A venit noiembrie, s-a schimbat ora, este destul de frig, si e cam greu de acomodat cu intunericul de la ora 5... dar ce ma motiveaza este sarbatoarea Craciunului, care este numai la 6 saptamani departare. Si nu pentru cadouri, ci pentru decoratii, luminite, muzica, ciocolata calda, prajiturele, cozonac si, cel mai nou in plan, un salam de biscuiti. Am decis ce culoare si stil va fi bradul (shabby chic, mai mult chic decat shabby) si am facut lista dulciurilor. Probabil ca prajiturelele astea nu vor fi pe lista de facut, dar le-am facut deja de doua ori anul asta si pot sa va spun ca sunt perfecte. Perfecte ca gust, isi pastreaza foarte bine forma la copt si, daca aveti copii, sunt sigura ca le va placea sa va ajute la decorat.
In fotografie sunt prajiturelele pe care le-am facut in forme pentru petrecerea Baby Shower a prietenei mele. Reteta prajiturelelor simple cu zahar o puteti gasi aici, si in acelasi post este si reteta de glazura regala pentru decorat.
Ingrediente:
~aprox 25 bucati~
~adaptata dupa Sweetapolita~
2 cups (250 gr) faina
45 gr cacao
1/4 lingurita sare
1 1/3 sticks (150 gr) unt la temperatura camerei
3/4 cup (133 gr) zahar
1/3 cup (75 gr) zahar brun
1 ou rece
1/2 lingurita extract de vanilie
Echipament special: hartie de pergament, taietoare dupa preferinta.
Pregatiti o tava mare tapetata cu hartie de pergament.
Cerneti impreuna faina, cacaua si sarea. Dati deoparte.
Bateti untul impreuna cu cele doua feluri de zahar cateva minute, pana cand devin cremoase. Adaugati oul si bateti bine sa se incorporeze. Adaugati amestecul de faina si amestecati cu spatula pana cand se incorporeaza, apoi vanilia, si incorporati-o, fara sa bateti prea mult.
Formati aluatul intr-un disc, inveliti-l in folie de plastic si dati-l la frigider pentru cel putin 45 de minute. Cand aluatul este rece, puneti-l intre doua foi de hartie de pergament si intindeti-l pana cand are grosimea de 1/2 cm, avand grija ca grosimea aluatului sa fie uniforma.
Nota: este important sa taiati aluatul rece, si veti avea nevoie de ceva "muschi" sa il intindeti. Ganditi-va ca va faceti brate frumoase in tot timpul ;) Daca in timpul intinderii aluatul s-a incalzit, puneti-l in frigider 15 minute, intre hartiile de pergament.
Taiati forme de aluat si asezati-le in tava, avand grija sa aranjati taietorul astfel incat sa scoateti cat mai multe prajiturele, sa nu fie nevoie sa re-intindeti aluatul de multe ori. Formati aluatul ramas din nou in disc si raciti-l putin inainte sa il intindeti si sa taiati restul de prajiturele.
Puneti tava cu prajiturele in congelator 15 minute inainte de coacere. Incingeti cuptorul la 165 grade Celsius (325F). Coaceti prajiturelele in cuptorul incins pentru 16 minute. Lasati sa se raceasca usor inainte sa le scoateti din tava.
Decorati dupa preferinta. Prajiturelele se pot pastra la temperatura camerei pana la 2 saptamani.
Pofta buna!
PS. Imi pare rau ca nu am avut timp sa decorez si fotografiez prajiturelele cand le-am facut in forme de Turnul Eiffel... Oh-la-la!