May 22, 2012

Cartofi "prajiti" la cuptor cu condimente/ Oven "fried" potato wedges with cilantro ranch


 
Please scroll down for recipe in English

Stiti gluma aia cu "caloriile sunt niste vietuitoare minuscule care traiesc in dulap si le place sa imi micsoreze hainele peste noapte"? Cateodata cam asa e, in special cand faci cate o prajitura/inghetata/cupcakes aproape in fiecare saptamana. Pe langa acestea, imi plac binenteles si cartofii prajiti. Si cui nu ii plac, daca stiti pe cineva, ziceti-mi si mie, pentru ca eu nu am intalnit pana acum :) Cartofii "prajiti" la cuptor sunt o varianta cu mult mai putine calorii, mult mai putin ulei, pe care am incercat-o de mai multe ori. Li se pot adauga diverse condimente, una din ele este sumacul, presarat peste cartofi dupa copt si se pot servi cu sos de usturoi. Varianta de fata cu boia si chimion am vazut-o la Ama, si am servit-o cu un sos ranch cu frunze de coriandru. Sunt asa de buni ca pot constitui o masa in sine, iar condimentele le dau multa aroma care poate substitui sarea.

Ingrediente:

4 cartofi albi mari
1 lingurita boia
1 lingurita chimion (proaspat macinat daca aveti)
3 linguri ulei de masline
1/2 lingurita sare
piper proaspat macinat, dupa gust

Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius (425 F). Pregatiti o tava mare, eu de obicei o invelesc in folie de aluminiu sa o curat mai usor.
Spalati bine coaja cartofilor, eventual frecati-i cu o periuta sa eliminati tot pamantul. Taiati cartofii in "wedges": taiati odata pe lungime in doua, apoi fiecare jumatate in doua (pe lungime), iar fiecare sfert in doua (pe lungime).
Puneti cartofii in tava, adaugati restul ingredientelor si mestecati foarte bine, astfel incat cartofii sa fie acoperiti peste tot de condimente. Imprastiati cartofii intr-un singur strat. Coaceti in cuptorul incins pentru 35 de minute. Scoateti si serviti cu sos Ranch.


Sos Ranch cu Coriandru Verde

1 catel de usturoi tocat sau 1 lingurita pudra de usturoi
1 mana buna de coriandru verde (nu va sfiiti, va rog :))
1 felie ceapa rosie
1/4 lingurita chimion
1 cup (cana 250 ml) smantana
1/2 cup (cana 120 ml) maioneza
1/2 cup (cana 120 ml) iaurt
zeama de la 1/2 lamaie verde
sare si piper dupa gust

Puneti toate ingredientele in blender si procesati pana cand totul este tocat.





Ingredients:

4 large potatoes
1 tsp paprika
1 tsp cumin (fresh ground is best)
3 tbsp extra virgin olive oil
1/2 tsp salt
fresh ground pepper, after taste

Preheat the oven at 425 F. Prepare a large tray, I like to wrap it in aluminum foil for easy cleaning.
Wash the potatoes; you can brush it to remove all the dirt. Cut the potatoes in wedges: in half, each half in halves, and each quarter in halves.
Place the potatoes on the prepared tray and add the rest of the ingredients. Toss very well so each wedge is covered. Spread the wedges in one layer and bake in the preheated oven for 35 minutes. Serve with Cilantro Ranch.


Cilantro Ranch

1 clove of garlic, chopped or 1 tsp garlic powder
1 handful cilantro (don't be shy, please :))
1 slice red onion
1/4 tsp cumin powder
1 cup sour cream
1/2 cup mayo
1/2 cup yogurt
the juice from 1/2 lime
salt and pepper after taste

Place all the ingredients in the blender and process until smooth.

8 comments:

Gabriela {What Liberty Ate} said...

Ador ranchul, ador wedges, vai ce mi-ai facut! ;)) Cartofii prajiti imi plac, dar mai mult decat ei, imi plac cartofii la cuptor, gata am spus-o :D. Eu mai folosesc si cimbru si rozmarin cand ii pun la cuptor, insa, o sa incerc si varianta ta cu chimion. Sambata sunt in tava ;)). Te pup

Emily said...

oh, ce bine arataaaaaaaaaaaa
te pup Miha! o zi frumoasa!

Ellie said...

Hi Mihaela, The potatoes look fantastic! I love baked potatoes instead of fried... ok, I like fried too:).

I love baking the potatoes with all sorts of spices. I haven't yet used sumac, but I know it would be delicious. So I need to try it soon...

When I'm in a hurry, I like to cut the potatoes in small cubes, as they cook much faster. Will make them for breakfast or as a side dish. But I like the idea of cutting them into wedges .... just perfect for dipping in the sauce. Yum! Thanks for sharing...

Hope you have a great weekend:)!

Maria said...

Tare bine mai arata:)!!!!Pupici

gaby_d said...

Arata de nu se poate!!!
E miezul noptii si salivez aici :P

Ramona Alina said...

Vai , bunãtãtile astea m-au " crescut maare", ii ador dar trebuie sa stau departe de ei, nu pot sai gust altfel ii termin pe toti cu sosuletul tãu...mmm...

pansy said...

cartofi la cuptor am facut si eu,dar sosul asta nu l-am incercat niciodata.Neaparat trebuie sa-l incerc.Dar cum eu n-am gasit coriandru verde,am sa-l incerc cu alta verdeata !

Aurica said...

o mica reteta simpla, usora si sanatoasa ce poate fi servita oricand, chiar si dimineata alaturi de omleta, savuros ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails