May 27, 2010

Sos caramel



Stiu ca se poate cumpara si de la magazin, dar cred ca are atatea chimicale incat eu il prefer pe cel facut acasa. Reteta este luata de la Ina Garten. Am folosit crema de tartar, sau bitartrat de potasiu. Este optional, cand am facut acest sos prima data nu am folosit. Acest praf ajuta impotriva zaharisirii, daca nu aveti, nu-i problema.

Ingrediente:
375 ml zahar (1 si 1/2 cups)
85 ml apa (1/3 cup)
312 ml frisca lichida neindulcita (1 si 1/4 cups)
1/8 lingurita crema de tartar (optional)
esenta de vanilie

Se pune zaharul si apa intr-o craticioara mai inalta, si cu crema de tartar (daca folositi), se poate mesteca putin cu o lingura de lemn (nu de metal) apoi se lasa pe foc mare pana la 10 minute, cand incepe sa fiarba,

si incet se va colora.

Stati langa aragaz, trebuie supravegheat, si se va arde foarte repede. Nu mestecati, daca vreti puteti roti putin cratita.
Cand ajunge la o culoare maro , stingeti focul si puneti dintr-o data frisca. Se va umfla, nu va sari din cratita :) dar pentru orice eventualitate nu stati aplecati asupra cratitei. Lasati pana scade spuma si se duce aburul.

Aprindeti iar focul la mic si mai fierbeti 2-3 minute.


Se lasa sa se raceasca complet la temperatura camerei cel putin 4 ore. Se poate pastra in frigider pana la o luna.


Pentru un frappucino racoros, amestecati in blender gheata, cafea rece, lapte si cateva linguri de sos. Decorati cu frica si sos de caramel.
Yum yum :)

May 26, 2010

Muffins cu ciocolata


Am primit cadou saptamana trecuta de la o colega de servici o carte de bucate cu retete pentru muffins. 100! de retete, numai muffins, dulci, sarate, de dieta etc. Si am incercat una din ele, pentru inceput. Urmeaza altele.

Au iesit nu foarte dulci, daca le incercati, dublati cantitatea de zahar, sau adaugati 1/2 cupa zahar.

Ingrediente:

1 si 1/2 cupe faina (1 cupa=235 ml)
1/2 cupa cacao
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
1/2 cupa zahar brun
2 oua
1 cupa frisca lichida neindulcita
6 linguri ulei de floarea soarelui sau unt topit si racit putin

Echipamente speciale: tava speciala de muffins, si optional cupe de hartie pentru copt.

Cuptorul se incinge la 200 grade Celsius (400 Fahrenheit). Tava se unge cu ulei sau unt (sau se aseaza cupele de hartie).
Se amesteca faina, cacaoa, praful de copt si sarea intr-un castron mai mare. Se adauga zaharul si se amesteca.

Separat se bat ouale , apoi se adauga frisca si uleiul. Nu se amesteca prea tare, nu se foloseste mixerul. Se toarna acest amestec peste cel de faina, si se incorporeaza, fara a se amesteca prea tare.

Se toarna amestecul in tava pregatita si se coace 20 minute in cuptorul incins pana trece testul cu scobitoarea. Se scot, se lasa sa se raceasca 5 minute inainte de a se servi.


Nota adaugata ulterior: Aceste muffins sunt putin mai tari, nu stiu daca le-as mai face, dar nu am vrut sa sterg postarea. O reteta pe care am adaugat-o pe blog mai tarziu, Cupcakes cu ciocolata, sunt mult mai pufoase si mai bune, si au si o reteta deosebita pentru crema.


Paste mediteraneene



Dupa o plimbare de duminica dupa amiaza intr-un parc superb, am venit acasa infometata, si cum voiam sa mananc ceva usor, am incercat aceste paste mediteraneene, dupa o reteta luata dintr-o revista Food&Wine.

Cateva precizari: Am folosit anchovies, si nu stiu cum se traduc exact in romaneste, sunt niste pesti mici sarati si conservati in ulei, asemanatori cu sardinele. Am vazut poze cu anchovies uscati pe internet si aratau ca hamsiii pe care ii prajeam pe plita demult cand eram copil. Asa ca daca cineva are o traducere mai exacta, va rog sa imi spuneti.



Reteta cere sunca prosciutto, eu nu am avut si am folosit feliute de costita afumata, si s-a simtit putin gustul de afumat. Sunt sigura ca pastele au gust mai bun cu prosciutto.

Ingrediente:
2-3 linguri ulei de masline
2 catei de usturoi
4 fileuri de anchovies
5-6 felii foarte subtiri de sunca prosciutto, taiate fasii lungi
2 rosii tocate nu foarte marunt
un praf de ardei uscati iuti (boia iute)
2 linguri capere
busuioc tocat fasii
1/2 pachet paste fettuccini
sare si piper

Uleiul se incinge intr-o tigaie, si se adauga usturoiul tocat si anchovies tocate. Se lasa 2-3 minute pana cand usturoiul se rumeneste si anchovies se topesc. Da, se topesc in ulei :)

Se adauga sunca si se lasa pana se rumeneste si ea, inca 1 minut - 2.


Se adauga rosiile si ardeiul iute, se potriveste de sare si piper (nu puneti multa sare, anchovies, prosciutto si caperele sunt sarate deja).


Se lasa pana cand rosiile se inmoaie si se formeaza un sos. Se adauga caperele.



Intre timp se fierb pastele dupa instructiunile de pe pachet. Se scurg, oprindu-se o ceasca din apa in care au fiert, se pun peste sos, se adauga apa si se amesteca pe foc pana cand a scazut apa, cam 2 minute.
Se servesc cu decorate cu busuioc si parmesan ras.


May 25, 2010

De-a alba neagra...


Cam asa m-am jucat eu cu prajitura asta. Este o combinatie de 2 deserturi clasice americane: brownie si cheesecake. La prima tentativa textura nu a fost indeajuns de cremoasa pentru brownie, dar a fost foarte bun la gust. A doua tentativa a fost muffins (in postul urmator), care nu au fost ceea ce voiam. Si a treia tentativa se apropie de perfectie, lasand loc de mai bine :)

Ingrediente

Pentru brownie:
1 stick unt (113 grame)
1 si 1/2 cupe cipsuri de ciocolata semidulce (250 grame) plus 1/2 cupa amestecata cu 2 linguri faina
3 oua
1 si 1/2 lingurite ness
esenta vanilie
1 cupa zahar (235 ml)
3/4 cupa faina
1 pliculet praf de copt (1 si 1/2 lingurite)
un praf de sare

Pentru cheesecake:
450 grame cream cheese ( 2 pachete branza topita Philadelphia)
6 linguri zahar pudra
3 oua


Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius (350 Fahrenheit).

La bain-marie (o oala pusa peste alta in care fierbe apa) se topeste untul si chipsurile de ciocolata. Se lasa sa se raceasca putin.


Ouale se bat cu zaharul pana se topeste zaharul, se adauga esenta de vanilie si ness-ul. Se toarna fir peste ciocolata, amestecandu-se mereu pana cand totul este incorporat si se lasa la temperatura camerei pana cand se raceste.

Faina se amesteca cu sarea si praful de copt, se pune peste crema si se amesteca usor pana cand se incorporeaza. Se incorporeaza si jumatatea de cana de cipsuri amestecate cu faina si se toarna intr-o tava unsa cu unt.

Pentru cheesecake se mixeaza foarte bine crema de branza, ouale si zaharul, se toarna in tava peste brownie si cu un cutit de unt se fac urme pentru decor.

Se baga la cuptor 45-50 minute, pana cand scobitoarea iasa curata.

Ciorba de porc cu varza



Am facut rost (nu pot sa spun cum ;)) de niste leustean, si cum nu mai vazusem demult, a trebuit sa il folosesc la ceva. Tot ceva romanesc, nu? Cea mai potrivita mi s-a parut ciorba cu varza, reteta de la mama, care a devenit una din favoritele sotului meu.

Ingrediente:
1 ceapa mai mare
1/2 varza taiata mare (proaspata sau murata)
1 morcov
1 tulpina de telina (eu nu am avut, dar daca aveti e foarte buna)
5-6 linguri rosii tocate (proaspete sau din conserva)
1 cana zeama de varza acra (in cazul in care folositi varza proaspata)
5-6 bucati de porc cu os
1 foaie de dafin
1 mana de taietei (optional)
verdeata: leustean, patrunjel, marar
2 linguri ulei



Intr-o oala mai mare se incinge uleiul si se caleste ceapa tocata pana cand se inmoaie putin, se adauga morcovul tocat si telina, varza si 2 cani de apa. Se potiveste de sare si piper, cand incepe sa fiarba, se adauga foaia de dafin, carnea,

si se mai pune apa sa se acopere bine carnea. Se lasa sa fiarba la foc mic aprox 1 ora, adunandu-se spuma formata. Pe la jumatatea timpului se adauga zeama de varza. Se adauga rosiile si se mai lasa sa mai fiarba inca 15-20 minute pana cand carnea este bine fiarta si se desface de pe os. Intre timp se mai potriveste de sare si se mai adauga apa daca este nevoie. Se pun taieteii daca se folosesc, si se lasa 5-10 minute sa fiarba si taieteii, se pune verdeata si se stinge focul.




Se serveste cu smantana sau iaurt gros si un ardei iute, ca nu strica.
Pofta buna!

May 20, 2010

Mojito

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: O dupa amiaza calduroasa de vara, vii de la servici obosita si mintea iti zboara la o vacanta pe o plaja din Caraibe. Suna bine o vacanta, nu? Pentru ca nu putem sa plecam in Caraibe, putem sa bem ceva si sa ne imaginam ca suntem acolo. Si ce poate fi mai racoritor decat un Mojito?


Avem nevoie de:
50-70 ml rom alb (depinde cat va place de tare)
5-6 frunze de menta
zeama de la o lamaie verde (lime)
3-4 linguri de sirop simplu (reteta urmeaza)
gheata, o lingurita zahar pentru ornat paharul
sifon sau apa minerala

Pentru sirop se pun la fiert cantitati egale de apa si zahar (1/2 cana fiecare) si se lasa pana cand se topeste zaharul. Se opreste focul si se pun cateva bucatele de ghimbir, se lasa sa se raceasca si aroma ghimbirului sa se infuzeze in sirop. Se scoate ghimbirul, siropul se poate pastra in frigider 2-3 saptamani.

O lingurita de zahar se pune intr-o farfurie, iar cu lamaia se unge gura paharului, apoi cu gura in jos se roteste paharul in farfuria cu zahar.

Frunzele de menta se piseaza cu zeama de la lamaia verde si foarte putin zahar(ajuta sa se zdrobeasca frunzele mai bine), se amesteca cu romul si siropul si se toarna in paharul ornat. Se umple cu gheata, si apoi cu apa minerala. Va mai lipseste un pai si o umbreluta!

May 19, 2010

Pizza cu foi fillo



O reteta luata de la Ellie, o romanca din Montana (Home cooking in Montana), si adaptata putin de mine. Asteptam de cateva zile sa o fac, dupa ce am cumparat branza am descoperit ca fillo al meu din frigider nu mai era bun, cand am luat fillo am stat tarziu la servici, asa ca azi mi-am facut pofta, in sfarsit!

Avem nevoie de:
4 foi de fillo dough, taiate jumatati
6 linguri de unt topit (o sa avem nevoie si de o pensula sa intindem untul)
1-2 rosii
1 ceapa
aprox 300 gr mozzarella si parmesan date pe razatoare
cateva frunze de busuioc si cimbru (thyme) proaspat
putin oregano uscat
sare si piper



O mica mentiune: aveti totul pregatit inainte sa incepeti sa lucrati cu fillo, foile se usuca foarte repede.

Intr-o tava unsa cu unt, se pune prima foaie de fillo, se unge cu unt, se adauga alta foaie deasupra, se unge cu unt, se presara branza, si la fel se continua cu toate foile de fillo. Fiecare foaie trebuie unsa cu unt, branza am pus din 2 in doua.
Deasupra am presarat branza,

am aranjat ceapa taiata rondele, rosiile rondele si am sezonat cu sare si piper. Am presarat verdeturile si oregano uscat, am mai presarat branza,

si am bagat-o in cuptorul incins la 190 gr Celsius (375 Fahrenheit) pentru vreo 20 minute, pana cand a inceput sa se rumeneasca pe margini.


Am servit-o fierbinte cu o salata verde.


Pentru cei care nu stiu cum arata Fillo, in Romania sunt foile de placinta Morarita.

Mancare de mazare



O alta reteta romaneasca, in care imi place sa folosesc mazare congelata in locul celei conservate. Se fierbe imediat, este dulce si isi pastreaza din culoarea verde crud.

Ingrediente:

carne de porc (la fel de bine se poate folosi pui sau vita)
1 ceapa mare
1 morcov
1 pastarnac
500 gr mazare congelata (2 cutii)
1/2 cana sos de rosii
1 tulpina de telina
2 linguri faina
sare si piper, 2-3 linguri ulei
marar si patrunjel (mararul se potriveste de minune)



Carnea taiata bucati mai mici se prajeste in ulei pana cand se rumeneste.

Se scoate si se da deoparte.
Ceapa se toaca marunt, se caleste in uleiul ramas, peste se pune morcovul si pastarnacul tocati marunt, apoi telina. Cand sunt patrunse bine si incep sa se rumeneasca, se adauga mazarea (nedezghetata) si cam o cana de apa si se lasa sa fiarba. Se potriveste cu sare si piper.


Cand mazarea a fiert (o sa dureze numai 5-6 minute),

se adauga sosul de rosii, se pune carnea inapoi in oala si se lasa sa mai fiarba pana cand carnea este bine patrunsa.
Intr-un castron separat se amesteca faina cu putina apa (atentie, sa nu se faca cocoloase), apoi se tempereaza cu sos din mancare,


cate o lingura, se mai mesteca, se mai adauga o lingura, iar se mesteca, si cand este destul de subtire se toarna in oala si se mesteca. Se lasa sa dea intr-un mic clocot, se potriveste de sare si piper si se opreste focul. La sfarsit se presara verdeata.

Pofta buna!

May 13, 2010

Ciorba romaneasca de pui


Ca la mama acasa. Foarte versatila: eu am facut-o cu fidea, dar se pot pune cartofi sau galusti. Eu am acrit-o cu zeama de gogosari acri, dar se poate acri cu otet sau zeama de lamaie, corcoduse :) sau se poate lasa neacrita. Se pot folosi orice legume si radacinoase aveti la indemana. Si daca nu aveti pastarnac, nu-i problema, puneti un pic de ardei proaspat. Si totul se fierbe la foc foarte mic.

Ingrediente:
oase de pui: spatele, aripile, gatul
1 ceapa
2 tulpini de telina
1 morcov
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
1/2 cana zeama de gogosari acri
2-3 linguri suc de rosii (se pot folosi rosii tocate)
1 foaie de dafin
1 mana de fidea
1 ou
patrunjel

Puiul l-am fiert separat, am adunat spuma.

Cand a fost fiert, am scos puiul si am separat supa.

Intr-o oala se incing 2 linguri de ulei, se adauga ceapa tocata, morcovul tocat, telina, pastarnacul si radacina de patrunjel. Se lasa sa se caleasca putin, fara sa se rumeneasca

si se stinge cu supa de la pui. Se pune sare si piper si foaia de dafin. Cand incepe sa fiarba, se adauga restul de supa si zeama de gogosari.


Se lasa sa dea in clocot, se adauga puiul si rosiile, eventual se mai adauga apa si se gusta de sare.

Cand totul a fiert, se adauga fideaua si separat se bate oul. Se tempereaza oul cu o lingura din ciorba, se bate, se mai adauga ciorba si iar se bate. Cu cat se adauga mai multa ciorba in ou, cu atat zdrentele de ou vor fi mai mici in ciorba. Se toarna oul in oala, amestecandu-se putin cu furculita. Se opreste focul si se presara patrunjel.

Se serveste fierbinte, cu ardei iute, sa te ia cu naduseli.

Cartofi prajiti grecesti


Acum o sa spuneti, ce e asa deosebit la cartofii astia? Ca sunt foarte buni, cu mici diferente fata de cei care ii stiu de cand eram mica. Si de mii de ori mai buni decat cei congelati!

Reteta este luata de la "papu" sau bunicul sefului.

Cartofii se taie foarte subtiri, cam 3-4 milimetri. Se incinge ulei de masline in tigaie, nu foarte mult, cat sa acopere fundul tigaii. Grecii folosesc la orice ulei de masline, cred si eu din moment ce maslinii cresc in fata casei. In uleiul incins bine se pun cartofii, intr-un singur strat si se lasa la prajit, intorcandu-se odata cu spatula. Cand sunt rumeniti, se scot, si se dau cu sare si oregano uscat.

Pofta buna!


Fasole verde in stil frantuzesc


Imi place aceasta reteta pentru ca pastreaza fasolea crocanta si culoarea vie. Este luata din show-ul Inei Garten. O foarte buna garnitura pentru fripturi, sau ca mancare de post, omitandu-se untul.

Ingrediente:
500 gr fasole verde pastai proaspete
1 ardei gras rosu, taiat bucati mari
1 ardei gras galben, taiat bucati mari
1 ceapa rosie taiata bucati mari
ulei de masline, sare si piper
1 lingura de unt
cateva frunze de salvie (optional)

Cuptorul se incinge la 220 gr Celsius (425 Fahrenheit) si se pune o oala cu apa la fiert (aprox 3 litri).

Intr-un castron se amesteca ardeii si ceapa, se sareaza, pipereaza, se adauga 2 linguri de ulei de masline si salvia tocata. Se amesteca bine ca toate legumele sa fie date cu ulei, se intind intr-o tava intr-un singur strat.


Se da la cuptor pentru 20 minute, amestecandu-se o data sau de 2 ori, pana cand legumele sunt rumenite.


Fasolea verde se curata de codite si se taie bucati mai mici, dupa preferinta. Cand apa fierbe se pune fasolea si se lasa 5 minute. Se scoate si se pune intr-un castron cu apa si gheata, ca sa opreasca fiertul.

Cand fasolea s-a racit, se scurge apa. Intr-o tigaie se incinge o lingura de ulei de masline si 1 lingura de unt. Cand tigaia este incinsa bine, se adauga pastaile scurse, se dau cu sare si piper si se prajesc la foc iute cateva minute.
Se opreste focul, se amesteca cu ardeii si ceapa, si se servesc.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails