Dar intr-o seara rece de iarna tarzie sau primavara care se lasa asteptata mi-a facut cu ochiul un pachetel mic roz, si l-am luat la studiat: am fost foarte surprinsa cand am vazut la ingrediente numai oua, unt, zahar si faina. Si in pachetelul asta mic si roz erau doua madeleines, care si-au meritat toti cei 99 de centi dati pe ele. Atunci mi s-a aprins luminita, am cautat retete si am comandat tava. De $4 pot sa fac muuuulte madeleines :)
Delicate, pufoase si delicioase... Usor de facut si rapide, iti trebuie numai putina rabdare. Reteta cu nuca de cocos am gasit-o la "Barefoot Contessa" Ina Garten, si am trecut la treaba.
Pentru ca tava mea are numai 12 forme, am copt in doua ture. Prima tava a iesit putin prea rumenita decat mi-a placut, si am redus focul la 350 grade fata de 375 cat era specificat in reteta. Am uns formele cu unt cu pensula, si a ramas prea mult unt in forme, asa ca am sters numai formele cu un servetel imbibat cu unt, fara sa ramana bobite.
De asemenea am folosit nuca de cocos macinata marunt si neindulcita, nu imi plac fulgii cei mari si dulci, mi se par chiar badarani :)
Daca nu aveti forme de madeleines, puteti face din compozitie niste muffins cu nuca de cocos foarte bune, dar mariti timpul de coacere si testati-le cu scobitoarea.
Ingrediente:
113 grame de unt topit (1 stick) si lasat sa se racoreasca + 1 lingura de unt topit pentru uns tava
3 oua
200 gr (2/3 cup) zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 cana (150 gr) faina
2 linguri cu varf (1/4 cup) amidon
1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare
3 linguri pline (1/3 cup) nuca de cocos macinata
optional zahar pudra pentru pudrat
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit). Se sterg formele cu un servetel imbibat in unt si se tapeteaza cu faina.
Se bat ouale cu zaharul si vanilia 3 minute pana cand devin pufoase si isi maresc volumul. Cu mixerul mergand adaugati untul topit pana cand este incorporat.
Intr-un bol separat se amesteca faina, amidonul, praful de copt si sarea. Se cern in amestecul de oua si unt si se amesteca pana cand totul este incorporat. Se adauga nuca de cocos si se incorporeaza si ea, fara a se mesteca prea mult.
Se umplu cu o lingura sau cu lingura de inghetata (scoop) formele, lasandu-le putin goale (dupa prima tura va veti da seama mai bine cat sa puneti). Se coc in cuptorul incins 10-12 minute pana cand se rumenesc pe margini si sunt tari la atins. Se scot si se lasa sa se raceasca, se pot pudra cu zahar pudra dupa preferinte.
Acum chemati prietenele la o petrecere cu ceai :)
Enjoy!