Pentru ca meniul de Ziua Recunostintei a fost luuuung, am intarziat cu postarea si participarea la Dulce Romanie. In noiembrie, Alexandrina de la Xandrinne si ale ei ispravi culinare ne-a provocat sa gatim si cu hrean. A fost prima data cand am facut sos de merisoare, iar din varianta "clasica" am mai facut una, dupa o idee de pe site-ul Food Network. Rezultatul a fost un sos chiar interesant, un sos rece, foarte putin dulce, cu un mic kick de la hrean, sotul l-a asemanat cu sosul Ranch. A fost bun cu curcanul cald, dar si cu el rece, mai ales a doua zi pe un sandvis, cu resturile de la curcan.
Nu folosesc foarte mult hrean la gatit, dar il am tot timpul in frigider: hreanul proaspat il rad, il pun intr-un borcan si il acopar cu otet. Se pastreaza acoperit in frigider foarte mult timp.
Sos de merisoare:
12 oz (350 gr) merisoare proaspete 1/2 cup (100 gr) zahar 1/4 cup (60 ml) vin alb zeama si coaja rasa de la 1/2 portocala
Se pun toate ingredientele intr-o craticioara pe foc mediu si se fierb, mestecand des, pana cand merisoarele incep sa plezneasca. Se continua fierberea, adaugand apa cand incepe sa se ingroase, eu am adaugat 3/4 cana, cate 1/4 odata, sa ajungeti la consistenta unui sos gros. Toata operatia va dura 10-15 minute, cand toate merisoarele sunt sparte. Gustati si potriviti de sare, piper si zahar (merisoarele sunt foarte acre). Serviti cald sau rece, cu curcan, pui sau alta carne.
Sos de merisoare cu hrean:
Aproximativ o cana din sosul de merisoare clasic (rece) se amesteca cu aproximativ o cana de smantana si 1 lingurita hrean ras (proaspat sau preparat ca mai sus).
Cu cateva zile in urma, Diana de la Can't boil an egg ne provoca sa gatim un preparat specific de Craciun in zona sau in tara in care traim. De obicei, de Craciun sunt traditionala in preparate, cu sarmale si salata beof, in schimb, de Ziua Recunostintei gatesc mancare specific americana. Curcanul si jambonul (ham) sunt traditionale si de Ziua Recunostintei, si de Craciun, dar Ziua Recunostintei avand o amploare mai mare in adunarea familiei in jurul mesei. S-a nimerit chiar bine provocarea Dianei, Ziua Recunostintei a fost chiar ieri. Va povesteam anul trecut ce inseamna pentru mine Ziua Recunostintei, si anul acesta multumesc Domnului pentru tot ce am, pentru mica noastra familie si mai ales ca sarbatorile de Craciun putem sa le petrecem impreuna cu familia din Romania.
Si acum, cu burta din nou plina, sa va povestesc ce a fost in meniu: curcan la cuptor, sos gravy, sos de merisoare, piure de cartofi cu usturoi copt, legume la cuptor (varzutele alea de Bruxelles sunt nemaipomenite!) si fasole verde cu bacon si nuci. Pentru desert, tarta de mere de care va povesteam ieri si creme brulee de dovleac. Pana am terminat toate pregatirile si am asezat masa, a inceput sa se intunece, si pozele nu au iesit asa cu mi-as fi dorit. Dar cine mai avea rabdare sa faca poze! :)
Curcan la cuptor (dupa reteta Inei Garten)
Ingrediente:
1 curcan de 13 pounds (aprox 6 kg) 2 lamai 1 stick (113 gr) unt 1 lingura cimbrisor proaspat tocat (thyme) 1 ceapa alba sau rosie, necuratata, taiata bucati mari 1 capatana de usturoi, necuratata, taiata pe jumatate sare si piper 1 legatura de cimbrisor proaspat
Pentru saramura:
1 cup (cana) sare de mare 1 lamaie, zeama si bucatile 1 portocala, zeama si bucatile 2 linguri zahar brun (puteti pune si mai mult, pana la 1/4 cana) 1 cup (cana) vin alb aprox 3 litri de apa
Daca aveti curcanul inghetat, incepeti sa il dezghetati cu 2-3 zile inainte in frigider.
In ziua precedenta gatirii, amestecati toate ingredientele pentru saramura si mestecati bine sa se topeasca sarea, intr-o oala mare in care sa aiba loc curcanul. Bagati curcanul in saramura, cu pieptul in jos, acoperiti si tineti la rece (in frigider) peste noapte, pana la o zi.
Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Scoateti curcanul din saramura, si uscati-l prin tamponare cu un servetel.
Topiti untul intr-o craticioara si amestecati cu zeama si coaja rasa de la o lamaie, si cu cimbrisorul tocat.
Puneti curcanul cu pieptul in sus intr-o tava mare. Sarati si piperati curcanul inauntru, si umpleti-l cu ceapa, usturoiul, manunchiul de cimbrisor si o lamaie taiata bucati mari. Legati picioarele sau bagati-le printre pielea de la spate sa stea impreuna. Indoiti aripile in sus si bagati varful aripilor sub spate, ca si cand curcanul se pregateste de plaja :) Ungeti bine curcanul cu amestecul de unt, apoi presarati cu sare si piper (nu este nevoie de prea multa sare, si-a luat deja din saramura). Bagati curcanul in cuptorul incins pentru 3 ore - 3 ore si jumatate, cand este rumenit, iar cand il intepati intre picior si piept, sucul iasa afara clar, fara sange. Daca aveti termometru, ii puteti lua si temperatura, pe laterala piciorului, temperatura ar trebui sa fie cel putin 165 - 170 grade Fahrenheit (74 - 77 grade Celsius). Scoateti curcanul si lasati sa se odihneasca 20 de minute.
Pentru sosul gravy, din tava in care a fost curcanul, scurgeti tot lichidul intr-o tigaie. Daca tava este uscata, stingeti cu putin vin alb si cu o lingura de lemn curatati tot ce este lipit. Daca este prea multa grasime deasupra, incercati sa o luati cu o lingura. Puneti tigaia pe foc, adaugati 1-2 linguri faina si mestecati cu telul cateva minute pana cand faina este fiarta. Daca este prea gros, mai adaugati putin vin alb sau supa de pui, pana cand ajunge la consistenta unui sos. Gustati pentru sare si piper, strecurati si serviti cu curcanul.
S-ar parea ca am uitat de Dulce Romanie, dar nuuuu, cum sa uit! In noiembrie, Alexandrina de la Xandrinne si ale ei ispravi culinare ne-a provocat sa gatim cu mere si hrean, si am vrut sa fac aceasta tarta/placinta cu mere si bezea, si a trebuit sa astept Ziua Recunostintei, ca sa inchei festinul cu curcan, cu ceva dulce. Reteta o am de mult timp de la o cunostinta, pe care am modificat-o putin, avand in vedere ca si unele cantitati nu erau scrise in reteta. Imi place mult combinatia de mere si bezea, si cand am mai facut-o (cu ceva timp in urma), bezeaua am bagat-o in cuptor si s-a lasat dupa coacere, asa ca m-am gandit ca de data asta sa fac o bezea elvetiana, adica sa bat albusurile si zaharul de bain-marie, si sa il pun pe tarta deja coapta. Ideea a fost buna, poate data viitoare voi pune mai putin zahar in bezea :)
Ingrediente:
Pentru crusta:
3 galbenusuri 1 lingura de zahar 1 stick (113 gr) unt rece taiat bucatele 1/4 lingurita sare 1 cup (100 gr) faina
Pentru umplutura:
6 mere potrivite 1 lingura zeama de lamaie 1/2 cup (100 gr) zahar 1/2 cup (cana) nuca macinata 1/4 lingurita scortisoara (sau 1/2 lingurita daca va place)
Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit).
Se curata merele de coaja si cotor si se taie felii subtiri sau se dau pe razatoare. Se stropesc cu zeama de lamaie si cu zaharul, se mesteca si se lasa sa se scurga intr-o sita.
Se pun in robot toate ingredientele pentru crusta si se proceseaza pana cand untul este bucatele mici. Cu robotul mergand se adauga 1-2 linguri apa rece pana cand se aduna intr-o coca. Se intinde pe masa presarata cu faina intr-o foaie rotunda si se transfera intr-o tava de tarta de 20 cm. Incercati sa nu lucrati coca cu mana prea mult, pentru ca se incalzeste untul si va fi greu de intins. Se aranjeaza, mai mult se indeasa decat se trage. Daca aveti margini inestetice, taiati-le.
Alternativ, se poate face coca cu untul la temperatura camerei, se amesteca toate ingredientele si se face o coca moale care se intinde cu mana in tava.
Se baga tava in cuptorul incins pentru 10 minute. Dupa 10 minute se scoate, iar daca este umflata se inteapa cu o furculita.
Merele scurse se amesteca cu nucile si scortisoara si se adauga peste crusta, nivelandu-se. Se reduce cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se baga tarta inapoi in cuptor pentru 40 de minute.
Pentru bezea:
3 albusuri un praf de sare 3 linguri de zahar
Pe bain-marie se mesteca albusurile cu sarea si zaharul cu telul, in continuu, pana cand albusurile sunt fierbinti la atingere si zaharul nu se mai simte intre degete. Se ia de pe foc, si se bat albusurile cu mixerul 8-10 minute pana cand se racesc. Se intind peste tarta coapta si se ard cu o torta.
Alternativ, se bat albusurile cu sarea si zaharul crude, pana cand sunt tari si se adauga peste tarta in ultimele 10 minute de coacere.
Nota: eu am folosit pentru bezea 1/2 cana zahar si a fost prea mult zahar.
Sper ca va place usturoiul la fel de mult cat imi place mie! Pentru ca e vorba de o gramada de usturoi! Am vazut de cateva ori aceasta reteta, si duminica seara a fost momentul sa o incerc. Este destul de usor de facut, nu foarte rapida, dar nu necesita multa preparare, ci mai degraba timp.
Am ales sa fac varianta Inei Garten, cu retetele ei nu dai niciodata gres. Desi este mult usturoi, el se va coace incet si se transforma intr-o pasta delicioasa. I-am adaugat si cativa cartofi pentru a-i da mai multa consistenta, dar poate fi servit si cu alt fel de cartofi sau garnitura. Puteti viziona filmuletul de aici pentru a invata si cum sa curatati mai usor usturoiul :) Daca vi se pare prea mult alcool, il puteti injumatati si folositi jumatate supa de pui.
Ingrediente: 6-8 bucati de pui, cu piele si os (eu am folosit numai pulpe) 40 de catei de usturoi curatati (vreo 3 capatani) sare si piper dupa gust 4-5 linguri ulei de masline 4 cartofi, cu coaja, spalati si taiati bucatele 2 linguri cognac 1 1/2 cups (360 ml) vin alb 1 lingura cimbrisor proaspat (thyme) 2 linguri rase de faina
Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Intr-o cratita incingeti uleiul. Uscati bucatile de pui cu un servetel, apoi presarati-le cu sare si piper. Puneti puiul in uleiul incins, cu pielea in jos. Nu incercati sa il mutati pentru ca va fi lipit, va fi mai usor de intors cand e facut. Lasati sa se rumeneasca pe fiecare parte 4-5 minute. Nu aglomerati tigaia, lucrati in 2 ture. Scoateti puiul si dati deoparte. Intre timp ce puiul se prajeste, curatati usturoiul si taiati cartofii. Cand puiul e gata, scurgeti uleiul, lasand doar 2 linguri, dati focul mic si adaugati usturoiul. Mestecati des, 5-7 minute pana cand usturoiul este usor rumenit. Nu lasati sa se arda, va fi amar.
Stingeti cratita cu vinul si cognacul, aduceti la fierbere si curatati cu o lingura de lemn tot ce este prins pe fund. Presarati cu sare si piper, intoarceti puiul in cratita si aranjati cartofii printre el, presarati cimbrisorul. Puteti sa lasati sa fiarba acoperit pe aragaz 30 de minute, sau il puteti baga in cuptorul incins pentru 45 de minute. In ambele cazuri, verificati daca sunt facuti cartofii cu o furculita, daca sunt gata, furculita intra usor in ei. Scoateti bucatile de pui si asezati-le pe platou, acoperiti cu folie de aluminiu. In cazul in care cartofii nu sunt facuti, mai lasati sa fiarba cateva minute. Gustati pentru sare si piper. Amestecati faina cu o parte din sosul din cratita, sa fie un sos omogen, apoi adaugati totul in cratita si mestecati usor sa se ingroase. Aranjati cartofii pe langa pui si turnati sosul deasupra. Pofta buna!
M-am gandit sa fac o rulada in forma de buturuga, sa folosesc ciupercutele dragute din bezea. Iar daca pentru crema stiam ca o sa fie ciocolata, pentru blatul de rulada am vrut sa incerc o rulada cu alune de padure dupa reteta Laurei Calder. Bine spus "sa incerc", pentru ca dupa ce am batut ouale cu zaharul pe bain-marie 10 minute, de am crezut ca se topeste mixerul, rulada a fost prea subtire, s-a rupt cand am desfacut-o si avea o textura cam ciudata. Asa ca a ajuns in gunoi cu servetul in care a fost rulata cu tot (bine ca era unul mai vechi, si nu imi place sa spal partea de blat lipita de servet :)
Crema era facuta, ciupercutele asteptau cuminti in cutie, si mi-am adus aminte ca am vazut o rulada de curand la Flory, de la Retete fel de fel. Imi place sa risc in bucatarie, si cum eram "pornita" pe alune de padure, am inlocuit o parte din faina cu alune macinate si am modificat putin cantitatile sa ajung la masuratorile mele in cups. Riscul meu a dat rezultate bune, rulada a fost delicioasa, chiar am facut a doua tura cu crema ramasa, si de data asta am insiropat rulada cu un sirop simplu "imbatat" cu vreo 4 linguri de Frangelico, lichior de alune de padure (hac!)
Pentru crema, am folosit crema de la Tortul de ciocolata. Crema este de ajuns sa umpleti si sa imbracati 2 rulade.
Rulada cu alune de padure:
4 oua, separate albusurile de galbenusuri un praf de sare 1/2 cup (100 gr) zahar tos 1/3 cup (30 gr) alune de padure macinate (hazelnuts) 1/2 cup (50 gr) faina 1/4 cup (60 ml) ulei 1/4 lingurita extract de vanilie
Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Pregatiti o tava de 10x14 inch (25x35 cm) tapetata cu hartie de copt (eu am tapetat si marginile, pentru ca tava mea s-a degradat putin :)).
Intr-un bol bateti galbenusurile cu jumatate din zahar pana cand zaharul se topeste iar compozitia se deschide la culoare. Adaugati alunele macinate si mestecati bine. Separat se bat albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa faca spuma, apoi se adauga treptat restul de zahar, batand pana cand albusurile stau tari cand scoti telul, dar nu foarte tari. Se adauga amestecul de galbenusuri si se mesteca usor cu spatula pana cand este incorporat. Cerneti faina si mestecati din nou, usor, de sus in jos pana cand faina este incorporata, apoi adaugati uleiul, putin cate putin, mestecand usor pana cand incorporati tot uleiul.
Intindeti compozitia intr-un strat uniform in tava pregatita si coaceti in cuptorul incins 25 de minute pana cand este usor rumenita. Scoateti si rasturnati tava pe un servet de bucatarie curat. Eu am pus un servet de bucatarie si un servet de bucatarie de hartie, v-am spus ca nu imi place sa curat :) Rulati servetul cu rulada cu tot, din care parte doriti. De-a latul iasa o rulada mai scurta si mai groasa, de-a lungul iasa mai lunga si mai subtire. Lasati sa se raceasca in servet aprox 30 de minute. Desfaceti usor, optional puteti insiropa usor cu o pensula, apoi intindeti crema intr-un strat subtire si rulati la loc, fara servet. Asezati ruloul pe o farfurie sau platou si acoperiti cu crema, facand dare cu spatula sau furculita, sa arate ca o coaja de copac. Puteti presara deasupra ciocolata rasa si decorati cu ciupercute sau cu alte decoratii de Craciun.
Siropul:
1/4 cup (60 ml) apa 1/4 cup (60 ml) zahar 4 linguri de Frangelico (sau cognac, sau orice alta aroma doriti)
Daca serviti si copii, puteti reduce cantitatea de alcool.
Puneti pe foc apa si zaharul pana cand se topesc. Se adauga lichiorul, si se lasa sa se raceasca complet.
Ador bezeaua. Mi se pare uimitor cum niste albusuri crude, total neapetisante se pot transforma in atatea bunatati: in pricomigdale, intr-o crema foarte usoara si pufoasa, desi contine unt: crema de bezea elvetiana, si sa nu mai vorbim de delicatele macarons. Probabil ca bezele am macat cu totii, dar nu stiu daca ati mancat ciupercute din bezele. Le-am vazut in cartea de Deserturi de la William-Sonoma, si la o prima vedere mi s-au parut complicate, dar sunt chiar usor de facut. Trebuie numai putina rabdare si atentie. Cand am facut pricomigdale, sfatuiam sa aduceti albusurile la temperatura camerei. Nu este un sfat rau, si este un pas crucial la pregatirea macarons-ilor. Puteti aduce albusurile la temperatura camerei, dar se pot bate si albusurile reci din frigider. Este insa foarte important un bol si un tel curate, fara urme de grasimi si fara urme de galbenus in albusuri. Si mai este important cat timp bateti albusurile.
Reteta originala prevedea "cream of tartar" (bitartrat de potasiu) care are rolul de a stabiliza albusurile, eu am omis-o si dupa cum vedeti, puteti face ciupercute si fara.
Ingrediente:
3 albusuri (la temperatura camerei) un praf de sare 1/2 cup (105 gr) zahar tos 1/3 cup (40 gr) zahar pudra aprox 1 lingurita cacao pentru pudrat
Incingeti cuptorul la 110 grade Celsius (225 Fahrenheit). Cuptorul meu nu este gradat mai jos de 260 de grade, asa ca l-am dat la cea mai mica setare. Pregatiti 2 tavi mari tapetate cu hartie de pergament. Pregatiti o punga cu varf mic rotund (aprox 1/2 cm).
Bateti albusurile cu un praf de sare la viteza medie pana cand incep sa faca spuma. Batand in continuare, adaugati treptat zaharul tos. Mariti viteza mixerului si bateti pana cand albusurile sunt tari cand scoateti mixerul si zaharul este topit (a durat vreo 5 minute cu mixerul Kitchen Aid, cu mixer de mana va dura poate mai mult). Cerneti deasupra zaharul pudra si mestecati usor de sus in jos cu o spatula pana cand este incorporat.
Transferati amestecul in punga pregatita si formati conuri ascutite pentru baza (trageti de punga in sus), si pentru palariutele ciupercilor, tineti varful aproape de tava pana cand se formeaza rotund. Cu degetul putin umed, sau cu un cutit mic, luati varful si formati-le rotund deasupra. Puneti cacaua intr-o sita fina si presarati deasupra palariilor. Mi-au iesit 25 de palarii si mai multe picioruse, depinde si cat de mari le faceti. Pastrati putina bezea in punga.
Bagati tavile in cuptorul incins pentru 50-55 de minute, pana cand sunt uscate si se desprind de pe hartie. Pentru ca am avut un gratar mai sus si unul mai jos, dupa 30 de minute, am rotit tavile.
Scoateti tavile, intoarceti palariutele si cu varful unui cutit scobiti o gaura in spatele fiecareia. Potriviti piciorus pentru fiecare palarie, si rupeti usor varfurile. Puneti cu punga putina bezea in gaura din palarie si infigeti piciorusul. Bagati in cuptor pentru 15 minute sa se usuce.
Ciupercutele sunt gata! In postul urmator va povestesc la ce le-am folosit :)
Sa va spun cum sta treaba cu puiul asta: l-am vazut acum o luna la Eileen (Let's cook!), l-am adaptat putin, sotul i-a dat super ok, si acum il fac a doua oara. Este foarte asemanator cu puiul Marsala (Chicken Marsala), dar am folosit vin alb in loc de vin Marsala.
Rezultatul: super moale si fraged, plin de aroma, de mananci pana la ultima ciupercuta. Si rapid, cina este gata in 30 de minute. "Beat that, Rachel Ray!" :)
Prima data am folosit ciuperci amestecate baby bella si shiitake, de aceasta data am folosit ciuperci champignon si shiitake. Se pot folosi un singur fel de ciuperci, dar amestecul este intotdeauna mai gustos si imi plac ciupercile shiitake pentru ca au o textura "carnoasa".
Ciupercile nu au nevoie sa fie spalate, in special cele shiitake, putin sterse cu un servet umed este de ajuns. Daca au mult pamant pe ele, clatiti-le foarte rapid in apa rece, scurgeti si tamponati cu un servet. Si nu este nevoie nici sa le curatati de coaja sau codite (cum faceam demult in Romania), ci doar feliati-le cu un cutit ascutit.
Ingrediente:
1 piept de pui, fara piele si oase, taiat in felii groase de aprox 1/2 cm sare si piper, dupa gust 1 cana faina putin ulei pentru prajit 2 linguri de unt o ceapa mica sau un shallot, tocata aprox 150 gr ciuperci shiitake feliate aprox 200 gr ciuperci champignon feliate (vedeti introducerea pentru curatatul ciupercilor) 1 cana vin alb 1 lingurita cimbrisor proaspat (thyme) 3/4 cana frisca lichida neindulcita (heavy cream) patrunjel tocat
Se incinge ulei intr-o tigaie mai mare, cat sa acopere fundul tigaii, pe foc mediu. Feliile de pui se dau cu sare si cu piper, apoi se dau prin faina, scuturand excesul. Se prajesc in uleiul incins, 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc (daca feliile sunt taiate de ajuns de subtire, nu au nevoie sa fie batute, se vor patrunde destul de repede). Nu aglomerati tigaia, prajiti in 2 ture daca este nevoie. Scoateti puiul si dati-l deoparte.
Scurgeti uleiul din tigaie, pastrand foarte putin, impreuna cu resturile de la prajit (daca folositi o tigaie antiaderenta, nu vor fi asa multe resturi, mie imi place sa folosesc o tigaie de inox). Se adauga untul si se topeste, apoi ceapa sau shallot-ul si se caleste 1-2 minute pana cand se inmoaie. Se adauga ciupercile si se mesteca usor, cateva minute pana cand incep sa se inmoaie. Se stinge tigaia cu vin, curatand cu o lingura de lemn tot ce este lipit pe fundul tigaii. Se presara sare si piper si se lasa sa se reduca vinul vreo 7-10 minute. In timpul asta se adauga si cimbrisorul, apoi frisca lichida. Se gusta pentru sare si piper, se reduce focul la mic, si se pun bucatile de pui inapoi in sos, ingropandu-le putin. Se mai lasa 2-3 minute, se opreste focul si se presara cu patrunjel proaspat tocat.
Se serveste simplu, sau cu garnitura de cartofi sau paste. Pofta buna!
PS: Rachel Ray are un show "30 minute meals", in care vorbeste prea mult si se grabeste prea tare, nu este unul din favoritele mele :)
In drum spre servici am observat pomii toamna asta cum s-au transformat din verde in rosu ruginiu, apoi intr-o dimineata m-au surprins cu un peisaj frumos de galben. A fost nevoie de o singura zi cu vant nebun sa le scuture podoaba si sa ii lase goi si despuiati. Iarna cu zilele ei scurte este aici... dar inghetata mancam si iarna, nu? :) Poate nu chiar asa de des, dar una in care bagi lingura si curge caramelul din ea suna chiar bine. Reteta de inghetata cu caramel sarat o aveam salvata inca de asta primavara de la David Lebovitz, dar si-a asteptat randul pana toamna. I-am adaugat si niste cafea, si o "bate" bine pe inghetata "caramel frappucino" de la Starbucks. Daca nu ati inghetat inca, apucati-va de inghetata. Si nu trebuie sa o mancati pe toata acum, poate sa astepte cuminte in congelator mult timp.
Ingrediente:
Pentru inghetata:
2 cups (500 ml) lapte integral 1 1/2 cups (300 gr) zahar 4 linguri (60 gr) unt 1/2 lingurita sare de mare 1 cup (250 ml) frisca lichida neindulcita 6 galbenusuri 3/4 lingurita extract de vanilie 1/2 cup (120 ml) cafea foarte tare
Pentru pralinele de caramel (se vor incorpora in inghetata):
1/2 cup (100 gr) zahar 3/4 lingurita sare de mare (fleur de sel daca aveti)
Pregatiti o tava tapetata cu hartie de pergament. Intr-o cratita topiti zaharul (1/2 cup), aducand usor cu o spatula zaharul topit din margine spre interior. Cand zaharul este topit si are o culoare maronie aurie (aveti grija, se arde foarte usor), se presara sarea si imediat se toarna caramelul pe tava pregatita si se intinde intr-un strat subtire. Se da deoparte sa se raceasca si sa se intareasca.
Pentru a face inghetata, pregatiti un bol cu apa cu gheata, apoi un alt bol inauntru. Turnati in bolul mai mic 1 cup de lapte si pregatiti o strecuratoare deasupra.
Intr-o cratita puneti zaharul (1 1/2 cups) si topiti din nou, la fel cum am descris mai sus. Se ia de pe foc si adaugati untul si sarea, apoi frisca lichida, mestecand pana cand se topesc (vor "bolborosi" infuriate, dar se vor linisti). Se intorc pe foc mic, si se adauga restul de 1 cup de lapte.
Separat se bat albusurile si treptat se adauga caramelul fierbinte, mestecand constant. Se intoarce totul inapoi in cratita si se tine pe foc mic mestecand mereu cu o lingura de lemn pana cand incepe sa se ingroase (nu lasati sa fiarba!) Se strecoara in bolul in care este deja laptele, se mesteca si se lasa sa se raceasca. Se adauga si cafeaua rece. Se da la frigider sa se raceasca bine (reteta specifica 8 ore, eu nu am lasat asa de mult si s-a vazut cand am dat-o prin masina de inghetata).
Se da inghetata prin masina de inghetata, conform instructiunilor masinii. In timp ce se face inghetata, se sparge caramelul praline in bucati mici, cum va este mai usor, eu am folosit un ciocan de bucatarie. Cand inghetata este gata, se adauga bucatile de praline de caramel, se mesteca putin si se pune in cutii si se baga in congelator. Bucatelele de caramel se vor topi, iar atunci cand serviti, vor curge prin inghetata.
Putina munca, dar merita :) Este cremoasa si nu se intareste "tun", cum s-ar zice. Enjoy!
M-am gandit daca sa postez sau nu reteta pentru tortul de ciocolata pentru ca nu aveam o poza mai buna. Am facut-o in graba, in cutie, chiar inainte sa il dau. Dar l-am gustat si noi, binenteles, pentru ca am facut si unul mic mititel, trebuia sa fim siguri ca este bun, nu?
Si este BUN. Excelent. Cel mai bun tort de ciocolata. Blatul este umed, nu are nevoie de insiropare, crema este delicioasa si ciocolatoasa. Multumesc pentru inspiratie Call me cupcake! Iar daca descrierea mea nu v-a convins, pozele ei cu siguranta va vor convinge.
Ingrediente:
Blatul:
1 3/4 cups (175 gr) faina 2 cups (400 gr) zahar 3/4 cup (75 gr) cacao 2 lingurite bicarbonat de sodiu 1 lingurita praf de copt 1 lingurita sare 2 oua 1 cup (240 ml) cafea tare 1 cup (240 ml) kefir 1/2 cup (120 ml) ulei (de floarea soarelui, vegetal sau de rapita, nu folositi ulei de masline) 1 lingurita extract de vanilie
Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregatesc doua tavi rotunde cu diametrul de 20 cm (8''): se tapeteaza fundul cu hartie de pergament si se ung cu ulei, inclusiv hartia de pergament. Nu se tapeteaza cu faina.
Nota: Mi-a ajuns aluatul pentru 2 tavi de 20 cm, plus 2 blaturi mici in ramekins de 250 ml. Pentru ca tavile nu au fost la fel, un blat a fost mai scurt decat celalalt, asa ca pe cel mai mare l-am taiat in doua, si pe cel mai mic l-am potrivit pentru al doilea strat. Data precedenta am facut o tava de 20 cm cu aluat mai mult in ea, plus 11-12 cupcakes. Varianta cu o singura tava este putin mai greu de taiat in 3 pentru ca blatul este faramicios. Nu puneti prea mult aluat intr-o tava pentru ca riscati sa se reverse.
Intr-un bol mare (de la Kitchen Aid) se cern faina, cacaua, sarea, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Se adauga zaharul si restul ingredientelor si se bat la viteza mica pentru 2-3 minute pana cand totul este omogen. Aluat va fi aproape lichid. Se imparte aluatul in tavi si se coace 35 de minute in cuptorul incins, rotind tavile dupa 20 de minute. Faceti testul cu scobitoarea. Lasati sa se raceasca in tavi 20 de minute, apoi scoateti si lasati sa se raceasca complet. Pentru a se taia mai usor, tineti blatul in frigider sau in congelator 15-20 de minute. Daca faceti cupcakes sa torturi mai mici, faceti testul cu scobitoarea dupa 20 de minute.
Crema de ciocolata:
300 gr (3 stick-uri au avut aprox 339 gr) unt la temperatura camerei 2 cups (220 gr) zahar pudra 1/3 cup (aprox 30 gr) cacao 200 gr ciocolata amaruie 1/2 lingurita extract vanilie 1/3 cup (80 ml-100 ml) frisca lichida neindulcita
Se topeste ciocolata bucati pe bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand dupa fiecare tura, pana cand este omogena. Se da deoparte sa se racoreasca. Se bate untul cu zaharul pudra pana cand este bine incorporat, se adauga cacaua si se bate sa se omogenizeze. Se adauga ciocolata racita (la temperatura camerei, nu in frigider) si se bate din nou. Se adauga si vanilia si frisca lichida si se bate la viteza medie pana cand crema este omogena.
Se umplu straturile tortului si se imbraca tortul in ciocolata. Pentru modelul pe care l-am facut eu, am inceput de la baza tortului tinand varful spatulei in unghi de 45 de grade si am rotit usor tortul, mergand in sus. Daca nu va iasa din prima, finisati din nou tortul si incercati din nou :) Se pastreaza la frigider, se scoate la temperatura camerei cu aprox 20-30 de minute inainte de servire.
Inainte de Craciun, voiam sa va mai arat cateva retete de fursecuri. Am incercat Stareos, un fel de Oreos facute in casa, din cartea lui Emily Luchetti. Sunt fursecuri de ciocolata, putin crocante, care se topesc in gura, umplute pereche cu crema de mascarpone. Sunt delicioase si mult mai bune decat suratele lor din magazin.
Aluatul cu unt trebuie lucrat rece, altfel nu veti reusi sa desprindeti prajiturelele taiate de pe masa. Cea mai buna solutie pe care am gasit-o (si cea mai rapida) este sa faceti bilute rotunde din aluat, pe care sa le aplatizati in fursecuri. Sunt crocante, cremoase, ciocolatoase si foarte potrivite pentru Sarbatoarea Craciunului.
Ingrediente:
Aluatul:
1 1/2 cups (150 gr) faina un praf de sare 1/2 cup (50 gr) cacao 2 sticks (226 gr) unt rece, taiat bucatele de 1 cm 1/2 cup (100 gr) zahar faina pentru pudrat
Veti avea nevoie de o tava mare tapetata cu hartie de pergament si optional, forme stea pentru taiat.
Cerneti faina, cacaoa si sarea. Bateti untul rece cu zaharul la viteza mica pana cand incep sa se incorporeze. Adaugati faina si cacaoa si bateti in continuare la viteza mica, vreo 3 minute pana cand se formeaza aluatul. Compozitia va arata uscata chiar inainte sa se formeze. Intindeti aluatul pe o plansa fainata, cam 1/2 cm grosime si taiati cate fursecuri puteti si transferati-le pe tava. Intindeti din nou si taiati din nou pana cand folositi tot aluatul.
Cum spuneam in introducere, daca aluatul se incalzeste, va fi foarte greu de lucrat cu el. Formati un mic disc, inveliti-l in folie de plastic si puneti-l in frigider pentru 20-30 de minute si intindeti-l din nou. Sau puteti face bilute rotunde si le formati in fursecuri rotunde.
Puneti tava cu fursecurile in frigider pentru 30 de minute pana la 1 ora. Intre timp, incingeti cuptorul la 150 de grade Celsius (300 Fahrenheit).
Coaceti fursecurile in cuptorul incins pentru 35 de minute. Daca aveti un cuptor cu probleme, rotiti tava dupa 20 de minute. Se scot si se lasa sa se raceasca in tava.
Crema:
1 cup (aprox 225 gr) mascarpone 2 linguri zahar pudra extract de vanilie sau alta aroma dupa preferinta (eu am adaugat 2 linguri de apa de flori de portocal) cateva linguri de frisca lichida neindulcita
Bateti mascarpone cu zaharul, apoi adaugati aroma si incorporati. Daca mascarpone se ingroasa prea tare la batere, adaugati cateva linguri de frisca lichida si incorporati.
Dupa ce s-au racit, umpleti fursecurile cu crema, de preferat in ziua in care le serviti. Daca nu le serviti imediat, pastrati crema in frigider pana cand le umpleti.
Asa de tare m-a incantat Antonina (Dulcegarii Culinare) cu supa de linte rosie, ca atunci cand am vazut linte rosie in magazin am si executat-o. Am uitat sa iau insa patrunjel (ups!) dar a fost foarte buna si fara :) Foarte putin acrisoara de la lamaie, cu putin kick de la ardeiul iute, supa asta este excelenta in special acum cand baba iarna incepe sa isi arate coltii si tot ce vrei e sa stai in casa la caldurica cu o supa plina de vitamine :) Si e gata in mai putin de o ora! Adaugati sarea la sfarsit, si lintea va fi fiarta in 15 minute. Voi incerca sa fierb si fasolea fara sare si sa o sarez la sfarsit, cred ca se va fierbe mai repede.
Ingrediente:
1 ceapa tocata 1 morcov tocat 3 tulpini de telina tocate 3-4 linguri ulei (de masline sau de care aveti) 4 catei de usturoi + 3 catei de usturoi (tocati) 1 lingurita chimion 1/4 lingurita ardeiu iute rosu uscat pisat 250 gr (1 3/4 cups) linte rosie 500 ml (2 cups) supa de pui 750 ml (3 cups) apa 1 lamaie sare si piper dupa gust patrunjel proaspat tocat si boia iute (cayenne pepper) pentru servit
Intr-o oala se incinge uleiul si se adauga ceapa, morcovul si telina. Se calesc pe foc mic pana se inmoaie fara sa se rumeneasca. Se adauga 4 catei de usturoi si se mai lasa un minut, apoi se adauga chimionul si ardeiul iute pisat si se "infloresc" in ulei un minut. Lintea se pune intr-o sita si se trece bine prin jet de apa, se scurge si se adauga in oala. Se adauga supa de pui si 500 ml apa, se da focul mai mare pana cand incepe sa fiarba, apoi se da focul mic, se acopera si se lasa sa fiarba 15-20 de minute. In ultimele minute se adauga jumatate de lamaie curatata de coaja si seminte si tocata, 3 catei de usturoi, sare, piper si ultima cana de apa. Nu adaugati prea multa apa pentru ca se va subtia prea mult. Se da supa prin blender, apoi se incinge pana la fierbere, se adauga zeama de la jumatatea de lamaie ramasa si se gusta pentru sare. Se serveste cu patrunjel proaspat si cu boia iute, dupa gust.
Imi place ceaiul verde, dar imi place mai mult imbinat cu alte arome. Si ce arome mai bune decat ciocolata sunt? Am vrut sa fac si macarons verzi, si cum evit pe cat de mult pot culorile artificiale, am colorat macarons-ii cu ceai verde matcha (pudra) si am facut o crema de ciocolata.
Ceaiul verde matcha este pudra de calitate de ceai verde, foarte populara in Japonia. Cel pe care l-am cumparat eu este special pentru copt, cumparat de la Arbor Tea. Si-a pastrat foarte bine aroma si culoarea la copt. Macarons-ii fara crema au o aroma puternica de ceai, putin amara, dar combinati cu ciocolata sunt deliciosi, dulci, foarte putin amarui, cu gust de ciocolata si "aftertaste" adica un gust de dupa de ceai verde.
De obicei macin fulgi de migdale in blender, mestecand des, pana sunt bine macinati, de aceasta data am folosit faina de migdale cumparata, in care migdalele au fost macinate cu coaja cu tot.
Ingrediente:
3 albusuri invechite la temperatura camerei 24 de ore 35 gr zahar tos un praf de sare 100 gr migdale macinate 200 gr zahar pudra 10 gr ceai verde matcha pudra
Se pregatesc 2 sau 3 tavi cu hartie de pergament, depinde cat aveti de mari tavile. Retineti o tava pentru a coace in tava dubla.
Se macina bine in robot migdalele, zaharul pudra si ceaiul verde. Se cern si se dau deoparte.
Se bat albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa faca spuma. Batand in continuu se adauga treptat zaharul tos pana cand albusurile stau tari, dar nu foarte tari. Se adauga zaharul amestecat cu migdale, si cu o spatula se "sparg" de vreo 10 ori, apoi se mesteca usor pana cand totul este incorporat, iar compozitia este lucioasa si "curge".
Se formeaza cu o punga cu varf mic rotund sau pur si simplu taiata la un capat "banuti" mici in tavile pregatite, lasand spatiu intre ei. Se lasa sa se usuce la temperatura camerei intre 30 de minute si o ora. Ca sa va asigurati ca s-au uscat, atingeti usor cu degetul si nu ar trebui sa se ia nimic pe deget.
Intre timp incingeti cuptorul la 160 de grade Celsius (325 Fahrenheit). Coaceti macarons-ii in tava dubla in cuptorul incins pentru 14-15 minute. Lasati sa se raceasca in tava.
Crema de ciocolata
2/3 cup (aprox 100 gr) ciocolata semidulce 1/3 cup (80 ml) frisca lichida neindulcita 3 linguri (40 gr) unt taiat bucatele
Se topeste ciocolata si frisca lichida pe bain-marie (un bol deasupra unei cratite in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa). Se adauga untul si se mesteca usor pana cand totul este bine incorporat. Se lasa sa se raceasca in frigider 2-3 ore pana cand nu mai curge.
Se potrivesc macarons-ii dupa marime si se umplu cu crema.
In fotografii sunt si macarons-ii cu pudra de capsuni, despre care spuneam in postul precedent ca au fost foarte pretentiosi. Scriu ingredientele folosite in ultima varianta, in care au reusit "partial". Macarons-ii de pe marginea tavii s-au crapat probabil din cauza focului mai puternic pe margini. Daca aveti cuptorul mai "iute", incercati sa coaceti macarons-ii cu usa cuptorului foarte putin deschisa.
Macarons cu pudra de capsuni
3 albusuri invechite la temperatura camerei 24 de ore 35 gr zahar un praf de sare 100 gr migdale macinate 200 gr zahar pudra 10 gr capsuni uscate si macinate pudra
Pentru ca mai multe fete si-au exprimat "teama" de a face macarons, m-am gandit sa filmez procesul de executie :) Cu sotul pe post de cameraman, iata ce a iesit:
Din pacate, pudra de capsuni este destul de "fussy" (pretentioasa) si nu prea vrea sa se coaca, asa ca nu totul a mers chiar bine. Am incercat 3 ture cu combinatii diferite intre zaharul pudra si pudra de capsuni, cu o reusita (dar prea cleioasa, groasa), un esec, si o reusita partiala :) Sper ca va place video-ul si revin maine cu poze si retete.
Chiar de inainte de a incepe vara am salvat reteta de inghetata cu caramel sarat a lui David Lebovitz. Vara a trecut, inghetate am facut multe, dar pe cea cu caramel sarat am tot uitat-o. Mi-am adus aminte de ea cand am gasit aceasta reteta de crema de caramel, si i-am adaugat putina sare, si ce bine am facut. Sarea nu o "sareaza" propriu zis, ci ii imbogateste aroma, crema ramanand dulce, cu aroma puternica de caramel si foarte putine intepaturi sarate. Folositi sare de mare, sare Kosher sau, daca aveti :), fleur de sel, in nici un caz nu folositi sare de masa, fiind foarte puternica. Daca va temeti de atata sare, adaugati mai putina si experimentati :)
Daca celelalte retete de "ulcele" cu crema (cu cafea si cu zmeura) au trebuit bagate la cuptor, crema aceasta nu necesita cuptor, ci doar cateva cescute mici si dragute de cafea. Mici, pentru ca nu aveti nevoie decat de putin de a va satisface pofta de desert. Iar daca v-am povestit de inghetata de caramel... se mananca si iarna inghetata, nu? :)
Ingrediente:
1/2 cup + 1/8 cups (125 gr) zahar 1 cup (240 ml) frisca (smantana) lichida neindulcita 3 galbenusuri 1 lingurita rasa de sare Kosher
Puneti zaharul sa se caramelizeze intr-o craticioara mica. Mestecati usor cratita, sau cu o spatula sa se uniformizeze. Fiti atenti pentru ca se arde foarte usor. Cand tot zaharul s-a topit si caramelul are o culoare auriu-maronie, opriti focul si adaugati frisca. Va bolborosi suparat, dar se va calma :) Dati drumul din nou la foc mic, pana cand tot caramelul este topit si lichid.
Separat bateti galbenusurile cu telul, si treptat, batand in continuu, adaugati sosul de caramel. Intoarceti totul in cratita, adaugati sarea si mestecati cu o lingura de lemn in continuu pana cand se ingroasa usor. Dati deoparte de pe foc, strecurati crema si impartiti-o in 3-4 cescute curate. Lasati sa se raceasca si pastrati la frigider cateva ore sa se aseze.
Serviti rece, decorata cu putina sare sau frisca, dupa cum va place.