November 18, 2013

Orez cu lapte in stil indian cu cardamom si fistic/ Indian Rice Pudding, with Cardamom and Pistachios


Am fost placut surprinsa sa gasesc mesaje la ultimul meu post, Tortul de morcovi, si sa vad ca inca mai pot, chiar mai rar, sa ispir cu retetele mele. Asa ca, iata inca o reteta.

Imi amintesc acum multi ani cand a trebuit sa mananc fara sare cam o luna din cauza unor medicamente pe care a trebuit sa le iau, si orezul cu lapte a fost parte din meniul principal: faceam cate o oala mare si o mancam singura :) Se pare ca orezul cu lapte face parte din cultura multor popoare, este destul de popular in State, este foarte popular la greci, condimentat cu scortisoara, si va impartasesc un secret pe care mi l-a spus un grec batran, care facea orez cu lapte destul de bun: a zis ca atunci cand orezul este gata, pune niste albus de ou crud si il amesteca bine, ceea ce face orezul cremos si il pastreaza cremos. Gata, am divulgat secretul, este neincercat de mine, dar daca il incercati, spuneti-mi va rog cum a iesit.

Reteta de azi este destul de simpla, dar plina de arome! Este adaptata dupa reteta lui Aarti Sequeira, cardamomul ii da orezului un gust aparte, iar fisticul este complimentul perfect pentru o reteta de zile mari. Daca vi se pare ca este prea mult lapte, nu este! Am facut greseala sa il fac cu mai putin lapte si s-a intarit. Folositi cat lapte specifica reteta si se va pastra cremos si dupa ce sta in frigider.



Ingrediente:
 
1/2 cup (1/2 cana) orez basmati
6 cups (6 cani, 1.4 litri) lapte integral
1 lingurita cardamom macinat
1/2 cup (1/2 cana) zahar
1 lingura apa de trandafiri (daca nu aveti, puteti substitui 1/2 lingurita vanilie)
aprox 3 linguri fistic tocat

Intr-o oala, preferabil cu fundul gros, puneti la fiert orezul, laptele si cardamomul. Mestecati des si lasati sa fiarba aprox 45 de minute pe foc mic, pana cand laptele se reduce la jumatate. Adaugati zaharul, apa de trandafiri si mestecati bine sa se topeasca. Opriti focul si adaugati fisticul. Impartiti in cupe sau boluri pentru servit si decorati cu fistic, dupa preferinta. Serviti cald sau rece.

Pofta buna!



1 comment:

Aurica said...

imi place reteta simpla, cu fistic nu am gustat dar o sa incerc, sigur o sa ii adauge un plus de prospetime si gust unic, sanatos si delicios..:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails