May 14, 2013

Amandine



Poate ca in timp s-a dezvoltat o noua papilla gustative la romani, dar cert este ca mult ne mai place noua romanilor esenta de rom. Esenta pe care am incercat sa o substitui cu rom adevarat, dar fara success. Esenta de rom care este reflectata cel mai bine in amandine. Spuneam mai demult ca nu stiu istoria savarinelor, nici pe cea a amandinelor, dar am aflat lucruri intre timp. Savarinele sunt o adaptare dupa Baba-au-rhum, iar dupa ce am facut glazura amandinelor, mi-am dat seama ca amandinele sunt niste Petit-four romanesti.

Blatul este acelasi ca la tortul Amandina pe care l-am facut mai demult. Crema insa am dezvoltat-o dupa o crema pe care am folosit-o mai demult la macarons, iar rezultatul este excelent.
In general, am observant ca romanii au "alergie" la cuvintele "unt" sau "buttercream". "Buttercream" este intradevar si impropriu denumit amestecul de shortening (ulei de palmier) si mult zahar pudra, dar un buttercream adevarat este o crema fina cu bezea elvetiana (swiss meringue buttercream), sau crema mocha pe care am facut-o pentru amandine. Foarte gustoasa, delicata, se intareste putin in frigider, dar ajunge foarte repede la temperatura camerei, si se imbina perfect cu blatul insiropat cu caramel.

Glazura amandinelor este o alta poveste. Cu indicatii ambigue de pe internet si combinate cu o reteta de "pouring fondant", prima data a iesit foarte groasa, a doua oara foarte subtire, iar la treia incercare, cu sfaturile Cristinei si Paulei, i-am dat si glazurii de cap. Daca vi se pare complicata, acoperiti amandinele cu ciocolata topita cu putin ulei in ea pentru fluiditate si stralucire (1 lingura de ulei la 100 gr de ciocolata).




Ingrediente

Atentie: retetele de sirop, crema si glazura folosesc lichide foarte fierbinti. Lucrati cu atentie si tineti copiii departe de bucatarie.

Blatul:

6 oua
1 cup (200 gr) zahar
40 ml ulei
40 ml apa calduta
1/4 cup (4 linguri) cacao
200 gr faina
1 1/2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita extract de vanilie
praf de sare

Incingeti cuptorul la 325F (160 grade Celsius). Pregatiti o tava de 9x13'' (23x33 cm), unsa cu ulei si tapetata cu hartie de pergament.

Cerneti impreuna faina, cacaoa, praful de copt si un praf de sare. Dati deoparte.

Separati ouale. Bateti galbenusurile impreuna cu uleiul, apoi adaugati zaharul si bateti pana cand galbenusurile incep sa se deschida la culoare. Adaugati apa si vanilia si amestecati. Adaugati amestecul de faina si amestecati usor sa se incorporeze.

Separat bateti albusurile cu un praf de sare pana cand sunt tari. Luati putin din albusuri si incorporati in amestecul cu faina, apoi adaugati tot albusul batut si amestecati usor de sus in jos pana cand totul este bine incorporat. Turnati amestecul in tava pregatita si coaceti in cuptorul incins pentru 35 de minute, cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului iasa afara curata. Lasati blatul sa se raceasca.

Siropul de caramel:

500 ml apa
1 cup (200 gr) zahar
1 lingurita esenta de rom (dupa gust)

Intr-o craticioara se pune zaharul si 3-4 linguri de apa, se lasa sa fiarba fara sa se mestece pana cand zaharul incepe sa se caramelizeze si capata o culoare aurie. Se opreste focul si se toarna apa (caramelul se va intari initial), se da drumul la foc si se tine pe foc mic pana cand caramelul este complet topit. Se da deoparte si se adauga romul. Se lasa sa se raceasca complet inainte de folosire.


Crema:

6 galbenusuri
1 cup (200 gr) zahar
1/2 cup (120 ml) apa
3 stick-uri (340 gr) unt taiat bucatele, lasat sa ajunga la temperatura camerei
1/2 lingura ness
100 gr ciocolata amaruie (60+ procentaj de cacao)
1/2 lingurita esenta de rom (dupa gust)

Se taie ciocolata bucatele si se topeste, pe bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand bine dupa fiecare tura. Vor fi nevoie de 3-4 ture, depinde cat de mare este taiata ciocolata. Dati deoparte.

Intr-o craticioara puneti la fiert apa si zaharul. Lasati sa fiarba pana cand ajunge la temperatura 238 F (114 grade Celsius). Daca nu aveti termometru, lasati 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba.

Cand siropul ajunge la temperatura, adaugati nessul peste galbenusuri si incepeti sa bateti galbenusurile cu mixerul. Batand in continuu, turnati in fir subtire siropul peste galbenusuri, mai mult pe marginea vasului decat in paletele mixerului. Nota: asigurati-va ca bolul este stabil pe masa de lucru, puneti un servet rulat sub el, sau rugati pe cineva sa tina de bol. Atentie, siropul este foarte fierbinte!

Continuati sa bateti amestecul dupa ce s-a terminat siropul, cateva minute (3-5 minute), pana cand amestecul incepe sa se raceasca. Il puteti testa pe exterior, cand bolul se simte neutru, nu fierbinte.

Cu mixerul la viteza mica, adaugati untul bucata cu bucata, pana cand tot este adaugat. Dupa ce ati adaugat tot untul, si crema nu arata deajuns de vascoasa, bateti cu mixerul la viteza mare pana cand va avea consistenta unei maioneze tari. Adaugati ciocolata topita si esenta de rom si  bateti sa se incorporeze.

Asamblatul prajiturii:

Daca blatul este mai ridicat in mijloc, taiati-l si nivelati-l. Taiati blatul in doua pe lat. Puneti o jumatate pe o tava, in cazul in care va curge siropul. Insiropati peste tot cu jumatate din siropul de caramel. Intindeti crema intr-un strat uniform (opriti putina crema daca doriti sa decorati moturi). Puneti al doilea blat si insiropati cu restul de sirop de caramel. Dati prajitura la frigider pentru cateva ore, sau chiar pentru a doua zi. Taiati prajitura in cuburi si asezati-le distantate pentru a decora cu glazura.

Glazura (chocolate pouring fondant):

300 gr zahar
150 ml apa
2 linguri de miere (sau sirop de porumb, am incercat ambele variante si nu este diferenta la gust)
2 linguri cacao
2 linguri apa

Pregatiti bolul in care veti bate glazura: puneti-l intr-un alt vas mai mare in care este gheata si apa.

Se pune apa intr-o craticioara si se toarna zaharul in mijloc, astfel incat sa nu fie zahar pe marginea vasului. Se lasa sa fiarba pe foc mediu pana ajunge la temperatura 238 F (114 grade Celsius).

Nota: Eu folosesc termometrul de bomboane pentru mai multa siguranta. Daca nu aveti termometru puteti testa siropul astfel: intr-un pahar cu apa rece, picurati sirop, ar trebui sa stea bobita pe fundul paharului, nu sa se topeasca. Sau puteti cronometra: 12 minute din momentul in care incepe sa fiarba.

Cand siropul ajunge la temperatura, se adauga mierea si se mesteca putin. Se toarna siropul in vasul rece pregatit. Tineti bolul in baia cu gheata si mestecati usor sa se raceasca (3-5 minute), eu am luat si aici temperatura, care a scazut la 200 F (90 grade Celsius). Cand s-a racit putin, bateti cu mixerul la viteza medie pana cand amestecul se face opac si alb. Se adauga cacaua si apa si se amesteca din nou.

In momentul acesta, glazura este destul de tare si este posibil sa fie si lipita de peretii bolului. Puneti bolul peste o craticioara in care fierbe apa si mestecati pana cand este uniform topita. Turnati cate o lingura de glazura peste fiecare amandina si intindeti-o sa acopere toata prajitura.

Daca glazura se raceste si se intareste, topiti-o din nou cu bolul pe baie de abur. Pentru toata portia de amandine, am avut nevoie de doua portii de glazura.
Cand glazura s-a intarit, decorati cu putina crema, dupa preferinta.

Pofta buna la amandine!

8 comments:

Unknown said...

Ce poze frumoase:)

Mihaela said...

Multumesc!

Licuta Marin said...

Mmm, sunt tare delicioase!!!Le am de mult timp pe lista mea, dar nu m-am decis inca la nici o reteta:)
Pupici!

Unknown said...

Bestial au iesit...si pozele tale mi-au lasat gura apa :D
Ma bucur ca sfaturile mele ti-au fost de ajutor. Pupici

The Wandering Oltean said...

Identice cu noțiunea mea de amandina perfecta!
Very nice!

Anonymous said...

Tot citind randurile tale, ai reusit sa-mi faci o pofta nebunaaaa de amandine! :)))
Cred ca ar fi cazul s-o refac si eu :P
Weekend placut, pupici!

Lia said...

Am salvat reteta ta pentru ca am incredere ca sunt perfecte :)

Ani said...

Nu stiu daca cineva a incercat aceasta reteta inca,dar eu am incercat-o acum doua zile si pot spune ca este extrem de laborioasa.Am mai facut deserturi dificile,dar aceasta reteta este foarte complicata,extrem de multe detalii la cere trebuie sa fi foarte atent.Rezultatul este bun,seamana cu amandina,asa ca multumesc pt reteta Mihaela si pt rabdarea pe care ai avut-o sa scrii aceasta reteta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails