February 23, 2013
Mini tarte cu nuca de cocos si curd de mango/ Mini coconut tarts with mango curd
Iarna tarzie la sfarsit de februarie... in unele zile este soare si se sfadesc pasareii, iar in alta mai da o ninsoare, zapada uda si grea, tocmai buna de facut oameni de zapada... Dar eu ma gandesc deja ce flori sa plantez, nu la oameni de zapada....
Cu gandul la primavara, in luna februarie la Dulce Romanie, Ioana de la Pasiune si culoare ne provoaca sa folosim nuca de cocos si mango. V-am mai spus vreodata de ce imi place Dulce Romanie? Pentru ca luna de luna sunt provocata sa fac ceva nou, ce nu am mai facut, si poate nici nu as fi avut in plan sa fac. Iar luna asta m-am gandit la tartele astea micute, pe care probabil nu le-as fi facut acum. Data viitoare voi incerca sa prajesc usor nuca de cocos inainte, pentru o aroma mai pronuntata de cocos. Oricum, sunt un deliciu, o combinatie de crusta crocanta cu nuca de cocos si crema fructata de mango, o reteta de facut cand vreti sa impresionati pe oricine ati vrea voi sa impresionati :)
Iar promisiunea mea este sa incerc o tarta noua la fiecare... 2 luni. Am zis!
Ingrediente:
Crusta pentru tarte (adaptare proprie)
~16 bucati~
1 cup (100 gr) faina
1/2 cup nuca de cocos, fin macinata si neindulcita
3 linguri zahar
1/2 lingurita sare
1 stick (8 linguri, 113 gr) unt rece taiat bucati
1/4 cup (60 ml) apa rece
Aluatul se prepara rece.
Amestecati faina, nuca de cocos, zaharul si sarea intr-un bol si dati in congelator 5-10 minute.
In robotul de bucatarie adaugati amestecul rece de faina si untul. Pulsati pana cand untul este bucatele mici ca boabele de mazare. Porniti robotul si adaugati apa, pana cand aluatul se strange intr-un loc. Rasturnati aluatul pe o plansa fainata si formati intr-un disc. Inveliti in folie de plastic si dati la frigider cel putin 30 de minute (se poate lasa si pe a doua zi).
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius (375 F). Pregatiti formele in care doriti sa coaceti tartele. Nu este nevoie sa le ungeti.
Scoateti aluatul rece si, pe o plansa fainata, taiati-l in cate forme aveti disponibile. Intindeti usor si repede fiecare bucata in grosime de aprox 1/2 cm si puneti-o in forme, mai mult indesand aluatul in tarta decat tragandu-l. Rulati cu sucitorul pe marginile formelor si taiati excesul de aluat. Inveliti resturile de aluat si dati-le la frigider inainte sa se incalzeasca.
Procedati la fel cu restul formelor.
In fiecare tarta puneti o bucata de hartie de copt sau folie de aluminiu unsa si umpleti-o cu boabe de fasole/orez (puteti pastra boabele pentru a le folosi din nou la tarte, dar nu mai sunt bune de mancare). In tartele mele micute s-au potrivit exact hartiute de mini-muffins.
Coaceti in cuptorul incins pentru 10 minute. Scoateti hartiile cu boabe de fasole, intepati fundul tartelor cu furculita si mai coaceti inca 15 minute, pana cand tartele sunt usor rumenite. Depinde de cat de mari sunt formele si de cat de gros este aluatul, este posibil sa fie nevoie de mai mult timp pana se rumenesc usor. Verificati la fiecare 2-3 minute dupa cele 15.
Lasati sa se raceasca si scoateti-le din forme, vor iesi foarte usor.
Procedati la fel cu aluatul ramas.
Curd de mango (adaptat dupa These Peas are Hollow)
aprox 1 1/2 cups piure de mango*
1/2 cup (100 gr) zahar
zeama de la 1/2 lamaie verde
4 galbenusuri
un praf de sare
4 linguri (55 gr) de unt rece, taiate bucati
*Pentru piure-ul de mango, aveti nevoie de 1 mango si jumatate, bine copt, curatat de coaja si sambure si taiat bucati. Faceti-l piure in robotul de bucatarie sau un blender. Nu este nevoie sa il mutati, lucrati mai departe in acelasi vas.
In robotul de bucatarie sau in blender, procesati impreuna piure-ul de mango, galbenusurile, zaharul, zeama de lime si praful de sare.
Turnati amestecul intr-un bol de metal sau de sticla, si puneti bolul deasupra unui vas in care fierbe apa, fara ca fundul vasului sa atinga apa. Mestecati in continuu, pana cand amestecul incepe sa se ingroase, ar trebui sa ajunga la temperatura de 63 grade Celsius (145 F).
Dati deoparte de pe foc, si adaugati bucatelele de unt, mestecati viguros pana cand untul este topit. Strecurati amestecul si acoperiti-l cu folie alimentara chiar pe suprafata. Lasati sa se raceasca bine si umpleti tartele. Decorati cu orice fel de fructe va place, sau cu frisca. Se pastreaza la frigider.
Enjoy!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Ce dragut arata! Umplutura ceea de mango trebuie sa fie tare buna!
M-am intors sa vad curd-ul de mango. Mihaela, de ce trebuie strecurat amestecul la sfarsit?
Gabriela, nu este neaparat necesar sa il strecori, dar daca il strecori, ceea ce eu fac la toate cremele cu oua sau la inghetate, se retin eventualele bucatele de ou ramase, in cazul curd-ului de mango se retin eventualele bucatele de mango si crema este mai fina. Ma bucur ca iti place, multumesc pentru vizita :)
Arata grozav aceste mini tarte!
Realmente lindos y deliciosos me encantan,lindo tu blog con recetas muy buenas,saludos abrazos y abrazos.
Arata bine tartele. Felicitari!
Post a Comment