Reteta este cu rosii, dar am folosit si un ardei si un dovlecel pe care i-am gasit prin frigider. Diferenta intre reteta greceasca si cea romaneasca de Ardei umpluti ar fi ca ardeii romanesti fierb in sos, iar cei grecesti fierb cu putina apa, avand foarte putin sos.
Sa va mai spun cat de bun a fost? :)
Ingrediente:
aprox 5-6 rosii potrivite
1 ardei gras
1 dovlecel (atat a avut loc in cratita mea, si mi-a ramas putina umplutura)
3 linguri ulei de masline + 3 linguri ulei de masline pentru stropit deasupra
1 ceapa mare tocata
2 catei de usturoi tocati
250-300 gr carne tocata (porc sau vita)
1/2 cana (cup) orez (eu am folosit basmati)
1 mana de frunze de menta proaspete
1 mana de patrunjel proaspat
sare si piper dupa gust
1-2 cartofi
Se taie capacul rosiilor si se scobesc usor cu o lingurita, rezervand miezul. Dovlecelul se taie pe jumatate, scobindu-se si el inauntru, rezervand miezul impreuna cu rosiile. Ardeiului i se taie capacul si se curata de seminte.
Miezul rosiilor si al dovlecelului se toaca marunt sau se dau prin blender pana cand se face piure.
Se incinge cuptorul la mare: 230 grade Celsius (450 Fahrenheit).
Se incing 3 linguri ulei de masline intr-o tigaie si se caleste ceapa pana cand devine translucida, apoi se adauga usturoiul si se caleste si el 1 minut. Se adauga carnea tocata, apoi orezul si sosul de rosii de mai sus. Se potriveste cu sare si piper si se da intr-un mic clocot, cat sa scada lichidul foarte putin. Se adauga menta tocata si patrunjelul tocat. Se gusta si se asezoneaza bine cu sare si piper proaspat macinat. Se poate toca putin cartof si adaugat in amestec.
Se umplu legumele cu amestecul de carne si se aseaza in tava, aranjand bucati de cartof printre locurile goale. Se adauga putina apa in tava (1/2 cana). Mie mi-a ramas putina umplutura pe care am amestecat-o cu apa si am pus-o peste legume. Se acopera tava cu capac sau cu folie de aluminiu si se baga in cuptorul incins pentru 45-50 de minute. La jumatatea timpului, descoperiti tava si stropiti cu 3 linguri ulei de masline.
Se serveste calda, langa o bucata de feta si masline.
Kali Orexi! :)