May 04, 2011

Dulce de leche sau "dulceata de lapte"



In luna mai, Dulce Romanie a fost adusa peste ocean de Alina de la Explora Cuisine, care ne-a provocat cu doua ingrediente nu foarte populare, dar care merita sa fie facute mai cunoscute: sparanghelul si dulce de leche. Sparanghelul l-am incercat prima data fiind deja in America si mi-a placut foarte mult, si puteti gasi cateva retete cu sparanghel deja postate, dar dulce de leche a fost oarecul o noutate.

Aveam idee ce este, si il vazusem deja pe Alton Brown cum fiersese laptele vreo 2 ore ca sa faca dulce de leche. Mai auzisem cum se poate fierbe in apa o cutie de lapte condensat ca sa rezulte acelasi lucru. Cum nu aveam chef sa stau 2 ore langa aragaz, iar sa fierb o cutie in apa care risca sa explodeze nu mi-a suras, am cautat putin pe internet si am gasit la David Lebovitz o varianta care mi-a parut cea mai simpla. Rezultatul a fost cum ma asteptam si mai mult: o crema cu gust de lapte si caramel in acelasi timp, mult mai cremoasa decat un sos caramel, iar gustul de caramel este mult mai subtil, chiar o dulceata de lapte (cum se si traduce numele din limba spaniola). O delicatesa care te atrage mereu spre frigider sa mai iei o lingura :)

Ingrediente: 1 cutie (sau 2) de lapte condensat (nu evaporat)

Se incinge cuptorul la 220 grade Celsius (425 Fahrenheit). Se pune laptele condensat intr-un vas (de sticla)termorezistent (o tava de placinte), nu foarte inalt si se acopera bine cu o folie de aluminiu. Se pune vasul intr-o tava mare care poate tine apa si se toarna apa calda in tava mare pana cand ajunge aproximativ la jumatatea vasului de sticla. Se baga in cuptorul incins pentru 1 ora si un sfert, verificand si adaugand apa in cazul in care scade. Se scoate si se lasa sa se racoreasca, apoi se bate cu un tel ca sa se amestece si sa devina fina.
Se pastreaza la frigider si se poate re-incalzi inainte de folosire, mie mi-a placut foarte mult rece. Am uitat sa adaug cateva graunte de sare de mare inainte de a baga la cuptor, dar sigur o sa incerc asta data viitoare.

Acum aveti o crema delicioasa care poate fi adaugata la inghetata, folosita la cupcakes sau torturi, adaugata la cafea sau pentru o mica gustare dulce dupa masa.







10 comments:

Zazuza said...

awoooooooow! si cam atat! acum am fugit sa imi iau cele necesare, trebuie neaparat sa fac si eu :))

Carmen said...

Arata extraordinar!! Cand o sa am noroc sa gasesc lapte condensat, o sa incerc reteta, pana atunci... 2 ore la aragaz for me :))

Lilly said...

Ador dulce de leche.Interesanta varianta asta cu tava la cuptor.Incerc si eu!

Oana said...

Daca pana cum nu m-a atras reteta trebuie sa recunosc ca m-ai convins :0 Cuvintele tale mi-au stranit curiozitatea :)

Alina---Explora Cuisine said...

Arata super bine Mihaela! unul dintre linkurile date de mine pentru dulce de leche este cu trimitere la Florin (crazymothercooker) care a preparat crema delicioasa dupa reteta aceasta :) oricum, jos palaria, as lua o lingura si nu m-as dezlipi de borcan :)) ma bucur tare mult pentru feedback-ul pozitiv primit pentru cele 2 ingrediente nepopulare si abia astept sa vad retetele!

Mihaela said...

Zazuza, trebuie sa faci, nu vei regreta :)

Carmen, daca ai cele 2 ore, merita sa stai langa aragaz :)

Lilly, sper sa mai treci sa ne spui cum ti-a iesit varianta asta.

Oana, cum spuneam, a fost pentru prima data si pentru mine, dar sigur o sa o mai fac si alta data:)


Alina, am vazut ca ai postat linkurile, a fost o idee foarte buna pentru cine vrea sa faca. Florin a urmat si el tot varianta lui David Lebovitz, cand am citit postul tau crema mea era aproape gata :))

Multumesc pentru vizita fetelor!

Alina---Explora Cuisine said...

Daca nu mi-as fi cumparat un borcan deja, as fi preparat-o si eu dupa reteta aceasta :)

megi said...

Mihaela, I love the colour and the process looks easier than I thought, thank you for sharing!

megi said...

Mihaela, I love the colour and the process looks easier than I thought, thank you for sharing!

pansy said...

cum la bucuresti e o problema sa gasesti lapte condensat eu am facut,acum vreo 3 saptamani, dulce de leche dupa reteta lui piscotel :povesti culinare,cu lapte integral si o ora si jumatate de fiert si a iesit super.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails