June 13, 2012

Salata cu bulgur, caise uscate si seminte de pin/ Dried apricots, pine nuts and bulgur salad



Please scroll down for recipe in English

Asta e... am comis-o! Postez o fotografie in care lipseste un ingredient. E cam greu sa te concentrezi la mancare cand se intampla lucruri. Unele bune, unele rele, care te dau peste cap.
Am facut salata si am luat din ea la servici, unde am constat ca ii lipseste ceva: menta! Am venit acasa, am adaugat menta la restul de salata, am facut poze (multumesc Ligia ca mi-ai tinut de furculita), apoi am constat ca am uitat sa pun branza. Acum salata este dusa, imi place cum au iesit pozele, asa ca va prezint reteta.
Sa nu uitati branza. Si nici menta, este ingredientul cheie!


Ingrediente:

1/2 cup (50 gr) seminte de pin
1/2 lingurita coriandru macinat
3 linguri de ulei de masline
1 ceapa medie tocata
1/2 lingurita sare
piper dupa gust
1/2 cup (65 gr) caise uscate tocate
1 cup (170 gr) bulgur (mediu, poate fi inlocuit cu couscous)
1 cup (240 ml) apa
1 legatura mare patrunjel, tocat
5 frunze de menta, feliate subtire
aprox 4 oz (100 gr) feta sfaramata

Intr-o tigaie uscata prajiti semintele de pin pe foc mediu, scuturand des tigaia pana cand se rumenesc usor. Intre timp, adaugati in tigaie si coriandrul. Scoateti tot continutul tigaii intr-un bol si dati deoparte. Stergeti tigaia cu un servetel, nu este nevoie sa o spalati.

Incingeti uleiul si caliti ceapa pe foc mediu pana cand incepe sa se inmoaie si sa se rumeneasca usor. Intre timp, puneti bulgurul intr-o sita si clatiti-l bine in apa fierbinte. Scurgeti-l si dati-l deoparte. Adaugati in tigaie sarea, piperul, caisele uscate, bulgurul scurs si apa. Aduceti la fiert, opriti focul, acoperiti cu capac si lasati sa se abureasca 10 minute.

Cand este gata, amestecati in salata semintele de pin, patrunjelul, menta si branza feta. Mestecati bine si serviti rece sau la temperatura camerei.




Ingredients:

1/2 cup pine nuts
1/2 tsp ground coriander
3 tbsp extra virgin olive oil
1 medium onion, chopped
1/2 tsp salt
fresh ground pepper, after taste
1/2 cup chopped dried apricots
1 cup bulgur (medium grain)
1 cup water

1 big handful chopped parsley
5 mint leaves, chiffonade
about 4 oz crumble feta

In a dry pan toast the pine nuts over medium heat, shaking the pan very often, until the pine nuts are golden brown. Meanwhile, add the coriander over the pine nuts. Remove all content of the pan in a bowl and set aside. Wipe the pan with paper towel, there's no need to wash it.

Add the oil in the pan and saute the onion until translucent. While the onion is sauteing, put the bulgur in a strainer and run it in hot water. Drain and set aside. When the onions are ready, add in the pan: the salt, pepper, dried apricots, drained bulgur and the water. Bring to a boil, turn off the heat, cover with the lid and let steam for 10 minutes.

Mix in the toasted pine nuts, parsley, mint and feta. Toss well.
Serve at room temperature or cold.

Enjoy!

13 comments:

Antonina said...

Minunat ti-au iesit pozele! Imi place la nebunie salata cu bulgur! Si menta aia ii da o savoare de neimaginat! Pupici cu drag!

sara & Miki said...

Toti uitam sa mai punem cate ceva. Daca finalul a fost bun, asta e esential. Pup1

Unknown said...

Pozele au iesit super cu sau fara branza ;) Salata cred ca de asemenea e foarte buna, la cum arata. Ar trebui sa incerc sa eu sa fac bulgur, inca nu stiu cum e...asa parca seamana cu orezul, nu?

Ramona Alina said...

Delicioasã, iar menta dã senzatia de proaspãt...si feta imi place, si prezentarea:)

Anki said...

Bine ca ai afisat pozele, sunt faine tare!
Menta ruls! :)

Ioana V. said...

mmm...cred ca e tare gustoasa!pup

Lia said...

Spre mine ai intins lingura aia nu ? :)

The Wandering Oltean said...

Prima oara ever cand aud de bulgur :) Bag seama ca este un fel de orez ?

Pozele au iesit excelent! Nice!!

Nu cred ca am mai intrebat ... "olteanca get-beget" de unde, care parte al regatului :)

Mihaela said...

Oltene calator :) multumesc pentru mesaj. Bulgurul este grau spart, partial fiert si uscat, este mai degraba asemanator couscous-ului decat orezului. Este folosit mai des in bucataria turceasca si araba, am norocul sa gasesc adus chiar din Turcia la un magazin in apropiere.
Olteanca sunt din Dolj, parintii mei sunt in Piscu Sadovei, aproape de Bechet.

Sanda said...

Mmm, ce bine sună salata asta! Am s-o prepar și eu cât de curând, mulțumesc pentru rețetă! Spor la treabă!

Haplea said...

Grozava salata!

Corina Ureche said...

ce combinatie frumoasa!! Merci de reteta, o voi testa si eu

Aurica said...

o salata inedita si interesanta pe care nu am apucat sa o degust, dar la ce ingrediente are si la cum a iesit sigur e foarte delicioasa, sanatoasa si usor de digerat, sa avem pofta :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails