Please scroll down for recipe in English
Experienta mea culinara din copilarie si apoi adolescenta este destul de mica. De obicei mama imi dadea sarcini: sa culeg patrunjel pentru ciorba, sa curat vinetele coapte sau sa toc legumele pentru salata beof. Pe langa inghetata care s-a inghetat bocna, am reusit sa fac singura maioneza de casa pentru salata de vinete si am mai facut o dulceata de piersici, dupa o carte de bucate. A fost reusita, nu mai stiu exact in ce am pus pentru ca bucatile de piersica sa ramana intregi, dar imi amintesc cum am testat dulceata sa vad daca e gata: am scos lingura din dulceata si am lasat o picatura pe o farfurie curata, picatura nu trebuie sa curga, ci trebuie sa ramana rotunda ca o bobita :) Mi-a fost de ajutor acest mic secret in dulceata pe care am facut-o din capsunile luate in prima vizita la piata de fermieri pe anul acesta, dar se pare ca ultima saptamana pentru capsuni. Ma bucur ca am putut sa pastrez parfumul si aroma capsunilor in borcan, chiar daca au fost ele doua borcanele. Pentru reteta m-am inspirat de la Bucatarul Maniac, si a iesit o dulceata superba si parfumata. Mirosul pe care capsunile il raspandesc in casa este fenomenal. Eu am facut o cantitate mica si timpul pe care il precizez este pentru acea cantitate, daca aveti mai multe capsuni mariti cantitatile si fiti atenti la "semnele" pe care le da dulceata.
Si este dulceata, si nu gem, pentru ca in dulceata vrem ca fructele sa ramana intregi in sirop gros, iar gemul este gros cu fructele sunt zdrobite.
Ingrediente:
550 gr capsuni (aprox 1/2 kg)
1 cana de zahar (1 cup, 200 gr)
Pregatiti borcanele (cu capac) in care veti pune dulceata: spalate bine si sterilizate. Eu le-am sterilizat 10-15 minute in cuptorul bine incins si cu focul oprit. Se dau deoparte cat facem dulceata.
Capsunile se clatesc in apa rece si se curata de codite. Se scurg de apa ramasa si se pun intr-o oala cu fundul gros pe foc mic. Se mesteca usor cu o lingura de lemn (nu vrem sa le spargem) din cand in cand pana cand incep sa isi lase lichid si incep sa fiarba. Se lasa sa fiarba mestecand ocazional, pana cand lichidul scade si ramane cantitatea pe care o doriti de sirop (la mine a durat 20-25 minute). Se adauga zaharul si se mesteca usor si in continuu pana cand siropul se ingroasa (vreo 15 minute) si faceti testul de care am vorbit mai sus: se scoate lingura in dulceata si se lasa sa cada o picatura pe o farfurie curata. Picatura nu trebuie sa curga, si trebuie sa ramana rotunda ca o bobita.
Se opreste focul si se pune dulceata fierbinte in borcane. Se pune capacul si se intorc borcanele cu capacul in jos pentru 1-2 minute. Astfel se va forma un vid in borcane si va ajuta dulceata sa se pastreze mai mult timp. Se lasa sa se raceasca. Se pastreaza intr-un loc racoros si intunecat.
Eu am facut putina dulceata si nu cred ca o sa dureze mai mult de o luna, dar cand am desfacut borcanele (a doua zi) am vazut ca se formase vid, si cred ca astfel se vor pastra cateva luni.
Servita cu clatite, pe paine, sau chiar simpla, urmata de un pahar de apa rece, este delicioasa. Va puteti simti ca "La Medeleni" cand au gasit borcanele cu dulceata ascunse in soba. Si chiar puteti sa puneti pe cei din jur sa "jure" ca nu spun secretul :))
For my non-Romanian readers: in Romanian, jam is when the fruits are smashed, and "sweet preserve" is when the fruits remain whole in thick syrup.
Ingredients:
1.2 pounds fresh strawberry (small ones are best, preferably from farmer's market, not supermarket)
1 cup sugar
Prepare the jars for the preserve: well washed and sterilized. I baked the dry washed jars in the very hot oven for 10-15 minutes. Handle with care and set aside.
Rinse and hull the strawberries. Drain well. Place the strawberries in a thick bottom pot over low heat. Stir gently with a wooden spoon, occasionally, until they start releasing the juice and start boiling. Let it boil, stirring occasionally, until the liquid start reducing (20-25 minutes). Add the sugar and stir gently until the syrup thickens (another 15 minutes). Test the preserve: let fall just a drop of juice on a clean cold plate, the drop should gather like a tiny ball, and not run.
Turn off the heat and put the hot preserve in the prepared jars. Put the lids and flip the jars for 1-2 minutes. Carefully, they’re very hot! A vacuum will form and help it preserve for a long time. Let the jars cool and keep them in a cool and dark place.
Serve with crepes, donuts, or just by the spoonful.
Enjoy!