August 31, 2011
Inghetata de cheesecake cu afine/ Blueberry Cheesecake Ice Cream
Vremea inghetatelor pleaca usor usor si ne lasa cu amintirea verii... din fericire mai e pana cand vine zapada, urmeaza toamna frumoasa si plina de de toate. Iar eu va mai povestesc despre o inghetata.
O alta reteta de la acelasi geniu in inghetate David Lebovitz. Daca va place cheesecake-ul, cu siguranta va va placea si inghetata de cheesecake. Am folosit sosul de afine sa fac "urme" prin inghetata, dar puteti servi inghetata cu sos deasupra sau puteti amesteca totul pentru o culoare puternica.
Pentru varianta mai putin inghetata puteti vizita Cheesecake cu sos de afine.
Ingrediente:
230 gr (un pachet de 8 oz) crema de branza Philadelphia
1 lamaie (coaja rasa)
1 cup (240 gr) smantana
1/4 cup (60 ml) lapte
1/4 cup (60 ml) frisca lichida neindulcita
2/3 cup (130 gr) zahar
un praf de sare
Se taie branza in bucatele mai mici. In blender sau robot se pun crema de branza, coaja rasa de lamaie, smantana, laptele, frisca lichida, zaharul si sarea si se mixeaza pana cand totul este o crema. Se raceste bine in frigider apoi se da prin masina de inghetata conform instructiunilor masinii (20 - 25 min).
Pentru sosul de afine:
2 cups (225 gr) afine, proaspete sau congelate
1/4 cup (50 gr) zahar
1 1/2 lingurite amidon
1 lingura de apa rece
1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa
2 linguri lichior (optional, lichior de fructe: protocale, zmeura)
Se pun intr-o craticioara pe foc afinele si zaharul pana cand incep sa se inmoaie si sa isi lase lichid. Se amesteca amidonul cu apa si zeama de lamaie asa incat sa fie un amestec uniform, apoi se pune mestecand in continuu peste afine. Se aduce la fierbere, se reduce focul si se fierbe 1 minut. Se opreste focul si se adauga lichiorul in cazul in care folositi. Se lasa sa se raceasca.
Dupa ce inghetata a fost inghetata in masina, eu am pus in vasul care a mers in congelator un strat de inghetata, unul de sos, apoi iar inghetata, si iar sos, pentru a avea urmele de fruct in poza. Puteti servi inghetata cu sosul deasupra, si pastrati sosul in frigider. Scoateti inghetata din congelator cam 5 minute inainte de servire.
Pofta buna!
Nota: cand se amesteca amidonul cu apa, am vrut sa spun ca se amesteca sa nu ramana cocoloase, apoi m-am gandit ca nu suna prea literar. Si nu mi-a venit in minte nici un cuvant mai literar pentru cocoloase... :))
August 30, 2011
Tort de ciocolata dubla cu crema de bezea elvetiana cu zmeura/ Double chocolate cake with raspberry swiss meringue buttercream
A fost o intreaga aventura cu executia tortului, intr-o saptamana in care mi se parea ca nu mi se indemana nimic in bucatarie. Am copt blatul intr-o singura tava, ignorand indicatiile din reteta, si aluatul s-a revarsat pe jumatate. A fost probabil cel mai mare dezastru al meu in bucatarie, dar am fost inspirata sa pun tava rotunda intr-o tava mai mare si tapetata cu hartie de copt, asa ca nu am petrecut ziua mea curatand cuptorul :) Am facut alt blat, incununat cu succes, dar aventurile nu s-au oprit aici. Planul a fost crema de ciocolata intre stratul de jos si ultimul de sus si numai la mijloc crema roz. Dar frisca a refuzat cu incapatanare sa se bata, asa ca am pus bolul mixerului in frigider, unde statea putin cam pe-o parte, parte care am uitat-o cand am mers sa iau ceva din frigider, asa ca jumatate din crema a ajuns pe covor, pe care a trebuit sa il si spal.
Dar intr-un final a iesit un tort foarte bun si foarte aspectuos. Imi plac mult volanele de crema, si au iesit destul de bine avand in vedere ca le-am facut prima data. Blatul este foarte ciocolatos, moale si putin umed, nu necesita insiropare. Crema de ciocolata este destul de usoara in consistenta, iar cea de bezea elvetiana are usor aroma de zmeura. Un tort mare, cu multe ingrediente, dar pe masura de gustos.
Mai vreau sa le multumesc pentru urari tuturor fetelor care mi-au lasat mesaje, le multumesc frumos si le invit la o felie virtuala de tort :)
Ingrediente:
Blat de ciocolata dubla (reteta de la Epicurious):
85 gr (3 oz) chipsuri de ciocolata semi-dulce (eu am folosit Hershey's, daca aveti ciocolata intr-o bucata, tocati-o in bucati mici)
1 1/2 cups (360 ml) cafea tare fierbinte
3 cups (600 gr) de zahar
2 1/2 cups (250 gr) faina
1 1/2 cups (150 gr) cacao (eu am folosit Hershey's)
2 lingurite de bicarbonat de sodiu (baking soda)
3/4 lingurita praf de copt (baking powder)
1 lingurita sare
3 oua
3/4 cup (180 ml) ulei (floarea soarelui sau vegetal, nu folositi ulei de masline)
1 1/2 cups (360 ml) kefir
3/4 lingurita extract de vanilie
Preincalziti cuptorul la 150 grade Celsius (300 Fahrenheit). Pregatiti tavile: eu am folosit o tava de 10" (25.4 cm), una de 8" (20.3 cm) plus doua ramekins cam de 1 cana fiecare. Puteti face un tort inalt in 2 tavi de cate 9" (22.8 cm), sau puteti coace excesul de aluat in forme de muffins.
Ungeti tavile cu ulei, tapetati fundul cu hartie de copt si ungeti si hartia de copt cu ulei.
Turnati cafeaua fierbinte peste ciocolata si mestecati usor sa se topeasca ciocolata. Se da deoparte.
Amestecati zaharul cu faina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea (eu am cernut faina si cacaua impreuna). In alt bol mare bateti ouale cu mixerul (3 minute cu mixerul mare si 5 minute cu mixerul de mana) pana cand ouale se deschid la culoare si si se ingroasa putin. Adaugati treptat uleiul, kefirul, vanilia si ciocolata topita cu cafea si bateti sa se incorporeze bine. Se adauga amestecul de ingrediente uscate si se bate la viteza mica (sau se amesteca cu lingura) pana cand totul este bine incorporat, fara sa bateti prea mult. Se imparte aluatul in tavile pregatite si se baga in cuptorul incins pentru 1 ora si 10 minute pana la 1 ora si 20 de minute, cand o scobitoare bagata in mijlocul uneia din tavi iasa afara curata. Daca folositi forme de muffins, testati dupa 25-30 de minute, ramekins-urile mele s-au copt in 45 de minute.
Se lasa sa se raceasca blaturile complet in tava. Se separa usor cu un cutit subtire marginile, apoi se rastoarna si se indeparteaza hartia de copt. Blaturile se pot pastra invelite in folie de plastic la frigider cateva zile, cand sunt reci sunt mai usor de taiat in jumatati.
Crema de ciocolata:
2 cups (500 ml) frisca lichida neindulcita
1 cup (150 gr) chipsuri de ciocolata semi-dulce
1-2 linguri de zahar pudra (optional, daca va place mai dulce)
1/2 lingurita esenta de rom
Se topesc pe bain-marie (intr-un bol pus deasupra unui alt vas in care fierbe apa, fara ca fundul bolului sa atinga apa) ciocolata si frisca lichida. Se mesteca usor pana cand ciocolata este topita si totul este omogen. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se lasa in frigider cateva ore sau chiar peste noapte. Se bate la viteza mare cu mixerul pana cand incepe sa se ingroase. Se adauga zaharul si esenta si se mai bate pana cand crema sta tare.
Crema de bezea elvetiana cu zmeura si unt:
8 albusuri
2 cups (400 gr) de zahar
800 gr unt (7 sticks)
1 lingurita extract de vanilie
aprox 3/4 cup (180 ml) piure de zmeura
optional, colorant alimentar rosu, pentru o culoare mai puternica
Pentru piureul de zmeura, zdrobiti bine aprox 1 cana de zmeura proaspata sau congelata (si dezghetata) si strecurati printr-o sita. Aruncati semintele si pastrati piureul.
Taiati untul cuburi de aprox 1-2 cm si dati deoparte la temperatura camerei.
Intr-un bol mare de metal sau sticla (sau bolul de la mixerul Kitchen Aid daca aveti) puneti albusurile si zaharul. Puneti bolul deasupra unui vas in care fierbe apa pe foc mic, fara ca fundul bolului sa atinga apa si mestecati in continuu cu telul pana cand compozitia ajunge la 120 -140 grade Fahrenheit. Eu nu am avut termometru, asa ca am lasat pana cand compozitia a fost incinsa bine cand am testat-o cu degetul, iar luand albusuri intre doua degete, nu se mai simte zaharul.
Se ia de pe foc si se pune bolul la mixer (sau se bate cu mixerul de mana) si se bate la viteza mare 10 minute sau pana cand vasul se simte la temperatura normala. Lasati compozitia sa se raceasca inainte sa adaugati untul, altfel untul se va topi si crema va fi lichida.
Cand compozitia este deajuns de rece, schimbati telul cu paleta in cazul in care folositi Kitchen Aid. Cu mixerul mergand, adaugati untul bucata cu bucata pana cand este incorporat. Incercati cu 550 gr - 600 gr unt, si mai adaugati daca este necesar. In cazul in compozitia curge, lasati in frigider 10-15 minute si bateti din nou la viteza mica, pana cand incepe sa se ingroase si sa arate ca o crema. Adaugati vanilia si zmeura si bateti sa se incorporeze.
Pentru mai multe imagini cu prepararea cremei, puteti vizita blogul Sweetapolita.
Acum sunteti gata sa asamblati tortul. Taiati blaturile in doua, si umpleti cu crema intre blaturi. Imbracati tortul in crema roz intr-un strat subtire. Pentru a forma volanele, am folosit un varf Wilton numarul 104. Incepeti de jos, cu varful indreptat in jos si deschizatura mai larga a varfului spre tort, si faceti onduleuri de crema. Incercati pe o farfurie inainte de a incerca pe tort. Pentru tehnica puteti vedea acest video.
Daca nu aveti acces la acest varf de decorat, puteti incerca o varianta cu varful stea (cred ca este mai usor de gasit) pe care am vazut-o la Gaby de la Papa Bun.
Blatul si crema de bezea elvetiana sunt bine de servit la temperatura camerei, puteti scoate tortul afara din frigider cu 30 de minute inainte de servit. Crema de ciocolata trebuie sa stea in frigider, asa ca nu lasati tortul prea mult afara din frigider. Taiati cu cutitul tinut in apa fierbinte, spalat si sters dupa fiecare taietura.
Sper sa va placa la fel de mult cum mi-a placut mie :)
August 27, 2011
De ziua mea.../ For my birthday...
In viata sunt suisuri si coborasuri, sunt hopuri peste care trebuie sa treci pentru a avansa, si de un mic hop a trebuit sa trec si eu in ultima saptamana, cu ajutorul Cuiva acolo sus care ma iubeste. Dar azi e ziua mea, si trebuia sa am ciocolata. Si nu orice ciocolata, ci dubla, pe care am mascat-o intr-o "fusta de balerina" plina cu volane de crema de zmeura. Pozele sunt facute la repezeala, urmeaza reteta si alte poze mai bune :)
August 17, 2011
Ceviche mexican cu mango/ Mexican mango ceviche
Nota: aveti grija ca pestele sa fie proaspat sau proaspat decongelat (este de preferat sa il cumparati congelat si sa il decongelati acasa), si sa nu aiba miros. Ceviche se mananca proaspat sau cel tarziu a doua zi, pastrat la frigider.
Ingrediente:
2 file-uri de tilapia
1 cana de suc proaspat de lamaie verde (aprox 8 lamai verzi)
1/2 cana rosie tocata (scursa se seminte)
1/2 castravete, curatat de coaja si seminte, tocat
1/2 cana ceapa rosie tocata
1/2 cana mango tocat
o mana buna de cilantro (frunze de coriandru) tocat
sare si piper proaspat macinat
1 ardei jalapeno, fara seminte si vine, tocat
pentru servit:
sos iute
avocado
tostadas sau chipsuri de tortilla
maioneza
Se taie pestele in cuburi mici, de cel mult 1 cm si se pune intr-un vas cu fundul plat. Pestele se taie mai usor daca este partial inghetat, il puteti tine la congelator 30 minute inainte de a-l pregati. Se toarna peste peste sucul de lamaie verde, astfel ca tot pestele sa fie acoperit de lichid, se acopera cu folie de plastic si se da la frigider pentru 20-25 minute. Veti observa cum pestele se va face alb si opac. Bucatile de peste trebuie sa fie mici pentru ca sa fie mai usor de patruns de acidul din suc si sa nu ramana crude la mijloc.
Se scurge foarte bine pestele de zeama de lamaie verde. Nu se spala. Se amesteca cu restul ingredientelor si se potriveste cu sare si piper. Scurgeti bine tot lichidul care se va lasa, trebuie sa fie un amestec uscat, iar daca ramane suc de lamaie verde, va fi amar.
Pentru servit se unge tostada sau chipsurile de tortilla cu maioneza, se pune ceviche si se stropeste cu sos iute.
Nu am iesit afara cu poncho si sombrero dupa ce am mancat, dar cu siguranta am folosit mai mult "muchachos, como estas?" :))
Muy bueno ceviche!
August 16, 2011
Cupcakes cu ricotta si crema de capsuni/ Ricotta cupcakes with strawberry topping
Pentru cine nu stie, ricotta este o branza crema italiana, echivalentul urdei romanesti. Numele ricotta vine de la "re-copt" sau "re-fiert", si chiar am vazut la tv mai demult cum faceau ricotta prin fierberea zerului ramas de la branza, la fel cum facea si mamaie cand eram copil.
Ingrediente (12 cupcakes):
2 oua
3/4 cup (175 gr) zahar
1 cup (cana) ricotta
coaja rasa de la 1/2 lamaie
2 linguri zeama de lamaie
1 lingurita extract de vanilie
1 stick (113 gr) unt topit
1 cup (230 ml) kefir
1 2/3 cups (165 gr) faina
1 lingurita praf de copt
Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregateste o tava de muffins cu hartii.
Se amesteca faina cu praful de copt si se cern.
Se bat ouale cu zaharul pana cand devin o crema, se adauga ricotta si se incorporeaza, apoi cu mixerul batand se adauga in fir untul topit si racorit, pana cand este tot incorporat. Se adauga coaja de lamaie, zeama de lamaie, vanilia si kefirul si se incorporeaza. Se adauga amestecul de faina si se mesteca usor cu o spatula pana cand faina este incorporata, fara a se mesteca prea mult. Se imparte aluatul in formele pregatite si se coc in cuptorul incins pentru 25 de minute.
Se lasa sa se raceasca 2-3 minute in forma, apoi se scot si se lasa sa se raceasca complet.
Pentru crema:
1 cup (230 ml) frisca lichida neindulcita
1 cup (230 ml) mascarpone
1 cup capsuni (eu am avut capsunele mititele :))
1/2 cup (cana) zahar pudra, sau dupa gust
Se curata capsunele de codite si se zdrobesc in blender pana rezulta un piure.
In bolul de la mixer se pune frisca lichida si mascarpone si se bat la viteza mare pana cand incep sa se intareasca, apoi se adauga zaharul pana cand este incorporat si crema este tare. Se adauga capsunile si se mai bate putin pana cand totul este omogen.
Se decoreaza cupcakes-urile folosind un pos cu forma sau o punga taiata la un colt. In cazul in care folositi forma, alegeti una cu deschidere mare pentru ca mai raman bucatele de capsuni in crema.
Pofta buna!
PS. Cata chimie intr-o tava de cupcakes! :)
August 14, 2011
Cupcakes cu piersici si crema de dulce de leche/ Peach cupcakes with dulce de leche buttercream
Ingrediente (15-16 bucati):
1 3/4 cups (175 gr) faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita nucsoara macinata
un praf de sare
1 cup (200 gr) zahar
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
3 oua
1 lingurita extract de vanilie
3/4 cup (180 ml) lapte
2 piersici
Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Se pregateste o tava de muffins cu hartii.
Se amesteca faina cu praful de copt, nucsoara si sarea.
Se bate bine untul cu zaharul pana cand devine o crema. Se adauga pe rand ouale, batand bine dupa fiecare, apoi se adauga vanilia. Se adauga alternativ faina si laptele, incepand cu 1/3 faina, 1/2 lapte, a doua treime de faina, restul de lapte si terminand cu faina.
Se curata persicile de coaja si se taie pe jumatate, scotand samburele. Se feliaza subtire fiecare jumatate, apoi se taie in bucatele mici. Se incorporeaza piersicile in aluat.
Se umplu formele de muffins aproape complet, lasand gol numai 1/2 cm. Se coc in cuptorul incins pentru 23-25 minute, pana cand o scobitoare bagata in mijlocului uneia din cupcakes iasa afara curata, iar daca le apesi usor cu degetul, cupcakes-urile se ridica la loc.
Se lasa sa se raceasca complet.
Pentru crema:
220 gr de unt la temperatura camerei
1 cup dulce de leche
100 gr (1/2 pachet) crema de branza Philadelphia
Se bat toate ingredientele foarte bine cu mixerul. Crema rezultata va fi moale, lasati-o sa se raceasca foarte bine in frigider inainte de a decora cupcakes-urile (eu m-am grabit putin pentru ca se intuneca afara si nu mai aveam lumina pentru poze :)) Daca vreti o crema mai tare, reduceti din cantitatea de dulce de leche (1/2 cup) si adaugati zahar pudra, zaharul va ajuta crema sa stea tare.
Se decoreaza cupcakes-urile cu un pos sau cu o punga taiata la un capat.
Puteti vedea bucatelele de piersica inauntru cupcakes-ului.
Enjoy!
August 12, 2011
Despre verdeturi... / About herbs...
Aflata singura in bucatarie am inceput sa experimentez si preparate sarate. La inceput am umblat pe forumuri romanesti, mai apoi am inceput sa privesc la tv canalul Food Network. Daca la inceput am avut ceva probleme sa gasesc ierburile si verdeturile romanesti, (cred ca multi au confundat patrunjelul cu cilantro sau coriandru verde), pe parcurs am invatat si multe ierburi care nu se folosesc asa mult in Romania, sau cel putin nu le stiam eu. Iar cand am inceput sa scriu pe blog am avut problema inversa, sa gasesc traducerea in romana a ceea ce stiam in engleza.
De cativa ani plantez ierburi pe balcon, in special cimbrisor, busuioc si menta. M-am gandit sa impartasesc cu voi ceea ce stiu si ce am aflat din experienta mea, din ce am folosit si in ce mancaruri am folosit. Lista este pe departe completa si astept sfaturi si idei noi in folosirea si cresterea ierburilor aromate.
Oregano uscat in manunchi
Prima verdeata pe care am cautat-o aici si nu am gasit-o a fost cimbrul. L-am inlocuit cu Oregano uscat, care este perfect pentru mancaruri ca Sarmale sau Ardei umpluti.
Cimbrul din Romania este mai rar aici si se numeste Summer Savory. Se gaseste vara devreme la pietele de fermieri sau se pot cumpara seminte. Eu am cumparat de pe internet si a crescut frumos pana la vreo 10 cm, apoi l-am rarit si sa vedem acum cum o sa ii mearga.
Inrudit cu cimbrul, se gaseste mai des aici Cimbrisor (Thyme). Il cumpar primavara in ghiveci si am toata vara. Are frunzulite mici si foarte aromate, miros foarte frumos si il folosesc proaspat. Este bun pentru carnea de pui si de peste. Nu este foarte pretentios, ii trebuie apa.
Menta proaspata in ghiveci
Menta (Mint), pe care o cunoastem foarte bine, si o foloseam in exclusivitate la ceai se preteaza foarte bine la ghiveci, asigurati-va ca o puneti intr-un ghiveci destul de mare pentru ca se inmulteste mult. Incercati cu menta un Mojito racoritor, sau in Inghetata cu menta si nu va sfiiti sa o adaugati in salate: Salata de vinete pe gratar sau Tabbouleh. Pentru mai multe retete cu menta vedeti si adunarea provocarii Dulce Romanie pe luna Iunie de la Dulcegarii Culinare.
Busuioc proaspat
Busuiocul (Basil) este folosit in Romania in special uscat, dar frunzele fragede de busuioc dar un gust aparte Salatei Caprese sau Pastelor Caprese. Il puteti folosi si pe el in salate, si asteptam mai multe idei in provocarea lunii Iulie pe Retete fel de fel. Nu este foarte pretentios la plantat, dar nu il lasati sa faca flori (rupeti varfurile), atunci va inceta sa mai creasca frunze. Nu stiu de ce la mine urechelnitele obraznice au inceput sa il manance, dar tot a ramas pentru un Sos pesto pentru Tarta cu pesto si rosii.
Cilantro sau Frunze de coriandru seamana cu patrunjelul, dar au frunzele mai deschise la culoare si au cu totul alta aroma si gust. Daca la inceput nu prea faceam diferenta dintre el si patrunjel, acum este preferatul meu, si il adaug de obicei in preparate mexicane. Il cumpar de la magazin, dar am si crescut in ghiveci din seminte de coriandru. Pentru retete puteti vizita pe blog retetele cu eticheta Mexican (in partea dreapta).
Leusteanul a fost unul din verdeturile pe care nu le-am gasit deloc in magazine. Abia anul trecut am aflat de la Ellie (Home cooking in Montana) ca se numeste Lovage. Este foarte pretentios, cel putin in ghiveci. Am incercat de doua ori sa plantez seminte, si creste vreo 10 cm in inaltime, apoi se usuca. Imi pare rau ca nu am putut sa folosesc din el nici macar pentru o ciorba.
Salvie
Salvia (Sage) are frunze rotund lunguiete, deschise la culoare si pufoase. Nu este pretentioasa la ghiveci, iar cand a dat inghetul toamna trecuta s-a pastrat cateva saptamani in frigider invelita in servetel de hartie si apoi in punga. Il puteti folosi la carnea de porc, curcan sau pui. Incercati Cotletele de porc cu salvie si varza.Tarhon
Tarhonul (Tarragon) are frunzele subtiri si lungi, destul de fragil si delicat in aroma. Se potriveste cu carnea de pui: Salata de pui sau Pui cu cartofi noi si tarhon. Si pe el l-am crescut din seminte si nu ii place apa prea multa.
Rozmarinul (Rosemary) are o tulpina lemnoasa, cu frunze subtiri, lungi si deschise la culoare. Are o aroma puternica, si se potriveste cu carnea mai grea, de exemplu Miel, dar l-am folosit cu succes si la peste: Cod cu praz si bacon sau Pastrav la cuptor cu vin si ierburi aromate. Iar cand am facut Ratatouille o crenguta de rozmarin i-a dat o aroma frantuzeasca.
Patrunjelul (Parsley) cred ca nu mai are nevoie de nici o prezentare. Il folosesc foarte des, in special la ciorbe si mancaruri. Incercati o salata de vara, racoritoare si consistenta, care imi place foarte mult si are mult patrunjel: Tabbouleh.
Mararul (Dill) cu aroma lui puternica si gustul aparte pe care cu siguranta il stiti, este nelipsit la o Mancare de mazare , ii da o aroma aparte Salatei de ardei copti, iar Salata de varza romaneasca este de neimaginat fara marar.
Nu am folosit niciodata Maghiran (Marjoram) desi sunt "foaie verde maghiran, m-a facut mama oltean" :)
Astept cu multa placere si sfaturile voastre!
Salata de vara cu arome mexicane/ Summer salad with mexican flavors
Mirosul condimentelor proaspat prajite este imbatator, iar gustul intrece orice asteptari. Am fost putin sceptica la inceput de cum va fi salata astfel condimentata, dar a fost sublima si parca simt si acum gustul acela "nutty" (un gust asemanator nucilor coapte).
Ingrediente (adaptata dupa reteta Marcelei Valladolid)
1 lingurita de seminte de coriandru
1 lingurita de seminte de chimen
1 varf de cutit ardei rosu iute pisat (daca va place iute puteti adauga mai mult)
1/4 cup (cana) seminte de pin prajite putin
1/4 cup (60 ml) ulei de masline
sare si piper dupa gust
1/3 cup masline fara samburi, feliate (eu am folosit 10 masline Kalamata, puteti folosi verzi sau amestecate)
1 1/2 cups (cani) rosii cireasa taiate jumatati (rosii si galbene amestecate)
o mana buna de cilantro tocat (frunze de coriandru)
1/2 cup (cana) branza feta bucati mai mari
Se pun intr-o tigaie uscata semintele de chimen si coriandru pe foc mic, scuturand des tigaia, pana cand se rumenesc putin (va dura numai 2-3 minute). Se adauga si ardeiul rosu pisat si se stinge focul. Mirosul va fi foarte puternic, nu inhalati deasupra tigaii :)
Condimentele pot fi folosite intregi sau zdrobite intr-un mojar sau in rasnita de cafea. Daca folositi rasnita de cafea, aveti in vedere sa nu miroasa a cafea, iar apoi va avea miros puternic de chimen si trebuie spalata imediat.
Se pun intr-un bol rosiile, maslinele, cilantro, semintele de pin, condimentele prajite, sare si piper dupa gust si se toarna deasupra uleiul de masline. Se mesteca bine ca totul sa fie acoperit in dressing, apoi se adauga branza feta si se mai mesteca putin, astfel ca feta sa ramana aproximativ intreaga.
Cu siguranta o veti savura cu placere!
PS: Mai este o a treia categorie de retete care nu imi plac indeajuns sa ajunga pe blog :)
August 05, 2011
Tacos cu pui/ Chicken tacos
Taco este compus din carne (pui), salsa (care poate fi orice sos, inclusiv Pico de gallo), smantana, si optional avocado sau salata verde tocata.
Eu am facut o Salsa cu porumb si fasole neagra inspirata de reteta lui Anne Burell. Daca vreti sa folositi Pico de gallo puteti gasi reteta aici, sau puteti incerca o Salsa cu mango, reteta pe care am folosit-o la Tacos cu peste (yum!)
In ambele salsa am folosit tomatillo, care este inrudita cu rosia si creste invelita intr-o foita. Este foarte asemanatoare cu o gogonea, dar nu sunt sigura ca ar putea fi inlocuita cu gogonele (este posibil insa nu am incercat). Despre ardeiul poblano pe care l-am folosit in salsa verde puteti afla mai multe aici, si il puteti inlocui cu doi ardei jalapeno, carora le puteti scoate vinele si semintele daca nu va place mult iute.
Pentru tacos aveti nevoie:
tortillas (incalzite putin inainte de servire)
1 piept de pui marinat si copt ca mai jos
salsa (de oricare doriti)
smantana
avocado
salata verde tocata
Marinata pentru pui:
1 piept de pui taiat felii lungi groase de aprox 1 cm
3-4 linguri ulei de masline
coaja rasa de la 1/2 lamaie verde (lime)
zeama de la 1/2 lamaie verde (lime)
1 lingurita sare (Kosher sau sare de mare)
piper dupa gust
1/2 lingurita chimen macinat
1/2 ceapa mica feliata
2 catei de usturoi feliati
1 mana de cilantro (frunze de coriandru) tocat
Se amesteca totul astfel incat bucatile de pui sa fie bine acoperite. Se acopera si se dau la frigider o ora pana la 3 ore. Se prajesc pe gratarul incins la foc mediu cam 4-5 minute pe fiecare parte. Nu le lasati prea mult pentru ca se vor usca.
Salsa cu porumb si fasole neagra
3 bucati de porumb proaspete
1 conserva de 14 oz (400 gr) porumb negru, scursa si clatita
3 tomatillo fara foita, spalate
3-4 fire de ceapa verde, tocate
1 ardei jalapeno, tocat, fara vine si seminte
2 catei de usturoi tocati foarte marunt sau dati pe razatoare (eu am uitat sa pun si tot a fost foarte buna)
o mana buna de cilantro (frunze de coriandru) tocat
2-3 linguri ulei (eu am folosit canola, dar ulei de floarea soarelui este bun)
zeama de la 1/2 lamaie verde (lime)
sare dupa gust, putin piper
Porumbul se curata si se coace impreuna cu tomatillo pe gratar la foc mediu pana cand se rumenesc pe toate partile. Tomatillo se toaca bucati de aprox 1 cm. Porumbul se rupe jumatati, se pune cu partea rupta vertical pe tocator, si cu un cutit se curata bine boabele. Se amesteca cu restul ingredientelor si se potriveste de sare si piper.
Salsa verde (care inseamna exact asta: sos verde:))
5 tomatillos
1 ardei poblano
2 catei de usturoi
1/2 ceapa mica (am vrut sa o coc putin pe gratar dar am uitat, uh!)
zeama de la 1/2 lamaie verde (lime)
o mana buna de cilantro (frunze de coriandru)
3-4 linguri ulei de masline
sare si piper dupa gust
Tomatillo si ardeiul poblano se coc pe gratar la foc mediu pana cand sunt rumenite pe toate partile. Se lasa sa se raceasca putin, tomatillo se taie bucati mari, iar ardeiul se curata de coaja si seminte si se rupe bucati. Se pun toate ingredientele in blender si se fac piure. Se potrivesc de sare si piper.
Pentru a asambla tacos, se pune pui de-a lungul unei tortilla, apoi salsa si restul de condimente. Se ruleaza si se savureaza :)
Pofta buna!
Midii cu paste si broccoli/ Mussels with pasta and broccoli
Am dat o fuga la magazin si am luat midii si a rezultat o cina rapida, delicioasa dupa care te lingi pe degete. Aveti nevoie numai de pofta si niste vase mari :) Din cauza ca a fost seara, pozele au iesit cum au iesit :)
Ingrediente:
aprox 500 gr (1 pound) midii
aprox 500 gr (1 pound) paste scurte, optional in forma de scoica
1 capatana de broccoli, taiata buchetele mici
60 ml (1/4 cup) ulei de masline
3 catei de usturoi tocati
1 praf de ardei iute uscat
1/2 lingurita sare (Kosher sau de mare) + 1 lingura sare + sare dupa gust
piper proaspat macinat
1 cana de vin
1 mana buna de patrunjel tocat
Se pune o oala mare cu apa la fiert.
Midiile se pun in apa rece cu 1 lingura de faina si se lasa 5-10 minute sa isi lase reziduurile, apoi se spala si freaca bine exteriorul (cu un burete de sarma daca aveti). Daca aveti midii desfacute, aruncati-le (cele desfacute 1-2 mm sunt ok).
Cand apa clocoteste, se adauga 1 lingura de sare, apoi pastele, si se fierb 8 minute. Cand mai sunt 2 minute de fiert se adauga peste paste si broccoli.
Intre timp se incinge intr-o tigaie mare uleiul, apoi se adauga usturoiul si ardeiul uscat si se calesc 1-2 minute, fara sa se arda. Se adauga 1/2 lingurita de sare, piper si midiile, si se stinge cu vinul. Se acopera cu capacul si se lasa aprox 5 minute sa se desfaca midiile. Cele care nu s-au desfacut, se arunca. Se scurg pastele, retinand o cescuta din apa in care au fiert. Se adauga pastele si broccoli peste midii si se mesteca, adaugand din apa retinuta in cazul in care sunt prea uscate. Se presara cu putina sare (dupa gust) si cu patrunjelul tocat.
Se servesc cu multa pofta :)
August 03, 2011
Salata greceasca a la Jamie/ Greek salad a la Jamie
In America salatele grecesti au salata verde(!) cateva rosii fara gust, castravete, feta si dressing gata facut. Nu zic ca nu e buna, pentru ca o mananc cel putin odata pe saptamana, dar cea pe care am facut-o azi o simt originala, asemanatoare cu Salata romaneasca de rosii, cu adaosul sarat de masline si aromat de menta si oregano. Imi pare rau ca degustatorul meu de mancaruri grecesti (Ligia) nu a fost aici sa imi spuna "Miha, this tastes like in Greece!" :)
Deci: tocati 1-2 rosii mari, in diverse marimi, bucati si/sau rotund, o mana de rosii cireasa, feliati subtire un castravete, jumatate de ceapa si jumatate de ardei verde. Se toaca deasupra o mana de marar si cateva frunze de menta, se drege cu sare, piper si cativa stropi de otet rosu. Se "drege" cu masline si o bucata zdravana de feta, se presara cu oregano uscat si se toarna usor ulei de masline peste tot.
Pofta buna!
Subscribe to:
Posts (Atom)