February 23, 2013

Bomboane Brigadeiros cu nuca de cocos si mango/ Coconut and mango Brigadeiros



Pentru ca luna trecuta nu am pregatit nimic pentru Dulce Romanie, dar vreau sa ma revansez acum, si am pregatit si a doua reteta: bomboane Brigadeiro. In februarie, Ioana de la Pasiune si culoare, pe langa nuca de cocos si mango, ne mai spune si sa ne inspiram din bucataria internationala. Bomboanele astea, braziliene de natia lor, sunt nelipsite de la petrecerile de zile de nastere in Brazilia, asa cum la noi se face un tort. Am auzit ca atunci cand ajungi la o zi de nastere in Brazilia, verifici intai masa cu Brigadeiros, si iti dai seama cat de "fancy" este petrecerea. Iar daca nu sunt Brigadeiros, inseamna ca e ceva in neregula :)

Am mai pregatit crema Brigaideiro cu ciocolata pentru mini tartele acestea, de data aceasta am incercat cu nuca de cocos. Desi am pus si ceva mango in ele, nu se simte foarte pronuntata aroma fructata, si il puteti omite. Bomboanele nu sunt greu de facut, necesita doar putina rabdare, au ca ingredient principal laptele condensat si se pot face in foarte multe variatii.


Ingrediente (adaptata dupa Food for 7 stages of life):

1 cutie (14 oz, 396 gr) lapte condensat
1/2 cup (120 ml) lapte de nuca de cocos
1/2 cup (45 gr) nuca de cocos macinata fin, plus nuca de cocos pentru tavalit bomboanele
2 linguri de unt
3 linguri de piure de mango*

*Pentru piureul de mango, se da prin blender mango curatat de coaja si sambure.

Se pun intr-o craticioara laptele condensat, laptele de nuca de cocos, nuca de cocos, untul si piureul de mango. Se tin pe foc mediu, mestecand mereu (aici este partea cu rabdarea), pana cand amestecul se ingroasa, iar daca trageti o linie cu spatula, amestecului ii vor trebui cateva secunde sa acopere dara lasata. Procesul va dura 20-25 de minute.

Transferati amestecul intr-ul bol si lasati sa se raceasca. Acoperiti cu folie alimentara si lasati sa se raceasca bine in frigider.
Ca sa faceti bomboanele, luati compozitie si formati bilute, pe care le tavaliti prin nuca de cocos.

Pofta buna!


Mini tarte cu nuca de cocos si curd de mango/ Mini coconut tarts with mango curd



Iarna tarzie la sfarsit de februarie... in unele zile este soare si se sfadesc pasareii, iar in alta mai da o ninsoare, zapada uda si grea, tocmai buna de facut oameni de zapada... Dar eu ma gandesc deja ce flori sa plantez, nu la oameni de zapada....
Cu gandul la primavara, in luna februarie la Dulce Romanie, Ioana de la Pasiune si culoare ne provoaca sa folosim nuca de cocos si mango. V-am mai spus vreodata de ce imi place Dulce Romanie? Pentru ca luna de luna sunt provocata sa fac ceva nou, ce nu am mai facut, si poate nici nu as fi avut in plan sa fac. Iar luna asta m-am gandit la tartele astea micute, pe care probabil nu le-as fi facut acum. Data viitoare voi incerca sa prajesc usor nuca de cocos inainte, pentru o aroma mai pronuntata de cocos. Oricum, sunt un deliciu, o combinatie de crusta crocanta cu nuca de cocos si crema fructata de mango, o reteta de facut cand vreti sa impresionati pe oricine ati vrea voi sa impresionati :)
Iar promisiunea mea este sa incerc o tarta noua la fiecare... 2 luni. Am zis!



Ingrediente:

Crusta pentru tarte (adaptare proprie)
~16 bucati~

1 cup (100 gr) faina

1/2 cup nuca de cocos, fin macinata si neindulcita
3 linguri zahar
1/2 lingurita sare
1 stick (8 linguri, 113 gr) unt rece taiat bucati
1/4 cup (60 ml) apa rece

Aluatul se prepara rece.

Amestecati faina, nuca de cocos, zaharul si sarea intr-un bol si dati in congelator 5-10 minute.
In robotul de bucatarie adaugati amestecul rece de faina si untul. Pulsati pana cand untul este bucatele mici ca boabele de mazare. Porniti robotul si adaugati apa, pana cand aluatul se strange intr-un loc. Rasturnati aluatul pe o plansa fainata si formati intr-un disc. Inveliti in folie de plastic si dati la frigider cel putin 30 de minute (se poate lasa si pe a doua zi).

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius (375 F). Pregatiti formele in care doriti sa coaceti tartele. Nu este nevoie sa le ungeti.

Scoateti aluatul rece si, pe o plansa fainata, taiati-l in cate forme aveti disponibile. Intindeti usor si repede fiecare bucata in grosime de aprox 1/2 cm si puneti-o in forme, mai mult indesand aluatul in tarta decat tragandu-l. Rulati cu sucitorul pe marginile formelor si taiati excesul de aluat. Inveliti resturile de aluat si dati-le la frigider inainte sa se incalzeasca.
Procedati la fel cu restul formelor.

In fiecare tarta puneti o bucata de hartie de copt sau folie de aluminiu unsa si umpleti-o cu boabe de fasole/orez (puteti pastra boabele pentru a le folosi din nou la tarte, dar nu mai sunt bune de mancare). In tartele mele micute s-au potrivit exact hartiute de mini-muffins.

Coaceti in cuptorul incins pentru 10 minute. Scoateti hartiile cu boabe de fasole, intepati fundul tartelor cu furculita si mai coaceti inca 15 minute, pana cand tartele sunt usor rumenite. Depinde de cat de mari sunt formele si de cat de gros este aluatul, este posibil sa fie nevoie de mai mult timp pana se rumenesc usor. Verificati la fiecare 2-3 minute dupa cele 15.

Lasati sa se raceasca si scoateti-le din forme, vor iesi foarte usor.

Procedati la fel cu aluatul ramas.


Curd de mango (adaptat dupa These Peas are Hollow)

aprox 1 1/2 cups piure de mango*
1/2 cup (100 gr) zahar
zeama de la 1/2 lamaie verde
4 galbenusuri
un praf de sare
4 linguri (55 gr) de unt rece, taiate bucati

*Pentru piure-ul de mango, aveti nevoie de 1 mango si jumatate, bine copt, curatat de coaja si sambure si taiat bucati. Faceti-l piure in robotul de bucatarie sau un blender. Nu este nevoie sa il mutati, lucrati mai departe in acelasi vas.

In robotul de bucatarie sau in blender, procesati impreuna piure-ul de mango, galbenusurile, zaharul, zeama de lime si praful de sare.
Turnati amestecul intr-un bol de metal sau de sticla, si puneti bolul deasupra unui vas in care fierbe apa, fara ca fundul vasului sa atinga apa. Mestecati in continuu, pana cand amestecul incepe sa se ingroase, ar trebui sa ajunga la temperatura de 63 grade Celsius (145 F).

Dati deoparte de pe foc, si adaugati bucatelele de unt, mestecati viguros pana cand untul este topit. Strecurati amestecul si acoperiti-l cu folie alimentara chiar pe suprafata. Lasati sa se raceasca bine si umpleti tartele. Decorati cu orice fel de fructe va place, sau cu frisca. Se pastreaza la frigider.

Enjoy!

February 15, 2013

Creme Brulee cu ciocolata alba/ White Chocolate Creme Brulee


Ziua de 14 februarie, ziua Sfantului Valentin, cunoscuta mai mult ca ziua indragostitilor... o sarbatoare importata si foarte blamata de unii romani, dintr-un nationalism ieftin. Cea mai des intalnita scuza este "de ce sarbatorim ceva importat si nu sarbatorim Dragobetele romanesc", scuza folosita din pacate si de biserica. Dar cine a fost Dragobetele? Un zeu al padurii. Si care este una dintre cele 10 porunci? Sa nu ai alti dumnezei in afara de mine. Si atunci noi ce facem, din inversunarea de a pastra ce e romanesc? Sarbatorim ceva necrestin, de care sincer eu nici nu am auzit inainte de 1989. Sunt convinsa ca daca iubiti ce este romanesc si vreti sa il pastrati, puteti gasi 100 de alte moduri in care sa o faceti. "Acum, dar, raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea. (1 Corinteni 13:13)"

Importul zilei de Sfantul Valentin s-a facut insa fara semnificatia a ceea ce inseamna ziua aceasta in America, unde este o zi in care se vand cei mai multi trandafiri, multa ciocolata si aduce ideea de cuplu, ca de exemplu o cina impreuna sau ceva special facut impreuna. Iar daca unii cred ca relatia lor nu are nevoie de o zi sa fie sarbatorita, hei, nu trebuie sa o sarbatoriti. Dar daca va hotarati ca da, puteti face un desert si sa il savurati impreuna. Iar creme brulee-ul cu ciocolata alba este perfect pentru o seara in doi. Garantat mai inventati o zi a indragostitilor numai sa mai faceti inca odata creme brulee. Fin, cremos si crocant in acelasi timp, un rasfat al papilelor :)





Ingrediente (adaptat dupa All recipes):

100 gr (3.5 oz) ciocolata alba tocata
2 cups (480 ml) frisca lichida neindulcita (smantana pentru gatit cu grasime 30%)
4 galbenusuri
1/3 cup (70 gr) zahar, plus 2-3 linguri de zahar pentru caramelizat
1/2 lingurita extract de vanilie

Echipament special: 4-6 ramekine si torta de bucatarie (sau broilerul de la aragaz).

Incingeti cuptorul la 150 grade Celsius (300 F). Pregatiti o tava care poate sa tina apa si asezati in ea ramekinele. Aveti pregatita niste apa fiarta.

Intr-o cratita mica, puneti la incins frisca lichida. Cand incepe sa fiarba, opriti focul si adaugati ciocolata tocata. Mestecati pana cand ciocolata este topita.
Separat, bateti galbenusurile cu zaharul, si mestecand in continuu, adaugati frisca lichida incinsa, cate putin odata, pana cand este toata adaugata. Mestecati si extractul de vanilie, apoi strecurati amestecul. Impartiti amestecul intre ramekinele pregatite. Adaugati apa fierbinte in tava, fara sa turnati in ramekine, cat sa ajunga pana la jumatatea lor pe exterior.

Bagati cu grija tava in cuptorul incins si coaceti 45 de minute. Scoateti si lasati sa se raceasca in tava, chiar daca se mai misca putin continutul, se va intari cand se raceste. Raciti bine in frigider.
Inainte de servire, presarati un strat uniform de zahar deasupra si ardeti cu torta sau in broilerul de la aragaz. Serviti simplu sau cu fructe de padure.

Puteti vedea aici reteta de Creme Brulee clasic.

Pofta buna si iubiti-va in fiecare zi ca si cand ar fi Valentine!




February 10, 2013

Madeleines cu lamaie/ Lemon Madeleines


Poate unii dintre voi stiti, ne-am mutat de curand in casa noastra, iar tranzitia de la mentalitatea locuitul la apartament la locuitul la casa este inca in curs. Cum iarna asta ne-a facut sa asteptam zapada pana in februarie, numai de curand am folosit lopetile de zapada, pe care le-am cumparat din intamplare la un garage sale. Am curatat zapada numai in fata casei, nici nu m-am gandit la trotuarul de pe proprietatea noastra, dar la putin timp dupa ce am intrat in casa, trotuarul era curatat. Nu sunt fenomene paranormale, ci vecinul cu masina de curatat zapada, a fost dragut sa mearga cativa metri in plus. M-am gandit sa le multumesc cu ceva facut de mine si madeleines-urile cu lamaie au parut potrivite. Sper ca le-au placut!

Delicate, pufoase si perfecte pentru timpul acesta al anului...



Ingrediente (adaptat dupa Martha Stewart):
~aprox 24 bucati~

1 1/2 cups (150 gr) faina de tort*
1/2 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
3 oua
2 galbenusuri
3/4 cup (150 gr) zahar
1/2 lingurita extract de vanilie
2 linguri de coaja de lamaie rasa fin (de la aprox 2 lamai)
2 linguri zeama de lamaie proaspat stoarsa
1 1/2 sticks (170 gr) unt topit si racorit

*Pentru a face faina de tort, inlocuiti 2 linguri din faina obisnuita masurata cu 2 linguri amidon.

Incingeti cuptorul la 160 grade Celsius (325 F). Pregatiti o tava de madeleines, unsa usor cu unt cu un servetel.

Cerneti faina impreuna cu praful de copt si sarea, dati deoparte.

Bateti impreuna ouale, galbenusurile si zaharul pana cand se albesc si se ingroasa putin, cateva minute. Adaugati vanilia, coaja de lamaie si zeama de lamaie si bateti sa se incorporeze, apoi, cu mixerul mergand, adaugati untul topit cate putin, pana cand este tot incorporat.

Adaugati faina si mestecati cu spatula usor pana cand totul este omogen. Puneti aproximativ o lingura de amestec in fiecare forma, nu o umpleti complet. Coaceti in cuptorul incins pentru 12 minute, cand sunt usor rumenite pe margini. Pentru compozitia data, am copt doua ture de madeleines. Daca nu aveti forma de madeleines, puteti coace in tava de muffins sau in alt fel de forme, mariti timpul de coacere in functie de cat de mari sunt formele.

Sunt cele mai bune servite in aceeasi zi, pudrate cu zahar, langa o ceasca de ceai.
Enjoy!

February 05, 2013

Tort "Angel food" cu jeleu de zmeura si crema de ciocolata alba/ Angel food cake with raspberry jelee and white chocolate filling



Retetele pe care le scriu pe blog sunt de cele mai multe ori, nu numai pentru cei care ma viziteaza, dar si punct de referinta pentru mine. De multe ori ma intorc sa vad cum am facut cate o crema sau cate o salata. Sarbatorile au trecut de ceva vreme, dar tortul acesta, facut de sarbatori, merita notat.

Am vrut de Craciun un tort alb pufos cu crema alba, decorat cu ciocolata alba ca fulgii de zapada si numai putin rosu ca accent. Rosul putea sa vina numai de la zmeura, daca m-ati mai vizitat stiti probabil ca zmeura este preferata mea, iar albul tortului a venit de la tortul "angel food" sau "mancarea ingerilor". Pentru fetele din Romania, la care blatul de tort de baza este pandispanul, acest fel de tort este asemanator cu pandispanul, dar nu contine galbenusuri. Este foarte pufos, dar mai uscat si ceva mai elastic decat pandispanul. Necesita insiropare, dar aveti ceva rabdare, pentru ca nu va absorbi siropul foarte usor.


Ingrediente

Blatul (adaptat dupa Joy of Baking):


1 1/4 cups (125 gr) faina tort*
1 1/2 cups (300 gr) zahar
12 albusuri de ou la temperatura camerei
1/2 lingurita sare
1/2 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa
1 lingurita extract de vanilie

*Nota: din cantitatea masurata de faina, scoateti 2 linguri de faina si inlocuiti-le cu 2 linguri de amidon.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius (350 F). Pregatiti doua tavi de tort cu diametrul de 20 cm (8"). Eu am tapetat fundul tavilor cu hartie de pergament, fara sa ung tavile.

Intr-un bol, cerneti impreuna jumatate din zahar (150 gr) impreuna cu faina si dati deoparte.

Bateti albusuri cu mixerul (aveti nevoie de un bol mare) pana cand incep sa faca spuma. Adaugati sarea si zeama de lamaie si continuati sa bateti pana cand sunt albusurile sunt o spuma moale. Cu mixerul batand, incepeti sa adaugati cealalta jumatate de zahar (150 gr), cate o lingura odata, pana cand tot zaharul este adaugat si albusurile sunt lucioase. Adaugati vanilia si bateti cat sa se incorporeze.

Cerneti amestecul de faina si zahar peste albusuri (o puteti face in 2-3 ture) si amestecati foarte usor, de sus in jos cu spatula, avand grija sa nu desumflati albusurile, pana cand toata faina este incorporata. Impartiti aluatul in mod egal intre cele doua tavi si nivelati deasupra. Treceti varful unui cutit mic prin aluat ca sa spargeti eventualele bule de aer ramase.

Coaceti in cuptorul incins pentru 40-45 de minute, cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iasa afara curata, si daca atingeti suprafata tortului, isi revine singura.

Scoateti blaturile din cuptor si intoarceti-le cu fundul in sus pe gratiile de la aragaz, astfel incat marginile tavii sa se sprijine pe gratii iar blatul sa poata sa respire pe dedesupt. Nu astupati blatul in tava, se va crea mult abur! Lasati sa se raceasca blaturile rasturnate 1 ora si jumatate.

Cand s-au racit, desprindeti marginile blatului cu un cutit subtire si scoateti-le din tava. Taiati blaturile in jumatate cu un cutit cu zimti.


Jeleul de zmeura:

Puteti folosi un gem/dulceata de zmeura, dar jeleul facut proaspat are mult mai multa aroma.

Pentru jeleu, aveti nevoie de piure de zmeura, din zmeura proaspata sau congelata, zdrobita si strecurata de seminte, aproximativ 1 cana, zahar in aproximativ aceeasi cantitate ca zmeura si putina zeama de lamaie. Fierbeti pe foc mediu, mestecand des, pana cand incepe sa se ingroase, si testati-l ca pe dulceata: lasati o picatura sa cada pe o farfurie curata, la inceput picatura va fi lichida, incercati din nou dupa 10 minute, vreti ca picatura sa stea impreuna, fara sa ajunga la stadiul de dulceata, cand sta ca o bobita rotunda. Lasati jeleul sa se raceasca.


Crema de ciocolata alba:

200 gr ciocolata alba, tocata
3 cups (750 ml) frisca lichida neindulcita (smantana pentru gatit)
1 1/2 cups (aprox 200 gr) mascarpone
3 linguri zahar pudra

Topiti ciocolata alba impreuna cu frisca lichida intr-un bol pus deasupra unei vas in care fierbe apa. Mestecati des, pana cand ciocolata alba este topita. Lasati sa se raceasca in frigider de la 4 ore in sus, sau peste noapte. Daca nu este deajuns de rece, crema nu se va bate!
Bateti amestecul de ciocolata alba impreuna cu mascarpone si zaharul pudra, la inceput la viteza mica, apoi la viteza mare, pana cand se intareste.

Pentru a asambla tortul, insiropati* usor fiecare blat, ungeti cu jeleu de zmeura si umpleti cu crema. Imbracati tortul in crema si decorati cu zmeura proaspata si ciocolata alba.

*Tortul din fotografie nu a fost insiropat, dar puteti face un sirop din 1 cana de apa si 1/2 cana zahar, fierte pana cand se dizolva zaharul, adaugand 1-2 linguri lichior de zmeura.

Incercati in acelasi mod, un blat de ciocolata, neinsiropat, cu jeleu de zmeura si crema de ciocolata alba, este o combinatie superba, care a facut ravagii :)

Pofta buna!

 
Si in varianta cu ciocolata:
 

Din nou Dulcerella: de la hobby la pasiune

Ca sa imi motivez cumva lipsa de activitate de pe blog, va arat cu ce mi-am mai petrecut timpul:

 Tort cu caluti pentru Emily
 
 Un calut de poveste
 
Tort de Haloween
 
 
S-a cerut o poseta, si nu una oarecare, ci Louis Vuitton
 
 
Tort cu Madagascar pentru Cosmin
 
 
Rico si Skipper la datorie
 

Alta geanta, de data asta cu pantof cu tot
 
 
Tort Logo 3 Generations
 
Tort Minnie Mouse pentru Isabella
 
 
 Multa muzica de la iPod pentru Bryanna
 
 
 NinjaGo sta de veghe
 
 
 Jake si a lui corabie pentru Luke
 
Papusa Lalaloopsy pentru Nora
 
Si eu pot totul in Hristos, care ma intareste.
 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails