupercilor proaspat culese si prajite pe gratar... Reteta de azi nu are ciuperci pe gratar, dar este la fel de buna pentru iubitorii de ciuperci. Luata de pe blogul Explorei Cuisine, am facut-o de cateva ori, cu diferite feluri de ciuperci, iar acum o si postez, ca raspuns la provocarea Magdei de la Cat's Kitchen, gazda lunii aprilie la Dulce Romanie.
Magda, tarta rustica nu a venit inca, dar macar cu ciupercile sunt prezenta :)
Ingrediente:
500-700 gr ciuperci*
1 ceapa mica sau shallot, tocata
3 catei de usturoi, tocati marunt sau dati pe razatoare
1/2 cup (120 ml) ulei de masline extra virgin
70 ml otet alb
1/2 lingurita sare
piper proaspat macinat
1 lingurita oregano uscat
*Am folosit de aceasta data ciuperci champignon, dar puteti folosi orice fel de ciuperci, si cu cat sunt mai variate, cu atat au mai multa aroma. Daca folositi ciuperci mai delicate, ca de exemplu shiitake, sariti peste partea cu oparitul.
Spalati foarte usor ciupercile sau stergeti-le cu un servet umed, apoi taiati-le in jumatati sau felii. Puneti o oala cu apa la fiert si adaugati putina sare. Cand apa fierbe, adaugati ciupercile si lasati-le 3-5 minute. Scoateti-le si scurgeti-le bine.
Intr-un vas amestecati ceapa, usturoiul, uleiul, otetul, sarea, piperul si oregano. Adaugati ciupercile si mestecati usor. Lasati la frigider cel putin 24 de ore. Se pastreaza in frigider cel putin 2-3 saptamani, in cazul in care va mai ramane ceva.
Nota: este posibil ca in frigider uleiul de masline sa se solidifieze, nu este nici o problema: lasati-le 20 de minute la temperature camerei inainte de servire.
Pofta buna!