December 10, 2012

Puicute cu sos de merisoare/ Cornish Game Hens with Cranberry Sauce


Nu realizezi niciodata cate lucruri ai, pana in momentul cand incepi sa le impachetezi si sa le muti in alta casa. Acum chiar nu imi imaginez cum au incaput atatea lucruri in micul apartament in care am stat pana de curand. Si lucrurile din care am de ajuns (pana acum :)) sunt cartile de bucate si platourile de torturi. Mici, mari, rosii, albe, negre, ondulate si neondulate, trebuie sa ma opresc din cumparat.
Intr-o carte mica de bucate pe care o am, printre multe altele, am gasit cu ceva timp in urma aceasta reteta de puicute cu sos de merisoare, si am stiut imediat ce o sa gatesc de Ziua Recunostintei. Curcanul de anul trecut ar fi fost prea mare, iar puicutele astea s-au gatit repede, au fost foarte fragede, iar cu sosul dulce acrisor langa cartofi piure au fost chiar un deliciu. Neaparat merita incercate!

Puicutele (in engleza "cornish game hens", in franceza "coquelets") sunt un tip de pui, obtinuti prin incrucisarea a doua feluri de pui, neajunsi la maturitate, foarte fragezi si se gatesc repede pentru ca sunt foarte mici. Puteti face reteta cu pui obisnuit, mariti timpul de coacere proportional.


Ingrediente:

3-4 puicuite
aprox 100 gr unt
2 lingurite zahar brun (sau brut)
3 linguri cimbrisor proaspat, tocat
1/2 lingura faina
1/2 cup (120 ml) supa de pui
1/2 cup (120 ml) suc de struguri (alb sau roz)
1 cup (240 ml) concentrat de merisoare, reteta urmeaza*
1/2 cup (o mana mica) merisoare uscate
sare si piper dupa gust

* Pentru a face concentratul de merisoare, puneti la fiert o cana si jumatate (360 ml) de suc de merisoare si o cana si jumatate de merisoare proaspete. Puteti masura totul cu o cana obisnuita de ceai. Fierbeti pe foc mic pana cand merisoarele sunt moi si lichidul s-a redus. Strecurati totul si apasati fructele pentru a extrage pulpa. Ar trebui sa va ramana 1/2 cana pana la 1 cana de concentrat.

Pregatiti puicutele: taiati cu o foarfeca de bucatarie de o parte si de alta a coloanei vertebrale, si aruncati coloana. Intindeti puicuta cu pieptul in sus si apasati cu cutitul pe mijlocul pieptului, astfel incat sa va ramana doua jumatati. Tamponati puicutele cu un servetel sa le uscati de apa. Presarati cu sare si piper.

Incingeti cuptorul la 230 grade Celsius (450 F). Pregatiti o tava mare care sa poata cuprinde toate puicutele intr-un singur strat.

Topiti untul cu zaharul brun si amestecati in el 2 linguri de cimbrisor. Incingeti o tigaie, de preferinta neaderenta, pe foc mediu. Ungeti pe rand puicutele cu amestecul de unt si puneti-le cu pielea in jos in tigaia incinsa. Lasati pentru 4-5 minute, pana cand se rumenesc. Intoarceti-le, si mai lasati 1 minut pe cealalta parte. Scoateti puicutele si puneti-le cu pielea in sus in tava pregatita. Procedati la fel cu toate bucatile pe care le aveti. Presarati resturile de amestec de unt peste puicute. 
Dati tigaia deoparte, fara sa aruncati arsurile ramase.

Bagati tava cu puicute in cuptorul incins pentru aproximativ 20 de minute, sa se termine de copt. Daca sunt coapte, ar trebui ca atunci cand sunt intepate cu o furculita, sucul care iasa sa fie limpede.

Intre timp, terminati sosul in tigaia ramasa. Adaugati, peste resturile ramase de la puicute, supa de pui, sucul de struguri, concentratul de merisoare si restul de 1 lingura de cimbrisor. Fierbeti pe foc mare 7-8 minute, pana cand lichidul este redus, mestecand des. Dati focul mic, adaugati faina si merisoarele uscate si mai fierbeti 2-3 minute pana cand sosul este ingrosat. Gustati pentru sare si piper. Sosul va avea un gust dulce acrisor, nu va temeti sa il condimentati cu sare.

Serviti puicutele cu sos deasupra.
Pofta buna!

7 comments:

Ramona Alina said...

Eu deja m-am oprit din cumpãrat vase, chiar dacã a devenit un viciu...tot pãsãri mici gãtesc si eu, pentru noi doi ajunge. Aratã delicios puicuta :)

Buburuza Bubu said...

Mmm cat de bine arata,cu siguranta un deliciu!

Diana said...

Tare-mi place ce-ai facut tu aici...Mmmmm.... arata minunat!

Gabriela said...

Foarte buna combinatia! Arata perfect!

adriana gherman said...

Este o combinaţie delicioasă.

Biochimist la cratita said...

Arata minunat si e numai buna pentru masa de sarbatoare!

Emily said...

ador aceasta combinatie! te pup draga mea!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails