E timpul sa sterg putin praful pe blog, a fost sarmanul abandonat mult timp. Dupa o vara nu chiar "dreamy", dupa avalansa de circumstante si emotii, am luat o hotarare: "de ajuns!" Nu trebuie sa ma uit pe mine, ceea ce sunt si ceea ce imi place sa fac, sa nu exploatez la maxim talentul pe care il am de la Dumnezeu. Pentru ca El a fost cel care m-a tinut in palmele Lui in timpul asta si a pus oameni minunati langa mine care m-au sustinut. Dar sa trecem la reteta...
Zilele trecute am dar drumul la televizor, si am dat exact peste Ron Ben-Israel care manca un tort in emisiunea "The Best Thing I Ever Made" (adica "Cel mai bun lucru pe care l-am facut"). Cand dai peste Ron Ben-Israel gatind ceva, trebuie sa profiti, de la maestri ai numai de invatat. Asa ca dl google m-a ajutat sa gasesc reteta, care trebuia neaparat incercata, iar colega care ma bate la cap de cateva luni sa fac tort de morcovi, si-a vazut "fericirea" cu ochii.
Am mai facut tort de morcov, si in forma de cupcakes pe blog, dar reteta asta este trecuta putin la nivelul urmator. Cu un mic ingredient secret, cayenne pepper, nu este iute, ci ii da doar acel "ceva" in plus. Crema traditionala cu cream cheese (crema de branza) este inlocuita cu crema fina de unt si ciocolata alba. Cu nuci coapte, stafide, o urma de scortisoara, rezultatul este o sarbatoare pentru papilele gustative!
Nota: Ron Ben-Israel este un designer de torturi de nunta in New York si un maestru patiser, si gazda emisiunii "Sweet Genius" pe canalul Food Network.
Ingrediente:
6 oua
3 cups (600 gr) zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 3/4 cups (420 ml) ulei
3 cups (300 gr) faina
1 lingura praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
2 lingurite sare
1 lingura scortisoara
1 lingurita nucsoara
1/2 lingurita ghimbir pudra
1/2 lingurita cayenne pepper (boia iute)
1 cup (1 cana) stafide
2 1/4 cups (2 1/4 cani) nuci coapte si tocate*
6 cups (6 cani) morcovi dati pe razatoarea mare
* Pentru a coace nucile, puneti-le pe un singur strat intr-o tava si coaceti-le 13-15 minute in cuptorul incins la 350F (180 grade Celsius).
Amestecul este de ajuns pentru doua tavi rotunde cu diametrul de 10" (25 cm), sau pentru: 2 tavi de 6" (15 cm), plus 2 tavi de 8" (20 cm).
Incingeti cuptorul la 350F (180 grade Celsius). Pregatiti tavile: tapetati fundul cu hartie de copt si ungeti-le cu un strat subtire de ulei.
Amestecati intr-un bol mare cu telul: faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea si condimentele, apoi stafidele si nucile. Dati deoparte.
Bateti ouale cu zaharul pana cand incep sa se deschida la culoare, apoi adaugati treptat uleiul, pana cand este tot incorporat. Adaugati si vanilia, apoi cu mixerul la viteza mica, adaugati treptat, cate o lingura mare odata, amestecul uscat de faina, stafide si nuci. Adaugati si morcovii, si amestecati pana cand totul este bine incorporat. Impartiti amestecul intre tavile pregatite si coaceti in cuptorul incins pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul tavii iasa afara curate. Pentru tavile mici de 6" verificati la 40 de minute, pentru cele mai mari la 50 de minute.
Lasati sa se raceasca in tava, apoi scoateti-le din tava si lasati-le sa se raceasca complet inainte de umplere.
Crema de bezea elvetiana cu ciocolata alba
8 albusuri
un praf de sare
1 1/2 cups (300 gr) zahar
6 stick-uri (aprox 700 gr) unt
200 gr ciocolata alba
Taiati untul in cuburi si lasati-l la temperatura camerei. Daca e cald, taiati-l cel mult o jumatate de ora inainte de a face crema, daca e frig, lasati-l aprox 2 ore. Trebuie sa fie moale, dar nu foarte moale.
Tocati ciocolata alba si topiti-o pe bain marie sau in cuptorul cu microunde, cate 20 de secunde odata, mestecand bine dupa fiecare tura. Lasati-o deoparte sa se racoreasca.
Bateti albusurile cu sarea si zaharul pe baie de aburi, mestecand in continuu, pana cand albusurile sunt aproape fierbinti la atingere si zaharul este dizolvat. Ar trebui sa aiba 145F (63 grade Celsius).
Nota: nu va opriti din mestecat, altfel veti avea oua amestecate in loc de bezea.
Luati albusurile de pe abur si bateti-le in mixer la viteza mare pana cand exteriorul bolului se simte neutru, foarte putin cald. Va dura cel putin 10 minute. Daca folositi Kitchen Aid, schimbati telul cu paleta, si la viteza mica, adaugati untul cub cu cub, pana cand tot untul este adaugat si nu raman bucati de unt. Daca sunt bucati de unt sau arata taiata, continuati sa bateti la o viteza mai mare, crema isi va reveni. Adaugati ciocolata alba topita si bateti sa se incorporeze.
Crema necesita ceva efort si timp, dar garantat este una din cele mai fine crème posibile.
Pentru a asambla tortul, nivelati fiecare blat daca are "cocoasa", apoi taiati fiecare blat in jumatate. Umpleti cu crema si decorati dupa preferinta.
Enjoy!
16 comments:
Mihaela, te-ai intors in forta!Un tort de zile mari, sa bem pentru asta!
Tortul făcut de tine arată foarte apetisant! Nu mi-a trecut prin cap să folosesc ”swiss meringue buttercream” în loc de ”cream-cheese frosting”...
Singura mea problemă: îmi este extrem de dificil să secționez/ să tai blatul în două straturi... Este prea umed și greu/dens, mi se fărâmițează... E drept că nu se vede după ce asamblez/finisez tortul dar mă rîcâie/necăjește... eu știu că-i ”cârpit” chiar dacă nu-i schimbă gustul... Poți să-mi dai niște ”ponturi”?, vreun sfat?...
Mulțumesc mult, și sper din toată inima ca toate problemele tale (indiferent de natura lor) să se rezolve cu bine!
”Vecina” din Michigan,
Sanda Turner
Arata minunat, iar combinatia de ingredient promite numai lucruri interesante. Dupa ce am incercat cel mai grozav tort din lume ( red velvet) de la tine, m-ai cucerit si cu tortul asta de morcovi! Acum astept ocazia perfecta : ziua de nastere a prichindelului meu. Multumesc mult Mihaela, bine ai revenit! Mi-a fost dor de retetele tale :)
Arata excelent si ma gandesc ca este foarte aromat! Si crema este deosebita!
Hi Mihaela, Am trecut pe la tine sa vad ce mai faci:)... uite ca ai postat din nou. Ma bucur! Ma rog ca Domnul sa te intareasca cand treci prin zile mai grele, numai El poate da linistea de plina.
LOVE carrot cake... and your version with white chocolate swiss buttercream sounds amazing, pure genius:). Thanks for sharing your talent. Have a blessed day!
Deosebit acest tort :) Combinatia mi se pare grozava, multumesc mult pentru reteta! Va fi tortul de Sf Andrei anul acesta pentru prichindelul meu mic :)
Multumesc tuturor pentru comentarii, ma bucur ca pot inspira inca, chiar si mai rar, cu retetele mele!
Sanda, vorbesti de reteta asta de blat sau in general? Stiu despre ce vorbesti, de blaturile faramicioase, insa mie imi plac mai mult ca gust si textura, in special blatul de ciocolata. Ca sa te ajute, tine blatul in frigider inainte sa il tai, sa fie rece bine si foloseste un cutit bine ascutit sa il tai, nu unul cu zimti. Sper ca ti-am dat un pont bun!
Da, mă refeream la blatul de ”carrot cake”, cu celelalte nu am probleme. Mulțumesc pentru ”pont”, eu nu puneam blatul la frigider și foloseam cuțit cu zimți... Voi încerca metoda sugerată de tine (frigider+cuțit fără zimți), mulțumesc mult, sper că totul este okay cu tine, te pup!
Mihaela, eu nu am mai batut niciodata albusurile la abur. Prin batere inseamna sa le bat cu telul sau sa le mixez cu mixerul? Nu se vor face... omleta? Vreau sa il fac pentru sambata...
Oana, bat albusurile pe abur pana la o anumita temperatura, pentru a elimina eventuala prezenta a salmonelei in oua. Mai mult le mestec cu telul, trebuie agitate in continuu, iar aburul le incalzeste usor, fara sa se faca omleta. Daca le tii prea mult pe foc, se vor coace binenteles.
Multumesc mult Mihaela, vreau sa il fac vineri pentru piticul meu de un an jumatate :) O sa fac doar jumatate din compozitie, iar blaturile o sa le coc in forme mai mici ca sa nu fie nevoie sa le mai tai pe urma.
Sper sa imi iasa la fel de reusit precum tortul Red Velvet, a facut furori de ziua mea :)
Iar pentru ziua nazdravanului meu mare vreau sa fac un tort curcubeu (am comanda!!!!) ... daca imi iese crema de bezea atunci o voi folosi si pentru el :D
Te imbratisez cu drag si iti doressc ca toate visele sa ti se indeplineasca si fiecare zi sa te gaseasca zambind in inima !
Mihaela, a iesit cu adevarat deosebit! Trebuie sa recunosc ca reteta este magnifica :)
Am avut ceva probleme cu crema ( s-a taiat rau de tot la jumatatea cantitatii de unt) si nu am reisut sa o indrept la viteza mare. Asa cam am batut spuma restul de unt si am adaugat crema taiata cu lingura, amestecand pana la incorporare dupa fiecare lingura adaugata. Iar la final a iesit o crema fina delicioasa :)
Oana, ma bucur mult ca ti-a iesit! probabil ca ai un mixer de mana si cred ca ai muncit mai mult sa bati crema, dar stiu ca rezultatul este foarte bun, si mai ales ca ai fost inspirata si ai stiut cum sa o repari :)
Da, am un mixer de mana , visez la un kitchen aid dar mai am ceva ceva de asteptat...
imi place ce vad si reusita combinatia intre morcov si ciocolata alba, cred ca are un gust demential si delicios..a iesit bine si poate apuc si eu o felie :P
Am repetat reteta si pentru Revelion. Tortul e putin cam greu pentru gusturile noastre, dar e atat de fin incat se merita facut la ocazii speciale !
Post a Comment