December 21, 2012

Omuleti de turta dulce cu ciocolata/ Chocolate Gingerbread Men


Dupa ce in anii trecuti de Craciun am facut fursecuri simple decorate cu diverse glazuri, voiam ca in anul acesta sa incerc si prajiturele din ciocolata si din cele de turta dulce. Dar ca de obicei, inainte de Sarbatori zilele cam intra in sac si am gasit aceasta reteta care le imbina pe amandoua. Am taiat cele mai multe prajiturelele in forme de omuleti si le-am decorat cu putina glazura regala.

Reteta poate parea mai elaborata sau cu multe ingrediente, dar rezultatul este excelent, neaparat de retinut, mai ales daca aveti copii si vreti sa va "ajute" la decorat.

Ingrediente (adaptata dupa Good Life Eats):

3 1/3 cups (330 gr) faina
1/2 cup (50 gr) cacao
3/4 cup (100 gr) zahar brun
3/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura scortisoara
1 lingura ghimbir pudra
3/4 lingurita cuisoare macinate
1/2 lingurita sare
1 lingurita coaja de portocala data pe razatoare
1 1/2 sticks (12 linguri, 170 gr) unt la temperatura camerei, nu foarte moale, taiat cubulete
1 ou la temperatura camerei
3/4 cup (180 ml) melasa
2 oz (aprox 50 gr) ciocolata semidulce, de buna calitate, taiata bucatele foarte mici

In bolul mixerului adaugati faina, cacaoa, zaharul brun, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, ghimbirul, cuisoarele, sarea si coaja de portocala. Amestecati la viteza mica sau cu telul ca totul sa fie bine combinat. Adaugati untul si mestecati la viteza mica cam 1 minut - 1 minut si jumatate, pana cand amestecul are consistenta nisipului ud. Adaugati ciocolata tocata si amestecati. Daca folositi mixerul mare, schimbati telul cu paleta. Daca ati folosit mixerul de mana, folositi pentru etapa urmatoare numai o lingura sau o spatula.

Separat, bateti oul si melasa impreuna. Adaugati-o peste amestecul de mai sus si mestecati pana cand totul este bine combinat. Transferati tot amestecul pe o plansa usor fainata. Impartiti aluatul in doua bucati egale. Inveliti fiecare bucata in folie de plastic si tineti la frigider cel putin o ora.

Cand aluatul este rece, pregatiti tavile in care veti coace turta dulce cu hartie de pergament.

Lucrati cu cate o bucata de aluat odata. Modelati-o putin in maini sa se incalzeasca atat cat sa poata sa fi intinsa, dar sa ramana inca rece. Formati un disc si puneti-l intre doua foi de hartie de pergament. Intindeti aluatul intre hartiile de pergament pana cand are grosimea de aprox 1/2 cm. Transferati totul cu hartia de pergament in congelator pentru 15 minute. Cand aluatul este bine racit, dati deoparte hartia de deasupra si taiati prajiturelele in orice forme doriti. Folositi-va de o spatula subtire sa transferati prajiturelele decupate in tavile pregatite, lasand putin loc intre ele. Adunati restul de aluat si refolositi-l.

Intre timp, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius (350 F). Coaceti prajiturelele de turta dulce in cuptorul incins pentru 10-12 minute. Lasati-le sa se raceasca usor in tava 2-3 minute. Scoateti-le din tava si transferati-le pe gratare sa se raceasca complet.

Decorati dupa preferinta, cu glazura regala. Reteta pentru glazura o puteti gasi aici.

Pofta buna!

2 comments:

Gabriela said...

Ce dragut! Trebuie sa fie tare buni cu ciocolata si coaja de portocala! De retinut reteta!

adnia said...

Craciun fericit si linistit alaturi de toti cei dragi tie!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails